به گزارش ایسنا، سمیعالله حسینی مکارم - سرپرست شهرداری تهران طی سخنانی در مراسم افتتاحیه خانه- موزه جلال آلاحمد و سیمین دانشور، اظهار کرد: مرمت خانه دو نویسنده و مولف موثر و جریانساز ادبیات مدرن بسیار مهم است؛ آن هم خانهای که با تفکر و نظارت جلال آلاحمد و با درآمد نویسندگیای که داشت، ساخته شده است. اهمیت رویداد امروز در آن نیست که این خانه در زمره معماری ایرانی به شمار میرود بلکه به خاطر این است این خانه نویسندگان و شاعران بسیاری به خود دیده و محل گردآمدن اهل علم و ادب بوده است.
او با بیان اینکه ما دو نوع میراث داریم، گفت: میراث ملموس که شامل محوطه و بناهای تاریخی است و میراث ناملموس که شامل آیینها و مکان زندگی شخصیتهای علمی، ادبی و مکانهایی که رویدادهای سیاسی و فرهنگی در آن برگزار میشود. خانه جلال و سیمین از دو منظر قابل توجه است؛ یکی به لحاظ معماری خانه و دومی رویدادهایی که در آن به وقوع پیوسته؛ رویدادهای این خانه ارزش دوچندانی به بنای این خانه داده است.
حسینی مکارم خاطرنشان کرد: کارکردی که این خانه داشت مستقل از کالبد بنا به عنوان میراث ناملموس واجد ارزش است. چیدمان و اثاثیه منزل به طور کامل حفظ شدهاند. این موضوع باعث بازیابی ارزش معنوی این خانه شده است. علاوه بر مقاومسازی، تاکید بسیاری بر عدم مداخله در چیدمان برای حفظ بیشتر روح خانه بودیم.
سرپرست شهرداری تهران سپس ادامه داد: مرحوم جلال در سالهای حیات خود در این خانه یک کتابخانه و فضای پاتوقمانندی را ایجاد کرده بود. ما سعی کردیم این ماهیت را حفظ کنیم و روح حاکم بر خانه با حس و حال گذشته احیا شود.
او با اشاره به کتاب «جزیره سرگردانی» سیمین دانشور بخشی از این کتاب را خواند و گفت: این کتابخانه پر از یادگار جلال شده است انگار که او حضور دارد و پشت میز تحریراش نشسته است و مینویسد. کتابها را جلال ورق زده است. در مقابل قفسه کتابخانه عکس جلال قرار دارد همچنین عکس پدر او با ابا و عمامه.
او در ادامه بیان کرد: اتاق سیمین دانشور پر از عکسهای اشخاص مختلف است. ما سعی کردیم آنها را حفظ کنیم. سیمین دانشور در جزیره سرگردانی گفته است احمد نمرده بلکه زنده است. ما سعی کردیم مرمت خانه به نحوی باشد که زنده بودن احمد را نشان دهد.
سرپرست شهرداری تهران با تاکید بر اینکه جلال آل احمد اهل پاتوق بود، گفت: خانه باید پاتوغی باشد برای کسانی که دغدغه ادبیات دارند و میخواهند درباره آن سخن بگویند و تاثیر بگذارند. نمیتوان شکلگیری انجمن نویسندهها را در این خانه نادیده گفت. بنابراین این خانه باید مرکزی برای فعالیت صنفی نویسندگان باشد. جلال و سیمین صرفاً اثر ادبی تولید نکردهاند بلکه اثر آنها گزارشی از فعالیتهای سیاسی و اجتماعی زمان خودش که از این جهت قابل توجه است. باید اینجا مرکزی باشد که دغدغه آنها در اینجا بیان شود.
او سپس اظهار کرد: خرید، مرمت و بازسازی خانهها در تهران یکی از برنامهها و اولویتهای شهرداری تهران است. در آینده نزدیک خانه نیما یوشیج را خریداری میکنیم. بودجه خرید این خانه تامین شده است و به محض خریداری مرحله مرمت، احیا و حفاظت خانه شروع خواهد شد. تهران مشاهیر بسیاری دارد. میخواهیم علاوه بر پایتخت اداری کشور به پایتخت ادبی و هنری تبدیل شود.
او در پایان سخنان خود اظهار کرد: شهر تهران یکی از شهرهای تاریخی کشور است اما به خاطر بدقوارگی بناهای ایجاد شده هویت تاریخی و فرهنگی این شهر در نگاه اولیه هویدا نیست. شهر تهران در ۳۰۰ سال گذشته بناها و رویدادهای تاریخی بسیاری به خود دیده است. یکی از برنامههای جدی شهرداری حفظ بنای تاریخی و حفظ منظر و سیمای فرهنگی تهران است. ما میخواهیم به وسیله احیا و مرمت بناهای تاریخی هویت فرهنگی شهر تهران را زنده و به مردم عرضه کنیم.
- 12
- 6