به گزارش تسنیم، شهر اصفهان از دیرباز به داشتن سلسله مسیرهای آب، جوی یا به قول اصفهانیها مادی معروف بوده و مادیهایی که در زمان صفویه و به دست شیخ بهایی احداث شدهاند در واقع انشعابات زایندهرود هستند که آب این رودخانه را به مناطق مختلف اصفهان در شرق، غرب و شمال انتقال میدهند.
البته اغلب مادیهای اصفهان به ویژه مادیهای بزرگ مانند مادی نیاصرم و فرشادی از غرب به شرق اصفهان امتداد پیدا کردهاند و به نوعی فلسفه احداث این مادیها از سوی شیخ بهایی آبرسانی به بخشهای دارای کشاورزی شهر بوده است، گفته میشود احداث مادیهای برای زمانهای ترسالی و خشکسالی بوده تا اصفهان را از گزند سیل و خشکسالی حفظ کند.
متاسفانه در سالهای اخیر و در زمان مواجهه اصفهان با خشکسالی به ویژه خشکی زاینده رود شاهد کاهش سطح آب و حتی خشکسالی در این مادیها نیز بودهایم، مسئلهای که در سالهای اخیر سبب شده تا بخش بسیاری از کشاورزی اصفهان بر زمین بماند و حتی از بین برود.
انتقاد از عدم باز شدن آب در برخی از مادیهای اصفهان
اما امسال شاهد بارشهای فراوانی در سطح کشور و در برخی نقاط حتی شاهد سیل بودهایم، مسئلهای که اصفهان نیز از آن مستثنا نبوده و زایندهرود پس از سالها در ۲ الی ۳ ماه اخیر جریان آب در خود دیده و کشاورزان نیز امیدوار به آینده شدهاند، از این رو و با توجه به وجود آب در زایندهرود انتظار میرود مادیهای اصفهان نیز پس از سالها سیراب شده و علاوه بر زیبایی شهر به داد کشاورزی اصفهان نیز برسند.
علیرغم اینکه زاینده رود مجدداً زاینده شده و آب در آن جریان دارد اما برخی مادیها و انشعابات این رودخانهها همچنان زبانی تشنه داشته و در انتظار سیراب شدن هستند. علیرضا نصر اصفهانی نایب رئیس شورای شهر اصفهان نیز با انتقاد از این موضوع از نرسیدن آب به مادی قمیش در محله مهدیه اصفهان انتقاد کرده است.
باز شدن مادیها باید با زمانبندی مشخص صورت گیرد
حسن ساسانی معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای اصفهان در پاسخ به خبرنگار تسنیم درباره اینکه چرا برخی مادیها همچون مادی قمیش بعد از گذشت حدود ۲ ماه هنوز سیراب نشدهاند، اظهار داشت: در بحث باز و بسته نگاه داشتن مادیها با شهرداری برای برنامه زمانبندی هماهنگ هستیم.
وی افزود: علت این موضوع این است که اگر بخواهیم همه مادیها را باز کنیم شاهد افت ۲ تا ۲.۵ متر مکعب بر ثانیه در سد آبشار خواهیم بود، این افت در انتهای شبکه یعنی ورزنه و اژیه بیشتر شده و برای کشاورزان آن منطقه مشکل ایجاد میکند، به همین دلیل نمیتوان همه مادیها را باز گذاشت.
معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای اصفهان خاطرنشان کرد: اگر قرار بر باز گذاشتن همه مادیها باشد باید خروجی از سد افزایش یابد، در ابتدای بارشها که دبی سیلابی بیشتر بوده شخصا با شهرداری تماس گرفتم و درخواست باز شدن همه مادیها را داشتم.
وی تصریح کرد: بنده اعتقاد دارم باید مراقب درختهای کهنسال اصفهان باشیم زیرا هویت اصفهان هستند، برای پیگیری این موضوع نیز دوستان در شهرداری باید مراجعه کنند تا به صورت جدی این موضوع مورد پیگیری قرار گیرد.
با توجه به اظهارات معاون شرکت آب منطقهای ظاهراً باز شدن مادیهای اصفهان تنها به دست یک دستگاه صورت نمیگیرد و شهرداری نیز نظارت مستقیمی بر این موضوع دارد و برای باز شدن هر یک از مادیهای اصفهان باید هماهنگی بسیاری میان ۲ دستگاه صورت گیرد تا هیچ یک از شهروندان اصفهانی متضرر نشوند.
برخی سردهانه مادی ناژوان در اختیار شرکت آب منطقهای است
مادی قمیش یکی از دهها مادی منطقه ناژوان به شمار میرود و به نوعی مسئولیت این مادی با شهرداری و مدیریت منطقه گردشگری ناژوان است، حسن شفیعی مدیر طرح ساماندهی ناژوان درباره باز شدن این مادی اظهار داشت: اغلب سردهانه مادیهای اصفهان در منطقه ناژوان قرار دارند که یکی از این سر دهانهها مادی قمیش است.
وی افزود: سردهانه مادی قمیش در اداره آب منطقهای قرار دارد و ورود و خروج چاههای ناژوان به این سادگی صورت نمیگیرد به این دلیل که چاههای این منطقه آب آشامیدنی دارد و سردهانه آن نیز آب منطقهای از نظر محیطی در تصرف خودش است.
مدیر طرح ساماندهی ناژوان خاطرنشان کرد: برنامهای آب منطقهای به ما ارائه داد که براساس آن سردهانهها با یکدیگر باز نشود و اگر همزمان بایکدیگر باز شود آب رودخانه به شدت افت میکند، به همین دلیل در هر مدت زمان در یکی از این سردهانهها آب جاری میشود، میزان آبی که در مادیها میآید چندان زیاد نیست و در حدی نیست که حرکت سریعی داشته باشد.
وی تصریح کرد: در عین حال ما پیگیری لازم را با دوستان آب منطقهای داشتهایم و قرار شد این مادی هم مانند دیگر مادیها با یک میزان آب بهتر که بتواند سرعت بیشتری داشته باشد تا به انتهای آن نیز برسد اجازه برداشت آب به ما داده شود.
به نظر میآید شهرداری و شرکت آب منطقهای در مسئله زمان بندی باز شدن مادیها هماهنگی دارند اما پس از گذشت ۲ ماه و گلایه عضو شورای شهر نشان دهنده این است که این زمانبندیها آنطور که باید صورت نگرفته و شرکت آب منطقهای و شهرداری در این امر برنامهریزی مناسبی نداشتهاند.
البته نمیتوان از مسئله کاهش ورودی رودخانه و کاهش سطح آب آن بر اثر گذشت زمان چشمپوشی کرد، اما اگر این امر به زودی صورت نگیرد و همه مادیها سیراب نشوند شاید مردم، کشاورزان برخی از مناطق اصفهان و درختان قدیمی این شهر باید تا باز شدن دوباره زاینده رود در دور بعدی بازگشایی چشم انتظار بمانند.
- 9
- 6