چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳
۱۵:۳۹ - ۲۵ مهر ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۰۷۱۹۶۹
محیط زیست و گردشگری

چهره ترسناک خشکسالی: ۷۰ درصد سدها خالی است | خشکسالی به مازندران هم رسید

خشکسالی در ایران,خشک شدن سدها در ایران
سازمان فضایی ایران با استفاده از فناوری سنجش از دور و تصاویر ماهواره ای روند تغییرات مساحت آبی ۴۰ دریاچه کشور را در ۶ ماهه نخست امسال پایش و رصد کرده است.

به گزارش مهر، تغییرات مساحت دریاچه‌های ۴۰ سد کشور با استفاده از تصاویر ماهواره‌ای در شش ماهه نخست سال ۱۴۰۰ برآورد شده است.

اداره کل سنجش از دور سازمان فضایی ایران با استفاده از فناوری سنجش از دور و با استفاده از سری‌های زمانی تصاویر ماهواره‌ای به مطالعه تغییرات سطح آب دریاچه‌های ۴۰ سد بزرگ کشور در نیمه اول امسال پرداخته است.

پایش صورت گرفته از کاهش مساحت آبی این دریاچه‌ها بین ۱۰ تا ۷۰ درصد حکایت دارد.

این مطالعه نشان می‌دهد که سطوح آبی دریاچه‌های ارس، گلپایگان، کبودوال، شهید رجایی، سبلان و سفیدرود در شش ماهه نخست سال بین ۵۰ تا ۷۰ درصد کاهش یافته است.

سدهای لار، شیروان، شهید قنبری، کارده، شهید کاظمی و مهاباد نیز بین ۴۰ تا ۵۰ درصد از مساحت دریاچه خود را از دست داده‌اند.

کاهش سطح آب در سایر دریاچه‌های سدها نیز بین ۱۰ تا ۴۰ درصد تخمین زده می‌شود.

جدول زیر میزان تغییرات مساحت آبی دریاچه‌های ۴۰ سد کشور را با تصاویر ماهواره‌ای نشان می‌دهد.

خشکسالی در ایران,خشک شدن سدها در ایران
خشکسالی در ایران,خشک شدن سدها در ایران
خشکسالی در ایران,خشک شدن سدها در ایران

چرا مازندران گرفتار "خشکسالی" است؟

بسیاری از کارشناسان معتقدند این روزها، کم‌آبی و خشکسالی در مازندران به وضوح قابل مشاهده است و با وجود اینکه استاندار این استان نیز، بر این موضوع تاکید کرد که "اگرچه مازندران جزء استان‌هایی‌ است که به منابع آبی بهتری دسترسی دارد، با این حال، در مازندران هم به تأسی از شرایط کلی کشور این موضوع قابل لمس است، موضوعی که کارشناسان دلایل مختلفی برای آن بیان می‌کنند.

خشکسالی در ایران,خشک شدن سدها در ایران

خشکسالی این روزها به موضوع اول کشور در کنار کرونا بدل شده است، موضوعی که با وجود ظاهر زیبا و فریب‌دهنده مازندران به آن توجه زیادی نشده و با وجود فعالیت‌های صورت گرفته، به نظر می‌رسد باید امسال را نیز با این مشکل دست و پنجه نرم کرد.

برخی از کارشناسان نیز معتقدند که چاه‌های غیرمجاز و بدون مجوز بلای اصلی ایجاد خشکسالی در این استان است، موضوعی که بیشتر در فصول کشاورزی خود را نشان می‌دهد و کمبود آب و مشکلات کشاورزان را به محل نزاع و تنش‌های اجتماعی و بعضا سیاسی بدل کرده است.

برخی دیگر از کارشناسان نیز به موضوع عدم مدیریت ذخیره آب‌های سطحی اشاره می‌کنند و برخی دیگر نیز هشدار داده‌اند که اگر این مسیر ادامه یابد، به اراضی شور این استان اضافه خواهد شد.

وجود ۵۷ هزار حلقه چاه فاقد پروانه در مازندران

به همین دلیل این موضوع را با سید مهدی عمادی مدیر حفاظت منابع آب استان مازندران در میان گذاشتیم، وی به ایسنا گفت: استان مازندران دارای ۹۲ هزار حلقه چاه مجاز با حدود یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون متر مکعب برداشت آب است.

وی با اشاره به حدود ۵۷ هزار حلقه چاه فاقد پروانه، تصریح کرد: از این میزان ۱۳ هزار حلقه چاه پروانه دار شدند و منتظریم که بقیه تا قبل از پایان پذیرفتن قانون تعیین تکلیف چاه فاقد پروانه قبل از سال ۹۵ مراجعه و پروانه بهره برداری خود را دریافت کنند.

عمادی خاطرنشان کرد: از این تعداد چاه های مجاز بر اساس برنامه هایی که سالانه از سوی وزارت نیرو به آب منطقه ای مازندارن ابلاغ می شود تا کنون ۵۰۰ حلقه چاه های صنعتی و چاه های عمیق کنتور هوشمند نصب شده است و کنتوردار کردن همه چاه ها تا پایان برنامه هفتم توسعه دردستور کار قرار دارد.

مدیر حفاظت منابع آب استان مازندران گفت: حدود ۸۵۰۰ حلقه چاه درمازندران وجود دارد که عمیق و صنعتی وحجم برداشت آن ها بیش از ۵ تا ۱۰ لیتر بر ثانیه است و پتانسیل نصب کنتور دارند اما بقیه چاه های استان کم عمق و زیر ۱۰ تا ۱۵ متر عمق دارند و برداشت آن ها به کمتر از نیم لیتر در ثانیه می رسد و نصب کنتور بر روی آن ها به دلیل اینکه به صورت موقتی در شالیزارها هستند عملا امکان‌پذیر نیست.

کشاورزی در مازندران ۸۵۰ میلیون  مترمکعب آب می‌بلعد

وی با اشاره به مصرف آب در بخش کشاورزی افزود: در بخش آب زیرزمینی حدود ۸۵۰ میلیون متر مکعب آب به بخش کشاورزی مربوط می شود که بخش اعظم آن ها به شالیزارها و حدود ۳۰۰ میلیون متر مکعب هم به باغات اختصاص دارد.

عمادی با بیان اینکه در بخش آب سطحی حدود ۲.۲ مترمکعب مصرف وجود دارد، یادآورد شد: از این میزان آب در کل استان مازندران به بخش کشاورزی می رود که بیش از ۹۵ درصد هم به بخش شالیزاری اختصاص داده شده است.

مدیر حفاظت منابع آب استان مازندران ادامه داد: در بخش آب های سطحی حدود ۱۰ درصد یا ۴۴۰ میلیون متر مکعب آن توسط سدها کنترل شده اند که میزان ۴۰ درصدی آن در دستور کار قراردارد تا بتوان یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون متر مکعب از آب های سطحی را از طریق سدهای موجود در مازندران مانند سد هراز، دو هزار و سه هزار، لتینیان و غیره در این مورد کنترل شود.

وی گفت: در فصل زراعی آبی از رودخانه های مازندران به غیر از غرب استان وارد دریا نمی شود و تمام حدود ۳ میلیارد متر مکعب در فصل زراعی به شالیزاری اختصاص داده می شود و حجم بسیار زیادی از آب در فصل غیر زراعی از دسترس خارج  می شود و وارد دریا می شود و به همین جهت الزام سد سازی در مازندران توجیح پذیراست.

سد؛ محلی مناسب برای ذخیره آب‌های سطحی

عمادی افزود: با ایجاد سد می توان در فصل غیر زراعی آب را پشت سد ها ذخیره کرد و همچنین برداشت از آب زیرزمینی را به حداقل میزان جهت کنترل کیفیت و شور شدن آن رساند و اینجا صیانت از آب های زیرزمینی توجیه پذیر خواهد بود.

مدیر حفاظت منابع آب استان مازندران بیان کرد: بزرگترین مشکل این است که طرح ها آماده و تخصیص ها را در بخش سدها را گرفته شد اما مسائل اعتباری و مالی مناسبی نیست وطی چند سال اخیر مازندران در این بخش به شدت رنج می برد و اگر چنین چیزی اتفاقی نیفتد و بودجه ای اختصاص داده نشود هم در بخش تامین آب شرب و کشاورزی و هم در بخش تولید کشاورزی دچار مشکل خواهیم شد.

اراضی شور در مازندران نداریم!

وی با تاکید بر اینکه در استان هیچ جایی مبنی بر اینکه آب های زیرزمینی و یا آب های سطحی شور شده باشد وجود ندارد، خاطرنشان کرد: اما در بعضی از قسمت های استان مانند شرق مازندران به دلیل تغذیه کمی که در ۱۰سال اخیر اتفاق افتاده حجم آب های زیر زمینی افزایش پیدا کرده و در این موارد به جهت کف شکنی که برخی از حفاری غیر مجاز و یا موارد مشابه در شرق استان صورت گرفته کف سفره های آب( به اصطلاح آب لب شور) وارد چاه های عمیق سفره های آب زیرزمینی شدند وبخشی از کیفیت آب را دچار تغییرات کردند اما این تغییرات در شرایط فعلی از نظر استاندارد، تغییراتی را در آب مصرفی بخش کشاورزی ایجاد نکرده و تمام آب شرب در شرق استان و یا موارد مختلف استفاده می شود و علیرغم آب های زیرزمینی از آب های سدها نیز تامین می شود.

عمادی بیان کرد: امیدواریم در سال های بعد سدها در مدار بهره برداری یا اجرا قرار بگیردو تعریفی که تحت عنوان طرح جامع آب شرب از طریق منابع آب های سطحی و سدها در استان تعریف شده به مرحله بهره برداری برسد و تمام آب شرب باکیفیت را بتوان به مردم تحویل داد و این حجم استفاده آب شرب از آب های زیرزمینی به نفع آبخوان ذخیره شود و کیفیت آب های زیرزمینی هم بهبود پیدا کند.

مدیر حفاظت منابع آب استان مازندران از تمام متقاضیان که چاه های قدیمی دارند و یا چاه فاقد پروانه دارند خواست تا از فرصت قانونی طلایی داده شده استفاده کنند و پروانه بهره برداری که آماده شده را دریافت کنند.

وی آلودگی آب های زیرزمینی را بزرگترین معظل ایجاد شده عنوان کرد و گفت: برای اینکه در سال های آینده دچار مشکل تامین آب شرب نشویم از نمایندگان و تمامی ارگان ها می خواهم تا با همکاری هم سدها دارای تامین اعتبار شود تا حداقل ۷ سال آبنده به بهربرداری برسد.

  • 13
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش