تنوع زیستی مناسب کشورمان سبب شده حیات وحش ایران نیز سهم قابل توجهی در این بازار داشته باشد؛ از پرندگان شکاری گرفته تا یوزپلنگ و سمندر لرستانی را میتوان در بساط قاچاقچیان حیات وحش دید.
سمندر لرستانی در بازارهای جنوب شرق آسیا حدود ۱۰۰۰ دلار خرید و فروش میشود یا کشورهای حاشیه خلیجفارس حاضرند برای برخی از پرندگان شکاری ایران ( بالابان و بحری) تا یک میلیارد تومان هم پرداخت کنند.
ارزشگذاری نشدن گونههای جانوری و نبود ارادهای برای حفظ حیات وحش در کشورمان سبب شده قاچاقچیان حیات وحش از حاشیه امنی برخوردار باشند و با خیال آسودهتری به قانونشکنی دست بزنند. برای نمونه یکی از اعضای سازمانهای مردمنهاد فعال در زمینه حقوق حیوانات به جامجم میگوید پروندهای ۳۰۰ صفحهای را درباره قاچاق حیات وحش به سازمان حفاظت محیطزیست تحویل داده، اما این سازمان تاکنون بدرستی به این پرونده رسیدگی نکرده است.
به همین دلیل شاید تا دیروز بساط قاچاقچیان حیات وحش فقط در کوچهمرغیهای خیابان مولوی پهن میشد، اما این روزها در گوشه و کنار هر شهری میتوان سودجویانی را دید که به حیات وحش کشور چوب حراج میزنند.
نبود ارادهای مشخص برای مقابله با این تخلف سبب شده آنها از فضای مجازی نیز کمک گرفته و مشتریهای بیشتری برای خود دست و پا کنند.
بازار سیاه حیات وحش بیش از سودی که به جیب قاچاقچیان میریزد به حیاتوحش آسیب میرساند، زیرا تخمین زده میشود حدود ۷۰ درصد از گونههای جانوری هنگام قاچاق جان خود را از دست میدهند یا رها شدن گونههای غیربومی در زیستگاهها سبب از بین رفتن گونههای بومی میشود. سوم مارس (۱۳ اسفند) در تقویم، روز جهانی حیات وحش نامگذاری شده؛ روزی که در آن سازمانهای مردمنهاد تلاش میکنند دولتها و شهروندان را نسبت به عواقب تجارت شوم حیات وحش آگاه کرده و یادآور شوند دنیای بدون حیات وحش جایی برای حیات انسان نخواهد داشت.
مهدی آیینی
- 16
- 2