پنجشنبه ۱۸ بهمن ۱۴۰۳
۱۸:۰۲ - ۰۵ دي ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۰۰۱۴۱۸
محیط زیست و گردشگری

اختلاف نظر دو مقام مسئول در خصوص آتش سوزی تالاب ها

تالاب میقان,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,محیط زیست
نگاهی در میان جامعه محلی اطراف تالاب ها علی الخصوص تالاب زریوار وجود دارد مبنی بر این که اگر که نی زارها را آتش بزنیم سال بعد وضعیت رویش آن ها بهتر خواهد بود و نی هایی تازه ای در این مکان خواهند رویید.

به گزارش جماران، نیمه شب پنج شنبه بود که  تالاب میقان در استان اراک طعمه شعله های آتش شد و یکی از عجیب ترین آتش سوزی های محیط زیستی را رقم زد. شدت این آتش سوزی به حدی بود که اتفاع آن را با مشکل مواجه کرد تا این که بعد از ۱۶ ساعت و سوختن ۵۰ هکتار از اراضی این منطقه آتش نشان ها و فعالان محیط زیست توانستند آتش را مهار کنند.

 

اما هنوز این شعله ها در میقان فرو ننشسته بود که آتش در تالاب زریوار در شهر مریوان کردستان زبانه کشید و این بار به جان اراضی این منطقه افتاد. البته زریوار بر خلاف میقان اولین بار نبود که آتش می گرفت، بلکه این تالاب در چند ماه و چند هفته اخیر چندین بار و در بخش های مختلف دچار حرق شده است و تا کنون ۶ هکتار از نی زارهای سطح آن سوخته است. این آتش‌سوزی که چندین ساعت به طول انجامید خسارت‌های جدی را به این دریاچه وارد کرد و باعث تلف شدن شماری از جانوران این دریاچه شد.

 

به گفته کارشناسان تقریباً در عمدی بودن و عامل انسانی داشتن این آتش سوزی ها شکی وجود ندارد اما این که این آتش زدن ها به نفع یا به ضرر تالاب ها است، اختلاف نظر وجود دارد. مردم محلی اطراف تالاب ها به مانند برخی از مسئولین معتقدند این آتش سوزی ها باعث بازیابی و تازه شدن نی زارها می شود اما برخی کارشناسان و سمن های محیط زیستی می گویند این موضوع موجب آسیب جدی به این اماکن طبیعی می شود.

 

مسعود باقرزاده کریمی در گفت و گو با خبرنگار جماران در خصوص آتش سوزی های پی در پی تالاب های میقان اراک، زیوران مریوان و جنگل های  نو کده (گلستان) و گلوگاه (مازندران) و احتمال عمدی بودن این آتش سوزی ها گفت: من این احتمال را کم می دانم، البته در مورد تالاب میقان اراک شاید مردم محلی این کار را کرده باشند. دلیلش هم این است که در آنجا پشه طغیان کرده بود.

 

وی ادامه داد: به لحاظ توالی زیستی در تالاب ها ما آتش سوزی نی زارها را خیلی آسیب جدی تلقی نمی کنیم. در واقع این آتش سوزی ها یک نوع ریکاوری برای تالاب ها است. انبوهی نی ها هم به این دلیل است که  در آن جا یک مقدار پس آب های تصفیه شده ای که  وارد  تالاب می شود، آلودگیشان نسبتا زیاد بوده و باعث رشد زیاد نی ها می شده است و این عامل هم باعث مصرف و تبخیر آب می شود.

 

معاون رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با بیان این که این نی ها حتی عرصه های زیست گاهی را هم کم می کند چون پهنه آبی را کوچک و محل استقرار پرندگان را کم می کنند، گفت: مثلاً ما در تالاب انزلی مشکل رشد نی داریم. بنابراین درست است که این آتش سوزی ها بر خلاف میل ما اتفاق می افتد اما ما خیلی این را یک معضل شدید برای تالاب ها نمی دانیم.

 

وی خاطرنشان کرد: من خودم به تالاب میقان نرفته ام اما ارزیابی ما این است که محلی ها برای محار پشه ها و حشراتاین نی زار ها را آتش زده اند.

 

باقرزاده کریمی در مورد گسترده بودن آتش سوزی تالاب میقان، اظهار کرد:  این موضوع هم طبیعی است چرا که منابع آبی که وارد این تالاب می شود غنی شده از مواد غذایی است. این آب چون فاضلاب است، فسفر، نیترات دارد و این مواد باعث رشد نی زارهای زیادی می شود.

 

وی ادامه داد: در مورد آتش سوزی تالاب زریوار هم ما هر ساله تقریباً چندین آتش سوزی در این تالاب داریم. تحلیل کلی ما این است که این اقدام را یک سری افراد سود جویی انجام می دهند تا عرصه هایی برایشان فراهم شود. ولی خوشبختانه نظارت محیط زیست در این منطقه مانع این سود جویی ها شده است.  البته در اینجا هم مشکل غنی شدن آب و رشد زیاد نی ها را داریم.

 

وی در مورد ورود فاضلاب ها به تالاب های کشور  گفت: این آب ها فاضلاب های تصویه شده هستند اما تصفیه شان کامل نیست. هر چند ورود این آب ها به این مناطق اشکال دارد و سازمان محیط زیست چندین بار اعلام کرده است که تصفیه این فاضلاب ها باید ارتقا پیدا کند. ارتقای تصفیه فاضلاب های منتهی به تالاب ها مستلزم هزینه های یاد است که در توان سازمان های مربوطه نیست و در طول زمان باید انجام بگیرد. 

 

معاون دفتر زیستگاه ها و امور مناطق سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرد: ولی در حال حاضر ناسالمی موادی که از طریق فاضلاب ها وارد تالاب های میقان، زیروران و خیلی از تالاب های کشور  می شود، از حد استاندارد بیشتر است که باید کمتر از از حد آن باشد. آتش سوزی به واسطه این مواد در تالاب  میقان اولین بار اتفاق می افتد ولی در مورد زریوار شاید دهمین بار است که این اتفاق می افتد.

 

وی ابراز داشت: بنابراین این آتش سوزی ها به تالاب ها خسارت جدی وارد نمی کنند اما در جنگل ها واقعا خطرناک است. علت خطرناک بودنش این است که وقتی در گلستان درختان هیرکانی که ارزش موزه ای دارند آتش می گیرند، اشکوب سایه انداز بر روی زمین از بین می رود. بنابراین فرصت برای نفوذ نور به سطح جنگل و رشد درخچه های مهاجمی مانند تمشک فراهم می شود. وقتی این درختچه ها رشد کنند اجازه رشد درختچه های سایه انداز را می گیرند و دیگر هیچ نهالی نمی تواند رشد کند و بعد شما با یک تمشک زار به جای جنگل روبرو هستید. این تمشک زارها هم خیلی راحت تر از درختان تنومند اتش می گیرند.

 

 آتش سوزی نی زارها قطعاً به نفع تالاب ها نیست

در مقابل مدیر طرح ملی تالاب ها معتقد است  اگر آتش سوزی کارشناسی شده نباشد و به صورت عمد ایجاد شود قطعاً به نفع تالاب نیست. این نی زارها در تمام مقاطع سال پناه گاه پرنده ها و انواع پستانداران است که با این آتش سوزی به اشکال مختلف آسیب می بینند.

 

ابوالفضل آبشت در گفت و گو با خبرنگار جماران ، در پاسخ سوال آیا آتش سوزی برای تالاب ها یک نوع بازیابی محسوب می شود، گفت: لزوماً این گونه نیست، نگاه محیط زیست این است که تالاب ها پناه گاه حیات وحش است و نی زارها بخشی از اکوسیستم تالاب ها هستند.

 

وی ادامه داد: این نی زارها اماکن امنی است که حیوانات می توانند در آن پناه بگیرند و محل زندگیشان باشد. بنابراین نگاه کلی این است که آتش سوزی اگر کارشناسی شده نباشد و به صورت عمد ایجاد شود قطعا به نفع تالاب نیست. منتها نگاهی در میان جامعه محلی اطراف تالاب ها علی الخصوص تالاب زریوار وجود دارد؛ مبنی بر این که اگر که نی زارها را آتش بزنیم سال بعد وضعیت رویش آن ها بهتر خواهد بود و نی هایی تازه ای در این مکان خواهند رویید.

 

آبشت تصریح کرد: اما از نظر ما این نگاه صحیح نیست کما این که این نی زارها در تمام مقاطع سال پناه گاه پرنده ها و انواع پستانداران است که با این آتش سوزی به اشکال مختلف آسیب می بینند. به فرض اگر این حیوانات بر اثر آتش سوزی به صورت مستقیم آسیب نبینند و از دام آتش فرار کنند اما معادن غذایی آن ها از بین می رود و برای مدتی طعمه ای برای شکار نخواهند داشت. بالاخره چرخه زیستی از بین می رود.

 

وی در پاسخ به این سوال که آیا این نی زارها فضای تالاب ها را محدود می کند، اظهار کرد: این نی ها در بخش های کم عمق تالاب ها رشد می کنند و به هیچ عنوان فضای تالاب را محدود نمی کند. اساساً این نی زارها بخشی از اکوسیستم تالاب ها هستند و هیچ تالابی نیست که نی زار نداشته باشد.

 

مدیر طرح ملی تالاب ها ضمن بیان این که اتفاقاً یکی از نقش های خیلی مهم این نی زارها پالایش آب تالاب ها است، اظهار کرد: آن ها به عنوان یک تصفیه خانه طبیعی آلاینده ها را از آب جدا می کند. به همین خاطر وقتی در تالاب ها آلاینده ها زیاد می شوند رویش نی ها هم افزایش می یابد. این نشانه آن است که طبیعت به این شرایط پاسخ می دهد. یعنی طبیعت تا جایی که در توانش هست می خواهد این اکوسیستم را حفظ کند.

 

وی افزود: اما ممکن است در جای دیگر این آلاینده ها آنقدر زیاد شوند که باعث رشد جلبگ ها شود که این عامل برای تالاب ها خطرناک و مضر  است؛ چرا که سطح تالاب را می گیرد و  مانع ورود اکسیژن به آن می شود. اما نی زارها را غالباً به نفع تالاب ها می دانیم.

 

وی خاطر نشان کرد: اما این به آن معنا نیست که ورود فاضلاب های تصفیه نشده یا کمتر تصفیه شده به تالاب ها، مشکلی ندارد. هیچ کس نمی گوید  فاضلاب قبل از این که پالایش شود باید وارد تالاب شود، اما در همین حدی که وارد می شود اکوسیستم تالابی به آن پاسخ می دهد.

 

آبشت در پایان دلیل آتش سوزی های تالاب میقان اراک و زریوار مریوان را عوامل انسانی دانست و تاکید کرد: بیشترین عامل آتش سوزی  در تالاب ها، عامل انسانی است. به این علت که  که تصور عمومی مردم محلی این مناطق این است که  این کار برای تالاب ها مفید است. جلوگیری از این موضوع نیازمند اطلاع رسانی و آموزش به مردم محلی است که ما این کار را به کمک سمن ها و رسانه ها انجام خواهیم داد.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • 10
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش