دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۰۷:۲۳ - ۱۷ اسفند ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۲۰۴۰۴۷
محیط زیست و گردشگری

توضیحات رئیس سازمان جنگل ها درباره واگذاری اراضی ملی

واگذاری اراضی ملی,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,محیط زیست

تهران به شمال نزدیک‌تر می‌شود؛ این بار ٦٠ کیلومتر. از ١٧‌سال پیش قرار بر ساخت آزادراه تهران- شمال بود، راهی که پر از تونل و پل است و البته منتقدان زیادی هم دارد.‌ سال ٧٥ وقتی قرار بر ساخت این جاده بود، بنا شد ٦٢٥٠هکتار از اراضی ملی به بنیاد مستضعفان داده شود، بعدها این سطح به ٢٧٨٠ هکتار رسید اما مشکل حل نشد. ١٧‌سال پس از آغاز این پروژه که قرار است

 

سه یا چهار‌سال دیگر به بهره‌برداری برسد، خبر آمد که در تفاهم جدید سازمان جنگل‌ها با بنیاد مستضعفان تخریب و ساخت‌وساز و بهره‌برداری در عرصه‌های جنگلی از دستور کار خارج شد و تنها براساس قانون اراضی مرتعی و منابع طبیعی تابع شرایط و قوانین واگذار می‌شود. بر این اساس نزدیک‌هزار هکتار از اراضی جنگلی واگذار شده به منابع طبیعی بازگردانده شد تا به جای آن اراضی ملی در اختیار این بنیاد قرار بگیرد.

 

تفاهم‌های اخیر به دنبال کاهش تخریب در مسیر توسعه است اما منتقدان می‌گویند این توسعه پایدار نیست و درنهایت به‌طور غیرمستقیم به آخرین بازمانده‌های جنگل‌های هیرکانی آسیب می‌زند. منتقدان این سخن معاون وزیر جهاد کشاورزی درباره واگذاری اراضی ملی را مصداق می‌آورند: «با توجه به آن‌که جنگل بستر ترقی و توسعه کشور است، بنابراین سازمان جنگل‌ها به‌عنوان نماینده دولت برای تأمین مالی پروژه اقدام به واگذاری اراضی مرتعی در هر جایی که جنگل نباشد و به منابع طبیعی آسیبی وارد نشود، خواهد کرد.»

 

اشتباه بود، اصلاحش کردند

به‌گفته مسئولان سازمان جنگل‌ها، آنچه در‌سال ٧٥ اتفاق افتاد، اشتباه بود: «آنها به اشتباه بخشی از اراضی جنگلی را به این کار اختصاص داده بودند. اراضی که پوشش مشجر دارند، از مصادیق ممنوعیت واگذاری هستند. تلاش سازمان جنگل‌ها همیشه همواره بر این بود که اراضی که شامل جنگل می‌شوند، از این توافق خارج شود.»

 

در دو سه‌سال اخیر بنیاد مستضعفان و شرکت آزادراه لیست اراضی جنگلی را تهیه کرده و موظف شدند که آنها را به منابع طبیعی برگردانند. حالا بنا شده بخشی از اراضی غیرجنگلی در نقطه‌ای دیگر به این دو نهاد اختصاص داده شود. مسعود منصور، معاون حفاظت و امور اراضی سازمان جنگل‌ها روز دوشنبه خبر داد که اراضی جنگلی که در محدوده پروژه آزادراه شمال بودند، از این پروژه خارج شدند و به منابع طبیعی برگشتند. او گفت که این آزادراه باید به‌گونه‌ای احداث شود که حداقل آسیب را به منابع طبیعی برساند.

 

با وجود این تغییرات و این اظهارنظر رئیس بنیاد مستضعفان که «احداث آزادراه تهران – شمال کمترین آسیب محیط‌زیستی را دارد» اما بعضی منتقدان می‌گویند واگذاری زمین‌ها به معنی افزایش ویلاسازی، تجاری‌سازی و ساخت‌وسازهای بی‌رویه در شمال کشور است.

 

مسیر تهران به شمال با این جاده حدود ٦٠ کیلومتر کوتاه می‌شود و با ٢,٢‌میلیارد دلار سرمایه‌گذاری تا‌ سال ٩٩ تکمیل خواهد شد. براساس آنچه بهره‌برداران این آزادراه گفته‌اند قطعه یک آزادراه تهران - شمال به طول ٣٢ کیلومتر از تقاطع بزرگراه آزادگان و شهیدهمت آغاز می‌شود و با عبور از مناطق کن، سولقان و امامزاده عقیل و تونل تالون و دره لانیز به سه‌راهی شهرستانک می‌رسد.

 

قطعه دوم این آزادراه به طول ٢٢ کیلومتر حدفاصل دو آب شهرستانک - پل زنگوله، دارای ٤٥ تونل به طول ٣٣ کیلومتر و ٩٠٠متر است و برای آماده‌سازی این قطعه باید ٢٨ پل بزرگ در این مسیر احداث شود و طول پل‌های این قطعه ٢ کیلومتر و ٩٠٠متر خواهد بود. قطعه سوم آزادراه تهران - شمال حدفاصل پل زنگوله – سه‌راهی دشت نظیر، به طول تقریبی ٤٧کیلومتر است، این مسیر دارای دو خط رفت و دو خط برگشت بوده و دارای ٩٢ تونل رفت‌وبرگشت به طول ٣٣ کیلومتر و ٥٠٠متر و ٣٨ پل خواهد بود. قطعه چهارم این آزادراه حدفاصل سه‌راهی دشت نظیر - چالوس به طول حدود ٢٠ کیلومتر است که به صورت دو خط رفت و دو خط برگشت بوده است.

 

منظورم واگذاری جنگل‌ها نبود

«محدودیتی در واگذاری منابع طبیعی نداریم.» این اظهارنظر خلیل آقایی، رئیس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری و معاون وزیر جهاد کشاورزی درحالی‌که قانون، امکان واگذاری جنگل‌ها را نمی‌دهد پیرو صحبت‌ها درباره آزادراه تهران- شمال مطرح شد و منتقدان را برآشفت؛ آن هم درست زمانی که هنوز موضوع احداث آزادراه داغ بود.

 

رئیس سازمان جنگل‌ها حالا دراین‌باره به «شهروند» توضیح می‌دهد که برای واگذاری مراتع ممنوعیتی وجود ندارد: «معنای عرض من این نبود که هر کسی هر نقطه‌ای از ایران بخواهد کاری کند و درخواست کند ما موافقت می‌کنیم. ما براساس قانون نمی‌توانیم جنگل‌ها را واگذار کنیم، این کار ممنوع است، اما درخصوص واگذاری مراتع ممنوعیتی نداریم و متناسب با درخواست‌ها برای فعالیت اقتصادی با احراز شرایط و همچنین شرایط ممیزی مراتع‌مان زمین‌ها را واگذار می‌کنیم.»

 

 به‌گفته او شرایط واگذاری زمین‌ها این است: طرحی در آن نباشد، معارض نداشته باشد، بهره‌بردارِ آن زمین‌ها از آن‌جا رفته و مالکیت بهره‌برداری وجود نداشته باشد؛ با این همه «معنای این شرایط هم این نیست که هر زمینی را می‌توانیم واگذار کنیم اما در هر صورت اگر کسی بخواهد کارخانه بزند، واحد تولیدی و صنعتی آموزشی، کشاورزی بزند، این امکان وجود دارد.»

 

 آقایی اینها را می‌گوید و ادامه می‌دهد: «فرض کنید در مراتعی امکان زراعت چوب باشد آیا زراعت در آنها برخلاف محیط‌زیست و پوشش گیاهی است یا در جهت آن؟ یا اگر کشاورزی در مراتع بخواهد صورت بگیرد، در جهت مسائل محیط‌زیستی است یا در مخالفت با آن؟ از پیش هم گفته بودیم جنگل‌ها را نمی‌توانیم برای امور اقتصادی واگذار کنیم اما در مراتع به شرط مناسب بودن شرایط، برای متقاضیانی که در امر تولید و اقتصاد فعالیت می‌کنند، تا به امروز زمین‌ها واگذار شده و از این به بعد هم می‌توانیم واگذار کنیم.»

 

رئیس سازمان جنگل‌ها با اشاره به این‌که هیچ ممنوعیت و محدودیتی برای واگذاری مراتع وجود ندارد، ادامه می‌دهد: «ممکن است در مکان‌های خاصی، امکان واگذاری به دلیل طرح‌های مرتع‌داری، بهره‌بردارانی که آن‌جا حضور دارند و عشایری آن‌جا زندگی می‌کنند، دامدارانی که امکان حضورشان هست و همین‌طور به دلیل درجه یک بودن مراتع وجود نداشته باشد.»

 

این کار توسعه ناپایدار است

مسعود مولانا، عضو شورای هماهنگی شبکه مردم‌نهاد منابع طبیعی کشور و دبیر سازمان‌های مردم‌نهاد محیط‌زیست و منابع طبیعی یکی از منتقدان این آزادراه است. او به «شهروند» می‌گوید، درحالی‌که اکنون گفته شده نزدیک‌هزار هکتار از اراضی به منابع طبیعی بازگشته، سرنوشت باقی زمین‌های واگذار شده به بنیاد مستضعفان مشخص نبوده و در کش‌وقوس است.

 

او می‌گوید: «این‌که گفته‌اند‌ هزار هکتار از این زمین‌ها را برگردانده‌اند خبر دقیقی نیست. به هر ترتیب حتی اگر اراضی جنگلی هم از این پروژه حذف شده باشد، ما به اصل موضوع اعتراض داریم. چراکه بودجه‌های عمرانی باید از پیش در بودجه ملی سالانه تخصیص داده شود و قرار نیست توسعه با تصرف اراضی ملی صورت بگیرد، ممکن است زمین واگذار شده مشجر نباشد اما مستعد نهال‌کاری و تبدیل به جنگل باشد. معلوم نیست این‌هزار هکتاری که می‌خواهند به‌عنوان جایگزین بدهند کجا هست. نمی‌توان انتظار داشت که بیابان باشد. اطلاعات در این‌باره غیرشفاف است و ما به این موضوع اعتراض داریم.» اعتراض همفکران مولانا به دو موضوع است؛ یکی غیرشفاف بودن پروژه و دیگری این‌که اساسا واگذاری اراضی ملی به پروژه‌های عمرانی صحیح نیست.

 

این کنشگر محیط‌زیست با بیان این توضیحات درباره تخریب جنگل‌های هیرکانی می‌گوید: «روند تخریب جنگل‌های شمال در ٤٠‌سال اخیر سرعت گرفته است. براساس آمار خود سازمان جنگل‌ها، این عرصه‌ها از ٣‌میلیون و ٦٠٠‌هزار هکتار به یک‌میلیون و ٨٠٠‌هزار هکتار رسیده؛ یعنی علاوه بر این‌که از نظر سطح به نصف رسیده و از نظر کیفیت هم سقوط کرده. بخش باقی‌مانده پوشش جنگلی ضعیف است و با پروژه‌های توسعه‌ای ضعیف‌تر می‌شود.»

 

موضوع دیگری که مولانا به آن اشاره می‌کند، اضافه‌کردن موج گردشگران داخلی به سمت شمال کشور است، اتفاقی که در سال‌های اخیر ازجمله مشکلات شهرهای شمالی بوده و علاوه بر ایجاد ترافیک، آلودگی هوا و افزایش حجم تولید زباله به تخریب منابع طبیعی هم انجامیده است: «اساس احداث چنین آزادراهی برای نزدیک کردن تهران به شمال هم مسأله است. من در شمال زندگی می‌کنم و عوارض گسترده هجوم مسافران را به طبیعت می‌بینم: بزرگترین مشکل شمال پسماند است، تمامی سایت‌های دپو یا، در کنار رودخانه و دریاست یا در دل جنگل‌اند و کشاندن مسافران بیشتر به شمال، به این مسأله سرعت می‌دهد.»

 

 به‌گفته او توسعه‌ای که در راستای آن به اراضی جنگلی و مرتعی ملی و طبیعی دست‌اندازی بشود؛ توسعه‌ ناپایدار است: «این که به نام ساخت اتوبان‌ها اراضی ملی‌مان را نابود کنیم، توسعه پایدار نیست. درحالی‌که ضرورت گسترش فضای سبز انکار شدنی نیست، مسئولان ما درگیر جاده‌سازی‌اند و با از بین بردن جنگل‌ها نقض غرض می‌کنند.»

 

عضو شورای هماهنگی شبکه مردم‌نهاد منابع طبیعی کشور اضافه می‌کند: «ما با هر نوع توسعه خودرومحوری مخالفیم چراکه بخش بزرگی از جنگل‌های هیرکانی با ساختن جاده‌ها و تکه‌تکه‌کردن این جنگل‌های باستانی اتفاق افتاد. ما به گسترش حمل‌ونقل ریلی معتقدیم؛ نوعی از توسعه که با کمترین آسیب همراه است. حاصل خودرومحوری، شلوغی تهران و آلودگی و تخریب در شمال کشور است.»

 

مولانا این توسعه را بدون حساب و کتاب می‌داند و با نقد این‌که نگاه سیستمی به امر توسعه وجود ندارد، ادامه می‌دهد: «توسعه پایدار سه‌وجه با هم دارد؛ اقتصاد، محیط‌زیست و اجتماع. هر کدام از این سه رکن اگر در مسیر توسعه نادیده گرفته شود، پایداری سرزمین و جوامع و اقتصاد از دست می‌رود. وقتی از اقتصاد پایدار صحبت می‌کنیم، صحبت از حقوق بین‌نسلی و فرانسلی است. در تمام این سال‌ها جنگل به نام توسعه نصف شده است و حالا با پروژه دیگر می‌خواهند اراضی حاشیه جنگل‌ها را بگیرند.»

 

 

 

 

shahrvand-newspaper.ir
  • 14
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۶
غیر قابل انتشار: ۸
جدیدترین
قدیمی ترین
به جای این همه هزینه بابت احداث بزرگراه ، خط هوایی ارزان قیمت راه اندازی می شد بهتر نبود ؟ متاسفانه برنامه ریزی و تفکر نداریم !
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش