دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۲۱:۴۱ - ۱۰ شهریور ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۶۰۲۷۰۷
محیط زیست و گردشگری

یوز پلنگ ها زود پیر می شوند

یوز پلنگ ها,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,محیط زیست

آخرین یوزپلنگ‌های آسیایی در سراشیبی «انقراض» قرار دارند. کارشناسان محیط زیست در یزد معتقدند قـرق‌های اختصاصی می‌تواند آنها را از لبه «پرتگاه انقراض» بازگرداند. اعضای «کمپین یوز تا ابد» سعی دارند با خروج دام از پارک ملی «توران»، جان سریع‌ترین گربه‌سان دنیا را در این جغرافیا نجات دهند. «مرتضی اسلامی»، عضو هیأت مدیره انجمن یوز ایرانی هم در گفت‌و‌گو با «ایران» نسبت به پیر شدن «کوشکی» یوز نر در اسارت پردیسان هشدار می‌دهد و می‌گوید: «کارشناسان پیش از پیر شدن کوشکی از مشاوران بین‌المللی برای انجام تکثیر آزمایشگاهی یوز کمک بگیرند.»

 

قرق‌های اختصاصی

«مجید خرازیان مقدم»، مدیرکل حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست در گفت‌و‌گو با رسانه‌ها در روز ملی یوزپلنگ(۹ شهریور) تعداد یوزهای ایرانی را ۴۸ قلاده اعلام می‌کند. منبع آمار او پایش‌های ۱۶ ساله پروژه بین‌المللی یوز است. این عدد، خبر خوبی با خود ندارد. «سید حسین سادات موسوی»، مدیرکل سابق محیط زیست یزد هم در گفت‌و‌گو با «ایران» می‌گوید:«امسال تنها دو یوز در دره انجیر مشاهده شد.» محیط بانان، سال ۹۶ هم تنها موفق به مشاهده ۴ قلاده یوز در این دره شدند. «دره انجیر» از مهم‌ترین زیستگاه‌های یوز کشور است. دره‌ای که بیش از هرچیزی بیل‌های مکانیکی معادن، ترس را به‌ جان یوز‌های آن انداخته تا راه قلمروهای دیگر را پیش بگیرند. آن‌طور که سادات موسوی به «ایران» می‌گوید:«گاهی اوقات یوزها برای یافتن زیستگاهی امن تا ۳۰۰ کیلومتر را مهاجرت می‌کنند.» این رکورد را یوزپلنگی رقم زده که «دره انجیر» را به امید یافتن آرامش در «طبس» تا زیستگاه «نایبندان» دویده است.

 

موسوی منطقه بین دره انجیر و نایبندان را منطقه آزاد می‌خواند و می‌گوید:«جاده‌های موجود در این منطقه ممکن است مرگ را به پای یوزپلنگ بنویسند و نگذارند او به جای امنی برسد.» همچنین آمارهای موجود نشان می‌دهد که از دهه ۸۰ تا ۹۰ حداقل ۸ یوزپلنگ جان خود را در این مهاجرت پرحادثه از دست داده‌اند. او جزیره‌ای شدن زیستگاه‌های استان از جمله کالمند، دره انجیر، بهاباد و... به وسیله باغ‌های پسته و اراضی کشاورزی را هم یکی دیگر از دلایل خالی شدن زیستگاه‌ها از یوزهایش می‌داند. خشکسالی هم قوز بالا قوز شده و مرگ را به جان گیاهخوارانی چون آهو و قوچ و میش انداخته است. این گیاهخواران خود طعمه یوزها برای بقا هستند. موسوی کلید حل ماجرا را تا حدودی در قرق‌های اختصاصی می‌داند. او تجربه موفق سه قرق اختصاصی در مناطق آزاد یزد را هم شاهد می‌آورد و می‌گوید:«قرق‌های اختصاصی یک نوع برون سپاری براساس اصل ۴۴ به بخش خصوصی هستند.» شورای عالی محیط زیست هم بر اساس این اصل، پنج قرق اختصاصی را تصویب می‌کند؛ سه قرق در یزد، یک قرق در سمنان و یک قرق هم در کرمان.

 

موسوی قرق در مناطق آزاد را «زون» (بخش) حمایتی- پشتیبانی مناطق حفاظت شده و پارک‌های ملی می‌داند و می‌گوید: «در آخرین آمار در سال ۹۱ در منطقه حفاظت شده کالمند ۱۰۰ رأس آهو ثبت شد اما این آمار در سال ۹۷ به هزار رأس رسید. تعداد کل و قوچ هم نزدیک به ۵۰ درصد افزایش داشته است.» موسوی نظارت کافی و وافی سازمان حفاظت محیط زیست روی قرق‌های اختصاصی را یکی از مهم‌ترین کلیدها برای موفقیت این طرح می‌داند و می‌گوید: «قرق‌ها نیروی اجرایی، خودرو و موتور دارند و مناطق حاشیه‌ای و خارج از پارک ملی و مناطق حفاظت شده را پایش می‌کنند.» او می‌گوید:«البته در قرق‌های اختصاصی، محیط بان‌ها نمی‌توانند متخلفان و شکارچیان را دستگیر کنند اما به ما خبر می‌دهند.» محیط بان‌ها در مناطق آزاد(منطقه قرق) همان وظایف محیط بان‌های رسمی را انجام می‌دهند. به حیات وحش آب می‌رسانند و علوفه دستی می‌دهند. ممکن است بسیاری بپرسند بخش خصوصی از این قرق چه منفعتی می‌برد؟ موسوی در پاسخ می‌گوید: «انتفاع آنها در شکار است که در صورت افزایش جمعیت گونه مورد نظر، قرقبان می‌تواند از سنــــــین ۷ به بالا قوچ یا میش را شکار کند.» شکار آهو در قرق‌های یزد ممنوع است اما از شکار قوچ و میش، ۳۰ درصد سود به جوامع محلی می‌رسد و ۷۰ درصد به قرقبان‌ها. موسوی اعتقاد دارد همین انتفاع بخش خصوصی و محلی از ماجرا، کلید حفاظت جوامع محلی از حیات وحش منطقه است.

 

«مرتضی اسلامی»‌،عضو هیأت مدیره انجمن یوزپلنگ هم قرق را یکی از راه‌های امن کردن زیستگاه یوزپلنگ می‌داند و می‌گوید:«قرق خصوصی در مناطق آزاد، قطعاً وضعیت را بدتر از قبل نمی‌کند. این قرق‌ها در حاشیه مناطق حفاظت شده، نقش زون(بخش) ضربه گیر را برای مناطق ایفا می‌کند.» یوزپلنگ‌ها مهاجرند. آنها مدام در بین مناطق جا به جا می‌شوند. تا پیش از آنکه جاده‌ها یا روستا‌ها ناامنی را به دل زیستگاه‌ها ببرند و بین آنها فاصله بیندازند، مشکلی وجود نداشت. اسلامی می‌گوید: «قرق‌های اختصاصی می‌تواند باعث امنیت در جاهای خالی بین دو منطقه حفاظت شده و زیستگاه‌ها باشد.» او یکی از جدی‌ترین مشکلات در حفاظت از حیات وحش، از جمله یوزها را عدم وجود منفعت مالی مستقیم برای مردم محلی می‌داند و می‌گوید: «حتی حفاظت از حیات وحش برای آنها هزینه هم دارد. چون آنها در معدن اجازه کار ندارند. شکار ممنوع است. نمی‌توانند از گیاهان دارویی استفاده کنند. بنابراین به مخالف و منتقد تبدیل می‌شوند.» به گفته اسلامی اما قرق‌های خصوصی امکان انتفاع محلی را هم به وجود می‌آورد.

 

تکثیر یوز در اسارت دشوار است

تکثیر یوز در اسارت در زمان «معصومه ابتکار»، رئیس سابق سازمان حفاظت محیط زیست کشور به روی میز تصمیم گیران پردیسان رفت. «کوشکی» یوز نر میاندشتی و «دلبر» یوز سمنانی قرار بود آغاز تکثیر یوز در اسارت باشد. آنها جفتگیری هم کردند اما دلبر سقط کرد. آن‌طور که «مرتضی اسلامی» می‌گوید: «عروس ماجرا این روزها در حال طی کردن پروسه درمان خود است.» به گفته او زمان بسرعت می‌گذرد و کوشکی برای پدر شدن دارد پیر می‌شود و شانس داشتن توله را از دست می‌دهد. کوشکی متولد ۱۳۸۶ است و با ۱۱ سال سن همین امروز هم در رده سنی پیران گربه سان قرار دارد. اسلامی می‌گوید: «بنابراین خیلی مهم است زمان را برای تکثیر آزمایشگاهی از دست ندهیم.» او تکثیر یوز در اسارت را بسیار دشوار می‌داند و می‌گوید:«ریسک تکثیر آزمایشگاهی بالاست چون خطر مرگ یوز ماده وجود دارد. بنابراین موفقیت در این طرح، کمک‌های بین‌المللی را می‌خواهد.» به گفته او در دنیا آدم‌های کمی وجود دارند که بتوانند این تکثیر را انجام دهند اما وجود دارند. بنابراین باید زودتر با آنها وارد مشاوره و گفت‌و‌گو شد.

 

سُم «دام ها» از روی گرده توران برداشته شد

گله‌ها و برخی چوپانان نادانسته بزرگ‌ترین دشمن یوزها هستند. آن‌طور که کارشناسان به «ایران» می‌گویند:«بیش از هرچیزی این چوپانان هستند که دفتر زندگی سریع‌ترین گربه سان جهان را در بیابان‌های ایران بسته‌اند.» آنها یا با چماق به جان این خوش خط و خال افتاده‌اند یا سم به خوردش داده‌اند. همین نقشی که گله‌ها و چوپان‌ها در مرگ یوزها بازی می‌کنند باعث شد تا «هدیه  تهرانی» بازیگر نام آشنای سینمای ایران، «کمپین یوز تا ابد» را سال گذشته در روز ملی یوزپلنگ کلید بزند. این کمپین ۸۰۰ میلیون تومان اعتبار می‌خواست تا بتواند دام‌ها را از پارک ملی توران خارج کند. مردم آمدند و اعتبار تأمین شد. «حمیدرضا میرزاده» سخنگوی این کمپین نیز در روز «ملی یوزپلنگ ایرانی» به «ایران» می‌گوید: «این کمپین از ۹ هزار رأس دام موفق به خروج ۷ هزار و ۵۰۰ رأس شده است.» این خروج باعث شده تا بسیاری کمپین یوز را موفق‌ترین کمپین محیط زیست در سال‌های اخیر کشور بنامند. میرزاده می‌گوید:«خبر خوش آنکه دیگر سم هیچ دامی به پارک ملی توران نخواهد رسید.»

 

هستی بختیاری

 

 

iran-newspaper.com
  • 15
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش