مهمترین عناوین خبری
یکشنبه ۰۲ دی ۱۴۰۳
۱۵:۱۱ - ۰۸ اردیبهشت ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۲۰۲۲۴۶
محیط زیست و گردشگری

سیل بخشی از جنگل‌های بلوط لرستان را خشک کرد

جنگل های لرستان,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,محیط زیست
حجم خاکی که پلدختر، معمولان و روستاهای زیادی را در لرستان دفن کرد، حاصل بیدار کردن زمین لغزش‌ها توسط سیل بود.

«بهمن اکبری» رئیس گروه تثبیت فرسایش توده‌ای و زمین لغزش‌های سازمان جنگل در این باره به «ایران» می‌گوید: «آنچه پلدختر و معلولان را دفن کرد، زمین لغزش‌هایی بود که توسط سیلاب جا‌به‌جا شد و این مناطق را دفن کردند.» «بهمن اکبری» می‌گوید: «هنوز مسیر دسترسی ۶۰ روستای سیل‌زده لرستان باز نشده و ما نمی‌دانیم زمین‌لغزش‌ها چه خسارتی را به آنها وارد کرده و تخریب‌ها تا چه حدی است.»

 

این زمین‌لغزش‌ها آنطور که «عبدالرضا نوریزدان» کارشناس معاونت آبخیزداری لرستان به «ایران» می‌گوید: با جاده سازی، ایجاد خطوط انتقال نفت و گاز از جنوب(خوزستان و پارس جنوبی) کشور در لرستان و همچنین احداث کانال‌ها در جنگل‌ها و مراتع آن ایجاد شد. به گفته او این زمین‌لغزش‌ها بالقوه بودند اما سیلاب آنها را بالفعل کرد تا بخشی از لرستان را زیرخاک دفن کنند!

 

سیل زمین‌لغزش را به جان جنگل‌های لرستان انداخت

مطالعات نوریزدانی بعد از دو سیل اخیر لرستان در ۸ هزار هکتار مراتع جنگلی در کنار رودخانه «قلعه گل» در جنوب خرم آباد نشان می‌دهد تنها این محدوده کوچک ۶۰ زمین لغزش را در سیل اخیر تجربه کرده است. او می‌گوید: «این زمین‌لغزش‌ها باعث ایجاد فرسایش «کنار رودخانه» ای است که در آن نتیجه، دامنه رودخانه‌ها زیرشویی می‌شود.» فرسایش کناره‌ای رودخانه‌ای و زیرشویی دامنه رودخانه‌ها بعد از سیل در همه رودخانه طغیانی استان در این سیل اتفاق افتاد. نوریزدانی می‌گوید: «۶۰ زمین‌لغزش در محدوده‌ای ۸ هکتاری حداقل ۵۰۰ درخت بلوط را جا به جا کرده است.»

 

او می‌گوید: «زمین لغزش‌ها در سیل اخیر تنها به کنار رودخانه‌ها محدود نمی‌شود بلکه داخل جنگل را هم شکاف انداخته‌اند.» برآوردهای کارشناسان لرستانی احتمال می‌دهد که زمین لغزش در ۶۱۸ هزار هکتار از جنگل‌ها ومراتع لرستان اتفاق افتاده است. نوریزدانی می‌گوید: «در زمین لغزش‌ها درخت‌ها جا به جایی می‌شوند. در این جا‌به‌جایی درخت ریشه کن می‌شود. بنابراین تا ۸۰ درصد بلوط‌های این محدوده را باید خشک شده حساب کرد.» لاشه این درختان به گفته نوریزدان باعث شد تا پل منطقه ماسور مسدود شود و آب به سمت فرودگاه خرم آباد برود. آنطور که این کارشناس می‌گوید: «هنوز لاشه درختان جا به‌جا نشده است.»

 

او می‌گوید: «زمین‌لغزش‌ها در این محدوده تا قبل از سیل بالقوه بودند. جنگل هنوز سرپا بود اما سیل باعث شد این زمین‌لغزش‌ها در خیلی از مناطق بالفعل شوند. اگر ۲۰ درصد از زمین‌لغزش در اثر سیل در این ۸۳ هزار هکتار هم فعال شده باشند نزدیک به ۱۶ هزار و ۶۰۰ هکتار از جنگل‌های لرستان را باید از دست رفته حساب کرد.» این کارشناس آبخیزداری تأکید می‌کند که این حساب و کتاب‌ها تنها در بحث جنگل‌های بلوط است وگرنه هنوز کسی برآوردی از خسارت‌های وارده به منابع طبیعی استان ندارد.

 

او عوامل غیرطبیعی از جمله جاده سازی‌های بدون مطالعه در مناطق کوهستانی و پرشیب را از جمله علل افزایش و ایجاد زمین‌لغزش‌ها و ایجاد فرسایش توده‌ای می‌داند و می‌گوید: «همین اکنون آزاد راه خرم آباد - پل زال زمین‌لغزش‌های بسیار متعددی دارد.» این آزاد راه یکی از مسیرهایی بود که امدادگران از طریق آن خود را به پلدختر می‌رساندند. بسیاری از امدادگران در مسیر با ریزش کوه و زمین‌لغزش‌ها رو به رو بودند.

 

نوریزدانی هم می‌گوید: «بارها نسبت به زمین لغزش‌های این محدوده هشدار داده شده است.» به گفته او چندین بار مسیر این آزادراه به دلیل زمین لغزش‌ها مسدود شد. نوریزدان می‌گوید: «متأسفانه وقتی جاده احداث کردند به زمین‌لغزش‌ها بی‌توجهی کردند. بنابراین ترانشه‌هایی را که در این مسیر ایجاد کردند تثبیت نکردند.» به گفته این کارشناس وقتی در طبیعت دست می‌برند باید کارهایی انجام بدهند که آن تغییر ایجاد تنش نکند. چون زمانی که شما در یک دامنه فعالیت می‌کنید تنش‌های موجود در دامنه را به هم می‌زنید. جاده‌سازی هم همین کار را می‌کند. جاده‌سازی تعادل شیب را به هم می‌زند. بنابراین مترصد یک فاکتور است تا زمین‌لغزش را به حرکت درآورد.

 

او بارندگی را همان فاکتوری می‌داند که رسوبش پلدختر و معمولان را زمینگیر کرد. او عبور خطوط انتقال نفت و گاز از مناطق کوهستانی و پرشیب لرستان به اقصی نقاط کشور از جمله مرکز را هم از دیگر دلایل ایجاد زمین‌لغزش‌هایی می‌داند که سیل آنها را تحریک کرد تا بسیاری از شهروندان پلدختر، معمولان و روستاهای اطراف را خانه خراب کند. نوریزدانی می‌گوید: «برای احداث در کوهستان‌ها، کوه‌تراشی می‌کنند و ترانشه و کانال می‌زنند. این اتفاق باعث ایجاد زمین‌لغزش می‌شود.» زمین‌لغزش‌ها را هم سیل از خواب بیدار می‌کند. اوعامل دیگر در ایجاد شدت و حدت سیل اخیر را هم انباشت نخاله‌های پروژه‌های عمرانی در کنار رودخانه‌های طغیانی استان می‌داند و می‌گوید: «در مواقع سیلابی بخش زیادی از این رسوبات جا به‌جا می‌شود و در مناطق پایین دست نشست می‌کند.»

 

او تنها راه درمان سیل، رانش زمین، تولید رسوب وانتقال رسوب را آبخیزداری می‌داند و در پاسخ به این سؤال که چرا آبخیزداری در لرستان تأثیر‌گذار نیست هم می‌گوید: «آبخیزداری یک زمانی معاونتی از وزارت کشاورزی بود.در زمان ادغام جهاد و وزارت کشاورزی، آبخیزداری زیرمجموعه سازمان جنگل‌ها شد. یعنی آبخیزداری کوچک شد و اعتباراتش هم کم شد. در سال‌های اخیر اعتبارات آبخیزداری بشدت کاهش یافته است.»

 

به گفته او آبخیزداری لرستان از اعتبارات استانی، فقط ۵۰۰ میلیون تومان اعتبارات مصوب دارد وقتی تخصیص می‌یابد ۳۰ درصد آن پرداخت می‌شود، یعنی در نهایت ۱۵۰ میلیون تومان به آبخیزداری می‌رسد. او می‌پرسد آیا این اعتبار برای آبخیزداری در استانی به وسعت دو میلیون و ۸۳۰ هزار هکتار کافی است؟ نوریزدانی می‌گوید: «این اعتبارات درحالی کاهش یافت که قبل از سال ۹۰ این اعتبارات سه میلیارد و صد و نود میلیون تومان بود.» او درباره اعتبارت ملی لرستان هم می‌گوید: «اعتبارات ملی برای آبخیزداری تمام کشور ضعیف است برای لرستان ضعیف‌تر. وقتی اعتبارات لازم در اختیار استان‌های قرار نمی‌گیرد، خروجی آن هم همین وضعیتی که امروز معمولان و پلدختر تجربه می‌کند، می‌شود.»

 

هم اعتبار کم داریم هم کارشناس

«بهمن اکبری» رئیس گروه تثبیت فرسایش توده‌ای و زمین‌لغزش‌های سازمان جنگل‌ها هم اندک بودن اعتبارات را یکی از علل اصلی خسارت بار شدن سیل‌های اخیر می‌داند اما اعتقاد دارد که نبود نیرو و کارشناس‌های متخصص در حوزه آبخیزداری هم ممکن است باعث شود تا اعتباراتی که ترزیق می‌شود، به هدر رود. او می‌گوید: «در سال‌های اخیر استخدامی وجود نداشته و نیروی جوان و کارآمد جای بازنشسته‌ها را نگرفته است.» این هشدار را کارشناسان دیگری هم به «ایران» می‌دهند. آنها می‌گویند باید نظارت ویژه‌ای روی پروژه‌های آبخیزداری انجام شود تا همان اندک اعتباری هم که به این بخش می‌رود، هدر نرود.

 

 

زهرا کشوری

 

  • 15
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش