پنجشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۳
۱۴:۴۵ - ۲۴ تير ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۴۰۷۰۰۲
محیط زیست و گردشگری

سخن رئیس قوه قضائیه و چند نکته محیط زیستی

ابراهیم رئیسی,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,محیط زیست

به گزارش آرمان، رئیس قو قضائیه در جمع مسئولان سازمان حفاظت محیط زیست در راستای برخورد با کانون‌های قدرت و ثروت مطالبی گفت مبنی بر اینکه چگونه به محیط زیست تجاوز می‌شود، این بیانات حائز اهمیت است. خصوصا اینکه نگارنده به یاد ندارم که حتی مسئولان میانی هم با این ادبیات، مراکز و کانون‌های قدرت و ثروت را به عنوان متجاوز به محیط زیست و منابع طبیعی، مورد خطاب قرار داده باشند. ظاهرا این فاش گویی و صراحت بیان ناشی از درک عمق فاجعه محیط زیستی است که به نمونه‌هایی از آن اشاره می‌کنم.

۱) در ابتدای انقلاب تصور غلطی به وجود آمد که قوانین مربوط به حفاظت از جنگل و محیط زیست و منابع طبیعی جنبه طاغوتی داشته و چون بر اثر انقلاب انضباط سازمان‌های دولتی فرو پاشیده بود و نظام حفاظت و مراقبت از این منابع در موقعیت بسیار ضعیفی قرار داشت انواع و اقسام تجاوز در عرصه‌های مختلف مانند جنگل، مرتع و پارک‌های حیات وحش و مناطق حفاظت شده و گونه‌های جانوری حمایت شده به وقوع پیوست. مثلا در مناطق کویری و مسطح که زیستگاه گونه‌های مختلف آهو بود نظیر دشت شاهرود و دامغان شکارچیان با موتورسیکلت‌های تندرو گله‌های آهو را به قدری می‌دواندند که خفه می‌شدند و آنها را با دست می‌گرفتند و بسیاری از این گونه‌ها نابود شد.

۲) در عصر دولت سازندگی، وزیر کشاورزی وقت حساسیت لازم را برای حفاظت از مناطق جنگلی نداشت و به همین دلیل بسیاری از نقاط پیرامونی کوه‌های زیبای کلاردشت مورد تجاوز قرار گرفت و حتی برای آن سند مالکیت صادر شد. یکی از راه‌های تجاوز به این منابع، واگذاری به تعاونی‌ها بود که بعدها همان کانون‌های ثروت از اعضای تعاونی‌ها به قیمت نازل خریدند و هر ویلایی که در این نقاط ساخته شد، به مانند خنجری است که بر پشت طبیعت زیبای کلاردشت فرو رفته است.

۳) مناطق جنگلی بی‌مانند حوزه گرگان، به علت گشاده‌دستی‌هایی که در واگذاری بهره‌برداری از طرح‌های جنگلی صورت گرفت، موجب شد جنگل‌های بی‌نظیر هیرکانی این منطقه خصوصا در لُوِه و گلیداغی به شدت آسیب ببیند و حتی امتیاز بهره‌برداری در این منطقه به بعضی نهادها نیز داده شد. این قسمت از جنگل محل رویش درخت راش فسفری است که در تاریکی می‌درخشد. حاصل این بهره‌برداری‌های بی‌رویه، سیل‌های بنیان‌کنی است که به صورت دوره‌ای هرازگاهی روی می‌دهد و ویرانی‌ها بر جای می‌گذارد. واگذاری امتیاز بهره‌برداری از جنگل‌ها، اختصاص به این حوزه ندارد. مثلا شرکت‌های وابسته به آستان قدس در نقاط دیگر فعال هستند و موضوع درخواست اعطای امتیاز به یکی از فرزندان مقامات اسبق قوه قضائیه حدود ۲۰ سال پیش رسانه‌ای شده بود.

۴) علاوه بر جنگل و مرتع، به حریم رودخانه‌ها و خصوصا دریای خزر نیز تجاوزات بی‌شمار صورت گرفته و واکنش انفعالی مامورین حفاظت از منابع طبیعی و برخورد ناکارآمد دستگاه قضایی شهرهای حاشیه دریای خزر باعث گردیده در صدها نقطه، در نوار ۹۰ متری حریم دریای خزر از آخرین نقطه مد آب، تجاوزات بی‌شمار حتی موجب قطع تردد در حاشیه دریای خزر بشود. جالب این که یکی از مقامات حاضر در جلسه رئیس قوه قضائیه، سال‌ها پیش در منطقه کلارآباد معروف شده بود که با پیشروی در حریم دریای خزر موجب قطع رفت و آمد ساحلی در این نقطه شده است.

۵) در ادبیات ایرانی درخت شمشاد، جایگاه ویژه‌ای دارد و بارها در محاورات روزمره عبارت شاخ شمشاد به عنوان مظهر طراوت و استحکام به‌کار می‌رود. حدود پنج سال پیش، این گیاه نادر که ظاهرا اختصاص به مناطق جنگلی شمال کشور ایران دارد، نظیر منطقه سیسنگان گرفتار آفتی شد که همراه چوب‌های روسی از بندر نوشهر به قرار مسموع وارد کشور شده بود. این را مردم منطقه می‌گویند و چون توضیح قانع کننده‌ای در این خصوص از سوی مقامات مسئول ارائه نشده، این شایعه در محل رواج کامل دارد. شمشاد گونه گیاهی سخت و مقاوم بوده، به طوری که میخ فولادی به راحتی در آن فرو نمی‌رفت.

اما آفت وارداتی از چوب‌های روسی ظاهرا آخرین میخ را بر تابوت این گونه زیبای گیاهی زده است به طوری که در منطقه سیسنگان حتی یک درخت شمشاد زنده نمانده. ۶) اما در حوزه غرب و جنوب، جنگل‌های بلوط حوزه زاگرس، هر روزه در معرض تهاجم باندهایی است که با هدف تهیه زغال برای مصارف خاص، به این جنگل‌های کم پشت تجاوز می‌کنند و وسعت و تراکم این جنگل‌ها هر روز کوچک و کوچک‌تر می‌شوند. حاصل این فاجعه، زغال‌هایی است که با برندهای گوناگون بسته بندی و در سراسر کشور آزادانه توزیع می‌گردد و هیچ مقام و مسئولی هم متعرض آن نمی‌شود.

هرچند در قانون اساسی حفاظت از محیط زیست وظیفه‌ای عمومی است و هدف از آن مراقبت از این منابع خدادادی و رساندن آن به نسل‌های آتی است، اما لوازم انجام این وظیفه عمومی فراهم نیست و سازمان حفاظت محیط زیست و ادارات منابع طبیعی به علت کمبود قوانین یعنی قوانین بازدارنده ‌‌و تاثیرگذار و عدم برخورداری از حمایت دستگاه‌های قضایی هنگامی که مامورین حفاظت محیط زیست یا جنگلبانی و منابع طبیعی با متخلفین برخورد می‌کند، و همینطور کمبود مامورین کافی و مسلح و وسائط نقلیه و مراکز دیده‌بانی و... این بخش از قانون اساسی در مقام اجرا کارنامه قابل قبولی ندارد. و اگر وضعیت به شرایط فعلی پیش برود، دیر نیست که سطح جنگل‌ها و منابع طبیعی به اندازه‌ای نقصان پذیرد که باعث شود، اکوسیستم عمومی کشور دچار اختلال گردد.

  • 11
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش