زنان مجلس از دولت گلايه دارند؛ بهويژه از رئيسجمهوري و مسئولان دفتر او. دو سال است که درخواست ملاقات دادهاند، اما دفتر يا خود رئيسجمهوري خواسته يا ناخواسته پشت گوش مياندازند؛ آنهم دو سال پس از تشکيل فراکسيون زنان و درخواستهاي مکرر آنها براي ملاقات با رئيسجمهوري؛ انگار دفتر رئيسجمهوري يا خود رئيسجمهوري علاقهاي براي اين ملاقات ندارند.«سيدهفاطمه ذوالقدر»، نايبرئيس فراکسيون زنان، ميگويد: «امروز و فردا ميکنند»؛ «طيبه سياوشي» نیز گفته: «ميگويند وقت ميدهيم، ولي وقت نميدهند». سياوشي و ذوالقدر تنها نمايندگان زني نيستند که از اين روند گلايه ميکنند؛ پيش از آنها «پروانه سلحشوري»، رئيس فراکسيون زنان، نیز به گلايه از اين مسئله پرداخت.درباره درخواست فراکسيون زنان براي ملاقات با روحاني، انگار فرقي بين واعظي و نهاونديان در سمت رئيسدفتر روحاني نبوده و نيست؛ هر دو زماني براي قرار ملاقات فراکسيون زنان مجلس با رئيسجمهوري تعيين نکردهاند.
روحاني گفت به واعظي بگوييد ، ما هم گفتيم...
«پروانه سلحشوري»، رئيس فراکسيون زنان مجلس، دراينباره ميگويد: «در يکي از ديدارهاي آقاي روحاني با يک هيئت خارجي که من هم حضور داشتم، در پايان ملاقات به آقاي روحاني گفتم بيش از يک سال است ما در فراکسيون زنان درخواست ملاقات با شما را دادهايم، ولي پاسخي نگرفتهايم. ايشان هم گفتند به آقاي واعظي بگوييد. ما هم به ايشان گفتيم. ما علاوه بر آقاي واعظي، به آقاي اميري، معاون پارلماني رئيسجمهوري و برخي ديگر از اعضاي دفتر رئيسجمهوري نیز گفتهايم؛ به آنها گفتيم به آقاي روحاني سلام برسانيد و بگوييد فراکسيون زنان درخواست ملاقات با شما را داده است». چندي پيش بود که «پروانه سلحشوري» در مصاحبهاي گفته بود: «حدود دو سال است درخواست ديدار با رئيسجمهوري را دادهام، اما موفق به دريافت پاسخ مثبت نشدهام و از طريق افراد مختلف براي ايشان پيغام فرستادم. اين در حالي است که فراکسيون زنان مجلس از فعالترين فراکسيونها براي انتخاب مجدد آقاي روحاني بودند».
امروز و فردا ميکنند
«سيدهفاطمه ذوالقدر»، نايبرئيس فراکسيون زنان مجلس، نیز گفت: «از طريق فراکسيون زنان نامهنگاري شده؛ هم به صورت حضوري وقتي آقاي روحاني به مجلس آمده بود درخواست شد و هم به صورت کتبي». او درباره پاسخ به درخواستهايشان گفت: «تاکنون جوابي نگرفتهايم. کسي جواب دقيقي به ما نداده و فقط امروز و فردا ميکنند». «طيبه سياوشي» نیز درباره اين درخواستهاي بيپاسخ در گفتوگو با «شرق» گفت: «دو بار به صورت رسمي خانم سلحشوري درخواست دادند، يک بار هم من به صورت نيمهرسمي به دفتر آقاي واعظي در دولت دوازدهم درخواست دادم». اين عضو فراکسيون اميد درباره اين سه درخواست بيشتر توضيح داد: «دو بار به صورت رسمي از فراکسيون (زنان) رفته است و يک بار هم که نيمهرسمي؛ نيمهرسمي به اين دليل که چون نامه همراهم نبود، دستي نوشتم و ارائه کردم. ميتوان گفت سه بار درخواست داديم و نپذيرفتند».
«سياوشي» درباره اينکه پاسخ درخواستهاي فراکسيون زنان چه بوده، گفت: «ميگويند باشه، ولي ملاقاتهاي ايشان زياد و برنامهشان فشرده است. ميگويند وقت ميدهيم، ولي وقت نميدهند». او گفت: «جواب نميدهند. به آقاي واعظي درخواست کتبي دادم و گذاشتم روي ميزشان و فقط گفتند اقدام ميکنيم که اقدامي نکردند». غير از فراکسيون زنان، نمايندگان ديگري هم بودهاند که قبلا از دفتر رئيسجمهوري گلايه کرده بودند. «قاسم ميرزايينيکو»، نماينده اصلاحطلب دماوند، در گفتوگو «شرق» از پاسخندادن رئيسجمهوري به پنج بار درخواست کميته رفع حصر فراکسيون اميد خبر داده بود؛ او گفته بود: «ما بهعنوان کميته رفع حصر به آقاي اميري، معاون پارلماني، شايد بيش از پنج بار نامه دادهايم و مکاتبه کردهايم.
چون ما با همه سران قوا، يعني آقاي آمليلاريجاني و علي لاريجاني، همچنين علي شمخاني، دبير شوراي عالي امنيت ملي، وزير اطلاعات و دوستان مختلف ملاقات کرديم، ولي آقاي رئيسجمهوري وقت ندادند». او همچنين از نقش پررنگ واعظي در دفتر رئيسجمهوري گفته بود: «درباره بودجه هم با آقاي صادقي در فراکسيون شفافسازي، متني را با هفت بند براي آقاي روحاني تهيه کرديم که آقاي رئيسجمهوري، اين موارد را دستور بدهيد در بودجه انجام شود؛ باز آقاي واعظي روي اين نامه دستور دادند». در پاسخ به اين انتقادات، دفتر رئيسجمهوري جوابيهاي به «شرق» ارسال کرد که در بخشي از آن آمده: «مکاتبات مسئولان قوا، دستگاهها، نهادها و نامههاي مردمي خطاب به رئيسجمهور و تطبيق آن با سياستهاي موردنظر ايشان، روال قانوني و اداري خود را دارد. ورود رئيسدفتر رئيسجمهور به اين فرايند نه «محدوديت دسترسي» بلکه مديريت ارتباطات و جزء اصليترين وظايف اين جايگاه ميباشد».
جلسه عمومي جايگزين ملاقات نيست
اما روز گذشته جلسه ستاد زنان و خانواده با حضور رئيسجمهوري و معاونان زنان و حقوقي او برگزار شد. در اين جلسه از اعضاي فراکسيون زنان هم دعوت شده بود که به دليل تداخل آن با جلسه علني مجلس، تعداد کمي از اعضاي فراکسيون زنان توانستند در جلسه حاضر شوند؛ جلسهاي که رئيس و نايبرئيس فراکسيون زنان آن را جايگزين درخواست ملاقات فراکسيون نميدانند. «سلحشوري» با اشاره به دعوت از اعضاي فراکسيون زنان در جلسه سهشنبه ستاد خانواده و زنان که با حضور رئيسجمهوري برگزار شد، گفت: «هرچند از اعضاي فراکسيون زنان در اين جلسه دعوت شد اما درخواست اين فراکسيون براي ملاقات با رئيسجمهوري همچنان به قوت خود باقي است». ذوالقدر هم معتقد است در جلساتي مانند جلسه ديروز ستاد زنان و خانواده، فراکسيون متبوعش در حاشيه قرار ميگيرد. او ادامه داد: «ميخواهيم يک جلسه مستقل باشد که ١٧ خانم حاضر در مجلس در جلسهاي مشکلات جامعه زنان را مطرح کنيم.
اينگونه جلسات کلي است و فرصتي براي بيان مشکلات نيست». نايبرئيس فراکسيون زنان افزود: «ما هر کجا ميرويم به عنوان نماينده خانم، ما را بازخواست ميکنند و از ما سؤال ميکنند که وعدهاي که آقاي روحاني داده بود، چه شد؟». او هم مانند رئيس فراکسيون زنان بر جلسه مستقل فراکسيون زنان با رئيسجمهوري تأکيد دارد: «بايد در جلسهاي نمايندگان خانم مشکلات و دغدغههايشان را مطرح کنند. وگرنه ما در جلسات عمومي يا جلسه با فراکسيون اميد که رئيسجمهوري حضور داشته، بودهايم». ذوالقدر با بيان اينکه «بالاخره ما نماينده مردم هستيم و موقعيت خاص خودمان را داريم»، گفت: «انتظار داريم وقت بگذارند و به صورت جداگانه جلسهاي با رئيسجمهوري داشته باشيم». سياوشي هم تأکيد دارد: «ما ١٧ نماينده زن مجلس فارغ از اينکه به چه جناحي تعلق داريم، يکسري مسائل مربوط به شهرستانهاي مختلف وجود دارد و همچنين با توجه به معضلات و مصائب اجتماعي که وجود دارد (چون از آسيب گذشته) بايد در جلسه آنها را بگوييم که خيلي مهم است».
رئيسجمهوري در روزهاي ابتدايي پس از انتخابات مجلس دهم، هنگامي که موضوع مينو خالقي به چالشي بين دولت و شوراي نگهبان تبديل شده بود، بر ورود ١٨ زن به مجلس تأکيد و از ورود اين تعداد زن به مجلس ابراز خشنودي ميکرد؛ اما پس از تشکيل فراکسيون زنان اين خشنودي لااقل در موضوع وقت ملاقات و گوشکردن به سخنان اعضاي اين فراکسيون نمايان نيست. يا شايد هم علاقهاي براي ملاقات وجود ندارد. اما هرچه هست، اين به قول معروف سردواندنهاي فراکسيون زنان توسط دفتر رئيسجمهوري، با حرفهاي روحاني در مورد زنان همخواني که ندارد هيچ، بلکه در تضاد است.
فرمانداران زن يکييکي کنار گذاشته ميشوند
اعضاي فراکسيون زنان اما گلايههايشان به وقت ملاقات با رئيسجمهوري محدود نيست؛ درباره عدم بهکارگيري زنان در پستهاي مديريتي هم گلايه دارند. سياوشي گفت: «قبل از رأي اعتماد، تقاضايي خدمت همه وزرا داديم که حتما زنان را در پستهاي مديريتي به کار بگيرند، اما در اين زمينه عمل نشد؛ نه وزير زن داريم؛ نه استاندار زن. فرمانداران زني هم که داريم، يکييکي کنار گذاشته ميشوند». او افزود: «وزارتخانهها را از باب نظارت ميرويم؛ وزارت نفت را رفتيم و بقيه را هم در برنامه داريم».
فقط ٦ وزير هستند که معاون زن منصوب کردهاند
«ذوالقدر» هم معتقد است: «صحبتها، حرفها، قولها و رويه آقاي روحاني خوب است ولي در عمل شاهد آنها نيستيم». او براي مثال مصوبه شوراي عالي اداري را بيان ميکند که طبق آن بايد سهم مديريت زنان به ٣٠ درصد برسد؛ البته تا پايان برنامه ششم توسعه؛ اما ذوالقدر گلايه دارد که تعداد کمي از وزرا معاون زن انتخاب کردهاند: «فقط شش وزير هستند که معاون زن منصوب کردهاند. انتظار داشتيم همه وزرا به اين مسئله اهميت بدهند اما آنگونه که بايد، هنوز عمل نشده است. شعارهاي خوبي براي رفع تبعيض جنسيتي ميدهند ولي در عمل چيزي نميبينيم».
تحت فشار نبودم؛ اما به دلايلي نشد!
اين در حالي است که روحاني چندين بار از وزراي خود خواسته بود در وزارتخانهها به زنان اهميت داده و به آنها سمتهايي مانند معاونت وزارتخانه دهند. بماند که خود روحاني هم از زنان در سمتهايي مانند وزير استفاده نکرد و به دو معاونت امور زنان و معاونت حقوقي بسنده کرد؛ که البته براي معاونت زنان گريزي از انتصاب يک زن نيست. روحاني براي توجيه اين اقدام، مرداد ماه در روز معرفي وزرا به مجلس گفته بود: «خيلي دلم ميخواست در دولت دوازدهم سه زن را به عنوان وزير انتخاب کنم. افراد و جايگاه مربوطه را نيز در نظر گرفته بودم اما به دلايلي نشد انشاءالله در فرصتهاي بعد اين موضوع جبران خواهد شد»؛ اما روحاني در حالي که اين سخنان را گفته بود، شهريور ماه در يک گفتوگوي زنده تلويزيوني گفت «در خصوص کابينه تحت فشار نبودم».
به هرحال ديگر کابينه مردانه تشکيل شد و دو معاونت و يک دستيار ويژه به زنان داده شد؛ اما اگر انتخابنشدن وزير زن را به استناد سخنان روحاني در مجلس و نه در گفتوگوي تلويزيوني بتوان پذيرفت، اما با توجه به حرفهاي خوبي که روحاني در مورد زنان ميگويد، ندادن وقت براي ملاقات به فراکسيون زنان از سوي رئيسجمهوري يا دفترش، کمي غيرطبيعي به نظر ميرسد.
محمدحسن نجمي
- 10
- 5