پنجشنبه ۱۴ تیر ۱۴۰۳
۱۸:۴۰ - ۰۹ شهریور ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۶۰۲۴۱۶
زنان، جوانان و خانواده

دشواری زندگی مردانه زنان در جامعه

زندگی مردانه زنان در جامعه,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,خانواده و جوانان

طبق آمار امروزه حضور زنان در جامعه و تمایل آنها به حضور در فعالیت‌های اجتماعی و اقتصادی افزایش چشمگیری داشته و حالا جمعیت قابل توجهی از آنها، نقش مهمی در عرصه‌های اقتصادی خانواده و پیشبرد جامعه ایفا می‌کنند و با توجه به آمار بیکاری مردان، فعالیت‌های آنها نقش مهمی در تحکیم خانواده و جامعه دارد. شاید تا چند دهه پیش الگوی رفتاری زنان به خانه نشینی و مسئولیت‌های همسرداری و مادری ختم می‌شد و عمده فعالیت زنان خانه‌دار بزرگ کردن فرزندان متعدد و راضی نگاه داشتن شوهر از وضعیت خانه بود، اما با افزایش هزینه‌های زندگی و تغییر نگرش در مسئولیت‌پذیری زنان در جامعه، حالا میلیون‌ها زن در عرصه‌هایی که تا نیم قرن پیش کاملا «مردانه» بود، حضور فعالی دارند. اما همین الگوی رفتاری زن در خانواده و جامعه یکی از موضوعات بحث‌برانگیز در فقه اسلامی است. گروهی بر این باورند که زن باید در خانه بنشیند و به مسئولیت‌های همسری و مادری مشغول باشد و حضورش در جامعه تنها در موارد ضروری مجاز است، اما گروهی دیگر از این نظریه انتقاد کرده و حضور اجتماعی زن را حق مشروع وی به شمار آورده‌اند.

در اين رابطه پژوهشي توسط فرج الله هدايت نيا (عضو هيات علمي پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي) در خصوص نظريه خانه نشيني زن در فقه اسلامي انجام شده است و بررسي اين موضوع در آيات و روايات پرداخته و در بخشي از اين نظريه آمده است: «‌رسانه هاي نوين امروزي توانسته زنان را در معرض آسيب‌هايي قرار دهند که در گذشته تنها با حضور در جامعه با آنها روبه‌رو مي‌شدند. زن امروز، دانش آموخته و به تکنولوژي دسترسي دارد و خانه نشيني ارتباط او را با دنياي بيرون قطع نمي‌کند، بلکه اگر فعاليت سودمندي نداشته باشد، اوقات فراغت خود را با عضويت در شبکه‌هاي اجتماعي يا سرک کشيدن در فضاهاي مجازي و مانند آن پر خواهد کرد. در نظر گرفته شود که دختر جوان تحصيلکرده‌اي که ناچار باشد در چهار ديواري خانه خود بماند و اوقات فراغت خود را با رسانه‌هاي جديد مانند ماهواره، اينترنت، گوشي‌هاي هوشمند، شبکه‌هاي اجتماعي و مانند آن بگذراند در معرض آسيب‌هاي بيرون از منزل قرار مي‌گيرد، تحليل اخلاقي حکم خانه‌نشيني زن تنافي ظاهري ميان ادله را برطرف مي‌کند، ولي به‌دليل برخي ملاحظات و پيامدهاي اجتماعي، التزام به آن دشوار است. به‌نظر مي‌رسد حکم اولي و اصلي اسلام اباحه حضور اجتماعي زن است. اين حکم ناظر به شرايط عادي است و مانند ساير احکام شرعي در شرايط ثانوي تغيير مي کند. مبتني بر اين تحليل، ماندن در خانه يا حضور در جامعه في النفسه ارزش محسوب نمي‌شود و به اقتضاي جهات ثانوي، هر يک از اين دو به حکم ديگري تغيير مي يابد».

همدان در صدر، سيستان و بلوچستان در آخر

طبق آمارهاي اطلس وضعيت زنان و خانواده که بر مبناي سرشماري سال ۹۵ تهيه شده است حدود ۶۲.۱‌درصد از زنان کشور خانه‌دار هستند، تعداد قابل توجهي از زنان، خانه‌‏داري را شغلي پرزحمت، يکنواخت و بي‌ارزش تلقي مي‏‌کنند. اگرچه کار خانه‌داري زنان که شامل نگهداري، تداوم منابع انساني و مراقبت از کيان خانواده است داراي ارزش اجتماعي، فرهنگي و اقتصادي است، اما عمدتاً انجام اين کار از نظر زنان پنهان و نامحسوس مانده و چندان توجهي به آن نمي‌شود. به‌طور ميانگين حدود ۶۲.۱‌درصد از زنان ۱۰‌ساله و بيشتر به جمعيت در سن کار، خانه‌دار هستند. همچنين ۵۹.۷‌درصد زنان ۱۰‌ساله و بيشتر در نقاط شهري کشور و ۶۸.۳‌درصد زنان نقاط روستايي کشور، خانه‌دار هستند. طبق همين آمار استان همدان بيشترين تعداد و استان سيستان و بلوچستان کمترين تعداد زنان‌خانه‌دار را در بين استان‌هاي کشور در خود جاي داده است. کارشناسان بر اين باورند استان سيستان و بلوچستان نسبت به ساير استان‌هاي کشور از نرخ باروري بالايي برخوردار است و به همين دليل حضور زنانش در جامعه متناسب با رشد جمعيت نيست.

ورود زنان به سالنامه آماري

چندي پيش معاون رئيس جمهور در امور زنان و خانواده نيز با اشاره به همکاري اين معاونت با مرکز آمار ايران گفت: در جلسات هماهنگي با مرکز آمار ايران، موضوع زنان و خانواده را براي اولين بار در سالنامه آماري کشور به‌عنوان يکي از محورهاي گزارش سالنامه آماري وارد کرديم. معصومه ابتکار با بيان اينکه يکي از مهم‌ترين برنامه‌هاي ما در تاريخ فعاليت‌هاي مرتبط با امور زنان و خانواده در کشور، نظام برنامه‌اي براي زنان و خانواده در کشور و اجراي عدالت جنسيتي است، گفت: عدالت جنسيتي نگاهي بسيار مهم و مرتبط با بحث قسط و عدالت در فلسفه و نوع نگاه ديني ماست. يکي از طرح‌ها، زنان سرپرست خانوار در حاشيه شهرها و در معرض آسيب شناسايي مي‌شوند و براي گذراندن دوره مهارت‌هاي زندگي و نحوه مديريت کسب و کار آموزش مي‌بينند. اميدواريم ۱۲‌هزار زن سرپرست خانوار به‌عنوان گروه هدف اول از اين خدمات استفاده و معيشت خود را با افتخار اداره کنند.

زنان شاغل و مردان خانه‌دار

اين در حالي است که امروزه در نزد بسياري از دختران، گرفتن حق اشتغال يكي از شروط مهم ضمن عقد به شمار مي‌رود، چراكه آنها نگران اين مساله هستند كه با ورود به زندگي متاهلي، استقلال مالي و شغل خود را از دست دهند. همچنين با تغييرات فرهنگي در جامعه و افزايش آگاهي زوجين تعداد فرزندان خانواده ها كاهش يافته و زنان مانند گذشته مجبور نيستند تمام وقت خود را صرف به دنيا آوردن و بزرگ كردن فرزندان با تعداد زياد بكنند و لذا ميزان فراغ بال شان افزايش يافته است و بهتر مي‌توانند به خودشان و علايق‌شان توجه نشان دهند. يک روانشناس در اين رابطه به «آرمان ملي» مي‌گويد: يکي از دستاوردهاي انقلاب اسلامي حضور اجتماعي زنان بوده تا بتوانند بر مبناي ارزش هاي اجتماعي و توانمندي هايشان در فعاليت هاي اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي و حتي سياسي جامعه مشارکت داشته باشند. حميد اصغري‌پور ادامه مي‌دهد: فعاليت زنان در محيط بيرون از خانه بايد با برنامه‌ريزي و طي يک فرآيند درست تقسيم وظايف بين همسران انجام گيرد، زيرا در غيراين صورت وقتي خانم شاغل و درآمدزاست، مسئوليت پذيري مرد کمتر و وابسته به درآمد زن مي شود.

وي بيان کرد: معمولا مردها طبق نقش جنسيتي خود بايد در رأس مديريت زندگي و مسئوليت اصلي تامين معاش و تامين آن قرار گيرند و راهبردهاي اصلي اقتصاد زندگي برعهده آنان باشد که اين مساله مي تواند بخشي از نياز اقتدار آنان در خانه را تامين کند. اقتدار در خانه باعث آرامش مرد مي‌شود و اگر نتواند اين آرامش را به‌دست آورد مبتلا به افسردگي و اختلالات عصبي خواهد شد و از سوي ديگر احساس اتکايي که زن بايد نسبت به مرد داشته باشد، از زن سلب مي‌شود. مردان قادر به ايفاي نقش تربيتي زن در خانه نيستند و باعث خلأهاي عاطفي براي فرزندان مي شود و وقتي به دلايل مختلف انجام کار در بيرون از خانه از مردان سلب مي شود، خانواده از هم گسيخته مي‌گردد. اين روانشناس افزود: اشتغال زنان در بيرون از خانواده و تحمل فشارهايي که از توان جسمي و روحي شان خارج است، آرامش را از آنان سلب مي کند و پس از بازنشستگي دچار افسردگي زودرس مي شوند در حالي که بانوان خانه دار آرامش بيشتري دارند و در ارتباط گيري با فرزندانشان موفق‌تر بوده‌اند.

armanmeli.ir
  • 16
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش