چهارشنبه ۲۶ دی ۱۴۰۳
۱۷:۰۵ - ۰۸ بهمن ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۱۱۰۱۴۱۶
زنان، جوانان و خانواده

چرا برخی والدین مدام به مرگ فرزندشان فکر می‌کنند؟

ترس والدین از مرگ فرزندشان,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,خانواده و جوانان
یک متخصص روانشناسی کودک و نوجوان با بیان اینکه مادران بیشتر از پدران دچار ترس از دست دادن فرزند می شوند ، می گوید:متخصصان حوزه روانشناسی بر این باورند که استرس مرگ همراه یا جایگزین اختلالات روانی مثل افسردگی، وسواس، ترس یا اختلال استرس فراگیر بروز می یابد، در این حالات ترس از دست دادن فرزند، فرصت زندگی شاد همراه فرزندان را از والدین سلب کرده و می تواند آن را تبدیل به واقعیت کند.

گوهریسنا انزانی در گفتگو با ایسنا، بیان کرد :مرگ بیش از آن که مورد توجه پزشکان باشد موضوعی اجتماعی، فرهنگی و روانی است که حزن و اندوه فراوانی برای شخص و جامعه به همراه دارد، ولی مرگ فرزند خواه غیرمنتظره، خواه قابل پیش بینی سخت ترین فقدانی است که شخص بزرگسال می تواند با آن روبرو شود. مرگ فرزند معضلات و سوگ خاصی را برای والدین ایجاد می کند؛ والدینی که فرزند خویش را از دست می دهند تا سال ها شدیداً پریشان بوده و در فکر عزیز از دست رفته خود خواهند بود.

بنابر اظهارات انزانی، فعلا مشاهده می شود که با فرآیندهای پیچیده جامعه، متأسفانه والدین ترس از دست دادن فرزندان خود را بیش از قبل تجربه می کنند. احتمالا مهم ترین عامل این ترس احساس وابستگی شدید مادران به فرزندشان است که از قبل از تولد به وجود آمده و تا پایان عمر نیز که مادر خود را پاسخگوی تمام علائم کودک می داند، وجود دارد.

این روانشناس افزود :از آنجا که جامعه به سمت تک فرزندی پیش می رود ، این ترس در والدین افزایش چشم گیری داشته است، به همین علت تقریباً این ترس میان تمامی والدین فراگیر است، ولی همه ترس ها نیاز به درمان ندارند مگر اینکه برای والدین یا فرزند آن ها در عملکرد روزانه اختلال شدیدی ایجاد کند ، ولی بطور کلی عوامل طبیعی ترس از مرگ ریشه در انس و الفت فرد با عزیزانشان دارد.

به گفته انزانی و طبق تعریف سازمان خدمات بهداشت ملی بریتانیا استرس مرگ، نوعی احساس وحشت و هراس و نگرانی بسیار زیاد هنگام فکر کردن در خصوص فرآیند مرگ یا قطع ارتباط با عزیزان یا آن چیزی است که پس از مرگ رخ می دهد. متخصصان حوزه روانشناسی بر این باورند که اضطراب مرگ همراه یا جایگزین اختلالات روانی مثل افسردگی، وسواس، هراس یا اختلال اضطراب فراگیر بروز می یابد ولی ترس از دست دادن اولاد، فرصت زندگی را از والدین سلب کرده و آن را تبدیل به واقعیت می کند که عموما مادران بیشتر از پدران گرفتار این اضطراب ها می شوند.

این روانشناس در ادامه در مورد اختلال استرس فراگیر در زمینه خوف از دست دادن فرزند معتقد است:والدینی که ترس از دست دادن آن ها به شکل اختلال اضطراب فراگیر بروز می یابد، اضطراب و نگرانی مفرطی نسبت به پیدایش برخی حوادث و فعالیت های مربوط به فرزند خویش دارند که کنترل نگرانی و اضطراب آن ها بسیار سخت است، آن ها بطور مداوم نگران سلامتی فرزندان خود هستند و گاهی در ذهنشان افکار مربوط به رویدادهای ناگوار برای فرزندشان دارند، این نگرانی ها که اکثراً بسیار برجسته و گسترده است، مزاحمت قابل ملاحظه ای برای کارکرد روانی و اجتماعی خود و فرزندشان ایجاد می کنند؛ آن ها دائم دلشوره دارند، عصبی هستند و خستگی پذیری در آنها افزایش چشمگیر دارد، تمرکز آن ها به هم می ریزد، احساس تهی شدن ذهنی دارند، تحریک پذیر هستند، تنش های ماهیچه ای را تجربه می کنند و دچار اختلالات خواب شدید هستند.

او اعلام کرد :ترس از دست دادن فرزندان اصولاً توانایی والدین را در انجام سریع و کارآمد کارها مختل می کند و همین ترس و اضطراب درنهایت به فرزندان آن ها انتقال می یابد ، ولی والدینی که این اضطراب برای آن ها تبدیل به وسواس فکری شود اوضاع فکری آن ها احتمالا در این حالت سخت تر است. والدینی که دچار وسواس های فکری هستند، تصاویر ذهنی زیادی برای از دست دادن فرزند خود در ذهن دارند که متأسفانه این تصاویر مکرر و پایدار است، البته این افکار مزاحم و ناخواسته اند و موجب ناراحتی و اضطراب قابل ملاحظه ای می شود. در این وضعیت فرد می کوشد با اجتناب از عوامل تحریک کننده یا به وسیله افکار و اعمال دیگر این افکار را کنترل یا خنثی کند.

انزانی با تأکید بر اینکه وسواس های فکری بسیار وقت گیر هستند و از نظر بالینی موجب ناراحتی و نقص قابل ملاحظه ای می شوند ، گفت:والدین مبتلا به وسواس های فکری دائما می ترسند که برای فرزندانشان اتفاق عجیبی رخ دهد. بررسی های انجام شده نشان می دهد والدینی که دچار این ترس هستند معمولاً پیشینه ای از فوت والدین، طلاق، اعتیاد والدین، نداشتن مراقب ثابت، تغییر مکان زندگی یا مهاجرت، ترک منزل توسط والدین را تجربه کرده اند و بنظر می رسد که حتی در گذشته فقدان هایی مثل از دست دادن مادربزرگ، پدربزرگ یا از دست دادن دوست و آشنا هم سبب ایجاد این ترس در درون آن ها شود.

این متخصص روانشناسی کودک و نوجوان بیان کرد :در نهایت این ترس ها مادر را به دو گونه رفتار سوق می دهد، در حالت اول والدین شدیدا کنترل کننده می شوند و از استقلال فرزندشان می ترسند، به طوریکه به محض خروج فرزند از منزل حتی برای انجام کارهای ساده، اضطراب شدید و افکار وسواسی ذهن شان را درگیر می کند، آن ها حتی موقع خواب فرزندشان را کنترل می کنند و به علت اضطراب های بسیار شدیدی که دارند امکان رانندگی، سفر، تحصیل و... را از فرزند خود سلب می کنند. در این حالت آن ها فرزندانی بسیار متکی، ترسو، بدون اعتماد به نفس، مملو از بیماری افسردگی و مضطرب پرورش می دهند.

به گفته او، در حالت دوم هم مادران به علت ترس زیاد ناشی از، از دست دادن فرزند به حالت بی اعتنایی می رسند و این ترس به قدری شدید است که آن ها از هرگونه تماس احساسی، صمیمی و نزدیک با فرزند خود دوری کرده و بی اعتنایی را جایگزین حس ترس خویش می کنند. از آنجایی که این ترس ها به فرزندان انتقال می یابد ، نیاز است والدینی که دچار این ترس ها و نشانه ها هستند به سرعت با مشاوران متخصص ارتباط برقرار کنند تا پیش از حاد شدن موضوع آن را برطرف کنند.

او در ادامه در مورد نحوه درمان ترس از دست دادن فرزندان در والدین گفت:درمان ترس از دست دادن فرزندان روش های گوناگونی وجود دارد که یکی از این روش ها رفتار درمانی است که در این روش درمانی آرام سازی های متفاوت آموزش داده می شود. در شناخت درمانی روش به اینصورت است که روی افکار منفی شخص کار می شود تا بتواند افکار منفی خودآیند را کنترل یا با افکار مثبت تر جایگزین کند.

این روانشناس افزود :در گونهای دیگر از درمان روان تحلیل گران به شخص کمک می کنند ترسهای خود را کشف کند. در این فرآیند شخص تصمیم می گیرد با ترسهای دوران کودکی خویش روبرو شود و آن ها را بهبود بخشد که این روش درمانی بسیار طولانی مدت است. در درمان شناختی و رفتاری بر روی رفتار، افکار و هیجانات فرد کار می شود تا فرد بتواند بطور مثبت تری به افکار خود نگاه و آن را برطرف کند.

انزانی اما ساده ترین روش برای درمان این ترس را این چنین شرح داد :والدینی که هنوز این خوف در آن ها شدید نیست، در ابتدا بر روی برگه ای سفید ترس خود را بنویسند و تا جای ممکن آن را بطور کامل و با جزئیات شرح دهند. بعد از آن گذشته خود را مرور کنند و آن را با جزئیات بررسی کنند که آیا در گذشته اتفاقی مشابه این ترس خود برای آن ها رخ داده است یا خیر؟. این موضوع را به صورت کامل بررسی کنند سپس از روی نوشته ها بخوانند آن را ریز پاره کنند و در پایان راه کارهایی ساده برای کاهش علائم ترس پیدا کنند البته باید توجه داشت که ترس ها تا مزمن و پایدار نشده اند باید با کمک مشاورین بررسی و درمان شوند.

  • 14
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش