دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۰۳:۲۸ - ۲۹ فروردین ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۱۰۵۵۷۰
حقوقی، قضایی و انتظامی

آسیب‌دیدگان سیل چگونه از پیمانکاران متخلف خسارت بگیرند؟

آسیب‌دیدگان سیل,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,حقوقی انتظامی

سیل‌زدگانی که بر اثر کوتاهی پیمانکاران آسیب دیده‌اند، می‌توانند شکایت کنند. این موضوع را نعمت احمدی، حقوقدان و وکیل پایه یک دادگستری به «شهروند» می‌گوید و تاکید می‌کند: «برخلاف تصور عموم مردم، تمام خساراتی که بر اثر کوتاهی فردی به دیگری وارد می‌شود، قابل شکایت و پیگیری است.»

 

او توضیح می‌دهد: «به‌عنوان مثال اگر سیل‌زده‌هایی خانه‌شان در مسیل ساخته شده است، می‌توانند از پیمانکاران و نهادهایی که مجوز ساخت‌وساز در این منطقه را صادر کرده‌اند، شکایت کنند و خسارت بگیرند.»

 

صابر پیربرناش، عضو سازمان نظام مهندسی تهران هم با تایید این موضوع به «شهروند» می‌گوید: «بهتر است سیل‌زدگان شکایات خود را نه به دستگاه‌ها و ادارات که با قوه قضائیه مطرح کنند.»

 

او توضیح می‌دهد: «طرح شکایت در دستگاه‌ها می‌تواند به مجازات متخلف محدود شود و خسارتی به دست سیل‌زدگان نمی‌رساند.»

 

١٥٣‌هزار خانه و ٩‌هزار مغازه ویران شد

سیل اخیر بنا بر گفته وزیرکشور خسارت ٣٥‌هزار‌میلیارد تومانی به بار آورده و در جریان این حادثه و بنا بر آخرین گزارش بنیاد مسکن،  ١٥٣‌هزار خانه تخریب شده و به گفته رضا رحمانی، وزیر صنعت ٩‌هزار مغازه و فروشگاه و ٣٠٠ کارخانه و واحد تولیدی آسیب دیده است. خسارت سنگین به سیل‌زدگان درحالی رخ می‌دهد که کارشناسان معتقدند ساخت‌وساز در ایران ایراد اساسی دارد و از استانداردها پیروی نمی‌کند.

 

روزانه چیزی حدود هزار ساختمان در ایران ساخته می‌شود. ساختمان‌هایی که به گفته اعضای سازمان نظام مهندسی کشور ٩٠‌درصد آن توسط افراد فاقد صلاحیت ساخته می‌شود و همین مسأله تعداد گزارش‌های ناشی از بروز اشتباه در ساخت‌وساز را چند برابر کرده است.

 

حالا در جریان سیل گزارش‌های متعددی منتشر شد مبنی بر این‌که ساختمان‌های زیادی در مسیر رودخانه‌ها و سیل ساخته شده و در مواردی مانند سیل شیراز خیابان‌سازی مسیل رودخانه خشک باعث کشته‌شدن افراد و بروز خسارت به خودروها، خانه‌ها و کسب‌وکار مردم شده است.

 

اما پرسشی که در این میان وجود دارد این است که آیا این خسارات برای عموم سیل‌زدگان قابل پیگیری و شکایت است؟

 

سیل‌زدگان می‌توانند خسارت بگیرند

برخلاف تصور خیلی‌ها، تمام سیل‌زدگان در صورتی که بر اثر قصور و کوتاهی فرد یا دستگاهی آسیب دیده‌اند، می‌توانند شکایت کنند و خسارت بگیرند. نعمت احمدی، حقوقدان دراین‌باره به «شهروند» می‌گوید: «چنانچه فرد یا دستگاهی مسبب حادثه و بروز صدمه‌ای شوند؛ فرد زیان‌دیده می‌تواند با شکایت و پیگیری درست، از حق خود دفاع و طلب جبران خسارت کند.»

 

این حقوقدان تأکید می‌کند که حتی اگر ثابت شود پروژه‌های کلان دولت‌ها باعث تغییر مسیر سیل شده یا در احداث سیل‌بند و لایروبی رودخانه‌ها کوتاهی شده است، این مسأله قابل شکایت بوده و آن نهاد موظف به پرداخت خسارت به شاکی است.

 

او با اشاره به ماده يک قانون مسئوليت مدنی مصوب ١٣٣٩، می‌گوید: «هر فردی که بدون مجوز قانونی به‌طور عمد يا در نتيجه بی‌احتياطی به جان يا سلامتی يا مال يا هر حق ديگری که به موجب قانون برای افراد ايجاد شده، آسیب و لطمه‌ای وارد کند که موجب ضرر مادی يا معنوی ديگری شود، مسئول جبران خسارت ناشی از عمل خود است.»

 

 البته احمدی توضیح می‌دهد که میزان خسارت وارد شده باید توسط کارشناسی که دادگستری تعیین می‌کند، برآورد شود.

 

از چه چیزهایی می‌توانیم شکایت کنیم؟

جالب است که بدانید این قانون حتی موارد بسیار جزیی و ریزی را که باعث آسیب به دیگران می‌شود، مطرح کرده است. به‌عنوان مثال گاه پیش می‌آید که بر اثر گودبرداری یا مراحل ساخت، مقررات ایمنی رعایت نمی‌شود یا به دلیل سهل‌انگاری مسئولان پروژه ساختمانی، صدمات و آسیب‌هایی به افراد یا اماکن وارد می‌شود. گاه سیم‌کشی غیر استاندارد، خانه‌ای را به آتش می‌کشد و گاه لوله آب خانه با وجود نوساز بودن می‌ترکد و خرج زیادی روی دست شما می‌گذارد، اما تمام این موارد قابل پیگیری و شکایت است. هرچند که بسیاری از مردم گمان می‌کنند باید تمام هزینه کوتاهی سازنده و غیر استاندارد بودن ساختمان را خودشان پرداخت کنند.

 

قانون مسئولیت مدنی که عمر آن در ایران هشتاد‌ سال است، به موارد جزیی‌تری اشاره می‌کند و می‌گوید حتی اگر ساختمان شما ریزش و به دیگران خسارت وارد کرد، آنها می‌توانند از مالک ساختمان شکایت کنند.

 

همچنین بعضی اوقات ممکن است بی‌دقتی مالک در انجام کاری موجب مسئولیت حقوقی او در قبال این خسارات شود؛ به‌طور مثال اگر برای جلوگیری از واردشدن کودکان به کارگاه ساختمانی مانعی ایجاد نکرده باشد و در نتیجه در این محل، آسیبی به کودک برسد. در صورتی که شروط لازم فراهم باشد، مالک باید خسارت دیگران را جبران کند، مگر این‌که این خسارت در نتیجه یک امر غیرقابل اجتناب مثل زلزله باشد یا شخصی غیر از مالک سبب بروز خسارت شده باشد.

 

به کجا شکایت کنیم؟

نخستین گزینه‌ای که برای شکایت به ذهن هر فردی می‌رسد، نهادهای متولی است؛ مثلا شهرداری، نظام مهندسی و ... اما کار زمانی سخت و سردرگم می‌شود که هر بار که سخن از پیدا کردن مقصر می‌شود، پیکان اتهام هر یک از دستگاه‌های مسئول دیگری را نشانه می‌گیرد. شهرداری، نظام مهندسی و وزارت راه و شهرسازی  را مقصر می‌داند؛ نظام مهندسی شهرداری را و در برخی موارد هم پیمانکار و سازنده مقصر ایمنی پایین ساختمان و خرابی زودهنگام آن اعلام می‌شوند، اما بهتر است وظیفه دقیق هر کدام از این نهادها را بدانید.

 

در قوانین ایران، شورای عالی شهرسازی قانون‌گذار است و شهرداری مجری قوانین و ضوابط شهرسازی شناخته می‌شود و نهاد سومی به نام سازمان نظام مهندسی ناظر بر اجرای این قوانین به‌شمار می‌آید.

 

با وجود این،‌ بهتر است شما به قوه قضائیه شکایت کنید و اگر احساس می‌کنید که به پرونده شما به‌خوبی رسیدگی نشده است، می‌توانید شکایت‌تان را در دیوان عدالت اداری مطرح کنید.

 

مهندس ناظر در ١٠‌درصد شکایت‌ها محکوم شد

پیر برناش، عضو سازمان نظام مهندسی به «شهروند» می‌گوید:   «در ‌سال ٩٦ حدود  ٢‌هزار و ٢٠٠ پرونده شکایت در شورای انتظامی سازمان نظام مهندسی باز شد و  در ١٠‌درصد آنها مهندس ناظر مقصر شناخته شد و مطابق قانون با آنها برخورد شد  و در ٩٠‌درصد دیگر یا شکایت مطرح به‌طور کامل رد شده یا دستگاه‌ها و افراد دیگری مقصر تشخیص داده شده‌اند.

 

به گفته او، کسانی که خواهان جبران خسارت ناشی از خراب شدن ساختمان خود هستند باید در مجامع قضائی و دادگاه‌ها شکایت خود را مطرح کنند، چرا که در شورای انتظامی سازمان نظام مهندسی تنها با مهندسین ناظر برخورد و در بدترین حالت پروانه نظام مهندسی فرد خاطی ابطال می‌شود.

 

سهیلا روزبان

 

  • 16
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش