بیمه مشاغل خانگی
شاغلین کسب و کار خانگی و اعضای خانواده آن ها که در فضای مسکونی به کسب و کار خانگی اشتغال دارند، در صورتی که مشمول مقررات خاص دیگری قرار نداشته باشند، مشمول مقررات بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد قرار می گیرند. این نوع کسب وکارها دارای مزایای فراوانی است که می توان به ایجاد توازن و تعادل بین خانواده و اشتغال زنان، حذف هزینه های خرید، رهن و اجاره کارگاه جهت فعالیت، به کارگیری نیروی کار خانوادگی اشاره کرد. با توجه به کارآمدی این نوع مشاغل، کسب و کار خانگی روز به روز در تمام دنیا و همینطور ایران در حال رشد و پیشرفتی روزافزون است.
مرجع معرف شاغلین کسب و کار خانگی برای برخورداری از بیمه تامین اجتماعی
معـرفی شاغلین کسب و کار خانگی برای برخورداری از بیمه مشاغل خانگی، توسط وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و یا واحدهای تابعه صورت می پذیرد.
شرایط سنی بیمه مشاغل خانگی
حداكثر سن جهت پذیرش درخواست و عقد قرارداد بیمه مشاغل خانگی برای مردان و زنان به ترتیب ۵۰ و ۴۵ سال است كه درغیر اینصورت متقاضی می بایست ۲ برابر مازاد سنی مقرر دارای سابقه پرداخت حق بیمه نزد سازمان تأمین اجتماعی باشد. مثلا اگر مردی در تاریخ ارائه تقاضا ۵۲ سال سن داشته باشد، می بایست ۴ سال سابقه پرداخت حق بیمه نزد سازمان را دارا باشد. بدیهی است افرادی كه سن آنان در زمان ارائه تقاضا كمتر از سنین مذكور باشد، درخواست آنان در صورت احراز دیگر شرایط مقرر قابل قبول خواهد بود.
متقاضیان بیمه مشاغل خانگی چه تسهیلاتی دریافت می کنند؟
متقاضیانی که مجوز کسب و کار خانگی که مورد تائید دستگاه اجرائی ذیربط باشد را داشته باشند، میتوانند از وام و سایر تسهیلات برخوردار شوند. همینطور با ارائه مجوز کسب و کار خانگی نزد صندوق تامین اجتماعی میتوانند، از بیمه مشاغل خانگی و مزایای آن نیز برخوردار شوند. در واقع این افراد در صورت واجد شرایط بودن، از کلیه حمایت های قانونی مانند حق بیمه خویش فرما، تسهیلات و بازارهای محلی جهت عرضه محصولات خانگی و غیره.. بهره مند خواهند شد.
خدمات درمانی بیمه تامین اجتماعی مشاغل خانگی
بر اساس تبصره ٢ ماده ٩ دستورالعمل اجرائی قانون ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی، برخورداری از خدمات درمانی شاغلین کسب و کار خانگی در قالب بیمه پایه ایرانیان خواهد بود و بر اساس ضوابط مذکور معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور با همکاری وزارت تعاون، کار و رفـاه اجتماعـی مکلف است اعتبار مـورد نیـاز مشمـولین بیمه مشاغل خانگی را در بـودجه سنـواتی کل کشور پیش بینی و نسبت به پرداخت آن به صندوق بیمه گر اقدام نماید.
به این ترتیب مشمولین بیمه مشاغل خانگی با برخورداری از معافیت در پرداخت حق بیمه سهم درمان، میتوانند از خدمات درمانی بیمه همگانی کشور برخوردار شوند. در صورتی که افراد معرفی شده با پرداخت حق سرانه درمان مقرر متقاضی بهره مندی از خدمات درمانی سازمان تأمین اجتماعی باشند، ارائـه حمایت درمانی به آنان شبیه سایر بیمه شدگان صاحبان حرف و مشاغل آزاد میسر خواهد بود در اینصورت مشمولین بیمه کسب وکار خانگی میتوانند با پرداخت حق سرانه درمان مصوب برای خود و هریک از افـراد تحت تکفل قانونـی، با دریافت دفترچه درمانی از کلیه امکانات مراکز درمانی ملکی سازمان تأمین اجتماعی در کل کشور و نیز امکانات مراکز تشخیصی، درمانی و داروئی طرف قرارداد این سازمان استفاده نمایند.
نرخ پرداخت حق بیمه مشاغل خانگی
متقاضی بیمه مشاغل خانگی می تواند با انتخاب یکی از نرخ های زیر از حمایت های بیمه ای مربوطه بهره مند شود:
- نرخ ١۴% (١٢% سهم بیمه شده+ ٢% سهم دولت) شامل بازنشستگی و فوت پس از بازنشستگی.
- نرخ ١۶% (١۴% سهم بیمه شده+ ٢% سهم دولت) شامل بازنشستگی و فوت قبل و بعد از بازنشستگی.
- نرخ ٢٠% (١٨% سهم بیمه شده+ ٢% سهم دولت) شامل بازنشستگی، فوت و از کار افتادگی.
دستمزد مبنای پرداخت حق بیمه مشاغل خانگی
در صورتی که شاغلین کسب وکار خانگی سابقه پرداخت حق بیمه نزد سازمان تأمین اجتماعی نداشته باشند، می توانند دستمزد مبنای پرداخت حق بیمه مشاغل خانگی خویش را بین حداقل دستمزد مصوب شورای عالی کار و حداکثر دستمزد مصوب زمان عقد قرارداد انتخاب کنند. در صورتی که متقاضی به مدت ٣۶٠ روز یا بیشتر دارای سابقه پرداخت حق بیمه قبلی نزد سازمان تأمین اجتماعی باشد، میانگین مبنای پرداخت حق بیمه کسب وکار خانگی وی در آخرین روز سال بعنوان مبنای پرداخت حق بیمه، ملاک عمل قرار می گیرد.
گردآوری: بخش جامعه سرپوش
- 16
- 4