شنبه ۱۶ تیر ۱۴۰۳
۱۵:۰۶ - ۲۱ آبان ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۸۰۴۷۰۵
رفاه و آسیب های اجتماعی

مردان بدون جنسیت ژاپن؛ ماتیک می‌زنند و ابرو بر می‌دارند

مردان بدون جنسیت,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,آسیب های اجتماعی
ژاپن محلِ استقرارِ صد‌ها باشگاه (مانند باشگاه معروف الیزابت در توکیو) است که به مردانِ یقه-سفید که در سنین میانسالی هستند اجازه می‌دهد کت‌و‌شلوار‌های مردانه خود را با لباس‌هایی که به‌طور کلیشه‌ای متعلق به زنان است، تعویض کنند - یکی از دلایل کاهش دادن استرس است.

در کوچه‌های باریک منطقۀ هاراجوکو، جایی که برند‌های معروف در آن جا خوش کرده‌اند، تعدادِ مردانِ ژاپنی که خودشان را «بدونِ جنسیت» می‌دانند؛ و انتخاب‌های شجاعانه و بی‌محابایی در زمینه آرایش چهره و لباس دارند، رو به افزایش است. آن‌ها با مو‌های رنگ‌شده، ابرو‌های برداشته و رنگ شده، مو‌های شینیون شده و چهره‌هایی که ماهرانه آرایش شده است، از بوتیکی به بوتیک دیگر سر می‌خورند.

هاراجوکو به محلی برای خودنماییِ (کَتواک) «جِندارِسو-کِی» یا سبکِ بدونِ جنسیت تبدیل شده است. زنانی که به سبک‌های مردانه‌تر لباس می‌پوشند نیز بدون جنسیت شناخته می‌شوند؛ اما واژۀ جندارسو-کی بیشتر در مورد افرادی استفاده می‌شود، که به لحاظ زیست‌شناختی مرد هستند، اما علاقه‌ای به پوشیدنِ «کت و شلوار» ندارند. برخی از آن‌ها مانند سلبریتی معروف ژاپنی «ریوچل» اصرار دارند که نه لباس‌هایی که مربوط به آن‌ها نیست را می‌پوشند، نه همجنسگرا هستند و نه ترنس.

آنچه بسیاری از خبر‌ها و وبلاگ‌ها درباره این گروه بدون جنسیت درک نمی‌کنند، این است که امثال ریوچل و همقطارانش، آگاهانه یا ناآگاهانه، جنس (بدنِ زیستی) را از جنسیت (بدنِ تزئین‌شده) دو چیز متفاوت می‌دانند. برای آن‌ها، بدنِ مردانه نیازی ندارد با بسیاری از ظواهرِ کلیشه‌ای خود را تطبیق دهد.

آن‌ها با پوشیدنِ لباس‌های رنگارنگ، لاک زدن، بر سر گذاشتن کلاه‌های بامزه و به دست گرفتن کیف‌های زنانه، یک سبکِ جدیدِ مردانه را پی‌ریزی کرده‌اند. اما آن‌ها نمایندۀ تغییراتِ گسترده‌تر در نقش‌های مردانه در جامعه ژاپن نیز هستند.

تاریخِ تکثر

پیش از پیشرفت‌های پزشکیِ اخیر، جنس کم‌و‌بیش ثابت و جنسیت سیال و انعطاف‌پذیر بود. قواعد فرهنگیِ مسلط، گرایش داشتند بدن‌های زیستی را به دو طبقۀ جنسیتی تقسیم‌بندی کنند: زنانه و مردانه. اما ژاپن تاریخی طولانی در انجام فعالیت‌هایی دارد که یا توسط جنس‌های مختلف انجام می‌شده یا در آن‌ها جنس افراد به وضوح قابل تشخیص نبوده است. سبکِ بدونِ جنسیتی که امروز در ژاپن مشاهده می‌شود، چیزی شبیه به همین رویداد‌های سنتی در تاریخ این کشور است.

مردان بدون جنسیت,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,آسیب های اجتماعی

زنانِ مردانه و مردانِ زنانه به خصوص در مراسم و تئاتر‌های ژاپنی که در آن هر دو جنس لباس‌های برعکس می‌پوشند، امری رایج است. اُناگاتا (بازیگر مردی که در تئاتر کابوکی نقش زنان را ایفا می‌کند) و اُتُکویاکو (زنِ بازیگری که در تئاتر تاکارازوکا رِویو نقش مردانه ایفا می‌کند) حتی در خارج از ژاپن نیز بسیار معروفند.

خارج از صحنه، ژاپن محلِ استقرارِ صد‌ها باشگاه (مانند باشگاه معروف الیزابت در توکیو) است که به مردانِ یقه-سفید که در سنین میانسالی هستند اجازه می‌دهد کت‌و‌شلوار‌های مردانه خود را با لباس‌هایی که به‌طور کلیشه‌ای متعلق به زنان است، تعویض کنند - یکی از دلایل کاهش دادن استرس است.

مرز‌های درهم‌تنیده

باشگاه‌ها و تئاتر‌های ژاپن که در آن‌ها افراد امکان پوشیدن لباس‌های جنس مخالف را دارند، همچنان بر باپه تفکر جنسیتی و مفاهیمِ جریانِ اصلیِ زنانه و مردانه فعالیت می‌کند. اما تاریخ ژاپن همچنین مثال‌هایی دارد از پیشگامانی که مرز بین تمایزات را محو کردند. یک قرن پیش، مناظر دخترانِ غربی‌پوش (یا موگا) که با مو‌های کوتاهِ اسپرت، لباس‌های گشاد و آویزان، پیراهن گشاد و بلند و دمپایی در خیابان‌های توکیو قدم می‌زدند، باعث ابرو در هم کشیدن ساکنان می‌شد. هرچه باشد، بیشتر زنان آن زمان کیمونو می‌پوشیدند.

دخترانِ موگا در خیابان استهزاء می‌شدند و در مطبوعات به آن‌ها لقب پسربچه داده بودند؛ آن‌ها به این دلیل پذیرفته نمی‌شدند که به نظر زنانه نبودند. منتقدان با نظریه حاصل‌جمع صفر در مورد این مسئله اظهار نظر می‌کردند: اگر زنان بیش از حد مردانه می‌شدند، به این معنی بود که مردان در حال زنانه شدن بودند. با این‌وجود شهرنشین‌هایی که تفکرات روشنفکرانه‌تری داشتند، شامل هنرمندان، این دختران را آوانگارد خطاب می‌کردند.

مردان بدون جنسیت,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,آسیب های اجتماعی

با درنظر گرفتن اینکه دخترانِ موگا از پوشیدن کیمونو و لباس‌های سنتی ژاپنی خودداری می‌کردند، می‌توان استنباط کرد که امروز موگا معادل بی‌جنسیت است. مردانِ بی‌جنسیت ژاپن نیز در میان مردانِ «یقه ایستاده» اروپایی که در پایان قرن بیستم زندگی می‌کردند، همتایانِ تاریخی دارند. این مردان که نسبت به ظاهر خود بسیار وسواس داشتند، به صورتشان کرم پودر می‌زدند و دستمال‌های عطری حمل می‌کردند. آن زمان نیز منتقدان درباره این افراد نظری شبیهِ منتقدان ژاپنی نسبت به دختران موگا داشتند، آن‌ها معتقد بودند مردانِ «یقه ایستاده» بیشتر از زنان وقت صرفِ زیبایی خود می‌کنند.

شکایت‌های مشابه درباره جوان‌تر بودن آن‌ها نسبت به همتایانشان، اینکه جنس آن‌ها و گرایشات جنسی‌شان مبهم است و در میان مردان و زنان به یک نسبت طرفدار دارند، در مجلاتی که از آن‌ها به عنوان «جوانان خوشگل» نام می‌بردند، منعکس می‌شد. همین اواخر اصطلاحِ «مردان گیاهخوار» برای توصیف مردانی ابداع شد که از عرض‌اندامِ عضلانی یا انجام هر کاری که برتری مردانه را به رخ بکشد، خودداری می‌کنند، نسبت به ظاهر خود بسیار حساس و سختگیر هستند و با زنان مانند دوستانشان برخورد می‌کنند نه شیء جنسی. منتقدانِ سنتی آن‌ها را متهم می‌کنند به بزدلی مردانه.

انتظاراتِ درحال تغییر

مردانِ بی‌جنسیت منطقه هاراجوکو یا از گذشتگانِ خود اطلاعی ندارند یا خودشان را به آن‌ها مرتبط نمی‌دانند. ریوچل می‌گوید، سبکِ فاقدِ جنسیت شامل سه نوع مد است: گروه‌های موسیقی پاپ کره‌ای؛ ویژوآل کِی، یک گروه راک در دهه ۱۹۸۰ که مردانی با لباس‌های زنانه اجرا می‌کردند؛ و مد دهه‌های ۸۰ و ۹۰ میلادی در آمریکا که با تلفیق لباس‌های رنگی و زیور‌آلاتِ غیرمعمول، چشم‌ها را به خود خیره می‌کرد.

مردان بدون جنسیت,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,آسیب های اجتماعی

ایکومِن (مردانی که بچه بزرگ می‌کنند) در محلِ کار ممکن است کت‌و‌شلوار مردانه بپوشند، اما با اصرار به وقت‌گذرانی بیشتر با فرزندان در خانه مشغول تغییر دادن برخی رویه‌های فرهنگی هستند. بخشی از این گرایش‌ها مرهونِ کار‌های یک سازمانِ غیرانتفاعی به نام «فادِرینگ ژاپن» است که مردان را تشویق می‌کند، «پدرانِ خندان» شوند که از داشتنِ نقشِ فعال‌تر در پرورش فرزندانشان لذت بیشتری می‌برند.

هر چه بیشتر دیده شدن این گروه از مردان و گسترش شبکه آن‌ها کم‌کم انگی را که به مردانی از این دست در جامعه ژاپن زده می‌شود، کاهش داده است. در عوض، تعداد افرادی که پیش از این از این رفتار‌ها انتقاد می‌کردند رو به کاهش است.

اما محدود کردنِ جوانانِ بدون جنسیت به منطقۀ مدِ هاراجوکو نادیده گرفتنِ چرخشی مخملی علیه «مردانه پوشی» و تمام دلالت‌های مربوط به آن است.

  • 18
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش