رونق اقتصادی،رقابت اقتصادی- شايد بتوان انتخابات اخير را رقابتي اقتصادي قلمداد كرد. چراكه اصلي ترين دغدغه كشور و بزرگ ترين مشكلات ملت طي سالهاي گذشته پيرامون مسائل اقتصادي بوده و تمام انتظارها حول محور اين موضوع شكل گرفته است. همين امر باعث شد به سبب نوع نگرش و اهميت اقتصاد براي مردم، سمت و سوي تبليغات انتخابات كانديداها در جهت جلب توجه اقتصادي جامعه صورت گيرد.
برخي از اشتغال چند ميليوني گفتند، برخي بحث افزايش يارانهها را مطرح كردند، برخي ركود درتوليد را عامل مشكلات كشور دانستند و برخي از عملكرد و رويه كنوني اقتصاد كشور دفاع كردند. به نظر نامزدهاي انتخابات رياست جمهوري توجيه اقتصادي ادعاهايشان ميتواند موجب جذب مردم و تخريب رقبا گردد. اما واقعيت امر چنين نيست و تحولاتي وراي افكار مهندسي شده آنها درحال رخ دادن است.
امروز به سبب رشد آگاهي و ارتقاي سطح اطلاعات جامعه به واسطه استفاده گسترده از اينترنت، شبكههاي ماهوارهاي و از همه مهمتر شبكههاي اجتماعي ، موجب نوعي هدايت تعقل عمومي توسط خود مردم گرديده است. به عبارت ديگر پس از هر مناظره و سخنراني نامزدها، طرفداران آنها به واسطه آني بودن تبادل اطلاعات تاييديه و يا تكذيبيه موضوعات مورد بحث را منتشر ميكردند و عامه مردم از آن مطلع ميشدند.
البته اين موضوع ضريب خطا نيز داشت و بعضاً شاهد انتشار اطلاعات و اسناد ساختگي و ناصحيح در اين تبادلات مفاهيم بوديم. اما دركل شاهد نوعي جهت دهي عمومي در مسير انتخابات بوديم.
در تاييد اين نگرش بايد به معيارهاي جديد مردم براي انتخاب نگاه و تامل داشته باشيم. همانطور كه گفته شد تمامي نامزدها با تكيه بر وعدهها و مشكلات اقتصادي برنامه تبليغاتي خود را شروع كردند. اما امروز با پايان فرصت تبليغات شاهد توجه مردم به ملاكهايي غير از فقر، يارانه و معضلات اقتصادي هستيم.
امروز نوع نگرش و برخورد كانديداها به مسائل فرهنگي و اجتماعي براي مردم داراي اولويت شده، و درميان گفت و شنودهاي عاميانه مباحث ديگري غير از اقتصاد مورد توجه قرار گرفته است. اين موضوع نشان دهنده ارتقاي توسعه سياسي در كشور مي باشد. البته اين امر حاصل گستردگي و اكثريت قشر جوان كشور ميباشد كه نسبت به دو نسل قبل بسيار آگاهانه تر عمل ميكنند چرا كه دسترسي آنها به اطلاعات و جزئيات قابل مقايسه با دورههاي گذشته نيست.
توجه به معيارهاي اجتماعي، رفتارهاي فرهنگي، توجه به سطح حقوق شهروندي و ديگر موضوعات كه درقالب برنامههاي نرم در حكومت تقسيم بندي ميشود، نشان از عبور جامعه از مرز تبليغ زدگي ميباشد.
البته اين موضوع چشم بستن بر نگرانيهاي معيشتي و معضلات اقتصادي نيست، بلكه اولويت بندي جامعه در تشخيص ملاكهاي انتخاب گامي وراي تبليغات نامزدها قلمداد مي شود.به هرحال در آخرين گام تا انتخاب نهايي قرار گرفتهايم، جداي از هر خط و رنگ سياسي بايد براين امر خشنود بود كه جامعه ما تاحد قابل توجهي به سمت و سوي آگاهي پيش رفتهاند و ملاكهاي تشخيص يك جامعه دموكراسي شده را دريافتهاند.
اهميت اين جهت گيري اينجاست كه با چنين رويكرد نرمي ميتوان مدعي بود كه مردم براي آينده كشور و حفظ نظام و انقلاب دغدغه دارند و خواستار تغيير نگرش در مسئولان نيز هستند.اين موضوع هيچ منافاتي با اختلاف سليقهها و گرايشات سياسي ندارد، بلكه نشان دهنده ارتقاي اولويتهاي جامعه از مسائل مادي به مسائل اجتماعي است. چراكه مسائل اقتصادي نيز به واسطه ارتقا و توسعه موضوعات فرهنگي و اجتماعي، به سمت و سوي رونق همه گام خواهد برداشت.
اميدواريم درپايان اين انتخابات برگ زرين ديگري در دفتر حماسه آفريني مردم رقم بخورد و به واسطه آن صلابت ايران و ايراني در ميان كشورهاي منطقه و جهان دوچندان گردد.
- 12
- 3