بخشی از این جار و جنجالها به خاطر ادعای مسوولان شهرخودرو است. در حقیقت مالک باشگاه مشهدی مدعی شده برای صدور رضایتنامه گلمحمدی با «فشار» زیادی مواجه شده است. او البته منبع این فشارها را فاش نمیکند، اما اصرار دارد که مذاکرات در فضایی غیرطبیعی پیش رفته و اگر اختیار عمل کافی داشت، حتی در ازای دریافت پول هم راضی به جدایی مربی موفق تیمش نمیشد.
حالا این اظهارات موج بزرگی در فوتبال ایران به پا کرده است؛ موجی که در آن برخی به انتقاد تند از تبعیض مشغولاند و برخی دیگر در صحت ادعاهای مالک پدیده تشکیک میکنند. انگار فوتبال ایران بدون «دوقطبی» قادر به ادامه حیات نیست و این تازهترین دوقطبی ماست. کاوشها در مورد اینکه فرهاد حمیداوی درست گفته و رضایتنامه یحیی را واقعا بر خلاف میلش صادر کرده یا نه، هنوز به جایی نرسیده است؛ اما اگر این ادعاها درست باشد، نشان از یک بحران عمیق در فوتبال ایران دارد. بحرانی حتی بالاتر از تبعیض بین باشگاهها. در این صورت ما با ظلم بخش دولتی به خصوصی مواجه هستیم که یک رول غیرعادلانه، هراسانگیز و ناامیدکننده است.
ورژن جدید «خصوصیسوزی»
نیازی به گفتن نیست که پرسپولیس و استقلال تحت تملک دولت و توسط وزارت ورزش و جوانان اداره میشوند. بعید است در سراسر ایران بتوانیم حتی یک هوادار جدی و پیگیر این دو تیم را پیدا کنیم که از این روند راضی باشد. همه خواهان واگذاری سرخابیها هستند، غیر از دولت که باید مقدماتش را فراهم کند و دل از این دو تیم بکند.
حالا همین شیوه تملک و مدیریت دولتی اسباب زحمت شده و مدام شایعاتی در مورد حمایت وزارتخانه از یکی از این دو تیم بهوجود میآورد. در فقره اخیر هم پرسپولیس متهم شده که با فشار وزارت ورزش یا احیانا سایر ارکان دولتی مجوز انتقال گلمحمدی به تهران را به دست آورده است. اگر اینطور باشد، دولت یک پیغام روشن به بخش خصوصی داده؛ اینکه حتی اگر با همه وجودت بجنگی، هزینه کنی، درایت به خرج بدهدی و با کمترین امکانات و تسهیلات به پیش بروی، سر بزنگاه ممکن است ناچار شوی اسباب موفقیتت را به بخش دولتی تسلیم کنی! این اتفاق بسیار ناگواری برای آینده فوتبال ایران است. به جرات میتوان گفت بسیاری از باشگاههای خصوصی در این سالها به خاطر ناتوانی در کسب درآمد و تنظیم مداخل و مخارج ورشکسته شدند و از بین رفتند.
اینجا خبری از حق پخش تلویزیونی نیست، دولت کمک خاصی نمیکند و تازه وقتی با همه این شرایط روی ریل افتادهای، ممکن است به سفرهات هم دستدرازی شود. توجه داشته باشید شهرخودرو در شرایطی سرمربیاش را از دست داد که تنها یک هفته تا اولین بازی آسیایی تاریخش در پلیآف لیگ قهرمانان فاصله داشت. در این شرایط چطور ممکن است انتظار داشته باشیم فعالان بخش خصوصی برای سرمایهگذاری در فوتبال ایران ترغیب شوند و خیالشان راحت باشد که اگر اینجا پول و سود نیست، حداقل «امنیت» کافی برای کار و استقلال در تصمیمگیری وجود دارد؟
لزوم شفافسازی؛ جدی بگیرید لطفا!
از کنار این مساله به سادگی عبور نکنید. اگرچه روال کار در فوتبال ایران همیشه اینطور بوده که پروندهها و ابهامات مختلف بدون تعیین تکلیف قطعی چال شوند و از یاد بروند، اما این یک مورد باید سرنوشت متفاوتی داشته باشد. در واکنش به ادعاهای مالک شهرخودرو، معاون قهرمانی وزارت ورزش قویا مداخله نهاد متبوعش در داستان صدور رضایتنامه یحیی گلمحمدی را رد کرده است. برخی میگویند از وزارت صنعت هم تماسهایی گرفته شده و البته از یکی، دو نهاد دیگر هم نام برده میشود. به طور بسیار جدی از مسوولان وزارت ورزش و مخصوصا کمیته اخلاق فدراسیون فوتبال تقاضا میکنیم ادعاهای مطرحشده از سوی حمیداوی را راستیآزمایی کنند. اگر او درست گفته باشد که واویلاست و باید دید چه قدرتی به خودش اجازه داده تا در این سطح در ریز مسائل باشگاهها دخالت کند. اگر هم مالک شهرخودرو ادعای غیرواقعی مطرح کرده، باید به سختترین شکل ممکن با او برخورد شود؛ چرا که حمیداوی به شکل جدی به سرمایه اعتماد عمومی خدشه وارد کرده و پیکره نحیف بخش خصوصی در فوتبال ایران را آسیبپذیرتر از آنچه هست به نمایش گذاشته است. قطعا این ضربهای بزرگ به جریان خصوصیسازی در فوتبال ایران است؛ پس یا مشکل مداخلههای ناصواب را حل کنید یا به مقابله با ادعاهای واهی برخیزید.
تاکید جهانگیری بر واگذاری پرسپولیس و استقلال
روز گذشته جلسه گزارش روند واگذاری دو باشگاه پرسپولیس و استقلال با حضور اسحاق جهانگیری معاون اول رئیسجمهور، سلطانیفر وزیر ورزش و جوانان، دژپسند وزیر اقتصاد، آذری جهرمی وزیر ارتباطات، شریعتمداری وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و روسای سازمانهای خصوصیسازی و بورس در دفتر معاون اول برگزار شد. در این جلسه اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیسجمهور گفت: «سیاست دولت و شخص رئیسجمهور واگذاری هر چه سریعتر شرکتهای دولتی و از جمله این دو باشگاه است. امیدوارم با خصوصی شدن پرسپولیس و استقلال شاهد رشد بیشتر فوتبال باشگاهی و در نهایت ارتقای کیفیت بازیهای تیم ملی فوتبال ایران باشیم. وزارت ورزش و جوانان با سازمانهای بورس و خصوصیسازی برای واگذاری این دو باشگاه همکاری خوبی دارد.»
- 19
- 5