رشته دره نوردی
دره نوردی در ابتدا یک ورزش اکتشافی درست مثل غارنوردی یا کوهنوردی محسوب میشد ولی با گذشت زمان بعنوان یک رشته مستقل به خاطر گستردگی تکنیک ها و جذابیت زیادش در جهان شناخته شد. این ورزش جدید، صرفا ۱۵ یا ۲۰ سال است که به صحنه ی ورزش های ماجراجویی وارد شده است. فرود آمدن از آبشارها و یا تنگه ها با استفاده از تکنیک ها و روش های مختلف، از اساس دره نوردی محسوب میشود اما اکثر مواقع آبشارها را فرود می آییم یا به پائین می پریم، برخی مواقع هم می توانیم از دره ها به پائین بلغزیم. همچنین این ورزش، فعالیت های متنوعی دارد که از آن ها می توان به شنا، پیاده روی و کوهنوردی اشاره کرد. گاهی اوقات رخداد تمامی این موارد با هم در یک ماجراجویی دره نوردی می باشد.
دره نوردی در ایران و جهان
>> دره نوردی در سطح جهانی:
از سال ۲۰۰۳ در رشته دره نوردی، همایش های سالانه دره نوردی، همکاری ها و تعاملات بین المللی برگزار شد و در اثر این همکاری ها در سال ۲۰۱۴ فدراسیون جهانی دره نوردی با نام اختصاری IAAC بوجود آمد. نام فدراسیون در سال ۲۰۱۸ بخاطر ایرادات این نام و مشکلات ترجمه ایش در زبان های مختلف، با تائید اعضا به FIC به معنای فدراسیون جهانی دره نوردی تغيير کرد.
>> دره نوردی در ایران:
به زیرمجموعه ای از فدراسیون کوهنوردی و صعودهای ورزشی در ایران، دره نوردی می گویند. دوره های مقدماتی، دوره ی شروع ساختار اموزشی دره نوردی در فدراسیون محسوب میشود و پایان این دوره ها دوره های مربی گری است و دروس و مهارت های زیادی را در این فرآیند به کارآموزان اموزش می دهند.
مهارت های دره نوردی
در خانواده پرش و کوهنوردی، ورزشی به نام دره نوردی وجود دارد و لازمه ی انجام آن مقاومت بدنی بالا، کار با طناب، داشتن اطلاعات و توانایی های فنی و پزشکی مناسب، داشتن مهارت های بدنی کافی و دیگر تکنیک های مرتبط می باشد. به عبارتی شما باید آمادگی لازم و اطلاعات کافی را برای انجام دادن این دسته از ورزش ها حتی در بدترین شرایط داشته باشید تا اگر مشکل رخ داد؛ سریعا آنرا حل نمایید. عموما شما باید امکانات و اطلاعات ضروری را برای ورزش در طبیعت داشته باشید.
اصول دره نوردی
دره نوردی، شامل هر حرکت و یا تردد در بین دره ها نیست. اصول و قوانین خاص این ورزش در شرایط منحصر بفردی انجام می شود. از این رو دره نوردی به حرکت در دره های باریک و عمیق با دیواره های صخره ای و شیب دار اطلاق میشود که به واسطه جریان آب ایجاد شده است. در برخی از مواقع، لازمه ی دره نوردی، شنا کردن با جریان آب و یا عبور از آبشار است. در هر دره ای، اصول دره نوردی، فرق دارد؛ به طورمثال دره نوردی در دره های خیس، متفاوت از دره نوردی در دره های خشک است و شرایط و نیازمندی های خاصی دارد.
وسیله و تجهیزات دره نوردی
تجهیزات موردنیاز رشته دره نوردی براساس سطح برنامه ورزشی( مبتدی یا حرفه ای)، تفاوت دارد اما در ادامه با لوازم ضروری دره نوری آشنا شوید:
- لباس شنا:
از اصلی ترین لباسهای دره نوردی می توان به وت سوت اشاره کرد. دوام و گرمای وت سوت، باعث حفظ بدن شما در برابر سرما و رطوبت دره ها و آمادگی شما برای هر گونه ماجراجویی هیجان انگیز میشود.
- کفش دره نوردی:
با توجه به این که محیط، مرطوب است؛ نیازمند کفش های ضد آب، راحت، بادوام و با خاصیت چسبندگی عالی هستید.
- دستکش:
یک جفت دستکش محکم، از آسب دیدن دستانتان در هنگام حرکت در صخره ها پیشگیری می کند. دستکش در دره نوردی باعث افزایش قدرت دست شما می شوند و می توانیدبه راحتی، صخره های خشن و لیز را لمس کنید.
- کلاه ایمنی:
کلاه ایمنی استاندارد به حفاظت از شما در مسیرهای خطرناک دره کمک می کند و از تجهیزات مهم این ورزش به شمار می رود.
- کیسه طناب:
طناب شما با استفاده از یک کیسه با دوام و مناسب، سالم میماند و هیچ گره ای در زمان استفاده نمی خورد.
- طناب های استاتیک:
این طناب ها ویژگی مهمی نظیر خاصیت کشسانی کم دارند؛ به همین دلیل، دچار تغيير حالت در اثر تحت فشار نمی شوند. طناب های دینامیک در مقابل طناب های استاتیک، قرار دارد که کاربردش ایمنی در زمان فرود از ارتفاع است.
- کیسه ضد آب:
وسایل و تجهیزات شما با استفاده از یک کیسه ضد آب، همیشه خشک میماند و قادر به جذب آب نیست. وزن این کیسه ها کم است و به همین دلیل به راحتی می توان آنرا حمل کرد.
ریسک ها و خطرات دره نوردی
به خطرهای قابل مشاهده یا احساس شدنی نظیر ریزش سنگ، جریان آب، آب و هوا، و نیروهای دیگر، خطرهای طبیعی میگویند. همچنین وقوع خطرهای دیگر، از طریق شکست در انجام کار یا عکس العمل نامطلوب می باشد. این خطرات که در هنگام اشتباه در برنامه ریزی و سرپرستی اتفاق می افتد؛ می تواند نسبت به خطرهای طبیعی، تأثیر گزارتر باشد که شامل اتمام غذا و آب، رقابت و فشارهای روانی الکی، کافی نبودن تجهیزات، رفتارهای گروهی، عدم تفهیم درست نقشه ها، عدم انعطاف در برنامه، ارتباطات ضعیف، حواس پرتی؛ تردید، عدم تخمین دقیق توانایی ها، فواصل، بی صبری ، خودپسند بودن و اعتماد به نفس بیجا است.
درصورت رخ دادن خطرات طبیعی، همرما با اشتباهات شخصی، نتیجه ی ریسک بسیار بالا و خروجی بد میشود. دره به راهرویی باریک اطلاق میشود که دیواره های صخره ای و شیب دار در اثر جریان آب بر روی زمین دارد. صعود یا نزول یک دره، نیازمند مهارت هایی از قبیل پیاده روی ، لیز خوردن ، کوهنوردی، پرش، راپل، و شنا است.
به پیاده روی در دره، دره پیمایی می گویند ولی کار با طناب، لازمه ی دره نوردی و دره پیمایی است. گروه بندی دره ها به عواملی بستگی دارد که از آن ها می توان به نوع تشکیل و نوع بافت سنگی اشاره کرد که دره از بین آن عبور میکند. برای یک دره نورد مهم این است که طبقه بندی بیانگر روش های موردنیاز در فرود دره باشد:دره خشک بوده یا خیس است، باریک با شیب تند بوده یا عریض و باز است، فنی است یا غیر فنی.
گردآوری: بخش ورزش سرپوش
- 17
- 1