جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۹۱۱۰۰۰۶۱

سامبو چیست؟؛ آشنایی با سبک ها و قوانین سامبو

سامبو,موارد ممنوع سامبو,کامبت سامبوسامبو یک ورزش رزمی روسی است
سامبو که در دهه ۱۹۲۰ در ارتش سرخ شوروی به منظور تقویت توانایی مبارزه تن به تن سربازان، تاسیس گردید، تلفیقی از کشتی ازاد و هنرهای رزمی است. این رشته امروزه در سرتاسر جهان شناخته شده و اشخاص زیادی را بخود جذب نموده است.

سامبو

در سامبو، دو بازیکن با یکدیگر بر روی تشک مسابقه روبرو می شوند و با ضربات دست و پا، درگیری و قفل مفاصل را برای کسب امتیاز بیش تر انجام می دهند. بیش تر حرکات در این ورزش به خاطر به زمین زدن رقیب انجام می شود. در صورتیکه قفل مفصلی در طول بازی انجام شود که حریف تسلیم شود به نفع مجری فن رقابت خاتمه میابد در غیر اینصورت آن کسی که در پایان زمان رقابت امتیاز بیشتری را کسب کرد برنده بازی میشود.

ریشه واژه سامبو شبیه کاراته به مفهوم دست خالی و بدون سلاح است. به این معنی که اصلاً در این رشته سلاح وجود ندارد و مبارزه بدون سلاح و دست خالی است و افرادی که عضلانی هستند در این سبک کار میکنند. رقابت های سامبو در دو بخش که شامل سامبو و کامبت سامبو است برگزار می شود. این مسابقه شباهت هایی با مسابقات جودو یا کشتی آزاد دارد و اختلاف هایی در قوانین و مقررات و لباس ورزشکاران دارد. در مسابقه های سامبو بر فوت و فن پرتابی، کار در خاک و تسلیم کردن رقیب تأکید میشود و محدودیت های کمتری در خصوص انواع گرفتن ها و چنگ زدن ها در مقایسه با جودو وجود دارد.

سامبو آزاد,سامبو,اسپرت سامبومسابقات سامبو در سال ۱۹۸۰ بصورت آزمایشی در المپیک مسکو برپا شد

تاریخچه سامبو

واژه سامبو مخفف عبارت دفاع شخصی بدون اسلحه است. سامبو که یک ورزش روسی است در سال ۱۹۲۰ برای مبارزه نفر به نفر سربازان توسط ارتش شوروی ابداع شد. افرادی که در ابداع سامبو نقش بسزایی داشتند، اسپیریدونوف و واسیلی اوشچپکوف بودند. اسپیریدونوف و واسیلی اوشچپکوف هر کدام سبکی مستقل را ابداع کردند ولی بعد از چندی این دو سبک را با هم ادغام نموده و سبک جدیدی به نام سامبو را بنیان گزاری کردند.

سامبو مخفف واژه ی روسی SAMaoborona Bez Orushia به معنی« مبارزه بدون سلاح» می باشد. اوشچپکوف بیشتر عمر خود را در ژاپن گذرانده و ورزش جودو را زیر نظر فردی چون جیگارو کانو بنیان گذار رشته جودو آموخته بود. سبک اسپیردیونوف نسبت به سبک اوشچپکوف قابل انعطاف تر و ملایم تر بود و بر قدرت بدنی تأکید کمتری داشت و این به علت جراحات عمیقی بود که اسپیریدونوف در جریان جنگ جهانی اول برداشته بود. آناتولی خارلامپیف یکی از شاگردان اوشچپکوف بود که به موسس سامبو معروف بود. رشته سامبو بعنوان یک ورزش رسمی در سال ۱۹۳۸مورد تائید کمیسیون ورزشی اتحاد جماهیر شوروی قرار گرفت.

کاربرد سامبو

سامبو یک سیستم مبارزه ای آزاد و جامع دربرابر حریفان مسلح و غیر مسلح است که کاربردهای فراوانی دارد. این وزش ترکیبی از تکنیک های کشتی سنتی روسیه، کورجاگا، جوجیتسو، جودو، آیکیدو و کاراته میباشد و سامبو کاران با ژاکت های سنگینی که کورتکاس نامیده میشود با هم مبارزه می کنند و زمانی این رقابت با شکست فرد خاتمه می یابد که کشتی گیر بتواند پشت رقیب خود را به زمین رسانده و یا با اجبار و یا پای حریف خود را به نحوی در اختیار بگیرد که وی از شدت درد اعلام تن نماید.

تاریخچه سامبو,مسابقات سامبو,سامبوسامبو سبک های گوناگونی دارد

سبک های سامبو

سامبو اینک سبک های مختلفی دارد که صرفا پنج مورد از آنها به رسمیت شناخته شده است که شامل اسپرت سامبو، کامبت سامبو، سامبو دفاع شخصی، سامبو ازاد و سامبو ویژه می باشد. در بین این سبک ها اسپرت سامبو، کامبت سامبوو و سامبو ازاد توسط FIAS به رسمیت شناخته شده اند.

۱. سامبو دفاع شخصی( Self- Defence Sambo):

سبک سامبو دفاع شخصی به این معنی است که فرد بیش تر برای دفاع از خود علیه هر نوع نیروی مسلح یا غیر مسلح استفاده میکند. این سبک به سبک جیوجیتسو شباهت زیادی دارد و برای اموزش افرادی نظیر کارکنان بانک و زنان برای دفاع از خود موثر واقع شده است. بخش سامبو شبیه کشتی بوده ولی دربخش کامبت سامبو علاوه بر دعوای های ایستاده و یا در خاک، مشت و لگد زدن هم مجاز است.

ابعاد زمین مسابقه های سامبو که در داخل سالن انجام میشود ۱۲* ۱۲ متر است. سامبو دفاع شخصی مناسب اشخاص ۱۱ تا ۶۰ سال می باشد. این مسابقات سامبو بطور مستقل در بخش زنان و مردان و در رده های وزنی مختلف شامل وزن های ۴۸، ۵۲، ۵۷، ۶۲، ۶۸، ۷۴، ۸۲، ۹۰، ۱۰۰،+ ۱۰۰ انجام میشود که شما با توجه به وزنی که دارید در رده وزنی تعيين شده قرار میگیرید. زمان مبارزه در سامبو برای افراد بزرگ بمدت ۶ دقیقه، برای جوانان بمدت ۵ دقیقه و برای نوجوانان بمدت ۴ دقیقه است. کفش، کت، شلوارک و کمربند آبی یا قرمز وسایل موردنیاز مسابقات سامبو است.

سامبو,آموزش سامبو,مسابقات رزمی سامبوورزش سامبو تلفیقی از کشتی ازاد و هنرهای رزمی است

۲. کامبت سامبو( Combat Sambo):

کامبت سامبو در بین سبک های سامبو، بیشترین تندخویی را دارد که شامل انواع حمله و درگیری ها است. این سبک سامبو کمک می کند تا فرد در هر شرایطی و زنده ماندن در شرایط درگیری آماده شود. کامبو سامبو که برای تعلیم نظامی مورد استفاده قرار می گرفت بيش ترین توسعه یافتگی را دارد و در این سبک از شیوه های تهاجمی مانند مشت، لگد، آرنج، زانو، ضربه سر و دیگر ضربات استفاده میشود.

از سبک کامبت سامبو در ارتش روسیه بعنوان ورزشی آموزشی برای مبارزه های نزدیک و دفاع از خود استفاده میشود. این سبک تلفیقی از اسپرت سامبو و سامبو دفاع شخصی با فن ها و شیوه های خاص خود است. در بسیاری از سبک ها و رشته های ورزشی استفاده از تکنیک های بسیار خطرناک ممنوع است در حالی که در سبک کامبت سامبو جایز است. لباس مبارزان این سبک شبیه سبک اسپرت سامبو و دستکش سامبو و گاها محافظ سینه و سر است.

۳. سامبو آزاد( Freestyle Sambo):

در سال ۲۰۰۴ سامبو آزاد به وسیله ی انجمن آمریکایی سامبو تاسیس شد و به سبک های سامبو اضافه شد. این سبک در برخی از مقررات با سایر سبک ها تفاوت دارد و در آن گرفتن گردن و فشار به مهره های گردن و قفل بدن با پا مجاز است. در سبک سامبو آزاد مبارزان بر مهارتهایی مانند مهارت های پرتابی و کار روی زمین بیشتر تمرکز دارند.

ورزش رزمی سامبو,سامبو,قوانین سامبودر سبک سامبو، دو شيوه ی خاص با نام هاي سامبو کشتي و سامبوي جنگي وجود دارد

۴. اسپرت سامبو( Sport Sambo):

اسپرت سامبو تکنیک های پرتابی، مبارزه و درگیری روی زمین و قفل مفصل را دارد و با کشتی آزاد یا جودو شباهت فراوانی دارد. تفاوت عمده ی این سبک سامبو با دیگر سبکها در لباس، قواعد و پروتکل هاست. به طور مثال در این سبک بر خلاف جودو، انواع قفل ها غیراز حالت خفه کردن وجود دارد و در گرفتن و اجرای فن محدودیت های بسیار کمتری دارد.

قوانین سامبو

در موارد زیر پیروزی مبارز در سامبو کاملاً قطعی و مشخص است:

- در سبک سامبو در صورت پرتاب کامل، که مهاجم در آن به زمین نمی افتد ولی بازیکن دفاع کننده به پشت می افتد.

- در مسابقات سامبو در صورتیکه فرد دربرابر رقیب به برتری کامل رسید، بازیکنی که بیش از ۱۲ امتیاز از حریف خویش کسب کند به پیروزی رسیده است.

- در صورت از بین بردن و از دور خارج کردن رقیب پیروزی مبارز در سامبو کاملاً قطعیست.

- در صورت نگه داشتن دردناک( مانند قفل مفاصل)، چنانچه مدافع، دوبار کف دستش را بر روی تشک زد و یا واژه ی بله یا تسلیم را گفت، مبارزه در سامبو را واگذار نموده است.

سبک سامبو,سامبو چیست,سامبودر صورت از بین بردن و از دور خارج کردن رقیب پیروزی مبارز در سامبو کاملاً قطعیست

به دلایل فنی و اخطار، چنانچه با موارد فوق برنده مسابقه معلوم نشود از نتایج فنی و اخطارها جهت مشخص کردن برنده در این مسابقات سامبو استفاده میشود:

>> نتایج فنی

درصورتی که مسابقه سامبو با امتیاز برابر به پایان برسد، بازیکنی که امتیاز بیشتر دارد برای تکنیک ها و اجراهای فنی بعنوان برنده اعلام میشود و در صورتیکه اجراهای فنی برابر بود، بازیکنی که تکاپوی بیشتری دارد برنده خواهد شد. چنانچه امتیازات هر دو بازیکن مثل یکدیگر باشد، بازیکنی که تعداد بیشتری از درگیری ها را دارد به پیروزی میرسد.

پس از این که مسابقه پایان یافت، اگر هر دو بازیکن امتیاز صفر داشته باشند، برنده از طریق تعداد فعالیت ها در حین مسابقه اعلام می شود.

>> اخطارهای سامبو

در صورتیکه امتیاز فنی هر دو بازیکن صفر باشد و یا تعداد اخطارشان یکسان باشد، بازنده مسابقه کسی است که آخرین هشدار را گرفته  باشد.

سامبو,مسابقات سامبو,آموزش سامبوتجهیزات مورد استفاده در سامبو شبیه به تجهیزات مورد استفاده در دیگر هنرهای رزمی ترکیبی است

>> حذف و رد صلاحیت

چنانچه بازیکن قانون های خاصی که به شرح زیر است را نادیده بگیرد در مسابقه بازنده یا از بازی حذف و یا رد صلاحیت می شود:

>> اگر در مسابقه سامبو یک بازیکن حرکت ممنوعی را دوبار اجرا کند از مسابقه حذف میشود.

>> اگر بازیکن در حین مسابقات سامبو بیش از دو دقیقه به پزشک نیاز داشته باشد، در اینصورت وی به علت نیاز به پزشک و عدم توانایی در ادامه مسابقه حذف و بازنده خواهد شد.

>> طبق تصمیم پزشک، جایی که بازیکن دارای بیماری یا اسیب پرهیز ناپذیر است.

>> در صورتیکه بازیکن در زمان رقابت سامبو اخطار سوم را بگیرد، این تصمیم به وسیله سه مقام رسمی مسابقه اتخاذ میشود.

>> چنانچه بازیکن بعد از ۵ دقیقه از نخستین صدا زدنش برای مسابقه سامبو و روی تشک آمدن به روی تشک نیاید از بازی حذف میشود.

>> در صورتیکه فرد نسبت به رقیب یا علیه یکی از مقامات یا داور مسابقه یا پرهیز از دست دادن با رقیب، رفتار بی ادبانه یا غیراخلاقی داشته باشد از دور مسابقه ها سامبو حذف میشود.

>> موارد ممنوع سامبو

از موارد ممنوع در سامبو می توان به حرکات و گرفتن ها اشاره نمود و بازیکنانی كه از این موارد استفاده كنند در مسابقه رد صلاحیت میشوند. بعضی از این موارد عبارتند از:

۱. پرتاب رقیب بر روی سر با فشار دردناک

۲. انجام هر عملی برای خفه کردن، گرفتن دهان و بینی حریف و مسدود کردن راه تنفسی وی

۳. ایجاد عمدی هرگونه زخم و خراش دردناک و دندان گرفتن

۴. اعمال فشار و خم کردن و گرفتن انگشتان دست و پا

۵. استفاده از حرکات دردناک در ستون فقرات حریف و یا فشار دادن سر حریف با دست و پا

۶. گذاشتن بازو، پاها یا دست ها روی صورت حریف

۷. اجرای فن گرفتن دردناک در حالت ایستاده

۸. اجرای فن گرفتن با حالت پیچش

۹. ایستادن روی پای حریف با پاشنه پا نگه داشتن پای رقیب با قسمت پاشنه پا

تاریخچه سامبو,سامبو,مسابقات رزمی سامبواگر در مسابقه سامبو یک بازیکن حرکت ممنوعی را دوبار اجرا کند از مسابقه حذف میشود

چگونه می توان در سامبو امتیاز بدست آورد؟

حرکات متعددی وجود دارند که از آنها میتوانید برای سامبـو مورد استفاده قرار دهید. این حرکات مهم و پر امتیاز شامل موردهای زیر است:

* در مسابقه سامبو پشت حریف را با زاویه کمتر از ۱۰۰ درجه به زمین بزند.

* در رقابت سامبو پشت حریف را در یک وضعیت خطرناک با زاویه ای کمتر از ۱۰۰ درجه به روی تشک قرار دهد.

* در طول مسابقه سامبو بر روی مفصل های دست و پای حریف که باعث زمین خوردن وی میگردد، فشار آورد.

* در حین مسابقه سامبو، رقیب را مستقیما با یک حرکت بدون درنگ به روی تشک پرتاب کند.

گردآوری: بخش ورزش سرپوش

  • 12
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
زمان پخش مسابقات از تلویزیون
  • جمعه ۲ آذر
    جام حذفی ایران
    تراکتور - گل گهرسیرجان
    ۱۵:۰۰
  • جام حذفی ایران
    فرد البرز - خیبر خرم آباد
    ۱۶:۱۵
  • جام حذفی ایران
    شناورسازی قشم - مس رفسنجان
    ۱۷:۳۰
  • جام حذفی ایران
    پارس جنوبی جم - سپاهان
    ۱۷:۴۵
  • لیگ حرفه‌ای عربستان
    الفیحا - الاهلی عربستان
    ۱۸:۲۰
  • لیگ حرفه‌ای عربستان
    النصر - القادسیه
    ۲۰:۳۰
  • بوندسلیگا آلمان
    بایرن مونیخ - آگزبورگ
    ۲۳:۰۰
  • لیگ یک فرانسه
    پاری سن ژرمن - تولوز
    ۲۳:۳۰
  • شنبه ۳ آذر
    لیگ برتر انگلیس
    لسترسیتی - چلسی
    ۱۶:۰۰
  • جام حذفی ایران
    استقلال خوزستان - پیکان
    ۱۶:۴۵
  • سری آ ایتالیا
    هلاس ورونا - اینتر
    ۱۷:۳۰
  • بوندسلیگا آلمان
    بایرلورکوزن - هایدنهایم
    ۱۸:۰۰
  • بوندسلیگا آلمان
    دورتموند - فرایبورگ
    ۱۸:۰۰
  • لیگ برتر انگلیس
    آرسنال - ناتینگهام فارست
    ۱۸:۳۰
  • لیگ برتر انگلیس
    استون ویلا - کریستال پالاس
    ۱۸:۳۰
  • لیگ برتر انگلیس
    فولام - ولورهمپتون
    ۱۸:۳۰
  • سری آ ایتالیا
    آث میلان - یوونتوس
    ۲۰:۳۰
  • لیگ برتر انگلیس
    منچسترسیتی - تاتنهام
    ۲۱:۰۰
  • لالیگا اسپانیا
    سلتاویگو - بارسلونا
    ۲۳:۳۰
ویژه سرپوش