شوت بوکسینگ
شوت بوکسینگ در کشور ژاپن بعنوان یک هنر رزمی مدرن شناخته میشود. شوت بوکسینگ به کیک بوکسینگ، شباهت دارد به این صورت که مبارزین این ورزش می توانند از لگد، مشت و تکنیک های پرتابی و قفل کننده استفاده کنند. سزار تاکشی در سال ۱۹۸۵ در دوران اوج محبوبیت ورزش های رزمی در ژاپن، شوت بوکسینگ را بوجود آورد.
تاریخچه ورزش رزمی شوت بوکسینگ
در سپتامبر سال ۱۹۸۵ تاکشی توانست نخستین مبارزات رسمی شوت بوکسینگ را بوجود آورد. بعضی از مبارزان فعال در زمینه یMMA به نامهای هایاتو ساکورای و جنز پولور توانستند در مسابقات شوت بوکسینگ، نخستین مبارزات خود را شروع کنند.
حتی اشخاص زیادی از مبارزان معروف K1 نظیر اندی سوور، آلبرت کراوس، پراموک و دیوی عبدالله با شرکت در مسابقات شوت بوکسینگ به K1 راه یافتند و یا این که علاوه بر K1 در مسابقات این رشته شرکت کرده بودند. مبارزات رشته شوت بوکسینگ از سال ۱۹۹۵ هر دو سال یکبار با محدودیت ۸ شرکت کننده انجام می شود. از سال ۲۰۰۹ مبارزات رده زنان، یکبار در هر سال برگزار میشود.
تاریخچه ورزش رزمی شوت بوکسینگ در ایران
در سال ۱۳۸۰ سبک سوپر شوت بوکسینگ در ایران بوجود آمد که از سبکهای کیک بوکسینگ وکاراته نشات گرفته است. درواقع تلفیقی از سبکهای کنترلی ورینگی در این سبک دیده میشود و برای یک سبک جدید وپر قدرت، طراوات لازم را بوجود آورده است.
کاتهای پر قدرتی در سبک شوت بوکسینگ همانند سبکهای کاراته وجود دارد که از آن ها می توان به مکمل شیوهای مبارزه سمی کنتاکت ولایت کنتاکت و کیک بوکسینگ اشاره کرد. قدرتهای این سبک، شامل تعدادی از کاتهای سلاح و شیوهای مختلف دفاع شخصی است که این سبک ایرانی را محبوب میکند.
برگزاری مسابقات در تاتمی به دو صورت کاتا و کمیته میباشد و درحال حاضر برای اشاعه وگسترش آن استاژهای منظم، برگزار میکنند.
شیوه های مبارزاتی شوت بوکسینگ
روشهایی همچون هدایت حریف به بیرون از رینگ( مثل سانشو) و یا بر زمین زدن حریف، از شیوه های پیروز شدن و امتیاز گیری محسوب میشود. گاهی اوقات با روشهای مختلفی، حریف را از رینگ، بیرون می کنند. درصورتی حریف، بازنده اعلام می شود که بعد از زمین خوردن بمدت ۱۰ ثانیه نتواند از جایش برخیزد. همینطور درصورت بیرون رفتن حریف از رینگ و عدم بازگشت آن به رینگ در مدت ۲۰ ثانیه، بازنده میشود. همچنین اگر حریف در اثر ضرباتی که به او وارد شود؛ گیج شود تا جاییکه قادر به ادامه ی مسابقه نباشد و یا اظهار تسلیم در موقع قفل مفصل کند؛ همین مفهوم برداشت می شود.
در زمان مجروح شدن حریف در اثر مبارزه و یا به زمین خوردنش در یک راند برای دو مرتبه و یا انداختن حوله به داخل رینگ توسط مربی اش، ضربه فنی صورت گرفته است. وقتی که ادامه مسابقه برای یکی از حریفان طبق گفته ی پزشک، خطرناک اعلام شود؛ مسابقه متوقف میشود. درصورت عدم وقوع حالتهای بالا، داوران موظفند که فرد پیروز را انتخاب کنند.
عواملی در تعيين امتیاز آن ها مؤثر است که از آن ها می توان به موثر بودن ضربات، گرفتار شدن و رهایی از قفل مفصل و میزان سعی آن ها برای پیروزی مسابقه اشاره کرد. امتیاز مبارز در هر کدام از این بخشها از عدد یک تا عدد ۱۰ مشخص می شود.
امکان دارد در این مسابقات، امتیازات اضافه به مبارزان تعلق گیرد. داوران در این هنگام با استفاده از واژه های معینی، نشان میدهند که این امتیازات اضافه متعلق به مبارزین است؛ به عنوان مثال در زمان پرتاب حریف به سمت جلو یا عقب توسط مبارزش، داوران از واژه شوت استفاده می کنند در حالی که در زمان اجرای یک قفل مفصلی ایستاده بر حریف، از واژه کچ استفاده می گردد.
درصورت بروز خطایی از سوی مبارزین، برای اولین بار به او گوشزد می شود اما دومین بار ، یک امتیاز از او کم می شود. درصورت تکرار مجدد خطا، یک امتیاز دیگر از او کم می شود و به او اخطار دیگری می دهند. اگر مبارز برای سومین بار ، خطایی مرتکب شود؛ بازنده اعلام می گردد.
از ضربات خطا می توان به ضربه با سر، ضربه به چشمان حریف، ضربه به بیضه حریف، ضربه زدن به حریف در زمان افتادنش، ضربه به حریف در زمان قطع شدن مسابقه توسط داور، ضربه به پشت سر حریف و هر نوع ضربه و حرکت غیر قانونی که سبب پرتاب و یا خارج شدن حریف از رینگ گردد؛ اشاره کرد.
شیوه برگزاری مسابقات شوت بوکسینگ
برگزاری مسابقات شوت بوکسینگ حرفه ای در دو کلاس تخصصی و تازه کار می باشد. مسابقات کلاس تخصصی، متشکل از ۵ راند ۳ دقیقه ای است که زمان استراحت میان هر دو راند درصورت افزودن یک و یا دو راند اضافه به آن، یک دقیقه است. مسابقه کلاس تازه کار ، متشکل از سه راند سه دقیقه ای میباشد و قابلیت افزودن یک یا دو راند دیگر به آن وجود دارد. زمان میان دو راند هم مثل کلاس قبلی همان یک دقیقه است.
اوزان مبارزان، متشکل از ۱۵ وزن است که شروع آن از رده فوق سنگین( حداکثر۹۰ کیلوگرم) میباشد و به رده حداقل وزنی( مبارزان ۴۷ کیلوگرم و کمتر) خاتمه می یابد. اسامی اوزان به اسامی اوزان در وزنه برداری ، شباهت بسیاری دارد و واژه های پرکاربرد در این رشته شامل مگس وزن، پر وزن، خروس وزن و... می باشد. در اسامی بعضی از اوزان، از سال ۲۰۰۱ تغییراتی صورت گرفته است.
گردآوری: بخش ورزش سرپوش
- 14
- 2