درباره کشتی و کشتی گیری
کشتی از چندین سال پیش در میان کشورهای مختلف بسیار رواج داشته است به خصوص در ایران که پیشینه قدیمی را به خود اختصاص می دهد. پهلوانان در ایران باستان برای زورآزمایی کشتی می گرفتند، همچنین در شاهنامه فردوسی درباره کشتی یا چیزی که امروز در بین مردم به کشتی معروف است، صحبت می کند. از جمله داستان های شاهنامه می توان به کشتی رستم و سهراب اشاره کرد که شرح آن مشخص است.
کشتی از دوران باستان اهمیت زیادی بین مردم داشته به همین دلیل ورزشخانه هایی که بازگشایی آنها به زمان مبارزه و جنگ مربوط بوده است، تشکیل می شدند و سنت ها را تا به امروز حفظ کرده اند. کمال ورزش باستانی، همیشه مترادف با کشتی بوده است و تمام قهرمانان ورزش باستانی، شهرت پهلوانی خود را از کشتی دریافتهاند.
همانطور که مشخص است زمانی که کشتی های بیگانه در کشور ما رواج داشت، از اهمیت کشتی های باستانی کم می شد و این کشتی رونق سابق خود را از دست داد، همچنین از زورخانه های قدیمی که مسابقات کشتی باستانی در آنها برگزار می شد و به سبک قدیم گود برای اجرا داشتند خبری نیست.
کشتی گرفتن در زورخانه ها غالبا بعد از تمام شدن ورزش صورت می گرفت و اگر جنبه تمرین داشتند چند نفر دو به دو در داخل گود به زورآزمایی و تمرین مشغول می شدند. مربیان و استادان کشتی از کنار گود روی کشتیگیران تمرکز می کردند اما اگر کشتی جنبه مسابقه داشت روزهای تعطیل مانند جمعه را برای برگزاری مسابقه انتخاب می کردند و با اعلام قبلی مردم برای تماشا به زورخانه می آمدند، سپس پولی که جمع آوری می شد به نفع زورخانه مصرف می کردند.
کشتی پهلوانان
یکی از روش های قدیمی کشتی گرفتن؛ کشتی پهلوانی بوده است که ریشه آن به ایران باستان برمی گردد. این کشتی به وسیله اسطوره ای ایرانی پایه گذاری شد. در این کشتی؛ ورزشکاران از شلوار مخصوص استفاده می کردند که کمر تا زانو را پوشش می داد و یک چیز شبیه به کمربند نیز روی آن قرار می گرفت.
در کشتی پهلوانان به قسمت کمر شلوار از جلو، «پیش قبض» به قسمت کمر شلوار از پشت، «پس قبض»، به قسمت جلوی زانوی شلوار، «پیش کاسه» و به قسمت پشت زانوی شلوار، «پس کاسه» میگویند.
در این کشتی پهلوانان حق دارند شلوار یا کمربند حریفشان را برای اجرای فنون در دست بگیرند و فنون مخصوص کشتی پهلوانی را برای جمع کردن امتیاز و اتمام بازی اجرا کنند. از طرفی اجرا کردن دسته ای از فنون کشتی آزاد و کشتی فرنگی، که در آن مهاجم ابتدا به پل نمیرود، در کشتی پهلوانی مجاز است.
یونسکو کشتی پهلوانی را به عنوان یکی از ورزش های قدیمی جهان به ثبت رسانده است، در دوران قدیم از هندوستان به ایران می آمدند تا با پهلوانان ایرانی وارد رقابت شوند.
مقررات کشتی پهلوانان
کشتی پهلوانی با دو زمان ۳ دقیقه ای که بین آنها ۳۰ ثانیه استراحت ارائه می شود، برپا و کشتی گیران مانند کشتی آزاد، خاک کردن حریف را آغاز می کنند تا ۲ امتیاز به دست بیاورند. باید اشاره کرد که بیرون بردن پای کشتی گیر از زمین نیز ۱ امتیاز به همراه دارد.
در کشتی پهلوانی اگر کشتی گیر به هر دلیلی پل بروند، کشتی با ضربه فنی به نفع حریف مقابل او به پایان می رسد و لازم نیست که حتما شانه های حریف به زمین اصابت کنند. کشتی گیر مهاجم باید از اجرای فنونی که در ابتدا روی پل رفته است و سپس حریف را به پل می کشد دوری کند.
درصورتی که در کشتی کم کاری باشد یا مدافع از انجام مسابقه امتناع کند، به کشتی گیر مدافع تذکر داده می شود و در اخطار دوم کشتی قطع شده و یک اخطار به کشتی گیر مدافع و یک امتیاز به کشتی گیر مهاجم داده می شود. در کشتی پهلوانی، مجری یا مدافع اگر روی هوا چرخش داشته باشد ولی فرود فن با سینه باشد ضربه فنی محسوب نخواهد شد و برای ضربه فنی باید حتماً یکی از حالات ذیل مشاهده شود:
- آرنج به آرنج شدن
- به پل رفتن مدافع یا مهاجم
- تماس پشت کشتی گیر با تشک
- تماس کتف یا آرنج با تشک در شرایطی که زاویه پشت یا شانه بر روی تشک کمتر از ۹۰ درجه باشد.
فدراسیون جهانی کشتی پهلوانی
با تأیید اتحادیه جهانی کشتی در در اردیبهشت سال ۱۳۵۹؛ فدراسیون جهانی کشتی پهلوانی راه افتاد. علیرضا حیدری از ایران اکنون به عنوان رئیس فدراسیون جهانی کشتی پهلوانی ایران شناخته می شود و الدار کورتانیدزه از گرجستان و پیتر باخچا از مجارستان نایب رئیسان این فدراسیون هستند.
رقابت های کشتی پهلوانان به صورت سالانه در ایران برگزار می شوند تا در این مسابقات پهلوان ایران معرفی شود. در این دوره از مسابقات ورزشکاران از سرتاسر ایران برای رسیدن به بازوبند تلاش می کنند. با وجودی که این مسابقات به دوران باستانی برمی گردد اما چهارچوب نوین آن به سال ۱۳۲۳ هجری شمسی مربوط می باشد. برنده این رقابتها پهلوان نامیده میشد و دارنده بازوبند پهلوانی میشد. پهلوانان صاحب بازوبند پهلوانی ایران علاوه بر مقام پهلوانی از لحاظ اجتماعی نیز جایگاه ویژهای در میان توده مردم داشتند.
گردآوری: بخش ورزشی سرپوش
- 12
- 5