به گزارش اکوایران، آخرین فصل سال گذشته از رکوردزنی دیگری در نرخ بیکاری حکایت داشته است. بررسیهای آماری در این شاخص نشان میدهد وخامت اوضاع اشتغال در کشور به بالاترین سطح خود در دو سال اخیر رسیده، اما هنوز نسبت به سه سال پیش خود در شرایط بهتری قرار دارد.
در تابستان و پاییز سال ۱۴۰۱ نرخ بیکاری رفتاری نزولی پیدا کرده و در کانال ۸ درصد قرار گرفته بود اما این محدوده در زمستان دوام نیاورده و شاخص مهم اشتغال در کشور را به مرز ۱۰ درصد کشاند.
به طور کلی نرخ بیکاری از تقسیم جمعیت بیکار بر کل جمعیت فعال در کشور به دست میآید. دادههای مرکز آمار نشان میدهد جمعیت فعال ۱۵ ساله و بیشتر در سال گذشته برابر با ۲۵ میلیون و ۹۶۲ هزار نفر بوده که از این میزان حدود ۲ میلیون و ۵۲۶ هزار نفر بیکار بودهاند. نسبت این دو رقم گویای نرخ بیکاری ۹.۷ درصدی در زمستان ۱۴۰۱ بوده است. این در حالی است که یکی از مهمترین وعدههای دولت سیزدهم ایجاد سالانه یک میلیون شغل در کشور بوده است.
عددی که مرکز آمار ایران در این مقطع اعلام کرده بالاترین سطح را در قیاس با سالهای قبل از خود داشته است. پیش از این در زمستان ۱۳۹۹ نیز نرخ بیکاری برابر با همین میزان به ثبت رسیده بود.
در کنار افزایش بیکاری در کشور اما میزان مشارکت در اقتصاد نیز کاهش پیدا کرده است. در همین رابطه دادههای آماری نشان از نزول نرخ مشارکت اقتصادی در کشور داشته است.
افت نرخ مشارکت اقتصادی در کشور
به طور کلی به آن دسته از جمعیت کشور که در پی اشتغال هستند، جمعیت فعال گفته میشود. نسبت این جمعیت به کل جمعیت ۱۵ ساله و بیشتر نرخ مشارکت اقتصادی اطلاق شده که در زمستان سال قبل روندی نزولی داشته است.
در همین رابطه دادههای مرکز آمار ایران نشان میدهد نرخ مشارکت اقتصادی در زمستان سال قبل برابر با ۴۰.۵ درصد بوده که کمترین سطح را در سال گذشته داشته است.
طبق روندهای آماری میتوان گفت وضعیت مشارکت اقتصادی افراد در اقتصاد شیبی نزولی را در فصول اخیر سپری کرده است. به باور بسیاری از کارشناسان رشد نرخ بیکاری در کنار افزایش نرخ مشارکت اقتصادی در کشور علامتهایی از بحران در وضعیت اشتغال کشور است؛ با این حال هنوز نرخ بیکاری در مقایسه با سطوح بالای ثبت شده در سالهای پیش از ۱۳۹۹ پایینتر بوده است.
- 13
- 5