طرح ملی توسعه مشاغل خانگی با هدف ایجاد اشتغال برای بیش از ششهزار نفر از زنان سرپرست خانوار روز گذشته رونمایی شد. در قالب این طرح، اشتغالزایی برای زنان سرپرست خانوار کمتر از ۵۵ سال سن، در ٢٣ استان کشور با همکاری بخشهای خصوصی و دولتی هدف گذاری شده است که در سه مرحله اجرایی خواهد شد. وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به اینکه اعتبارات اجرایی این طرح به میزان سهمیلیارد تومان از محل منابع معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری تامین میشود، گفت: در اجرای این طرح، استانهای سیلزده بهویژه شش استانی که شرایط خاصتری دارند، در اولویت هستند.
طرح ملی توسعه مشاغل خانگی از جمله طرحهای حمایتی حوزه اشتغال، ذیل برنامه اشتغال فراگیر است که با نقشآفرینی سازمان تجاریسازی فناوری و اشتغال دانشآموختگان (جهاد دانشگاهی) بهعنوان نهاد واسط، تسهیلگر و توسعهای در هشت استان کشور (آذربایجانغربی، چهارمحالوبختیاری، خراسان جنوبی، خراسان رضوی، خراسان شمالی، کردستان، کرمانشاه، لرستان) بهصورت آزمایشی در حال اجرا بوده و اکنون بهصورت فراگیر اجرایی خواهد شد. پس از انجام مطالعات مقدماتی، بررسی تجارب دیگر کشورها در این حوزه، تجزیه و تحلیل برنامههای قبلی اشتغالزایی و شناسایی نقاط ضعف آنها از جمله درنظر نگرفتن مزیتهای نسبی و رقابتی استانها و مناطق جغرافیایی، نبود برنامههای توانمندسازی، آموزش و مشاوره، عدم پیشبینی سازوکار فروش محصولات و خدمات و اتصال به بازار جهت پایداری شغل، تصمیمی اتخاذ شد تا طرح نوین با مرتفعسازی این مشکلات و تاکید بر اتصال به بازار عملیاتی شود. با در نظر گرفتن این نکات، طرح ملی توسعه مشاغل خانگی بر رشتهها و مشاغل نوین در حوزه فناوریهای نرم و صنایع خلاق، IT و ICT تاکید داشته و رشته فعالیتهایی مورد توجه قرار گرفتهاند که در کنار ایجاد ارزشافزوده به ایجاد اشتغال پایدار، عدالت اجتماعی و توجه به اقشار آسیبپذیر، کاهش فقر و توسعه اجتماعی کمک خواهند کرد.
مشارکت بخش خصوصی در اجرای طرح
طرح ملی توسعه مشاغل خانگی قرار است در مرحله اول، به شناسایی مزیتهای جغرافیایی و شناسایی زمینه همکاری فعالان بخش خصوصی و غیردولتی پرداخته و در مرحله دوم نیز توانمندسازی، استعدادسنجی، مشاوره هدایت و آموزش متقاضیان را اجرایی کند و در آخر نیز مرحله سوم با مشارکت کارآفرینان، خیرین و افراد پشتیبان در این طرح همراه خواهد بود. اتصال مشاغل خانگی به بنگاههای بزرگتر، تقویت، ارتقای کمی و کیفی و استانداردسازی محصولات و سپس کمک به فروش و اتصال به بازار محصولات متقاضیان در قالب این طرح دستور کار قرار دارد. علاوه برآن در این الگو علاوه بر پیشبینی مشوق مالی و ارائه تسهیلات (با سازوکاری بسیار متفاوت از قبل)، برنامهریزی دقیقی برای شناسایی مزیتهای منطقهای، آموزش، مشاوره و توانمندسازی فنی و مدیریتی و در نهایت شناسایی شرایط بازار بهصورت پویا انجام گرفته است و در طول اجرای طرح هم دنبال میشود. در این طرح تاکید شده است که برنامهریزان و اجراکنندگان الگوی نوین در پیادهسازی آن از جزئینگری پرهیز کرده و با نگاهی کلنگر و سیستمی بهدنبال فهم واقع بینانهای از شرایط موجود و ارائه راهکار و طرحی عملیاتی بهمنظور ایجاد اشتغال پایدار باشند.
موفقیت اجرای آزمایشی در ۹ استان
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در مراسم رونمایی از طرح توسعه مشاغل خانگی، با اشاره به هدف دشمن برای کاهش نرخ رشد اقتصادی و سرمایهگذاری گفت: باید با استفاده از توانمندیهای داخلی از این شرایط عبور کنیم. محمد شریعتمداری کاهش میزان سرمایهگذاری، افزایش ضریب تکفل خانوار و ایجاد آشوب توسط لشگر بیکاران را از اهداف دشمن علیه ایران خواند و ابراز کرد: در این شرایط دو راهحل برای مواجهه با مشکلات وجود دارد؛ نخست اینکه با رویکرد منفعلانه دست روی دست بگذاریم و رویکرد دوم نیز این است که با بهکارگیری توانمندیهای داخلی و روشهای مترقی، خود را از این شرایط اقتصادی خارج کنیم و درپی ایجاد رشد اقتصادی و افزایش نرخ رشد سرمایهگذاری باشیم تا نتیجه آن ایجاد اشتغال در کشور باشد.
او با تاکید بر اینکه باید از اشتغال سنتی به سمت ایجاد مشاغل جدید حرکت کنیم، درباره ایجاد برنامه اشتغال روستایی که از سال ۹۶ آغاز شد، خاطرنشان کرد: خوشبختانه بعد از اجرای این برنامه سهم اشتغال روستایی از کل اشتغال پایدار کشور به ۳۰درصد افزایش یافت که از محل منابع ۵/۱میلیارد دلاری صندوق توسعه ملی تامین اعتبار شد.
به گزارش مهر، شریعتمداری با تاکید بر اینکه در روشهای گوناگون ایجاد اشتغال فراگیر به مشاغل خانگی چشم دوختهایم اعلام کرد: امروز براساس آمار ارائهشده حدود سهمیلیون و ۲۰۰هزار زن سرپرست خانوار در کشور وجود دارد که بیش از ۵۰درصد این جمعیت، زیر ۴۰ سال هستند؛ بنابراین اگر بتوانیم این افراد را تحت پوشش اشتغال فراگیر قرار دهیم، هم به توسعه و توانمندسازی زنان سرپرست خانوار و هم به توسعه اقتصاد ملی کمک کردهایم. او با اشاره به مواد ۸۰ و ۱۰۲ قانون برنامه ششم توسعه، تصریح کرد: این مواد از قانون، تکالیفی را در حوزه توانمندسازی زنان سرپرست خانوار بر دوش ما قرار داده است که در همین راستا در سال ۹۶ الگویی تحت عنوان الگوی نوین مشاغل خانگی بهصورت پایلوت در ۹ استان آغاز شد که طی اجرای آن، ۲۶۱ مزیت نسبی شناسایی شد و شاهد ۱۵۱ مورد جلب مشارکت بخش خصوصی بودیم. شریعتمداری افزود: حدود ۵۵۰۰ کارآفرین در این طرح مشارکت کردند و موفق شدیم حدودهزار نفر را به بازار و بنگاههای بالادستی متصل کنیم.
- 12
- 3