پنجشنبه ۲۹ آذر ۱۴۰۳
۱۲:۱۷ - ۱۶ دي ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۱۰۰۳۸۳۶
اشتغال و تعاون

کاهش بیکاری بدون اشتغال‌زایی!

کاهش بیکاری بدون اشتغال‌زایی,اخبار اشتغال و تعاون,خبرهای اشتغال و تعاون,اشتغال و تعاون

تا همین چند سال پیش اگر از جوانان درباره دغدغه آنها می‌پرسیدیم، داشتن شغلی درخور و متناسب با تخصص و تحصیلاتشان به‌عنوان یکی از مهم‌ترین خواسته‌های آنها مطرح می‌شد؛ اما اکنون بسیاری از افراد به صرف «داشتن شغل» اکتفا کرده‌اند و حتی حاضر به انجام کارهایی هستند که هیچ ارتباطی به تحصیلات و مهارتشان ندارد.

زیرا در یکی دو دهه اخیر دولت‌ها نه‌تنها در اشتغال‌زایی ناموفق عمل کرده‌اند، بلکه با اجرای سیاست‌های ناصواب در اقتصاد، بسیاری از شاغلان را خانه‌نشین کرده‌اند. با این حال انتشار گزارش جدید مرکز آمار نشان‌ از شرایط دیگری دارد. اعداد و ارقام باز هم نشان از کاهش نرخ بیکاری، بدون برنامه‌ریزی برای اشتغال‌زایی دارد. چنان‌که بر اساس گزارش جدید مرکز آمار، نرخ بیکاری نسبت به پاییز سال گذشته ۲ /۱ درصد کاهش داشته است.

عددسازي براي کاهش نرخ بيکاري و رشد اشتغال‌زايي بدعتي است که در دولت محمود احمدي‌نژاد گذاشته شد. اين دولت براي دستکاري آمار از روش‌هاي سنتي و تغيير اعداد نهايي روي برگرداند و شيوه‌اي جديد را بنا نهاد. در دولت‌هاي نهم و دهم بود که بسياري از تعاريف اقتصادي تغيير کردند تا دولت با کمترين تلاش در آمارها حداکثر بهره‌وري را از خود به نمايش بگذارد.

در حوزه اشتغال نيز چنين اتفاقي رخ داد. چنان‌که با تغيير مفاهيم، به هر فرد ۱۵ ساله و بيشتر که در طول هفته يک ساعت فعاليت داراي دستمزد انجام دهد، شاغل مي‌گويند. حال گسترش اينترنت و به‌دنبال آن، رونق‌گيري کسب‌وکارهاي مجازي و استارت‌‌آپ‌ها بهترين فرصت را در اختيار دولت قرار داده با تعاريف منحصربه‌فرد خود هر از گاهي آماري از رشد و بهبود اشتغال در شرايط تحريم و رکود منتشر کند. نگاهي به قوانين کار کشور نشان مي‌دهد که کارکنان رسمي دستگاه‌ها، سازمان‌ها و شرکت‌هاي دولتي و خصوصي در ماه ۱۷۶ ساعت موظفي کار دارند؛ امسال نيز حداقل حقوق کارگران يک ميليون و ۵۱۷ هزار تومان تعيين شده است.

با يک تقسيم ساده متوجه مي‌شويم که اگر فردي در هفته ۲۱۵۴ تومان درآمد داشته باشد، جزو گروه شاغلان به حساب مي‌آيد. البته مسئولان مرکز آمار ايران، اين تعريف را متناسب با تعريف جهاني مي‌دانند و معتقدند دخل و تصرفي در آن نداشته‌اند؛ اما بايد توجه داشت با توجه به تورمي که در اقتصاد ايران وجود دارد، چنين تعريفي مبناي مناسبي براي محاسبه نرخ اشتغال و بيکاري در کشور نيست و صرفا با آن مي‌توان اعداد و ارقامي اميدوارکننده ارائه داد و مدعي اشتغال‌زايي شد. بالطبع تا زماني که جوانان داراي شغل و درآمدي مستمر نباشند، افکار عمومي چنين گزارش‌هايي را باور نمي‌کند و نمي‌توان بر اساس آن تحليلي دقيق و مستند داشت. همچنين تغيير معيار سني اشتغال از ۱۰ سال به ۱۵ سال در تابستان امسال؛ باعث شده تا برخي آن را عاملي براي بهبود نرخ بيکاري بدانند.

استارت‌آپ‌ها جورکش دولت

سهم ۵۰ درصدي بخش خدمات در اشتغال‌زايي صحتي بر اين ادعاست که افزايش ضريب نفوذ اينترنت و موبايل و رونق استارت‌آپ‌ها باعث شده تا براي بهبود اشتغال، دولت به اعداد و ارقام دلخواه خود دسترسي پيدا کند. روندي که محمود احمدي‌نژاد در ايران بدعت‌گذار آن بود و پس از پايان فعاليت دولت او، کسي سدي در مقابل اين روند نگذاشت. ادامه اين شيوه از آماردهي باعث شده تا به‌رغم رکود، تورم، تحريم، ورشکستگي کارخانجات و بنگاه‌هاي توليدي، تعديل کارگران و کارمندان و ... هر فصل در گزارش مرکز آمار ايران شاهد کاهش نرخ بيکاري در کشور باشيم.

تازه‌ترين گزارش مرکز آمار نيز گواهي بر اين سخن است؛ اين گزارش نشان مي‌دهد که از حدود ۷/۶۱ ميليون نفر جمعيت ۱۵ساله و بيشتر، حدود ۳/۲۷ ميليون نفر فعال و ۴/۳۴ ميليون نفر غيرفعال هستند. اين در حالي است که بررسي وضعيت اشتغال از فاصله پاييز سال گذشته تا سال جاري و همچنين در مقايسه با تابستان امسال نشان مي‌دهد که گرچه نرخ بيکاري در فاصله يک‌ساله کاهش داشته، اما در فاصله يک فصل افزايش دارد. در بين جمعيت فعال نرخ بيکاري در پاييز امسال به ۶/۱۰ درصد رسيده است که اين نرخ در مقايسه با پاييز سال گذشته (۸/۱۱ دصد) ۲/۱ درصد کاهش دارد، ولي در قياس با تابستان امسال که ۵/۱۰ درصد گزارش شده بود حاکي از افزايش ۱/۰ درصدي جمعيت بيکار ايران است.

سهم بيشتر مردان در اشتغال

وضعيت اشتغال بين زنان و مردان نيز در تابستان امسال نشان مي‌دهد که از جمعيت ۲۴ ميليون و ۴۴۶ هزار نفري شاغل حدود ۱۹ ميليون و ۹۷۸ هزار نفر مرد و چهار ميليون و ۴۶۷ هزار نفر زن بودند که جمعيت شاغل مردها ۴۷۶ هزار نفر افزايش يافته و از تعداد زنان شاغل ۴۵۰۰ نفر کم شده است. در بين جمعيت حدود دو ميليون و ۸۹۲ هزار نفري بيکار نيز ۹۳۶ هزار نفر زنان بيکار هستند که تعداد آنها در مقايسه با پاييز پارسال حدود ۵۰۰ هزار نفر کاهش داشته و يک ميليون و ۹۵۶ هزار نفر مرد هستند که ۲۷۳ هزار نفر از جمعيت بيکار آنها کاسته شده است.

سهم ۶/۱۰ درصدي اشتغال ناقص

در رابطه با سهم اشتغال ناقص جمعيت ۱۵ساله و بيشتر، آمار از اين حکايت دارد که در پاييز ۱۳۹۸، ۶/۱۰ درصد جمعيت شاغل، ‌ به دلايل اقتصادي (فصل غيرکاري، رکود کاري، پيدا نکردن کار با ساعت بيشتر و…) کمتر از ۴۴ ساعت در هفته کار کرده و آماده براي انجام کار اضافي بوده‌اند. اين در حالي است که ۵/۳۶ درصد از شاغلان ۱۵ساله و بيشتر، ۴۹ ساعت و بيشتر در هفته کار کرده‌اند.

اين موضوع گوياي آن است که بيشتر اشتغال ايجادشده مربوط به کارهاي ثابت و مستمر است و درمجموع کمتر از ۱۱ درصد شاغلان، شغل ناقص دارند. اين در حالي است که فارغ‌التحصيلان دانشگاهي بيشترين سهم را در بيکاري کشور دارند؛ از سوي ديگر بسياري از فارغ‌التحصيلاني هم که مشغول به فعاليت شده‌اند يا در حيطه غيرتخصصي خود وارد شده‌اند و يا متناسب با تخصص و مهارتشان حقوق دريافت نمي‌کنند. حال پيشنهاد مي‌شود دولت به‌جاي تکيه بر اين آمارها که چندان هم باورپذير نيست، راه حلي براي رفع رکود و تورم بينديشد. در شرايطي که بنگاه‌هاي اقتصادي روزبه‌روز با چالش‌هاي عميق‌تري مواجه مي‌شوند و در حلقه تنگ ارتباطي گرفتار افتاده‌اند، اميدي به تصويب FATF و يا مذاکره براي رفع تحريم‌ها وجود ندارد. همچنين اگر قرار به انتشار اين آمار است، شايد بهتر باشد نقش دولت و بخش خصوصي در آن تفکيک شوند.

مشخصا در اين زمينه افرادي هم که در ماه يک ميليون و ۵۱۷ هزار تومان دريافتي دارند، نمي‌توانند نيازهاي خانواده خود را به طور کامل برطرف کنند، حال طبيعتا فردي که در هفته يک ساعت فعاليت دارد با درآمد ناشي از آن شايد نتواند حتي يک کيک بخرد. از اين رو، اکنون زمان آن است که دولت نگرش خود را بر حوزه اشتغال تغيير دهد و به شکل جدي و برنامه‌ريزي مدون راه نجاتي در برابر جوانان کشور بگذارد.

امیر داداشی

armanmeli.ir
  • 9
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش