صندوق فروشگاهی
به کامپیوتر کوچکی که قابلیت نصب نرمافزار حسابداری بر روی خود را دارد و کاربرد آن محاسبه ی سود و زیان و موجودی کالا و ثبت خرید و فروش معاملات است؛ صندوق فروشگاهی یا سامانه الکترونیکی POS می گویند. از طرفی یک کشو به این کامپیوتر کوچک، متصل می شود تا پول نقد را ذخیره و نگهداری کند؛ همچنین می توان به صندوق فروشگاهی، یک بارکدخوان یا چاپگر فیش برای تسریع و تسهیل کارها و مدیریت بهتر، متصل کرد.
کدام کسب و کارها به استفاده از صندوق مکانیزه فروش نیاز دارند؟
از ابتدای سال ۱۳۹۲ در کشور ما تعدادی از اصناف ملزم شدند که از صندوق فروش مکانیزه( POS) فروشگاهی یا رایانه دارای سیستم نرمافزار فروشگاهی و صدور الکترونیکی صورتحساب فروش( فاکتور) استفاده کنند. از جمله ی این اصناف می توان به غذافروشی ها و رستوران ها، داروخانه ها، فروشندگان لوازم خانگی، فروشندگان لوازم صوتی و تصویری اشاره کرد. استفاده از صندوق مکانیزه فروش میتواند در روند کار و رشد اصناف، تأثير بسزایی داشته باشد. صاحبان مشاغل مذکور( اعم از سختافزار و نرمافزار )، هزینه های انجام شده بابت خرید، نصب و راه اندازی سامانه صندوق فروش یا رایانه را از درامد مشمول مالیات مؤدیان مزبور در نخستین سال استفاده کسر می کنند.( اموزش مراحل ثبت صندوق فروشگاهی)
بر اساس تفاهم نامه ی امضاء شده در بین وزارت صنعت و معدن، شورای اصناف و سازمان نظام صنفی رایانه ای کشور، تمامی کسب وکارهای خرد در کشور باید مجهز به صندوق مکانیزه فروش باشند.
انواع صندوق فروشگاهی از نظر تجهیزات سخت افزاری
براساس معیارهای مختلفی می توان بهترین نرمافزار صندوق های فروشگاهی را دسته بندی کرد. صندوق فروشگاهی، یکی از رایج ترین این دسته بندی ها براساس کارایی میباشد که متشکل از سه دسته ی زیر است:
>> صندوق فروشگاهی ECR:
ابتدایی ترین و معمولی ترین نوع از صندوق های فروشگاهی به نام صندوق فروشگاهی ECR می باشد. این صندوق فروشگاهی، یک صفحه نمایش تنظیم شده بر روی ماشین حساب ساده دارد. این نوع صندوق فروشگاهی، از قابلیت به روزرسانی و ارتقاء برخوردار نیست درحالیکه نمونه های جدید صندوق فروشگاهی، این قابلیت را دارد. به دلیل این که صندوق فروشگاهی ECR ساده است؛ برای کسب و کارهای کوچ، کاربرد دارد. از امکانات صندوق های فروشگاهی ECR می توان به دستگاه بارکدخوان، چاپگر پرینتر و کشو پول نقد اشاره کرد. یکی از ویژگی های متفاوت در میان صندوق های فروشگاهی ECR، حافظه و امکان اتصال به دستگاه های دیگر است.
>> صندوق فروشگاهی PO:
صندوق فروشگاهی PO از محبوب ترین های تجهیزات فروشگاهی به شمار می رود. این میز صندوق فروشگاهی، از یک مانیتور بسیار بزرگ برخوردار است که فعالیت آن تحت سیستم عامل ویندوز میباشد ، صندوق فروشگاهی POS به یک کامپیوتر فیزیکی متصل شده است و به هسته اصلی صندوق فروشگاهی، کیس کامپیوتر می گویند که دارای قابلیت ارتقاء است. صندوق POS می تواند به دستگاه کارتخوان و بارکدخوان و فیش پرینت، متصل شود.
>> صندوق فروشگاهی POS Touch :
به سیستم دارای نمایشگر لمسی که مدیریت تمامی امور را با صفحه نمایشگر لمسی عهده دارد؛ صندوق فروشگاهی پوز تاچ یا صندوق لمسی می گویند. کیبرد یا صفحه کلید و موس در این صندوق فروشگاهی، کاربرد ندارد بلکه تمامی این امور، بر عهده ی مانیتور صندوق است. کیس صندوق فروشگاهی لمسی برای برخورداری از ظاهر شکیل و کاربری و اشغال کم ترین فضا باید در مانیتور جا سازی شود.
مزایای استفاده از صندوق فروشگاهی
آخرین مرحله ی خرید، مرحله تسویه حساب با مشتریان است که از مهمترین بخش های خرید در فروشگاه محسوب میشود. یکی از عوامل مؤثر در جلب رضایت بیشتر مشتریان، پیاده نمودن هرگونه راهکار جهت تسهیل این مرحله و سرعت بخشیدن به پاسخگویی به مشتریان است. از این رو صندوق فروشگاهی با مکانیزه کردن مراحل خرید، می تواند رفاه بیشتری را برای خریداران فراهم کند و موجب افزایش دقت و سرعت محاسبات مالی در فروشگاه ها شود. چنین فرآیندی سود بیشتری برای صاحبان مشاغل دارد ولی صرفا بخشی از مزیت های این سیستم فروشگاهی محسوب نمیشود. در ادامه با بعضی از این مزایا، اشنا شوید:
> کاهش هزینه ها:
یکی از مشکلات صاحبان مشاغل در کسب و کار های خرده فروشی تا پیش از ظهور فناوری صندوق های فروشگاهی، این بود که جهت انجام مراحل مختلف خرید، تعداد زیادی پرسنل، استخدام کنند. برای برخی از مراحل باید از نیروی انسانی بکار گرفته میشد که از این مراحل می توان به تسویه با مشتری، ثبت فاکتور، انبارداری کالا و غیره اشاره کرد. علاوه بر آن ، هزینه های جانبی که عامل افزایش هزینه های مصرفی برای صاحبین مشاغل بود؛ نظیر فاکتورهای مخصوص، دفاتر انبارداری، کاغذ، قلم و ... میباشد اما وقتی که فروشگاه ها به سیستم صندوق فروشگاهی، مجهز شدند؛ یکی از امکانات این سیستم چنین بود که مجموع فعالیت های فوق الذکر را با اموزش کار با دستگاه صندوق فروشگاهی به یک یا دو نیروی انسانی، به بهترین شکل و بدون نقص انجام دهد؛ یعنی در هزینه ها صرفه جویی می کند و برای صاحبین مشاغل، سود بیشتری بهمراه دارد.
> عمکلرد ساده:
از دیگر مزایای استفاده از این سخت افزارها می توان به عمکلرد ساده صندوق های فروشگاهی اشاره کرد. صندوقداران با هر سطح از سواد رایانه ای که دارند؛ میتوانند یک دوره اموزش کوتاه ببینند و سپس شروع به فعالیت با صندوق های فروشگاهی بنمایند و به مدیریت اطلاعات حسابداری در آن بپردازند.
> کاهش خطاهای محاسباتی:
اشتباهات محاسباتی در هنگام تسویه با مشتری، یکی از مشکلاتی بود که به علت افزایش حجم فروش در ساعات شلوغ فروشگاه ها در روش های دستی اتفاق می افتاد ولی امروزه امکان بروز خطا با وجود صندوق فروشگاهی و دستگاه بارکدخوان و نرمافزار حسابداری در این سیستم، کاهش یافته و به تبع آن محاسبات مالی با دقتی بسیار زیاد انجام میشود. از این رو صندوقدار، دیگر مشکل کسری وجه و یا اشتباه محاسباتی را نداشت. مهم ترین مزیت این صندوق ها برای مدیران و پرسنلش، افزایش دقت فعالیت های مالی بود.
> امنیت:
صندوق فروشگاهی در زمینه حفظ اطلاعات از امنیت بالایی برخوردارست و مقاومت نسبتا زیادی دربرابر عوامل محیطی دارد. همچنين قیمت صندوق های فروشگاهی باتوجه به قابلیت هایشان مناسب است.
ویژگی های صندوق فروشگاهی مناسب
* اتصال اسان به تجهیزات صندوق فروشگاهی:
صندوق فروشگاهی باید بتواند به تجهیزات صندوق فروشگاهی به راحتی متصل شود که این تجهیزات، نظیر مانیتور عادی یا مانیتور لمسی برای استفاده راحت تر کارکنان، کیس، کشو پول، بارکدخوان، ترازو و غیره است.
* مدیریت موجودی:
از مهم ترین ویژگی های صندوق فروشگاهی می توان مدیریت موجودی را نام برد. صندوق فروشگاهی باید بتواند بر موجودی کالاها در انبار، مدیریت داشته باشد. این قابلیت، مانع از انباشه شدن اجناس در انبار میشود و کالای باقی مانده و به فروش نرفته در انبار را به شما اعلام کند.
* گزارش گیری:
هر کسب و کاری براساس نیازها و خواسته هایش از یک صندوق فروشگاهی، میتواند آن را تهیه کند. صندوق فروشگاهی باید بتواند به صاحبان کسب و کارها، گزارش های مختلف را ارائه دهد.
* مدیریت ویزیتورها:
مدیریت کردن ویزیتورها، از دیگر ویژگی های خاص صندوق فروشگاهی به شمار می رود؛ یعنی میزان فروش هر ویزیتور، چقدر بوده و برای کسب و کارش چه مقدار، سود داشته و چنانچه مستحق دریافت پاداش یا تنبیه است، ثبت و نگهداری شود.
* سرعت عمل بالا:
صندوق فروشگاهی که سرعت عمل بالایی داشته باشد؛ میتواند برای مشتری، تجربه خیلی خوبی از خرید را ثبت کند. یکی از عوامل مؤثر در جذب مشتری، سرعت عمل بالا در وارد کردن اطلاعات کالا و لیست کردن کالاها با بارکدهایش، می باشد.
اهمیت نرم افزار فروشگاهی برای مغازه داران
- عدم خطای انسانی:
در یک فروشگاه، عدم خطای انسانی، بسیار بارز و محسوس است مثلا کارمند صندوق دار، موظف به حساب کردن صد فرآیند خرید خود در هرروز است و کل محاسبات روزانه با استفاده از یک دکمه اشتباه یا خطا در محاسبه دستی دچار اشتباه میشود و موجب افزایش مشکلات مشتری میشود.
- مدیریت موجودی و جریان فروش:
طراحی صندوق فروشگاهی به نحویست که عملیات جاری در کسب وکار را کنترل می کند. درواقع صندوق فروشگاهی برای اهدافی ازجمله ثبت کالاها و خدمات فروخته شده و دریافت وجه مربوط به آن ها ایجاد شده است. اطلاعاتی که در سیستم پوز، ثبت شده است؛ شما را از مواردی مطلع می کند که از آنها می توان به موجودی کالاها در انبار، میزان مبلغ دریافتی به ازای فروش کالاها، میزان فروش کالا به صورت روزانه، هفتگی و حتی ماهانه و دیگر موارد اشاره کرد. همچنین درصورت وجود نقصی در موجودی کالایی از انبار باید نشان دهد که آن را تهیه کنید.
- کاهش ضرر:
یکی از نتایج مستقیم خطای محاسبات انسانی، ضرر کردن می باشد. هیچکس نمی خواهد که با یک محاسبه اشتباه قیمت، مشتری هایش را از دست بدهد و یا سود کسب و کارش به خاطر محاسبه ی اشتباه، کاهش یابد؛ همچنین درصورت عدم اعتماد به کارمند صندوق دار خود، این نکته را در نظر داشته باشید که سیستم صندوق فروشگاهی، اجازه ی دزدی به آن ها را نمی دهد.
- گزارش دهی کامل از فرآیند فروش:
اطلاعات موجود در نرمافزار صندوق فروشگاهی، گزارشات مختلفی را استخراج می کند که این گزارشات، مزایایی نظیرتصمیم گیری بهتر و انتخاب استراتژی مناسب با اهداف شرکت را دارد. همچنین این صندوق برای بسیاری از امور اداری در شرکتهای بزرگ به کاغذ بازی های رسمی، نیازی ندارد و به افزایش زمان و سرعت انجام برخی از امور، کمک میکند.
- تحلیل نرخ بازده سرمایه:
صندوق فروشگاهی به شما مجوز کنترل و تسلط بر همه چیز را می دهد. مثلا کمک می کند تا بفهمید که از کدام محصول و چه مقدار محصول، فروش بیشتری داشته اید. اطلاع از بیشترین میزان فروش یک کالای خاص باعث میشود که شما متمرکز بر روی کالاها و چیزهای مهم شوید؛ در این موارد میتوانید با داشتن یک سیستم پوز به راحتی بفهمید که مشتری های وفادارتان از چه قشری هستند و کدام یک از آن ها بیشترین کالا را از شما خرید کرده اند. شما میتوانید میزان فروش خود را با دانستن چنین اطلاعاتی افزایش دهید و فروشگاهتان را توسعه دهید.
- بررسی عملکرد کارکنان در شیفت های کاری:
نرم افزار صندوق فروشگاهی، علاوه بر مدیریت میزان فروش و ارتباط با مشتری، امکان مدیریت کارکنان فروشگاه براساس نحوه عملکرد و درصد کاراییشان را فراهم می کند. امکان تعریف چند کاربر در نرم افزار صندوق فروشگاهی وجود دارد که از این طریق، مجوز بررسی میزان فروش و ساعت های کاری کارمندان فراهم شده است؛ یعنی باتوجه به توانایی فرد در انجام وظایف و میزان فروش فروشگاه، برنامه کاری هر کارمند تنظیم میشود.
گردآوری: بخش کار و کارگر سرپوش
- 10
- 6