چهارشنبه ۲۳ خرداد ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۰۱۰۰۰۷۵

شغل آتش نشانی و نحوه ی ورود به آن چگونه است؟

شغل آتش نشانی,درباره شغل آتش نشانی,معرفی شغل آتش نشانیشغل آتش نشانی شامل دو بخش اطفاء حریق و عملیات امداد و نجات می شود
از اهداف ایجاد شغل آتش نشانی می توان به مقابله با حریق، نجات مصدومان حوادث، کنترل و اطفا حریق و رساندن مراقبت های پزشکی فوری به آنان و سایر خدمات اضطراری اشاره کرد که این شغل، علاوه بر سخت بودن، خطرناک است.

شغل آتش نشانی

آتش نشان به فردی اطلاق میشود که از مهارت هایی همچون مهارت های اطفاء حریق و عملیات امداد و نجات برخوردار است. او با محافظت از افراد و اموالشان دربرابر آتش به آن ها در شرایط اضطراری کمک می کند. همچنین آموزشهایی به مردم درباره مسائل ایمنی می دهد. کار آتش نشانی از دو بخش اطفا حریق و عملیات امداد و نجات تشکیل شده است. بخش اطفاء حریق به اینصورت است که انواع آتش ها را در مناطق مختلف خاموش می کنند درحالیکه در بخش عملیات امداد و نجات، به نجات افرادی می پردازند که در چاه یا معدن سقوط کرده اند یا دچار مسمومیت و خفگی شده و یا در اسانسور و ارتفاعات و زیر آوار مانده اند.

حداقل سن برای آتش نشان شدن، سن ۱۸ سالگی می باشد درحالیکه حداکثر سن، ۳۵ سالگی میباشد و از ویژگی های ظاهری دیگر یک آتش‌نشان اینست که باید دارای۱۷۰ سانتیمتر قد باشد و علاوه بر یادگیری اموزش های مربوطه از امادگی جسمانی خوب برخوردار باشد. یک آتش‌نشان باید بتواند سریع و بموقع ، عکس‌العمل نشان دهد و در شرایط بحرانی، ارامش خود را حفظ کند. این شغل از مشاغل استرس زا به شمار میرود و آتش‌نشان با خطراتی مواجه میشود که از آن ها می توان به سوختگی، مواجهه با مواد شیمیایی و گازهای سمی، انفجار، سقوط و ... اشاره نمود. افراد استخدام شده در آتش نشانی، در ابتدا به عنوان مامور آتش‌نشان شناخته می شوند و بتدریج سمت های بالاتری را دریافت می کنند که شامل راننده، رییس ایستگاه، فرمانده شیفت، معاون شیفت، معاون عملیاتی و معاون امور ایستگاه ها می باشد. درصورت داشتن مدرک تحصیلی بالا میتوانید بعنوان افسر آتش‌نشان ، رییس ایمنی و آتش نشانی و افسر ارشد آتش‌نشان استخدام شوید.

هدف شغل آتش نشانی

شغل آتش نشانی به این منظور ایجاد شده تا از سلامت افراد، حفاظت شود و آسیبی به اموال، وارد نشود و علاوه بر موارد مذکور از محیطزیست ، حفاظت شود.

روش های آتش نشانی

با توجه به نوع آتش، روش های آتش نشانی متنوع است. در زمان مواجه شدن با آتش باید قادر به کنترل یکی یا بیشتر عوامل اصلی مثلث آتش یعنی هوا، ماده سوختنی یا حرارت باشید. همچنین سیستم های خاموش کننده آتش، متشکل از دو گروه دستی و اتوماتیک می باشند که عملیات خاموش کردن آتش در نوع دستی، توسط افراد یا آتش نشانان به صورت دستی انجام میشود و این عملیات در اطفای حریق اتوماتیک، بدون حضور عوامل انسانی و به صورت خودکار انجام میشود.

وظایف آتش نشان

- یکی از وظایف آتش نشان ، حمل و نقل وسایل و تجهیزات آتش نشانی می باشد.

- یک آتش نشان باید بتواند آتش را خاموش و کنترل کند.

- وظیفه ی آتش نشان اینست که در محل های آتش سوزی ، صحنه تصادفات و سایر موقعیت های خطرناک نظیر گیر کردن زیر آوار، آتش سوزی ، آسیب دیدگی با دستگاه هایی مانند دستگاه برش، چرخ گوشت، حلقه های فلزی، سقوط در چاه و .... مصدومان و قربانیان را نجات دهد.

شرایط استخدام در شغل آتش نشانی,معرفی شغل آتش نشانی,بازارکار آتش نشان,یکی از ویژگی های شغل آتش نشانی استرس زا بودن آن است

- همچنین یک آتش‌نشان باید بتواند نشت مواد شیمیایی و خطرناک را کنترل کند.

- از دیگر وظایف یک آتش‌نشان می توان به نظارت بر عملیات های آتش نشانی و کار آتش‌نشان ها( مخصوص مسئولان تیم آتش نشانی) اشاره کرد.

- آتش‌نشان ، مسئولیت دارد به صورت روزانه ازعملیات ها( مخصوص مسئولان تیم آتش نشانی) گزارشاتی تهیه کند.

- آتش نشانان موظفند که در مدارس و سایر مراکز اجتماعی، دوره های اموزشی برگزار کنند.

- آتش نشان ها باید برای اطمینان از این که مسائل ایمنی در ساختمان ها رعایت شده یا خیر؛ آن جا را بازرسی کنند.

- آتش‌نشان ها وظیفه دارند در مورد رعایت موارد ایمنی دربرابر آتش سوزی به پروژه های ساخت ساختمان ها، مشاوره حرفه ای بدهند.

ویژگی های شغل آتش نشانی

استرس زا بودن شغل آتش نشانی باعث شده تا آتش نشانان به خاطر موقعیت های بحرانی و حوادث غیر قابل پیش بینی با استرس های روحی و روانی زیادی رو به رو شوند. از این رو آن ها باید بتوانند اضطراب خود را مدیریت کنند تا در زمان حادثه بهترین واکنش را از خود بروز دهند و به مدیریت سریعتر حادثه بپردازند. آتش نشانان در این شغل، همواره در معرض خطرات تهدید کننده ی جان مانند انفجار، سوختگی، سقوط از ارتفاع و مواجهه با مواد شیمیایی و گازهای سمی و .... هستند. احتمال دارد که آتش‌نشان دچار نقص عضو، قطع نخاع، شکستگی دست یا پا و یا حتی مرگ در هر یک از این حوادث شوند.

نحوه ورود به شغل آتش نشانی,هدف شغل آتش نشانی,درباره شغل آتش نشانیبرای ورود به شغل آتش نشانی میتوانید در مقطع دبیرستان وارد رشته ایمنی و آتش نشانی شوید

مصدومینی در حوادث رخ داده در هرروز در سطح کشور وجود دارند که وظیفه ی آتش نشانان نجات آنها میباشد و یا چنانچه مصدوم، فوت کرده باشد؛ موظف به بیرون آوردن جنازه آن از محل حادثه هستند. بنابراین این افراد ممکن است با صحنه های دل خراش در طول عملیات امداد رسانی مواجه شوند که باید توانایی کنار آمدن با این شغل را از نظر روحی و روانی داشته باشند و از ظرفیت مواجهه با چنین مسایل را برخوردار باشند. کوچکترین اشتباهی در این شغل میتواند جان آتش‌نشان و یا همکاران او را از دست یدهد؛ بدین ترتیب در این شغل باید به دقت و توجه بالا اهمیت ویژه ای داد.

نحوه ورود به شغل آتش نشانی

نخستین شرط لازم برای ورود به شغل آتش نشانی اینست که رشته ایمنی و آتش نشانی شاخه کار و دانش را در مقطع دبیرستان انتخاب کنید. همچنین میتوانید برای ادامه تحصیل در رشته آتش نشانی در دوره های کاردانی( گرایش های نجات، اطفای حریق، ایمنی و حفاظت ساختمان های بلند)، کارشناسی( گرایش های مدیریت عملیات، پیشگیری) و کارشناسی ارشد( گرایش ایمنی و مدیریت) اقدام کنید. افرادی که به این شغل علاقه دارند باید برای ورود به آن از ویژگی ها و شرایط عمومی و تخصصی مذکور در اگهی های استخدامی برخوردار باشند. سپس ازمون های عملی و تخصصی را پس از قبولی در ازمون اولیه با موفقیت بگذرانند تا وارد این شغل شوند.

بعد از این که آتش نشانان جدید استخدام شدند، اموزش های عملی و نظری مختلف را به آن ها می دهند. آن ها در دانشکده آتش نشانی، بعد از تقسیم شدن در ایستگاه های مختلف به مدت دو سال، آموزش تکمیلی می بینند. افردی که دوست دارند افسر آتش‌نشان شوند؛ مجوز ادامه تحصیل در دانشگاه در مقاطع مختلف را دارند. همچنین افراد علاقمند میتوانند در سازمان آتش نشانی بعنوان آتش‌نشان داوطلب، دوره های تخصصی را بگذرانند و به یاری کارکنان آتش نشانی در مواقع بحرانی و حوادث غیر مترقبه بشتابند.

از شرایط پذیرش آتش‌نشان داوطلب بر اساس اعلام آتش نشانی، می توان به برخورداری از سلامت کامل جسمی و روحی، دارا بودن سوادخواندن و نوشتن، علاقه مندی به فعالیت در سازمان آتش نشانی، ارائه مدارک معتبر شناسایی نظیر شناسنامه، دارا بودن حداقل سن پذیرش داوطلبان، کارت ملی – دو قطعه عکس ۴* ۳، تکمیل فرم تعهدنامه اخلاقی نسبت به جان و مال مردم، نداشتن اعتیاد به هر گونه موادمخدر و مشابه آن، تکمیل فرم تقاضای عضویت اشاره کرد.

ساعات کاری آتش نشان ها,ویژگی های شغل آتش نشانیشغل آتش نشانی درباره مسایل ایمنی به مردم آموزش و مشاوره می دهد

ساعات کاری آتش نشان ها

آتش نشان ها باید به صورت ۲۴ ساعت کار کنند و شیفت استراحت آن ها ۴۸ ساعت می باشد.

تیپ شخصیتی یک آتش نشان

عوامل مختلفی در انتخاب یک شغل صحیح و درست، دخیل هستند که برای هر فرد، این عوامل نظیر ویژگی های شخصیتی، مهارت ها، ارزش ها، شرایط خانوادگی، علایق، شرایط جامعه و ... می باشد. ویژگی های شخصیتی از مهم ترین این عوامل به شمار می روند. برای شناخت درست شخصیت هر فرد باید زمان کافی اختصاص داد. البته هر فردی دارای ویژگی های خاصی میباشد ، حتی افرادی با تیپ شخصیتی مشابه، باز هم با یکدیگر در بعضی از موارد، فرق دارند.

همیشه در تمام مشاغل، افراد موفقی از تیپ های شخصیتی مختلف وجود دارند و نمی توان صرفا در این شغل، تیپ های شخصیتی خاصی را موفق تلقی کرد ولی در کل آتش نشان ها به افرادی میگویند که لذت بسیاری از کارهای پویا و چالشی می برند. آن ها تمایل به کمک به دیگران دارند و از خصوصیات دیگر آن ها می توان به منعطف و ریسک پذیر بودنشان در کار اشاره کرد. آتش نشان ها علاقه دارند که از مردم، حفظ و حراست کنند. علاوه‌براین عملکرد افرادی که در بخش خدمات شهری، عالی است؛ میتوانند در شغل آتش نشانی استخدام شوند. یکی از ویژگی های بارز آتش نشان های موفق، توانایی مدیریت بحران نام دارد.

فرصت شغلی و بازارکار آتش نشان

آتش نشانان مجوز کار در سازمان آتش نشانی را دارند.

چالشهای پیش روی شغل آتش نشانی

چالشهای پیش روی شغل آتش نشانی در کشور به شرح زیر میباشد :

>> آتش‌نشان ها همیشه در عملیات های مختلف در معرض خطر هستند.

>> احتمال دارد که آتش نشانان به بیماری هایی ناشی از دود، گازها و مواد شیمیایی مختلف مبتلا شوند.

>> عدم امنیت شغلی کافی یکی از چالشهای پیش روی شغل آتش نشانی محسوب میشود.

>> آتش‌نشان ها در صورت بروز حادثه توسط مسئولان دچار آسیب دیدگی هایی میشود.

البته شغل آتش نشانی در کشور به صورت رسمی از مشاغل سخت و زیان آور محسوب میشود و مشمول قوانین این نوع مشاغل شده است. به عنوان مثال ، آتش نشانان درصورتی میتوانند بازنشسته شوند که ۲۰ سال سابقۀ کار و ۵۰ سال سن داشته باشند.

میزان درآمد آتش نشان

حقوق و مزایایی که آتش نشانان باتوجه به خطرات موجود در این شغل در داخل ایران دریافت می کنند، متناسب و کافی نیست. میزان درآمدها براساس مواردی همچون سابقۀ کاری، مهارت و تخصص افراد، تجربه، حوزه های مختلف کاری، شهر محل کار، نوع شرکت، کارفرما و …. تعيين میشود.

وظایف آتش نشان,شغل آتش نشانی,نحوه ورود به شغل آتش نشانی,هدف شغل آتش نشانیشغل آتش نشانی استرس زا بوده و معمولا آتش نشان با خطرات مختلفی روبرو است

گردآوری: بخش کار و کارگر سرپوش

  • 13
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۸
غیر قابل انتشار: ۱۳
جدیدترین
قدیمی ترین
سلام من دیپلم تجربی دارم و تازه کنکور دادم چه طوی باید وارد آتش نشانی بشم آیا باید در انتخاب رشته دانشگاهی چیز خاصی بخونم یا آزمون و چیز دیگری دارد ممنون میشم راهنمایی کنین چی کار کنم
مشاهده کامنت های بیشتر
هدیه بازوند بیوگرافی هدیه بازوند؛ بازیگر کرد سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۷ مرداد ۱۳۶۶

محل تولد: بندرعباس، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۹۶ تاکنون

تحصیلات: فارغ التحصیل لیسانس رشته مهندسی معماری

ادامه
سانجیو باجاج بیوگرافی سانجیو باجاج میلیارد و کارآفرین موفق هندی

تاریخ تولد: ۲ نوامبر ۱۹۶۹

محل تولد: هندی

ملیت: هندی

حرفه: تاجر، سرمایه گذار و میلیارد 

تحصیلات: دکتری مدیریت از دانشگاه هاروارد

ادامه
محمد مهدی احمدی بیوگرافی محمدمهدی احمدی، داماد محسن رضایی

تاریخ تولد: دهه ۱۳۶۰

محل تولد: تهران

حرفه: مدیرعامل بانک شهر

مدرک تحصیلی: دکترای اقتصاد واحد علوم تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی تهران، کارشناسی ارشد علوم اقتصادی دانشگاه تهران، کارشناسی اقتصاد بازرگانی دانشگاه شهید بهشتی

نسبت خانوادگی: داماد محسن رضایی، برادر عروس قالیباف، برادر داماد رحمانی فضلی

ادامه
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
ندا قاسمی بیوگرافی ندا قاسمی؛ بازیگر تازه کار و خوش چهره تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی ندا قاسمی

نام کامل: ندا قاسمی

تاریخ تولد: ۳۰ خرداد ۱۳۶۰

محل تولد: کرمانشاه

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر، مجری و صداپیشه

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

تحصیلات: دکترای شیمی آلی

ادامه
غلامعلی حداد عادل بیوگرافی غلامعلی حداد عادل؛ سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۹ اردیبهشت ۱۳۲۴

محل تولد: تهران

حرفه: سیاستمدار ایرانی، عضور مجمع تشخیص مصلحت نظام، دانشیار بازنشسته دانشگاه، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی و بنیاد سعدی

آغاز فعالیت: ۱۳۵۷ تاکنون

حزب سیاسی: اصولگرا

تحصیلات: لیسانس و فوق لیسانس فیزیک از دانشگاه تهران و شیراز (پهلوی قدیم)، دکتری فلسفه از دانشگاه تهران

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
فرزان عاشورزاده بیوگرافی فرزان عاشورزاده تکواندوکار ایرانی

تاریخ تولد: ۵ آذر ۱۳۷۵

محل تولد: تنبکابن، مازندران

محل زندگی: آمریکا

حرفه: تکواندوکار

لقب جهانی: سونامی تکواندو جهان

ادامه
زندگینامه امامزاده داوود زندگینامه امامزاده داوود در تهران

عنوان شده است که ایشان همراه با برخی از بستگان خود در همراه با امام رضا به ایران می آیند اما در منطقه شمال غربی تهران به شهادت رسیدند. مرقد ایشان در زمان صفویه ساخته شد و سپس در زمان فتحعلی شاه گسترش پیدا کرد. 

دلیل مرگ این امامزاده را به صورت دقیق نمی دانند اما براساس روایات بومیان آن منطقه مشخص می شود که وی همزمان با بستگان خود به همراه امام رضا به ایران می آیند که همزمان با امام ایشان نیز به شهادت رسیدند و سال شهادت را نیز به سال ۴۸۰ هجری قمری نسبت داده اند، البته باز هم باید اشاره کرد که این تاریخ دقیق نیست و تنها براساس شواهد محاسبه شده است. 

براساس آنچه مردم محلی می گویند، امامزاده داوود در آبادی کیگا که در نزدیکی روستای کن قرار دارد، شهید شده، همجنین برخی می گویند وی با همدستی فردی به اسم نجیم گبر و یکی از درویش های روستا به شهادت رسیده است. ز منظر دیگر قاتل این حضرت شخصی به نام محمود فرح‌زادی می باشد.

ادامه
ویژه سرپوش