مشاغل رشته ریاضی
نخستین کاری که هرکس برای انتخاب رشته ی موردنظر باید انجام دهد این است که در خصوص شغل های داخل آن رشته اطلاعات کامل به دست بیاورد و طبق اطلاعات مربوط به خودش (استعداد- شخصیت- ارزش ها- علاقه ها) رشته مورد نظرش را انتخاب کند. برای انتخاب رشته های مهندسی باید اطلاعات کافی از زمینه اشتغال در آنها داشته باشید و بعد از کسب اطلاعات کامل وارد این رشته ها شوید. در این جا می خواهیم چند مورد از مشاغل رشته ریاضی فیزیک و رشته های آنها را برای شما معرفی کنیم.
> رشته مهندسی معماری:
اگر از افرادی هستید که در کنار هنر علاقمند به ساخت و ساز هستید، مهندسی معماری برای شما انتخاب مناسبی است. این رشته دو جنبه هنری و فنی دارد که میتوان گفت دروس هنری بیش از دروس فنی مورد توجه قرار می گیرد. از مشاغل رشته ریاضی، میتوان به موقعیت های شغلی رشته مهندسی معماری اشاره کرد که شامل طراحی دکوراسیون داخلی، انجام پروژه های پژوهشی در زمینه طراحی فضاهای طبیعی، طراحی ساختمان و اجزای تشکیل دهنده آن از مراحل ابتدایی تا اجرای کار، محوطه سازی و طراحی میادین شهر و پارک ها و سرپرستی دفاتر مشاوره معماری است.
از مهارتهای یک مهندس معمار میتوان به ایده پردازی، تسلط بر نرم افزارهای مورد نیاز، به روز نگه داشتن اطلاعات، قدرت تجسم در کنار تسلط بر دروس ریاضی، هندسه و آشنایی با روانشناسی اشاره کرد. خیلی از افراد، عمران و معماری را دو رشته مشابه تصور می کنند ولی علی رغم تمام شباهت ها، این دو رشته مهندسی دارای تفاوت هایی هم می باشند. به عنوان مثال در حوزه عمران بیشتر به مسائل فنی یک سازه توجه مییشود در صورتی که در رشته معماری علاوه بر قواعد و اصول فنی، جنبه های روانشناسی، زیبا شناختی و فرهنگی بنای مورد نظر حائز اهمیت می باشد. بطور کلی یکی از مشاغل رشته ریاضی رشته عمران است که در این رشته، روش ساخت و ساز و سبک طراحی سازه ها بررسی می شود.
> رشته مهندسی صنایع:
از مشاغل رشته ریاضی میتوان به مهندسی صنایع اشاره کرد. در واقع مهندسی صنایع به نصب و راه اندازی سیستم های تولیدی و رفع نقص این سیستم ها گفته میشود که به بهبود صنایع و بالابردن بازدهی اکثر کارخانه جات می پردازد. مهندسان صنایع در مورد علوم ریاضی و طبیعی و اجتماعی اطلاعات زیادی دارند و با استفاده از این اطلاعات قوانین و روش هایی ارائه میدهند که صنایع هر کشور را بهبود میدهد. افرادی که تمایل دارند مهندس صنایع شوند باید ابتدا در متوسطه اول رشته ریاضی را انتخاب کنند و بعد از اینکه در کنکور قبول شدند رشته مهندسی صنایع را انتخاب کنند و البته امکان ادامه تحصیل در رشته مهندسی صنایع تا مقطع دکترا در ایران وجود دارد. این رشته در دوره کارشناسی شامل چهار گرایش تولید صنعتی، تحلیل سیستمها، تکنولوژی صنعتی و ایمنی صنعتی میباشد.
> رشته مهندسی برق:
رشته مهندسی برق از پرطرفدارترین مشاغل رشته ریاضی به حساب می آید که اکثرا در موقع انتخاب رشته در اولویت نخست داوطلبان قرار دارد. مهندسی برق به نوعی پرمتقاضی ترین رشته ریاضی به حساب می آید که داوطلبان زیادی هر ساله تمایل به تحصیل در این رشته دارند. این رشته توانایی محاسبات ریاضی و فیزیک را می طلبد، بدین ترتیب چنانچه به تحصیل در این رشته علاقمند هستید باید مهارت های لازم در دروس مذکور را داشته باشید و همینطور در این رشته باید بر زبان انگلیسی تسلط داشت.
مهندسی برق که یکی از انواع مشاغل رشته ریاضی است دارای چهار گرایش مخابرات، الکترونیک، کنترل و قدرت میباشد که هر یک از آنها در زمینه کاری مربوطه، مهارت ها و توانایی های ویژه خود را می طلبد. فارغ التحصیلان مهندسی برق با توجه به گرایش خود میتوانند در انواع کارخانجات خودروسازی، ذوب آهن، نیروگاه های برق، سازمان های فعال در حوزه مخابرات، صنایع نظامی و دفاعی، شرکتهای تولید کننده بردهای الکترونیکی و… به فعالیت بپردازند. تسلط به نرم افزارهای مربوطه و آشنایی با اطلاعات و تکنولوژی روز دنیا در هر یک از گرایش ها دارای اهمیت مخصوصى در میزان درآمد افراد می باشد. همینطور داشتن خلاقیت، تجربه و سرمایه لازم میتواند زمینه کارآفرینی در این رشته را فراهم سازد.
> رشته مهندسی شهرسازی:
رشته مهندسی شهرسازی درواقع به هدایت اصولی ساخت و سازهای شهری (به در نظرگرفتن تحولات اجتماعی، اقتصادی، سیاسی وفیزیک یک شهر) گفته میشود. حداقل مدرک لازم از طریق رشته ریاضی برای فعالیت در این شغل، کارشناسی است ولی افراد میتوانند این رشته را تا مقطع دکترا در ایران و دیگر کشورها ادامه دهند (امکان بورسیه شدن برای این رشته از طرف سازمان های گوناگون وجود دارد) و فیزیک، یکی از مشاغل رشته ریاضی می باشد. کسانی که به این شغل علاقه دارند، باید در ریاضیات و خصوصاً آمار، طراحی و درک مفاهیم هنری مانند روانشناسی رنگها قوی باشند. همچنین به مفاهیم تکنیکی و اصول فنی کار مانند نقشه برداری، رسم فنی، پرسپکیتو، هندسه فضایی، مدل سازی مسائل انسانی و اجتماعی بپردازند و بدانند که درحین تحصیل باید پروژه های تحقیقاتی و عملی فراوانی را انجام دهند. رشته شهرسازی به مواردی چون مطالعه زیاد، کارهای فیزیکی گسترده و برداشت های میدانی بسیار نیاز دارد. به همین علت، باید وقت زیادی را به آن اختصاص داد.
> رشته مهندسی مکانیک:
یکی دیگر از مشاغل رشته ریاضی، رشته مهندسی مکانیک است و گرایش هایی نظیر مکانیک حرارت، مکانیک طراحی جامدات، ساخت و تولید و سیالات را دارد. فارغ التحصیلان رشته مهندسی مکانیک میتوانند در حوزه هایی نظیر طراحی و ساخت ماشین آلات و ساخت تجهیزات نیروگاه ها به فعالیت پردازند.
به طراحی، ساختن و راه اندازی ماشین آلات و دستگاه هایی که انرژی های گوناگون مانند انرژی خورشیدی و انرژی شیمیایی و یا انرژی باد را به حرکتی تبدیل می کنند مهندسی مکانیک می گویند که یکی از مشاغل رشته ریاضی محسوب میشود. افرادی که تمایل دارد مهندس مکانیک شوند حتما باید در این رشته تحصیلات داشته باشند. کم ترین میزان تحصیلات برای اینکه مهندس مکانیک شوید، لیسانس میباشد افرادی که قصد دارند در دانشگاه، رشته مهندسی مکانیک را بخوانند باید اول در دبیرستان رشته ریاضی را انتخاب کنند و بعد از کنکور و احتساب رتبه مورد نظر در یکی از دانشگاه های دولتی، آزاد و غیرانتفاعی این رشته را انتخاب و مشغول به تحصیل شوند و بعد از اخذ مدرک کارشناسی خویش در مقاطع بالاتر یعنی کارشناسی ارشد و دکتری ادامه تحصیل دهند. رشته مهندسی مکانیک در دانشگاه دارای سه گرایش طراحی جامدات، حرارت و سیالات و ساخت و تولید (این شاخه در شاخه هنرستان فنی نیز ارائه می شود) و مهندس دریا میباشد.
> رشته مهندسی کامپیوتر:
رشته مهندسی کامپیوتر از پرطرفدارترین مشاغل رشته ریاضی به حساب می آید. رشته مهندسی کامپیوتر در دوره کارشناسی سه گرایش نرم افزار، سخت افزار و رشته فناوری اطلاعات (آی تی) را دارد. مهندس کامپیوتر باید در پایه ریاضی قوی باشد و توانایی او در زمینه فیزیک خوب باشد و شخصی خلاق باشد تا بتواند برای حل مسائل از راهکار هایی که کم ترین هزینه و برترین کارایی را داشته باشد، استفاده کند. دانشجویی که وارد رشته مهندسی کامپیوتر می شود باید همیشه اطلاعاتش به روز بوده و به دنبال فراگرفتن مطالب جدید باشد.
راه رسیدن به درآمد بالا و موقعیت های شغلی مناسب، داشتن مهارت و تسلط بر زبان های برنامه نویسی و نرم افزارهای موردنیاز است. در واقع رشته مهندسی کامپیوتر که از مشاغل رشته ریاضی است، به طراحی و ساخت اجزای گوناگون کامپیوتر می پردازد، به همین جهت از اهمیت فراوانی برخودار است. امروزه یک مهندس کامپیوتر چنانچه بکار علاقمند باشد، هیچ وقت با مشکل بی کاری رو به رو نمی شود. به ویژه مهندسین نرم افزار که فرصت های شغلی بیشتری داشته و برای کار کردن نیز به امکانات و تجهیزات زیادی احتیاج ندارند. به همین علت در برخی از کشورها، یکی از اقلام مهم صادراتی و ایجاد درآمدهای ارزی برای آن کشور، صادرات نرم افزار است.
> رشته مهندسی شیمی:
تعریف مهندسی شیمی و کاری که مهندسین مربوط به آن انجام میدهند دشوار است ولی در یک تعریف کلی باید بگوییم که کار مهندسی شیمی در طراحی فرآیند برای صنایع شیمیایی، جهت تبدیل مواد اولیه به فرآورده های با ارزش است. این تعریف وجه تمایز بین شیمی و شمیدانی که کارش کشف مواد و واکنش های جدید است را با یک مهندس شیمی نشان می دهد. واژه ی مهندسی در رشته مهندسی شیمی به معنای طراحی این فرایندهاست. شما نباید تصور کنید که با انتخاب این رشته دروس شما کاملا از شیمی باشد در حالیکه تنها حدودا ۱۵ الی ۲۰ درصد از دروستان مربوط به شیمی است و بقیه ی آنها با سایر رشته های مهندسی یکسان است.
این رشته هشت زیر مجموعه دارد که شامل صنایع غذایی، صنایع شیمیایی معدنی و صنایع گاز و صنایع پتروشیمی، صنایع پلیمر، طراحی فرآیندهای صنایع نفت و صنایع پالایش بوده و بعنوان گسترده ترین رشته دانشگاهی به شمار می آید. دانش آموزی که به این رشته علاقمند است باید بداند که اول باید در دروس ریاضی و بعد در دروس شیمی و فیزیک دارای پایه ی قوی باشد تا بتواند از پس حل مسائل و فرآیندهای این حوزه برآید. آشنایی با نرم افزار های این رشته اهمیت فراوانی دارد. رشته مهندسی شیمی بر خلاف اکثر رشته های مهندسی که یکی از مشاغل رشته ریاضی است، کار اداری و درون شهری نیز دارد.
گردآوری: بخش اشتغال سرپوش
- 17
- 4