سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۹۰۴۰۰۰۳۱

رشته مکانیک چیست؟/ گرایش های رشته مکانیک در کارشناسی و کارشناسی ارشد

رشته مکانیک,رشته مکانیک فنی حرفه ای,گرایش های رشته مکانیکرشته مکانیک، رشته پیاده کننده علم فیزیک
رشته مهندسی مکانیک را احتمالا بتوان از نقطه نظر تنوع موضوعات تحت پوشش، کامل ترین رشته مهندسی به شمار آورد. زیرا رشته مهندسی مکانیک در برگیرنده تمامی علوم و فنونی است که میتوان با تولید، تبدیل و استفاده از انرژی، ایجاد و تبدیل حرکت و انجام کار، تولید و ساخت قطعات و ماشین آلات و به کارگیری مواد گوناگون در ساخت آن ها مرتبط  دانست.

رشته مکانیک

رشته مکانیک قسمتی از علم فیزیک است که از طریق کنکور ریاضی می توان در آن تحصیل کرد و در این رشته با استفاده از مفاهیم پایه فیزیک و ریاضی به بررسی حرکت اجسام و نیروهای وارد بر آن ها می پردازد و تلاش دارد به طرحی نو در زمینه فن شناسی و صنعت برسد و در راه پیشرفت انسان قدم بردارد.

رشته مکانیک طیف وسیعی از مباحث را پوشش می دهد و علوم و فنونی را در بر می گیرد که با تولید، تبدیل و استفاده از انرژی، ایجاد و تبدیل حرکت و انجام کار، تولید و ساخت قطعات و ماشین آلات، به کارگیری مواد گوناگون در ساخت ماشین آلات و همچنین طراحی و کنترل سیستم های مکانیکی، حرارتی و سیالاتی مرتبط هستند.

رشته مهندسی مکانیک برای افرادی مناسب است که علاقمند به فیزیک و ریاضی بوده و از هوش و قدرت تجسمی خوبی هم بهره مند باشند. به صورت جزئی تر میتوان گفت یک مهندس مکانیک باید به مباحثی همچون محاسبات نیرو، گشتاور، تغییر طول، انرژی، سرعت، شتاب، دما، حرارت و غیره علاقه داشته باشد تا بتواند آنها را برای طراحی و ساخت ماشین آلات و قطعات مرتبط به این موارد بکار بندد. از جمله ماشین آلاتی که مهندسان مکانیک در طراحی، ساخت و نگهداری شان نقشی مؤثر را ایفا می کنند میتوان به انواع لوازم خانگی، تجهیزات پزشکی، تجهیزات مکانیکی انواع نیروگاه ها، تجهیزات سیستم های انتقال و تصفیه آب و ... اشاره داشت.

تاریخچه رشته مکانیک

رشته مکانیک نخست در طی انقلاب صنعتی در اروپا در قرن ۱۸ میلادی بعنوان یک شاخهٔ مجزا شناخته شد؛ لیکن توسعه آن در دنیا طی چند هزار سال طول کشیده است. دانش مهندسی مکانیک در قرن ۱۹ میلادی در نتیجهٔ پیشرفت های فیزیک نشأت گرفت. این شاخه به طور پیوسته ای تکامل یافته تا پیشرفت های فناوری را بکار گیرد و امروزه مهندسان مکانیک به دنبال توسعه و گسترش دانش در رشته هایی چون مواد مرکب، مکاترونیک و نانوتکنولوژی هستند. رشته مهندسی مکانیک به میزان زیادی هم پوشانی هایی با مهندسی هوافضا، مهندسی خودرو،  مهندسی مکاترونیک، مهندسی برق، مهندسی پزشکی (بیومکانیک)، مهندسی شیمی، مهندسی عمران،  مهندسی متالورژی، مهندسی دریا، مهندسی راه آهن (ماشینهای ریلی)، مهندسی رباتیک ، مهندسی صنایع،  مهندسی معدن، مهندسی نفت و مهندسی هسته ای دارد.

دروس رشته مکانیک,رشته مکانیک,رشته مکانیک خودرو چیستدانشجوی رشته مکانیک از هوش، استعداد و قدرت تجسم خوبی برخوردار باشد

توانایی های لازم برای رشته مکانیک

دانشجوی رشته مکانیک باید ریاضی فیزیک قوی داشته باشد و به زبان انگلیسی مسلط باشد. قدرت تجسم بالا و ذهن خلاقی داشته باشد. با توجه به گرایشی که انتخاب می کند باید خصوصیت های مختلفی داشته باشد و همچنین روحیه کار در محیط های خاص هر گرایش باید در آن شخص وجود داشته باشد چون امکان دارد با وجود تمام خوبی های این رشته نتواند با شرایط لازمه آن کنار بیاید.

گرایش های مقطع لیسانس رشته مکانیک

رشته مهندسی مکانیک دارای سه گرایش «طراحی جامدات، حرارت و سیالات، ساخت و تولید» در مقطع لیسانس میباشد که البته دانشگاه صنعتی شریف دارای گرایشهای دیگری هم هست.

۱. گرایش رشته مکانیک در طراحی جامدات

مهندس طراح جامدات باید تمامی نیروها و گشتاورهایی را که به هر عضو ماشین وارد می شود بررسی نموده و بهترین حالت قطعه مورد نظر را برای تمامی آن نیروها و گشتاورها و همچنین برای داشتن بهترین کارایی بدست‌آورد و کارایی مناسب آن قطعه را در زمان طولانی مدت تضمین کند. همچنین طراحی سیستم، طراحی ماشین های تراش، فرز، چاپ و قسمت های تعلیق، سیستم های انتقال قدرت و دینامیک یک خودرو، به وسیله مهندسین این گرایش رشته مکانیک طراحی می شود. در ضمن در یک هواپیما قسمت های مربوط به فرود، پرواز، کنترل پرواز به نحوی مربوط به طراحی جامدات می گردد.

۲. گرایش رشته مکانیک در حرارت و سیالات

این گرایش از رشته مکانیک در به کار بردن علوم و تکنولوژی مربوط جهت طرح و محاسبه اجزاء سیستمهایی که اساس کار آن ها مبتنی بر تبدیل انرژی، انتقال حرارت و جرم است به متخصصان کارآیی لازم را می دهد و آن ها را جهت فعالیت در صنایع گوناگون مکانیک در رشته حرارت و سیالات (مانند مولدهای حرارتی، انتقال سیال نیروگاههای آبی، موتورهای احتراقی و ...) آماده می سازد. فارغ التحصیلان این دوره قادر به طراحی و محاسبه اجزا و سیستمها در بخشهای عمده ای از صنایع مانند صنایع خودروسازی، نیروگاههای حرارتی و آبی، صنایع غذایی، نفت، ذوب فلزات و غیره هستند.

دروس رشته مکانیک خودرو,معرفی رشته مکانیک خودرو,رشته مکانیکرشته مکانیک به تحلیل حرکت و عوامل ایجاد کننده حرکت مانند نیروها می‌پردازد

۳. گرایش رشته مکانیک در ساخت و تولید

یکی از زیر شاخه های رشته مکانیک گرایش ساخت و تولید است ساخت و تولید در مقطع کاردانی و کارشناسی در دو گرایش قالب سازی و ماشین ابزار فعالیت می کند که در مقاطع تحصیلی بالاتر به سه گرایش سیستمهای تولید صنعتی شکل دهی فلزات و مکاترونیک تقسیم می شود. هدف از این علم تربیت افرادی است که بتواند با استفاده از تکنولوژی مربوط به ابزارسازی، ریخته گری، جوشکاری، فرم دادن فلزات، طرح کارگاه یا کارخانه های تولیدی آماده کار در زمینه ساخت و تولید ماشین آلات و صنایع (کشاورزی، نظامی، ماشین سازی، ابزارسازی، خودروسازی و …) باشند.

گرایش های مقطع کارشناسی ارشد رشته مکانیک

- رشته مکانیک گرایش طراحی کاربردی:

این گرایش از رشته مکانیک دارای دو شاخه تماما مجزا است که یکی مربوط به بحث های جامداتی مثل تنش، کرنش، شکست، کامپوزیت ها و... می شود و گرایش دیگری مربوط به موضوعات دینامیکی، ارتعاشاتی و کنترلی است. با این که این دو شاخه تحت نام مشترک طراحی کاربردی قرار دارند اما تفاوت های فراوانی با یکدیگر دارند. پیشنهاد می شود که داوطلبان پیش از انتخاب این گرایش، در خصوص تفاوت های این دو گرایش و وضعیت این گرایش در دانشگاه هدف خود مشورت های لازم را داشته باشند.

- رشته مکانیک گرایش تبدیل انرژی:

یکی از تازه ترین گرایش های کارشناسی ارشد رشته مکانیک می باشد که به نسبت به گرایش های دیگر جدیدا در بعضی از دانشگاه های کشور به جذب دانشجو پرداخته می شود. در گرایش تبدیل انرژی دانشجویان به تجزیه و تحلیل مسائل مختلف در زمینه های انتقال حرارت، تبدیل انرژی،  احتراق، سیالات، هوافضا، علوم دریایی، خودرو و زمینه های دیگر می پردازند. همچنین عوامل تاثیر گذار بر حرکت سیال، نیروهای ایجاد شده در اثر عبور سیال و تغییرات ایجاد شده در اثر افزایش یا کاهش دما مورد بررسی قرار می گیرد.

- رشته مکانیک گرایش سیستم محرکه خودرو:

در گرایش قوای محرکه مهندسین در جهت طراحی بهینه موتور برای کاهش مصرف سوخت و بهبود پارامترهای عملکردی موتور مانند توان و گشتاور تلاش می­کنند. همچنین سیستم­های جانبی مانند سیستم­های خنک کاری موتور و سیستم های تهویه مطبوع خودرو از جمله مواردی است که در فضای رقابتی طراحی سبب چشمگیر شدن ویژگی­های یک سیستم طراحی شده می­گردد. مهندسین خودرو در این گرایش از رشته مکانیک احتیاج به تسلط بر مکانیک جریان سیالات و انتقال حرارت ناشی از آن دارند. 

- رشته مکانیک گرایش سیستم های تعلیق ترمز و فرمان:

هدف از اجرای گرایش ارشد طراحی سیستم های دینامیکی خودرو  در رشته مکانیک تربیت کارشناسانی است که توانائی های لازم جهت طراحی اجزاء و مجموعه های سیستم های شاسی خودرو و تحلیل دینامیک خودرو را دارا بوده و بتوانند در زمینه های بهینه سازی و طراحی خودرو و تحقیقات کاربردی و توسعه ای مشارکت کارشناسی داشته باشند.

- رشته مکانیک گرایش سازه بدنه خودرو: 

امروزه شاهد آن بوده ایم که طراحی خودروهای جدید بی شباهت به طراحی خودروهایی که در زمان های قبل حتی سال های گذشته در رویاهایمان می دیدم بی شباهت نبوده است. برای طراحی و ساخت چنین بدنه هایی احتیاج به دانش در زمینه مواد، مقاومت مواد، طراحی، محاسبات مهندسی و فرآیند تولید میباشد که در این گرایش از رشته مکانیک دانشجویان با موارد ذکر شده آشنا می گردند. برای طراحی و شبیه سازی از نرم افزارهای مهندسی مختلفی هم چون Abaqus،  Ansys، LS- Dyna استفاده می گردد.

- رشته مکانیک گرایش سیستمهای انرژی و محیط زیست:

هدف تربیت متخصصانی برای طراحی سیستمهای بهینه مصرف سوخت طبق معیارهای اقتصادی می باشد. متخصصان این رشته از مهندسی مکانیک با واحدهای مربوط به اقتصادی که می گذرانند بحث های مکانیکی مورد نیازی که فرا می گیرند به طراحی سیستمهای انرژی طبق بهینه مصرف انرژی و بهینه آلودگی محیط زیست می پردازند.

رشته مکانیک,معرفی رشته مکانیک خودرو,بازار کار رشته مکانیک خودرورشته مکانیک برای افرادی مناسب است که علاقمند به فیزیک و ریاضی هستند

- رشته مکانیک گرایش مهندسی هسته ای:

مهندسی هسته ای یکی از رشته های مهندسی مکانیک در دانشگاه است. دنیای امروز با بحران انرژی رو به رو است، انرژی هسته ای یکی از انرژی های نو میباشد که به میزان زیادی این بحران را حل می کند. انرژی هسته ای کاربردهای بسیار زیادی در زمینه های گوناگون دارد. به عنوان مثال از انرژی شکافت هسته ای در نیروگاه های هسته ای میتوان برای تولید الکتریسیته استفاده کرد. برای کاربردی کردن انرژی هسته ای، احتیاج به متخصصان و کارشناسانی من جمله مهندس هسته ای میباشد که به دانش و تخصص این حوزه تسلط داشته باشند. این رشته به ۳ گرایش پرتوپزشکی، طراحی راکتور و چرخ سوخت تقسیم می شود که در گرایش راکتور به تکنولوژی تولید سوخت هسته ای طبق طراحی راکتور مناسب و دینامیک راکتور صورت می گیرد. در گرایش چرخه سوخت به فرآیندهای سوخت هسته ای از استخراج از معدن تا لحظه ای که به سوخت تبدیل می شود پرداخته می شود و در گرایش پرتوپزشکی به استفاده از انرژی هسته ای در کاربردهای پزشکی من جمله MRI و CT scan و … پرداخته می شود.

- رشته مکانیک گرایش مهندسی دریا: 

دانشجوی مهندسی دریا گرایش کشتی سازی مسائلی مانند طراحی بدنه، استحکام بدنه، سیستم های پیشرانه، پایداری کشتی در مقابل امواج کناری و جانبی کشتی و طراحی سیستم های مربوط به ناوبری را مطالعه می کند. به عبارت دیگر یک مهندس دریا، مهندس مکانیکی است که در کاربردهای دریایی مشغول بکار می شود. گفتنی است این گرایش از رشته مکانیک تنها در دانشگاه صنعتی شریف ارائه می شود و در دانشگاه های دیگر بعنوان یک رشته مجزا مطرح است.

- رشته مکانیک گرایش مکاترونیک:

مهندسین این گرایش از رشته مکانیک به علت تسلط بر رشته های نام برده شده میتوانند بعد از فارغ التحصیلی به فعالیت در رشته های مربوطه نیز بپردازد و میتوانند در اجرای طرح های نظارت داشته و برنامه ریزی های مربوطه را انجام دهند. رشته مهندسی مکاترونیک به علت تلفیقی بودن آن کاربرد گسترده ای در زندگی روزمره انسان دارد به طوری که از لوازم خانگی تا صنایعی مثل نیروگاه ها، پتروشیمی، سیمان و پالایشگاه ها و صنایع تولیدی از علم مکاترونیک استفاده می نمایند.

آینده شغلی رشته مهندسی مکانیک:

در همه جای دنیا دانش مکانیک، دانش زندگی است. در هر مجتمع و کارگاه صنعتی نیاز به فارغ التحصیلان رشته مکانیک امری ضروری و مشهود است و با توجه به حرکت های صنعتی چندساله اخیر کشور، مهندسین مکانیک بیش از پیش در گرداندن چرخ صنعت دخیل شده اند و راه پیوسته برای رشد و ترقی آن ها گشاده است. این امر به ویژه در کشورهای در حال توسعه بیشتر نیز مورد توجه قرار می گیرد.

در صورتیکه قصد تحصیل در رشته مکانیک را دارید در مورد بازار کار و موقعیت های شغلی این رشته لازم است بدانید که این رشته با توجه به میزان تحصیل و مهارت های فارغ التحصیلان موقعیت های شغلی بسیاری دارد. یک مهندس مکانیک میتواند بعنوان کارشناس و مشاور فنی در بانک ها، شرکتهای سرمایه گذاری و بیمه و شرکت های بازرسی و نظارت امور بین المللی به فعالیت بپردازد.

معرفی رشته مکانیک,رشته مکانیک خودرو,رشته مکانیکفارغ التحصیلان رشته مکانیک موقعیت های شغلی بسیاری دارند

گردآوری: بخش دانشگاه سرپوش

  • 17
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش