مشاغل دریایی چیست؟
دریا نوردی یکی از مشاغل خاصی به شمار میرود که کار کردن در آن به فاکتورهای زیادی بستگی دارد که از آن می توان به شرایط خانوادگی، روحیات شخصی، ميزان علاقه مندی و... اشاره کرد. برای ورود به سیستم کشتی رانی و دریانوردی، شروطی موردنیاز است که این شروط شامل تحمل دوری از خانواده، اطرافیان و دوستان و تحمل سختی محیط کار می باشد. چه افسر باشید و چه ملوان، باید در این شغل از آچار استفاده کنید و به خوبی کارتان را انجام دهید.
این شغل دارای جذابیت هایی از نظر سفر می باشد. کشتیرانی در واقع از سه رشته ی اصلی نظیر عرشه ، مکانیک و برق و الکترونیک به روشهای مختلف نیرو جذب میکند. بطور کلی می توان گفت مهندسین مکانیک و برق موظفند که کارهای تعمیراتی کشتی را انجام دهند که در گروه موتور قرار دارند. وظیفه ی عرشه ای ها اینست که کارهای هدایت و ناوبری را انجام دهند. بازار کار مکانیک و برق، در صورت تمایل به خروج از شرکت در مقایسه با عرشه بهتر است بدین دلیل که وقتی با گذشت زمان بر روی تجهیزات کشتی کار کنید با صنایع مختلفی نظیر تأسیسات، مدیریت سردخانه، سیستم های الکترو هیدرولیک و کنترل اشنا میشوید و تجاربتان بهتر میشود.
انواع مشاغل دریایی
>> رشته مهندسی دریا:
با این كه در كشور ما رشته مهندسی دریا، یک رشته ی نوپا به شمار میرود ولی از اهمیت و جایگاه مهمی برخوردارست به این علت كه حدود ۲۶۰۰ متر مرز آبی در كشور ما وجود دارد كه ۲۰۰۰ كیلومترش به آبهای آزاد دنیا در جنوب كشور متصل است. زمانی می توان اهمیت این مرز آبی را مشخص کرد كه بدانیم حمل ونقل دریایی از بین راههای حمل ونقل زمینی، هوایی، دریایی مقرون به صرفه تر است و از این رو صادرات غیر نفتی به میزان ۹۰ درصد و تقریباً تمام صادرات نفتی كشور از طریق كشتی ها انجام میشود. همچنین به جز حمل و نقل كالاهای مورد نیاز كشور، توسعه ناوگان دریایی عامل حضور كشور ما در كسب درآمدهای ارزی بیشتر و بازار حمل و نقل بین المللی میشود.
عواملی که سبب رشد و بهره وری بیشتر صنایع كشور میشود شامل احیاء و توسعه صنایع دریایی است كه در مراحل مختلف ساخت كشتی می توان از صنایع نجاری، فولاد( برای تهیه ورقه هایفولادی كشتی و همچنین ساخت شناورها)، رنگ سازی( برای تهیه رنگ كشتی) و انواع و اقسام الكتروپمپ ها و جرثقیل ها استفاده كرد. در هرسه گرایش این رشته، توانایی های موردنیاز و قابل توصیه دانشجویان مهندسی دریا باید در دروسی همچون ریاضی وفیزیك قوی باشد و تسلط کامل به زبان انگلیسی داشته باشند، بدین دلیل که زبان بیشتر منابع درسی این رشته، انگلیسی می باشد. همچنین لازمه ی سفرهای دریایی مهندسان كشتی و دریانوردی به خارج از كشور اینست که تسلط کامل به زبان بین المللی داشته باشند. دانشجویان مهندسی كشتی و دریانوردی باید از نظر جسمانی، سلامت كافی داشته باشند و برای همین پیش از این که در رشته های فوق، پذیرش نهایی شوند آزمایشات پزشكی كامل از آن ها گرفته میشود كه سلامت این دانشجویان بطور دقیق بررسی میشود.
>> قایقرانی:
با این که ظاهرا قایقرانی، رشته جدیدی محسوب میشود ولی این رشته حدود ۴۰۰۰ سال پیش از میلاد بوجود آمد. قایقهایی که توسط اسكیموها ساخته شده بود به عنوان پدر قایقهای امروزی می باشد. مصری ها و آفریقایی ها با گذشت زمان، اقدام به ساخت قایق هایی کردند كه شكل آئرودینامیكی بهتری داشت. همچنین این قایقها را با استفاده از پوست حیوانات می ساختند. سرخپوستان بومی آمریكا برای ساخت قایق از پوست گوزن و پوست درخت غان استفاده می کردند درحالیکه مصریها برای ساخت قایق از پاپیروس استفاده می كردند. قایق رانی به یک نوع ورزش و سرگرمی گفته میشود که با انواع متفاوتی از قایق در رشته های گوناگون قایق رانی انجام می شود که از آن ها می توان به رشته های قایق رانی آبهای آرام، کانو پولو، راندن قایق اژدها، راندن قایق بادبانی، قایقرانی اسلالوم در آب های خروشان و روئینگ اشاره کرد .
>> ملوانی :
از کاربردهای دیده بانی می توان به دیدن موانع احتمالی بر سر راه کشتی، تغییر سکان در پل ها، اندازهگیری عمق آب، استفاده از تجهیزات اضطراری تحت هدایت ناخدا، کمک ناخدا یا راننده کشتی اشاره کرد. شخص در این نوع از مشاغل دریایی، موظف به انجام کارهایی مثل آماده کردن طناب ها و تجهیزات، سرویس کامل کشتی و تثبیت کالاها و بارها در محل مورد نظر می باشد. اگر شخصی در کشتی های حامل مخازن و مایعات کار کند باید برای فعالیت خود، مجوز دولتی مرتبط را بگیرد.
>> غواصی:
در صورتی که به صورت حرفه ای شنا میکنید و توانایی تطبیق دادن خود با شرایط مختلف را دارید، از این رو می توانید شغل غواصی را انتخاب کنید. غواصی به مهارت شنا در زیر آب با وسایل تنفس مصنوعی( اسکوبا) یا بدون آن گفته میشود. یکی از خطرناک ترین و سخت ترین مشاغل دنیا، غواصی می باشد. با این که این رشته سخت است ولی جذابیت ها و لذت های زیادی دارد. غواص باید بتواند در زیر دریا، دریاچه ها، رودخانه و سدها شنا کند. در کشور ایران، قدمت غواصی به قرن ها پیش از میلاد بر می گردد. غواصی در زمان قدیم، برای کشف طلا و جواهرات کشتی های غرق شده کاربرد داشت. از کاربردهای مختلف غواصی می توان به ورزشی، تحقیقاتی، تفریحی، صنعتی و نظامی اشاره کرد ولی غواصی بطور کلی، متشکل از دو بخش تفریحی و صنعتی است که هر کدام دارای دوره های آموزشی خاص می باشد.
>> مهندسی نفت:
از پردرآمدترین مشاغل حوزه منابع طبیعی و مشاغل دریایی می توان از مهندسی نفت یاد کرد. یک مهندس نفت، وظیفه دارد که روشهای استخراج نفت را طراحی و توسعه دهد. مهندس نفت با همکاری زمین شناسان و متخصصان دیگر، پس از کشف منابع نفتی یا گازی توانستند خصوصیات منابع نفتی و ساختار زمین و روشهای حفاری را مشخص کنند و به مدیریت عملیات حفاری بپردازند. نکته ی جالب اینست که درصد کمی از نفت و گاز موجود در منبع تحت فشار طبیعی از چاه فوران می کند، به این ترتیب مهندس نفت برای استخراج منابع هیدروکربنی از انواع روش ها نظیر تزریق آب، مواد شمیایی، گاز یا بخار، درون یک منبع نفت استفاده میکند.
>> مربی گری شنا:
شغل مربی گری شنا بدین دلیل شغلی دشوار به شمار میرود که احتمال خطر غرق شدن و یا آسیب سر به کناره های استخر در اثر ضربه وجود دارد و مربی شنا، کمک مربی و نجات غریقان موظفند که در تمامی طول مدت شیفت کاری، دقت و نظارت داشته باشند. اشتيدادن برخی از میانسال ها و هنرجویان خردسال با آب از مهم ترین اقدامات اولیه ی مربی برای اموزش شنا به شمار می رود. هدف از اشتيدادن با آب اینست که به هنرجویان برای غلبه بر ترس از آب و دور کردن نگرانی هایشان از غرق شدن کمک کند.
>> انبارداری در بنادر:
به فضایی که در آن کالای نیم ساخته، مواد اولیه، محصول ساخته شده موجود است ، انبار گفته میشود و به کسی که از این محصولات نگهداری می کند یا آن ها را دریافت و تحویل میدهد، انباردار می گویند. انباردار باید نسبت به کلیه موجودی های مواد باخبر باشد و در شغلش از تجربه کافی برخوردار باشد و همچنین فرد مطمئنی از نظر امانت داری باشد و توانایی اداره ی افراد تحت سرپرستی خود را داشته باشد. انبارداری که معمولاً به افراد کاملاً مطمئن سپرده میشود یک شغل مهم و پر مسئولیت به شمار می رود.
>> ماهیگیری:
از ابتدایی ترین فعالیت های بشر می توان به شغل ماهیگیری اشاره کرد که نیازهای غذایی بدن خود را با صید ماهی و خوردن گوشت ماهی رفع می کند. ماهیگیری برای محیط های دریا و محیط های بسته ای نظیر لنج یا قایق در ساحل کاربرد دارد که برای صید ماهی باید از تورهای ماهیگیری و قلاب استفاده کنید. ماهیگیری به دو دسته تجاری و تفریحی تقسیم شده که شما برای تامین مواد غذایی و فروش ماهی صید شده در نوع تجاری اقدام می کنید. در صورت ماهیگیری به روش تفریحی باید صرفا برای تفریح و ورزش این کار را انجام دهید.
گردآوری: بخش کار و کارگر سرپوش
- 9
- 2