چهارشنبه ۲۰ تیر ۱۴۰۳
۱۶:۳۷ - ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۲۱۱۹۲
حقوق و دستمزد

دستمزد کفاف بیش از ۱۰ روز را نمی‌دهد

آقای وزیر! زندگی کارگری با قناعت بیشتر؛ مگر چیزی از سفره کارگران هم باقی مانده❗️

سفره کارگران,گسترش فقر
وقتی «تمام هزینه‌ها دلاری‌ست»، چطور با دستمزد ماهانه ۱۵۶ دلاری می‌توان زندگی کرد؛ هرچند کارگران و بازنشستگان در روز جهانی کارگر، این سوال را خطاب به دولت و وزیر کار مطرح کردند، پاسخ وزیر کار، یک روز بعد در جریان بازدید از کارخانه سایپا این بود: «با قناعت می‌شود با حقوق کارگری زندگی کرد!»

«جهان‌صنعت» نوشت:  مسوولان وزارت کار اگرچه تصور می‌کنند دستمزد امسال کارگران، یک دستاورد عادلانه است که با تلاش دولت محقق شده، اما کارگران معتقدند افزایش ۲۷ درصدی حقوق کارگران عادلانه نیست و هرچه سریع‌تر باید این رقم اصلاح شود چراکه دستمزد فعلی کارگران با تورم موجود همخوانی ندارد، در حالی که تعیین حقوق کارگر از نرخ تورم نباید عقب باشد.

در این باره فعالان حوزه کارگری نیز در هفته کارگر بار دیگر اعتراض خود را نسبت به دستمزد امسال کارگران اعلام کردند و افزودند: برای عبور از بحران و شرایط اقتصادی نسبت به کم‌لطفی مسوولان به جامعه کارگری نقد منصفانه و سازنده خواهیم داشت.

با این حال وزیر کار در پاسخ به مطالبات کارگران اعلام کرد که قرار نیست تغییری در دستمزد‌ها ایجاد شود و در اظهارنظری قابل تامل گفت: زندگی با حقوق کارگری سخت است اما با قناعت هم می‌توان ساخت. بنابراین کارگران با قناعت هم می‌توانند زندگی کنند. در این‌باره کارگران با طرح این سوال که معنی قناعت چیست، اعلام می‌کنند: آیا با قناعت می‌شود از پرداخت اجاره خانه فرار کرد یا وقتی فرزندت مریض می‌شود، او را به بیمارستان نَبُرد؟ یا برای رفتن سر کار تاکسی و اتوبوس سوار نشد یا مواد غذایی سفره‌ها را بیشتر از این قیچی کرد؟

تاثیر سنگین گرانی دلار

«هزینه‌ها دلاریه، حقوق ما ریالیه»؛ این صدای بازنشستگان تامین اجتماعی در اول ماه می (روز جهانی کارگر) خطاب به مدیران تامین اجتماعی و وزارت کار است و البته ساده‌ترین جمع‌بندی از شوک‌درمانی‌های ارزی سال‌های اخیر، در همین جمله ساده خلاصه می‌شود.

از بازار متلاطم خودرو گرفته تا شوک به بازار مسکن، همه ناشی از گرانی بیش از۱۰ برابری قیمت دلار در دو سال اخیر بوده است؛ از بازارهای سرمایه‌ای که به طور مستقیم از نرخ دلار متاثر می‌شوند، درمی‌گذریم. قیمت لوازم خانگی و تعمیرات آن نیز بعد از اثرگذاری شوک‌های ارزی چندبرابر شده است. قیمت خوراکی‌ها هم به گونه‌ای غیرمستقیم وابسته به نرخ ارز است. کود، دان مرغ و حتی بذر، وارداتی است و اگر دلار گران شود، زنجیره غیرمستقل تولید، این گرانی را به ضعیف‌ترین و آخرین حلقه یعنی مصرف‌کننده نهایی منتقل می‌کند؛ حتی قیمت حمل‌و‌نقل و کرایه تاکسی هم از قیمت دلار متاثر است. 

وقتی از یک راننده تاکسی می‌پرسم چرا به جای کرایه مصوب ۱۴ هزار تومانی، ۱۵ هزار تومان می‌گیرد، می‌گوید: «می‌دانید اگر بخواهم یک سرسیلندر و بلبرینگ و حتی روغن موتور عوض کنم چقدر می‌شود. از وقتی دلار گران شده، استهلاک ماشین چند برابر شده و…» وقتی هزینه‌ها همه با نرخ صعودی دلار در مسیر بالا رفتن است، مهار تورم جز با مهار نرخ ارز محقق نمی‌شود، اما به گفته فرامرز توفیقی (فعال کارگری) دولت‌ها عهده‌دار اصلی عرضه در بازار ارز هستند و نمی‌خواهند قیمت ارز پایین بیاید چراکه کمبود نقدینگی یا به عبارتی کسری بودجه با شوک‌درمانی ارزی جبران می‌شود؛ پس اراده‌ای برای این منظور نیست.

افزایش ۱۲۰ درصدی قیمت دلار در کمتر از دو سال

احسان سلطانی کارشناس اقتصادی در نتیجه بررسی‌های خود اعلام می‌کند که قیمت دلار در کمتر از دو سال، ۱۲۰ درصدی داشته است. قیمت دلار در کمتر از دو سال پس از روی کار آمدن دولت سیزدهم، از ۴۰۰/۲۳ تومان در اردیبهشت ۱۴۰۰ با ۱۲۰ درصد افزایش به بیش از ۰۰۰/۵۰ تومان در اسفند ۱۴۰۱ و فروردین ۱۴۰۲ صعود کرد، آن هم در حالی که دلار شوک قیمتی ۵۳۰ درصدی را در دولت قبل تجربه کرده بود. دولت پس از حذف ارز ترجیحی که منجر به تورم قیمت غذا شد، شوک سوم قیمت ارز (پس از شوک‌های ۱۳۹۷ و ۱۳۹۹) را کلید زد، آن هم در شرایطی که معتقد بود حذف ارز ترجیحی منجر به کاهش قیمت ارز خواهد شد.

قیمت ارز نیمایی جهت واردات مواد اولیه و واسطه‌ای تولید نیز ۸۰ درصد افزایش یافته است که با در نظر گرفتن افزایش قیمت جهانی کالاهای اساسی، افزایش قیمت حقیقی آن ۱۶۰ درصد محاسبه می‌شود. نگاهی به بازار نشان می‌دهد قیمت دلار در ساعات پایانی روز ۱۲ اردیبهشت با هزار تومان کاهش نسبت به روز قبل، حدود ۵۳ هزار و ۲۰۰ تومان بوده و حداقل دستمزد و مزایا حدود ۸ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان است؛ بنابراین دستمزد ماهانه کارگران در سال ۱۴۰۲ حدود ۱۵۶ دلار است؛ در واقع یک ماه مزد و مزایا به ۲۰۰ دلار هم نمی‌رسد!

چطور با «قناعت» با حقوق کارگری زندگی کنیم؟

حال سوال اینجاست وقتی «تمام هزینه‌ها دلاری‌ست»، چطور با دستمزد ماهانه ۱۵۶ دلاری می‌توان زندگی کرد؛ هرچند کارگران و بازنشستگان در روز جهانی کارگر، این سوال را خطاب به دولت و وزیر کار مطرح کردند، پاسخ وزیر کار، یک روز بعد در جریان بازدید از کارخانه سایپا این بود: «با قناعت می‌شود با حقوق کارگری زندگی کرد!» وزیر کار روز دهم اردیبهشت در جریان یک بازدید دیگر (بازدید از شرکت دخانیات) به خبرنگاران گفت: «اصلاح دستمزد فعلا در دستور کار نیست.» و سپس روز بعدتر، معاون روابط کار وزیر، کلا زیر قول و قراری که در شورای‌عالی کار برای اصلاح دستمزد گذاشته بودند، زد و گفت: «فقط اگر حقوق کارمندان ترمیم شود، مزد کارگران هم ترمیم می‌شود.» این در حالی است که در جریان نشست‌های شورای‌عالی کار به صراحت قول داده بودند که «تورم مهار نشود، مزد را اصلاح می‌کنیم!»

حالا یک ماه و نیم بعد از شروع سال، وزیر می‌گوید سخت است اما با قناعت می‌شود با حقوق کارگری زندگی کرد ولی چگونه می‌شود؟ پرویز زعیمی فعال کارگری در پاسخ به صحبت‌های وزیر می‌گوید: معنی قناعت چیست؟ آیا با قناعت می‌شود از پرداخت اجاره خانه فرار کرد یا وقتی فرزندت مریض می‌شود، او را به بیمارستان نَبُرد؟ یا برای رفتن سر کار تاکسی و اتوبوس سوار نشد یا مواد غذایی سفره‌ها را بیشتر از این قیچی کرد؟

زعیمی، حقوق ماهانه ۱۵۶ دلاری را ناکافی و ناعادلانه می‌داند که با هیچ مدل قناعتی بیشتر از نیمه ماه کفایت نمی‌کند. او در ادامه می‌گوید: افزایش ۲۷ درصدی حقوق کارگران هیچ تناسبی با افزایش ۵۰ درصدی قیمت اقلام و نرخ کرایه‌ها در سال جدید ندارد و یک کارگر به سختی می‌تواند در دورترین نقطه شهر یک خانه برای خود اجاره کند. لطفا آقای وزیر، حقوق کارگران ایرانی را با حقوق کارگران مشابه در همین کشورهای همسایه مقایسه کنند، در کدام کشور کارگران یک ماه کار می‌کنند، اما ۲۰۰ دلار هم حقوق نمی‌گیرند؟

این در حالی است که وزیر کار در آستانه روز جهانی کارگر، ماجرای دستمزد را تمام‌شده می‌داند و پشت تریبون، تنها راهکاری که برای کارگران کشور ارائه می‌دهد، همان «قناعت» است، اما وقتی کرایه خانه برابر کل حقوق ماهانه یک کارگر است و هیچ کجا کمتر از ۷ یا ۸ میلیون تومان نیست، قناعت و یا صرفه‌جویی چه معنایی دارد؟

تخطی شورای‌عالی کار

از سوی دیگر با اینکه مدیرعامل سازمان تامین‌اجتماعی به تازگی اعلام کرد افزایش حقوق بازنشستگان و مستمری‌بگیران از اردیبهشت اجرایی و پرداخت می‌شود، بازنشستگان نیز همچنان نسبت به حقوق‌های فعلی گلایه دارند. در این باره اخیرا انصاری بازنشسته تامین اجتماعی در نوشته‌ای به ریاست مجلس اعلام کرد: با توجه به تخطی شورای‌عالی کار از رعایت بند ۱ و ۲ ماده ۴۱ قانون کار و نقض معیارهای «نرخ تورم اعلامی از سوی بانک مرکزی» و «تامین هزینه زندگی یک خانواده متوسط»، تقاضا دارد به منظور دفاع از حق کارگران و به طور غیر‌مستقیم حق بازنشستگان، ترتیبی اتخاذ فرمایید به استناد تبصره ذیل ماده ۱ «آیین‌نامه اجرایی قانون نحوه اجرای اصول ۸۵ و ۱۳۸ قانون اساسی» مصوب ۲۶/۱۰/۱۳۹۱ مصوبه غیرقانونی شورای‌عالی کار برای ابطال و لغو در «هیات تطبیق مصوبات با قوانین» مورد بررسی و اقدام قرار گیرد و شورای‌عالی کار ملزم شود بر اساس نرخ تورم اعلامی از سوی بانک مرکزی، میزان افزایش دستمزد در سال ۱۴۰۲ را حداقل ۵/۴۶ درصد تعیین و تصویب کند.

در این باره دبیر اجرایی خانه کارگر ساوه و زرندیه گفت: تعیین دستمزد کارگران باید با تاکید بر اصل سه‌جانبه‌گرایی و بدون دخالت افراد غیرمرتبط صورت بگیرد.

داود میرزایی گفت: طبق ماده ۴۱ قانون کار؛ نمایندگان تشکل‌های کارگری، کارفرمایی و دولت در ماه‌های پایانی هر سال در شورای‌عالی کار گرد هم می‌آیند و در خصوص اصلی‌ترین دغدغه کارگران که حقوق و دستمزد سالانه است به بحث و بررسی می‌پردازند و در نهایت رقم دستمزد کارگران برای سال بعد را به گونه‌ای که منافع کارگران و کارفرمایان را در پی داشته باشد، به تصویب می‌رسانند.

دستمزد کفاف بیش از ۱۰ روز را نمی‌دهد

میرزایی افزود: قبل از آنکه رقم دستمزد کارگران از تصویب شورای‌عالی کار بگذرد فرآیندی را طی می‌کند که این فرآیند ابتدا از کمیته مزد و تحت عنوان بررسی ابعاد حداقل دستمزد مبتنی بر محاسبه نرخ تورم آغاز می‌شود. در کمیته مزد که در حقیقت متعلق به تشکل‌های کارگری است، نمایندگان هر گروه کارگری دور میز مذاکره نشسته و با بررسی قیمت‌های منطقه‌ای به دست آمده از سراسر کشور و آنالیز قیمت‌ها، حداقل‌های زندگی یک خانوار کارگری را بر مبنای نرخ تورم محاسبه می‌کنند و پس از آن گزارش جمع‌بندی شده را به ستاد دستمزد ارائه می‌دهند.

دبیر اجرایی خانه کارگر ساوه و زرندیه ادامه داد: جامعه کارگری در شرایطی قرار گرفته‌ که دستمزد آنها بیش از ۱۰ روز کفاف نمی‌دهد و کارگران این مبلغ را به سختی مدیریت می‌کنند. میرزایی اظهار کرد: شرایط بد اقتصادی باعث شده تا درآمد این قشر با هزینه‌های آنان برابری نداشته باشد و باید به همسران کارگران درود فرستاد که با مدیریت مناسب با این وضعیت اقتصاد کنار آمدند.

میرزایی ادامه داد: شورای‌عالی کار موظف است همه‌ساله طبق ماده ۴۱ قانون کار، میزان حداقل مزد کارگران را در نقاط مختلف کشور با توجه به درصد تورم اعلام شده از سوی بانک مرکزی و مرکز آمار ایران و سبد هزینه و معیشت یک خانوار چهار نفره تعیین کند.

وی افزود: افزایش حقوق کارگران باید با چانه‌زنی و با نگاه کارشناسی مشخص شود. متاسفانه یک اشتباه در این مهم باعث شرمندگی کارگر در برابر خانواده‌هایشان می‌شود. دبیر اجرایی خانه کارگر ساوه و زرندیه با اشاره به تورم ۴۷ درصدی بیان کرد: باید چانه‌زنی‌ها بر اساس قانون و در نظر گرفتن سبد معیشت عدد و رقم صورت بگیرد.

میرزایی تصریح کرد: انتظار داریم دولت فرمایشات رهبری را آویزه گوش قرار دهد و مشکلات فقرا و ضعفا را در آن لحاظ کند. وی یادآور شد: انتظار داریم همانند اوایل انقلاب زمین را به کارگر و کارمند اختصاص بدهند تا ساختمان‌سازی کنند و برنامه‌ریزی مدونی برای ایجاد شهرک مسکونی کارگری اقدام شود. دبیر اجرایی خانه کارگر ساوه و زرندیه گفت: انتظار داریم مجلس فراکسیون‌های کارگری را در جهت صیانت از حقوق کارگران تقویت کند.

  • 18
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۹
غیر قابل انتشار: ۱۰
جدیدترین
قدیمی ترین
با وجود افرادی مثل شما فهمیدم تا الان در مورد خدا اشتباه فکر میکردم.قناعت؟تو هم کارگر بودی/ مگر زمان کارگری شما تورم و گرانی به این شکل بوده چقدر انسان میتونه سنگدل باشه.مگه چکار کردین تو زندگی که باعث شده وجدان و انسانیت در شما از بین بره.قبلا افرادی مثل ما با زندگی متوسط میتونستیم در حد امکان به بقیه کمک کنیم الان نمیشه با این گرونی .چه برسه به کارگران مظلوم
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش