بهرام افشاری بار اول با« پایتخت ۵» برای مخاطب عام شناخته شد. او که دو سال پس از آن مجموعه مجدداً با فصل ششم این سریال نام خود را بر سر زبان ها انداخت، اینک سریال« دل» را در نمایش خانگی در حال توزیع دارد و فیلم« چشم و گوش بسته» را هم که آبان ماه سال ۹۸ اکران شد، برای انتشار در نمایش خانگی در راه دارد. به همین بهانه، چند نکته در مورد نقش هایی که بهرام افشاری در آنها دیده شده است، نوشته ایم.
کاراکترهایی قد بلند
بهرام افشاری تابحال در گفت وگوهایش اشاره نموده که در ابتدای ورود به عرصه بازیگری، فیزیک خاص و قد بلندش برای او دردسرساز شده است ولی همین خصوصیت افشاری سبب شده که در نقش کاراکترهای خاص به خوبی جا بیفتد و انتخاب مناسبی برای آن نقش ها باشد. به عنوان مثال در سریال« پایتخت» و فیلم« چشم و گوش بسته»، استفاده خوبی از قد بلند او شده و فیزیکش در این آثار کارکرد خاصی داشته است. شخصیت« بهتاش» در« پایتخت ۵» کاراکتری بود که عقاید، افکار و خصوصیت های شخصیتی اش با دیگر اعضای خانواده« معمولی» متفاوت بود، این تفاوت نه تنها در منش و اخلاق بلکه در ظاهر او از رنگ موها یا سبک لباس پوشیدنش گرفته تا قد بلندش دیده می شد. در« پایتخت ۶» هم او به دلیل قامت و دست های بلندی که داشت در پست دروازه بانی بسیار موفق بود.
این مسئله در فیلم« چشم و گوش بسته» هم محوریت دارد. در این فیلم او و دوستش« بهروز»، از جنبه های خاصی با یکدیگر کاملاً متضاد هستند و همین تضاد در فیلم لحظه های کمدی ایجاد می کند و باعث خیلی از حوادث می شود. یکی از تفاوت های آنان قدشان است. قد بلند« سعید» در مقابل قد نسبتا کوتاه« بهروز» یکی از تفاوت های بامزه آن هاست.
« قدم» متفاوت با« فاراب»
بیشتر آثار سینمایی بهرام افشاری، آثار قابل دفاعی نیستند و او هنوز این شانس را پیدا نکرده که در فیلم های مهم، خودی نشان بدهد. او بعد از شهرتی که در« پایتخت» بدستآورد بیشتر در فیلم های کمدی تجاری بازی کرده ولی بعضی از نقش هایی که ایفا کرده، فارغ از کیفیت کلی اثر، از لحاظ ویژگی های شخصیتی متفاوت و متنوع بوده و افشاری با بازی خوبش، خود را تکرار نکرده است. نقش« قدم» در فیلم« کارگر ساده نیازمندیم» و« فاراب» در سریال« دل»، دو نقش کاملاً متفاوتی هستند که این بازیگر تا الان تجربه کرده است.« قدم» جوان فقیر، ساده، بی تجربه و عاشق پیشه ای است که در تهران کار می کند اما« فاراب» زندانی سابقه داری است که در جوانی جزء لات های محله بوده و حالا در بند است. او تعادل روانی ندارد، عصبی است، از همسر سابقش به دلیل طلاق غیابی کینه دارد و خلاصه اهل شر به پا کردن است.
ساده لوح های کم هوش
بهرام افشاری در چند فیلم و سریال کمدی بازی کرده و تیپ های شخصیتی مختلفی را با بازی او در این آثار دیده ایم ولیکن میتوان بین دو نقش او مشابهت هایی یافت.« سعید» در فیلم« چشم و گوش بسته» جوان نابینایی است که می خواهد بر ضعف خود غلبه و شغلی پیدا کند،« انوش» در« رحمان ۱۴۰۰» آبدارچی یک شرکت است که دنبال گرفتن حقش از پسر رئیس خود است و علیه او و پدرش که آدم های سرمایه داری هستند، نقشه می کشد. از لحاظ ساده لوح بودن و کم هوشی،« سعید» مشابه« انوش» است. هر دوی این شخصیت ها با حماقت و نقش های ساده لوحانه خود، کارها را خراب می کنند و همه را به دردسر می اندازند. بهرام افشاری به خوبی از پس نقش های این چنینی برمی آید و در خنداندن مخاطب در آثار کمدی، موفق است.
کوتاه ترین نقش های غیرکمدی
بهرام افشاری در سینما علاوه بر« کارگر ساده نیازمندیم»، در دو فیلم غیرکمدی دیگر مثل« عصبانی نیستم» و« لانتوری» هم بازی کرده با این تفاوت که در این فیلم ها حضور کوتاهی داشته است. وی در« لانتوری» نقش یکی از افراد دارودسته خلافکاری به سرکردگی« پاشا»( با بازی نوید محمدزاده) را بازی می کند و با آن موهای تراشیده، نگاه مشکوک و قد بلندی که دارد، در همان نقش کمرنگ هم حضور مؤثری دارد. بهرام افشاری کوتاه ترین نقش غیرکمدی اش را در« عصبانی نیستم» بازی کرده و نقش شاگرد املاکی را برعهده داشته است که با نشان دادن خانه های گران قیمت ،« نوید» را مایوس می کند.
متفاوت ترین و محبوب ترین
در میان فیلم و مجموعه تلویزیونی های کمدی که بهرام افشاری بازی کرده، کاراکتر« بهتاش» در مجموعه تلویزیونی« پایتخت» متفاوت ترین نقش او بوده است.« بهتاش» جوان خودسر و بی اخلاق و فرصت طلبی است که با زرنگ بازی و سوءاستفاده از دیگران، به خواسته های خود می رسد و حرمت بزرگ ترها را هم نگه نمی دارد. او آدم بی ظرفیتی است که وقتی به جایگاه و ثروتی میرسد ، روی دیگری از شخصیت خود را نشان می دهد. شخصیت« بهتاش» از چند جهت با دیگر کاراکترهایی که او تا الان در فیلم های کمدی بازی کرده، تفاوت دارد و میتوان از آن بعنوان محبوب ترین نقش بهرام افشاری نام برد؛ هرچند این انتقاد هم زیاد شنیده می شد که بی ادبی این کاراکتر در فصل ۶ سریال، بیش از حد بوده و تا حدی آزاردهنده شده است.
مائده کاشیان
- 17
- 3