پنجشنبه ۰۱ آذر ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۳۰۲۰۰۰۶

معرفی انواع مختلف سبک های نمایشی در تئاتر

انواع سبک های نمایشی در تئاترانواع سبک های نمایشی در تئاتر
تئاتر، هنر زنده و پویایی است که قدمت آن به اعماق تاریخ بشر بازمی‌گردد. در طول قرن‌ها، انواع سبک های نمایشی در تئاتر پدید آمده‌اند. در ادامه این مقاله از سرپوش سفری به دنیای انواع سبک های نمایشی در تئاتر خواهیم داشت و با مهم‌ترین جریان‌های نمایشی از گذشته تا امروز آشنا می‌شویم.

تئاتر چیست؟

تئاتر، هنر زنده و پویایی است که قدمت آن به اعماق تاریخ بشر بازمی‌گردد. در طول قرن‌ها، انواع سبک های نمایشی در تئاتر پدید آمده‌اند که هر کدام بازتاب‌دهنده‌ی دوره‌ی تاریخی، فرهنگ و نگرش‌های هنری خاصی هستند. در این مقاله، سفری به دنیای انواع سبک های نمایشی در تئاتر خواهیم داشت و با مهم‌ترین جریان‌های نمایشی از گذشته تا امروز آشنا می‌شویم.

تاریخچه تئاتر و انواع سبک های نمایشی در تئاترانواع سبک های نمایشی جالب در تئاتر

انواع سبک های نمایشی در تئاتر

رئالیسم:

رئالیسم یکی از تاثیرگذارترین انواع سبک های نمایشی در تئاتر است که در قرن نوزدهم میلادی ظهور کرد. رئالیست‌ها بر این باور بودند که تئاتر باید تصویری صادقانه و واقع‌گرایانه از جامعه‌ی معاصر را به نمایش بگذارد. آن‌ها با تمرکز بر جزئیات زندگی روزمره، مسائل اجتماعی و روانشناسی شخصیت‌ها، سعی در القای حس باورپذیری به تماشاگر داشتند. آثار برجسته‌ای چون "خانه عروسک" اثر هنریک ایبسن و " باغ آلبالو" اثر آنتوان چخوف، نمونه‌هایی درخشان از سبک رئالیسم در تئاتر هستند.

رمانتیسم: 

در مقابل رئالیسم، سبک رمانتیسم قرار دارد که در اواخر قرن هجدهم میلادی شکل گرفت. رمانتیست‌ها بر اهمیت تخیل، احساسات و عواطف انسانی تاکید می‌کردند. آن‌ها به دنبال برانگیختن حس همدردی و هیجان تماشاگر بودند و در آثارشان اغلب به موضوعاتی چون عشق، طبیعت، قهرمانان تراژیک و دنیای ناشناخته می‌پرداختند. نمایش‌هایی مانند "رومئو و ژولیت" اثر ویلیام شکسپیر و " گوژپشت نوتردام" اثر ویکتور هوگو، نمونه‌هایی از سبک رمانتیسم در تئاتر به شمار می‌روند.

تئاتر پوچی:

تئاتر پوچی، تئاتر ابزورد یا نمایش بی‌ معنی به طورکلی به عنوان یک مکتب یا سبک واحد معرفی نشده است و ترکیبی از گروهی نمایشنامه نویس می باشد که در یک زمان واحد حاضر شدند و دیدگاهی یکسان درباره مسائل مختلف زندگی ایجاد کرده اند. طرفداران این سبک در مدت طولانی تلاش کردند تا شکل، محتوا و مضمون نمایش را با یکدیگر تطبیق دهند. طرفداران این سبک معتقد بودند که اگر زندگی پوچ و بی معنی است؛ فقط با شکلی از همان مقدار پوچی می توان آن را به تصویر کشید و بیان کرد. درحقیقت این گروه از افراد وارثان مکتب دادائیسم محسوب می شوند.

اکسپرسیونیسم:

این سبک که تحت عنوان درون آزمایی نیز شناخته می شود؛ برای اولین بار در یک نقاشی استفاده شد که عده از نقاشان را وصف می کند که از سبک امپرسیونیسم جدا شدند. هدفی که از این سبک وجود دارد؛ بیان تصورات، احساسات و رویاهایی است که در فکر خود داشتند. 

سبک اکسپرسیونیسم در سال های پیش از جنگ جهانی اول در آلمان گسترش پیدا کرد و اکسپرسیونیست های آلمانی راهی را می طلبیدند که نمایش حالت های درونی و ناخودآگاه انسان بودند. افراد مذکور در سال های اولیه تمام قوانین و قاعده های مرسوم در نمایش های رئالیستی و ناتورالیستی را حذف کردند. 

به طورکلی سبک اکسپرسیونیسم برای بیان و نشان دادن احساسات، رویاها، حالات درونی و تصورات به صورت تکان‌دهنده و متضاد به شمار می رود و نمایش‌نامه نویسان این سبک بیشتر بر روی شخصیت اصلی و ویژگی‌های روانشناختی او تمرکز دارند.

دادائیسم:

این سبک که به سرگردمی و مسخرگی نیز شناخته می شود، بعد از جنگ جهانی اول، کشتار و ویرانی های ایجاد شده توسط هنرمندان آلمانی پی ریزی شد، که تحت عنوان جنیش دادا معرفی شد. این جنبش بر اساس بی معنایی جهان بنا شد؛ بدین صورت که اگر جهان به صورت کلی بی معنا است پس تنها یک هنر بی معنا می تواند واکنش درستی به آن باشد.

طرفداران این سبک نهیلیسای بودند و نمایشنامه‌های نمایشنامه نویسان این سبک تألیفاتی بی معنا و غیرمتعارف داشتند. همین موضوع سبب می شد تا در برخی از موارد تماشاچیان واکنش های تندی نسبت به اجراهای آنها داشته باشند. 

سورئالسیم:

در ادامه روند انواع سبک های نمایشی در تئاتر باید به سبک سورئالیسم  اشاره کرد که شباهت هایی با سبک رمانتیسم دارد. در این سبک به خودانگیخته ذهنی ناب نگا می کند و تلاش دارد تا این اندیشه را با وسیله ای مانند کلام یا نوشته عنوان کند. در نتیجه تمام اندیشه بدون نظارت عقل و فارغ از مفاهیم زیبایی شناسی و اخلاقی بیان می‌شود. سورئالیسم هیچ غیرواقعیتی نداشته و در واقع همین غیر واقعیت‌ها هستند که سورئالیسم را شکل می‌دهند.

امپرسیونیسم:

این سبک به احساسات انسان تمرکز می کند و به نمایش های موجود در این سبک نیز نمایش های تاثیرگرایی گفته می شود. شخصیت‌هایی مبهم به همراه اندیشه‌های القایی در تمامی نمایش های این سبک دیده می شوند.

امپرسیونیسم از انواع سبک های نمایشی در تئاترانواع سبک های نمایشی در تئاتر؛ امپرسیونیسم

سمبولیسم:

اولین انحراف از رئالیسم؛ نمایش های سمبولیسم هستند که درحقیقت هنرمندان و پیروان آن اعتقاد دارند که تئاتر رئالیستی، ماوراءالطبیعه را درنظر نمی گیرد و نگرشی تک بعدی به انسان خواهد داشت. پیروان این مکتب معتقد هستند که واقعیت عینی اهمیت کمی دارد و حقیقت نابتری که در چیزهای درونی، ذهنی و مرموز است اهمیت خواهند داشت. به همین دلیل برای اینکه واقعیت را نشان دهد از نماد، استعاره و اسطوره استفاده می کند درنتیجه از همین طریق می تواند واقعیت را به صورت غیرمستقیم بیان و درک کند. 

ناتورئالیسم:

یکی از انواع تئاترهای ایران و جهان؛ ناتورئالیسم است که به عنوان یک سبک نوظهور در اواخر سده نوزده بیان می شود. این سبک از دید فلسفه به قدرت کامل و محض ظبیعت که نظم فوق العاده ای دارد، اشاره می کند. بازگشت زندگی انسان‌ها به طبیعت در طول تئاتر نمونه‌ای از ناتورئالیسم است.

فرمالیسم:

فرمالیسم یکی دیگر از سبک و انواع نمایش های تئاتر است که در ایران نیز به چشم می خورد. طرفداران این سبک اعتقاد دارند که ارزش یک اثر به ویژگی و ساختار آن وابسته است، از طرفی تمامی محتوای ارزشمند یک اثر نیز داخل آن قرار گرفته است. در واقع از ویژگی‌های سبک فرمالیسم می‌توان به حذف زبان، کوچک‌شدن تئاتر، گنگ بودن، انتظار از بیان و … اشاره نمود.

تئاتر اپیک:

تئاتر اپیک براساس هدف سیاسی و روایت دو جنگ خواهد بود. تعذیه هایی که در ایران برپا می شوند به این سبک بسیار شباهت دارند. از جمله خصوصیات این سبک می توان به عدم ارتباط حسی با مخاطب، اجرای روایت داستان به جای وقوع داستان و … اشاره کرد.

مدرنیسم:

یکی دیگر از انواع ژانرهای تئاتر؛ سبک مدرنیسم است که معنی آن از گرایش های فکر و رفتاری نسبت به پدیده های فرهنگی امروزه گرفته شده است. در حقیقت سبک مدرنیسم سبکی گسترده و بی‌انتها بوده که ترکیبی از هنر، اقتصاد و فرهنگ را شامل می‌شود.

کمدی کلاسیک:

یکی دیگر از سبک های تئاتر کمدی است که ظاهری طنز دارد اما درحقیقت به دنبال مسائل مختلف مانند نقض های جامعه می گردد. این سبک کمدی، قوانینی رسمی داشته و به دنبال طنزی عقل‌پسند، عمیق و حرکات حساب‌شده بازیگران است.

کمدی رمانتیک:

در این سبک بر روی موضوع عشق تمرکز می شود، درحقیقت به صورت خنده و دار و کمدی به عشق می پردازند. در این سبک ساختار کمدی کلاسیک کمتر مورد استفاده قرار می‌گیرد.

انواع سبک های نمایشی جذاب در تئاترمعرفی انواع سبک های نمایشی در تئاتر

تاثیر انواع سبک های نمایشی در تئاتر بر مخاطب

انواع سبک های نمایشی در تئاتر هر کدام به گونه‌ای بر مخاطب تاثیر می‌گذارند. تئاتر می‌تواند به سرگرمی، آموزش، تهییج تفکر، برانگیختن احساسات و ایجاد همدلی در مخاطب بپردازد. تماشای تئاتر می‌تواند تجربه‌ای ارزشمند و ماندگار باشد که دیدگاه مخاطب را نسبت به دنیای اطرافش تغییر دهد و او را به تفکر و تأمل در مسائل مختلف وا دارد.

انتخاب سبک مناسب برای خلق اثر نمایشی

انتخاب سبک مناسب برای خلق اثر نمایشی به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله موضوع نمایش، پیامی که می‌خواهد به مخاطب منتقل شود، سلیقه و مهارت کارگردان و بازیگران و مخاطبی که نمایش برای آن اجرا می‌شود. هنرمندان تئاتر با شناخت انواع سبک های نمایشی در تئاتر و استفاده‌ی خلاقانه از آن‌ها می‌توانند آثاری بدیع و ماندگار خلق کنند که مخاطبان را مجذوب خود کرده و تاثیری عمیق بر آن‌ها بگذارند.

انواع سبک های نمایشی جالب در تئاترانتخاب انواع سبک های نمایشی در تئاتر

سخن پایانی درباره انواع سبک های نمایشی در تئاتر

انواع سبک های نمایشی در تئاتر گنجینه‌ای گرانبها از هنر و خلاقیت بشری هستند. هر کدام از این سبک‌ها دریچه‌ای به دنیای متفاوتی می‌گشایند و تجربه‌ای منحصر به فرد برای مخاطب رقم می‌زنند. تماشای تئاتر و آشنایی با انواع سبک های نمایشی در تئاتر، می‌تواند افق دید ما را گسترش دهد، ما را به تفکر و تأمل در مسائل مختلف وا دارد و احساسات و عواطف ما را برانگیزد.

گردآوری: بخش هنر و سینمای سرپوش

  • 18
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
دیالوگ های ماندگار درباره خدا

دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا پنجره ای به دنیای درون انسان می گشایند و راز و نیاز او با خالق هستی را به تصویر می کشند. در این مقاله از سرپوش به بررسی این دیالوگ ها در ادیان مختلف، ادبیات فارسی و سینمای جهان می پردازیم و نمونه هایی از دیالوگ های ماندگار درباره خدا را ارائه می دهیم. دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا همیشه در تاریکی سینما طنین انداز شده اند و ردی عمیق بر جان تماشاگران بر جای گذاشته اند. این دیالوگ ها می توانند دریچه ای به سوی دنیای معنویت و ایمان بگشایند و پرسش های بنیادین بشری درباره هستی و آفریننده آن را به چالش بکشند. دیالوگ های ماندگار و زیبا درباره خدا نمونه دیالوگ درباره خدا به دلیل قدرت شگفت انگیز سینما در به تصویر کشیدن احساسات و مفاهیم عمیق انسانی، از تاثیرگذاری بالایی برخوردار هستند. نمونه هایی از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا در اینجا به چند نمونه از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا اشاره می کنیم: فیلم رستگاری در شاوشنک (۱۹۹۴): رد: "امید چیز خوبیه، شاید بهترین چیز. و یه چیز مطمئنه، هیچ چیز قوی تر از امید نیست." این دیالوگ به ایمان به خدا و قدرت امید در شرایط سخت زندگی اشاره دارد. فیلم فهرست شیندلر (۱۹۹۳): اسکار شیندلر: "من فقط می خواستم زندگی یک نفر را نجات دهم." این دیالوگ به ارزش ذاتی انسان و اهمیت نجات جان انسان ها از دیدگاه خداوند اشاره دارد. فیلم سکوت بره ها (۱۹۹۱): دکتر هانیبال لکتر: "خداوند در جزئیات است." این دیالوگ به ظرافت و زیبایی خلقت خداوند در دنیای پیرامون ما اشاره دارد. پارادیزو (۱۹۸۸): آلفردو: خسته شدی پدر؟ پدر روحانی: آره. موقع رفتن سرازیریه خدا کمک می کنه اما موقع برگشتن خدا فقط نگاه می کنه. الماس خونین (۲۰۰۶): بعضی وقتا این سوال برام پیش میاد که خدا مارو به خاطر بلاهایی که سر همدیگه میاریم می بخشه؟ ولی بعد به دور و برم نگاه می کنم و به ذهنم می رسه که خدا خیلی وقته اینجارو ترک کرده. نجات سربازان رایان: فرمانده: برید جلو خدا با ماست ... سرباز: اگه خدا با ماست پس کی با اوناست که مارو دارن تیکه و پاره می کنن؟ بوی خوش یک زن (۱۹۹۲): زنها ... تا حالا به زن ها فکر کردی؟ کی خلقشون کرده؟ خدا باید یه نابغه بوده باشه ... زیر نور ماه: خدا خیلی بزرگتر از اونه که بشه با گناه کردن ازش دور شد ... ستایش: حشمت فردوس: پیش خدا هم که باشی، وقتی مادرت زنگ می زنه باید جوابشو بدی. مارمولک: شاید درهای زندان به روی شما بسته باشد، اما درهای رحمت خدا همیشه روی شما باز است و اینقدر به فکر راه دروها نباشید. خدا که فقط متعلق به آدم های خوب نیست. خدا خدای آدم خلافکار هم هست. فقط خود خداست که بین بندگانش فرقی نمی گذارد. او اند لطافت، اند بخشش، بیخیال شدن، اند چشم پوشی و رفاقت است. دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم مارمولک رامبو (۱۹۸۸): موسی گانی: خدا آدمای دیوونه رو دوس داره! رمبو: چرا؟ موسی گانی: چون از اونا زیاد آفریده. سوپر نچرال: واقعا به خدا ایمان داری؟ چون اون میتونه آرامش بخش باشه. دین: ایمان دارم یه خدایی هست ولی مطمئن نیستم که اون هنوز به ما ایمان داره یا نه. کشوری برای پیرمردها نیست: تو زندگیم همیشه منتظر بودم که خدا، از یه جایی وارد زندگیم بشه ولی اون هیچوقت نیومد، البته اگر منم جای اون بودم خودمو قاطی همچین چیزی نمی کردم! دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم کشوری برای پیرمردها نیست سخن پایانی درباره دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا در هر قالبی که باشند، چه در متون کهن مذهبی، چه در اشعار و سروده ها و چه در فیلم های سینمایی، همواره گنجینه ای ارزشمند از حکمت و معرفت را به مخاطبان خود ارائه می دهند. این دیالوگ ها به ما یادآور می شوند که در جستجوی معنای زندگی و یافتن پاسخ سوالات خود، تنها نیستیم و همواره می توانیم با خالق هستی راز و نیاز کرده و از او یاری و راهنمایی بطلبیم. دیالوگ های ماندگار سینمای جهان درباره خدا گردآوری: بخش هنر و سینمای سرپوش

ویژه سرپوش