پنجشنبه ۰۱ آذر ۱۴۰۳
۱۴:۴۸ - ۳۰ دي ۱۳۹۵ کد خبر: ۹۵۱۰۰۱۵۹۸
هنرهای تجسمی

مجسمه خیام به آمریکا می رود

اخبار هنرهای تجسمی,خبرهای هنرهای تجسمی,هنرهای تجسمی,مجسمه خیام

زنگ طبقه اول را می‌فشارم، در باز می‌شود و صدایی که ابتدا نمی‌دانم از کجاست به داخل راهنمایی‌ام می‌کند. صدا از طبقه پایین می‌آید، استاد با لبخندی گشاده به سمت کارگاه که در زیرزمین منزلش واقع شده، هدایتم می‌کند. به هر گوشه‌ای نگاه می‌کنم یک تابلو و یک مجسمه که هر کدام حرف‌ها در دل‌شان دارند، جاخوش کرده‌اند.

 

در گوشه‌ای از آتلیه تصویر سنجاب شهربازی تهران را می‌بینی و به یک‌باره به دوران کودکی‌ات پرتاب می‌شوی؛ کمی آن‌طرف‌تر تصویری از نقش‌برجسته‌های سالن اصلی ایستگاه مترو امام خمینی (ره) و در گوشه‌ای دیگر مجسمه سنگی سفید استاد عمر خیام جلب توجه می‌کند. در آن میان، دو قو را می‌بینی که با گشودن بالاهای‌شان، واژه صلح را ساخته‌اند، همان تندیس صلح که حالا در یونسکو نصب شده است.

 

«حسین فخیمی» استاد بازنشسته و پیشکسوت نمونه مجسمه‌سازی متولد ۱۳۲۴ و در شهرستان ابهر به دنیا آمده است و خودش می‌گوید «از دوران کودکی اشکالی با گل و خمیر نان درست می‌کردم و بعدها دست‌سازهای هنری‌ام در مدرسه به نمایش گذاشته شد».

 

او پس از پایان دوره راهنمایی و در سال ۱۳۴۱ به موزه مردم‌شناسی راه می‌یابد و مجسمه‌سازی را به‌صورت تجربی شروع می‌کند و ۱۲ سال بعد برای تحصیل رهسپار اسپانیا می‌شود و در مدت ۵ / ۲ سال موفق به کسب عنوان پروفسوری در رشته طراحی از سوی پادشاه اسپانیا و طی دوره‌های فوق تخصصی در رشته مدال و نشان‌سازی و ریخته‌گری و گراور می‌شود.

 

وی پس از بازگشت به ایران در وزارت فرهنگ و هنر مشغول به کار می‌شود. خود او درباره دوران کاری‌اش می‌گوید: من ۱۰ سال از عمرم را وقف انقلاب کردم و از پایه‌گذاران سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران و از جمله برنامه‌ریزان و موسسان انجمن مجسمه‌سازان و به‌عنوان هیات مدیره این انجمن در سال ۱۳۷۷ بودم. در شورای انقلاب هم خیلی کار کردم و وقت زیادی در ابتدای انقلاب برای فعالیت شورا داشتم که البته بعدها هم تا حدودی به ضرر من شد. از سال ۱۳۶۶ من بازنشسته شدم تا بتوانم خدمات موثرتری ارائه کنم.

 

فخیمی که نشان درجه یک هنرمندی از شورای ارزشیابی هنرمندان کشور (همتراز دکتری هنر) و دو بار لوح و گواهی پیشکسوت نمونه ملی در کل کشور را از ریاست جمهوری در سال‌های ۱۳۷۸ و ۱۳۹۲ برای طراحی و ساخت تندیس صلح در سال ۱۳۶۴، از دبیرکل یونسکو تقدیرنامه دریافت کرده است، دوران بازنشستگی را دوران پایان کار و استراحت نمی‌داند و می‌گوید: بسیار فعال هستم. هر شب تا ساعت ۳ یا ۴ بیدار می‌مانم و مشغول کارکردن هستم، چون واقعا وقت کم است. معتقدم تا عمر داریم باید تلاش کرد.

 

او ادامه می‌دهد: «من روحیه و عشق به کار و تلاش را از خداوند گرفته‌ام. باید با اندیشه و فکر تلاش کرد. وقتی من قدر و منزلت خودم را بدانم هر لحظه از عمر من گران است و هر لحظه بی‌کاری خیانت است. خدا هم نمی‌فرماید که اگر به سنی از زندگی رسیدید، بازنشسته می‌شوید، بلکه تاکید دارد که آن انسانی شایسته است که پرستش می‌کند و عمل صالح انجام می‌دهد و به حق توسل می‌جوید و صبر می‌کند. شاید سوره والعصر برای انسان راهنمای خوبی در زندگی باشد. انسان تا زمانی که زنده است و تا آخرین لحظه باید تلاش کند.

 

این استاد بازنشسته و پیشکسوت نمونه پیشنهادی هم برای صندوق بازنشستگی دارد و می‌گوید: در همین زمینه، من طرحی به صندوق بازنشستگی کشوری ارائه کردم که ظاهرا به معاون اول رئیس جمهور ارائه شده است تا جایگاه پیشکسوتان و افراد باتجربه در دستگاه‌ها و اداره‌های دولتی حفظ شود. در این طرح تلاش می‌شود تا در اداره‌ها جایگاه یا صندلی مخصوصی برای فردی که به‌دلیل پایان یافتن دوره خدمت اداره را ترک کرده، اختصاص یابد تا او بتواند حداقل هفته‌ای یک‌بار در اداره و در محل کار خود حاضر شود.

 

فخیمی ادامه می‌دهد: این به معنی ارج نهادن به جایگاه و ارزش افراد دیرپای و باتجربه جامعه به او است، ضمن این‌که کارمند جوان‌تر نیز درمی‌یابد که این جایگاه محترم است و باید حرمت این جایگاه و تجربه حفظ شود. بنابراین این فرد به راحتی به فرد فعال جامعه تبدیل می‌شود و جامعه نیز به جامعه‌ای با اخلاق، مودب و صمیمی تبدیل خواهد شد، چراکه حرمت‌ها حفظ می‌شود. اگر بپذیرند که از تجربه پیشکسوتان می‌توان استفاده کرد، جامعه و بخصوص بخش دولتی و اداری وضعیت بهتر و متعالی‌تری خواهد یافت.

 

او با اشاره به این‌که اگر فردی با یک تجربه خاص، سن کاری‌اش تمام شده، در بیشتر افراد این وضعیت به معنی اتمام کار است، می‌گوید: اما اگر مدیریت صحیحی حاکم باشد، از وجود این افراد می‌توان استفاده کرد. وقتی افراد به سن پیری می‌رسند، یعنی از تجربه بالایی برخوردارند. حضرت علی (ع) هم می فرمایند که تجربه بالاتر از علم است. برای انسان تجربه است که پختگی همراه می‌آورد. برای انسان‌های امروز، پس از یک دوره کار کردن، وقتی حکم بازنشستگی دریافت می‌کنند، به معنی این است که زندگی و کار تمام شده است. در حالی که تازه از پختگی باید بهره‌برداری کرد.

 

در گذشته اگر در خانواده مشکلی وجود داشت، بزرگ‌ترها، تکیه‌گاه خانواده بودند و پادرمیانی می‌کردند تا مشکل برطرف شود. در واقع این‌گونه است که خانواده رنگ و بوی مهربانی خود را باز می‌یابد.

استاد با حوصله و اشتیاق پیشینه تک‌تک مجسمه‌هایش را بازگو می‌کند. اثر ماندگار او تندیس خیام است. وی درباره تندیس خیام و ماجرای ساخت آن این‌گونه توضیح می‌دهد: سال ۱۳۷۹ از طرف سفارت ایران در رم اطلاع دادند که شهرداری فلورانس به مناسبت نهصدمین سالگرد خیام مراسمی برگزار می‌کند و علاقه‌مند است تا تندیس خیام در فلورانس نصب شود. در نتیجه از من خواستند تا در این کار شرکت کنم. من تا آن زمان خیام را مثل دیگران می‌شناختم که تنها یک شاعر است؛ اما پس از شش‌ماه مطالعه فهمیدم که او اصلا علاقه‌ای به شاعری نداشته و شعرهای منتسب به او نیز پس از وفات خیام منتشر شده است. خیام در حقیقت یک متفکر، فیلسوف، منجم و ریاضیدان بود و با این اندیشمندی پیکره خیام را از متن شعر معروف او ساختم که می گوید: اجرام که ساکنان این ایوانند / اسباب تردد خردمندانند / هان تا سر رشته خرد گم نکنی / کانان که مدبرند سرگردانند.

 

او ادامه می‌دهد: برای تهیه سنگی که با آن مجسمه خیام را بسازم، ۵ / ۱ سال در تمام معادن ایران و حتی از شرق تا غرب ایران جست‌وجو کردم و بیش از ۱۰۰ جلد کتاب، بروشور و منابع مختلف را مطالعه کردم تا سنگ مناسب را شناسایی کنم. پس از این مدت مطالعه و جست‌وجو از شرق تا غرب، در نهایت در ازنای لرستان و در ۲۰۰ متری عمق زمین و با هشت‌ماه تلاش شبانه‌روزی قطعه‌ای ۱۸ تنی از سنگ مورد نظر را استخراج و به کارگاه منتقل کردیم، البته برای تراش پیکره فقط ۱۲ تن کافی بود. این سنگ ویژگی‌های خاصی باید داشته باشد، یعنی باید سفید و بی‌رگه و از خانواده چینی باشد. این نوع سنگ بسیار کمیاب است. مقاومت سنگ هم در مقابل عوامل جوی بسیار بالاست.

وی می‌افزاید: سال ۱۳۷۹ با وزارت خارجه قرارداد کار منعقد شد، اما با توجه به مشکلاتی که پیش آمد، کار تا چند سال بعد طول کشید. در هنگام ساخت مجسمه و در زمان سفر آقای روحانی به آمریکا این بحث مطرح شد که خوب است مجسمه‌ای از ایران در یک باغ ایرانی در آمریکا نصب شود، به این ترتیب مجسمه‌ای که برای ایتالیا ساخته شده بود با هماهنگی وزرای خارجه و فرهنگ و ارشاد و موافقت شهردار تهران به آمریکا ارسال شد.

 

یکی دیگر از مجسمه‌های خیام که درخواست شد تا در نیشابور نصب شود. قرار بود برای این مجسمه در نیشابور بقعه‌ای تعبیه شود و داخل بقعه، آب‌نمایی نصب شود تا آب وسیله‌ای برای ایجاد فاصله مجسمه با بازدیدگنندگان و جلوگیری از تخریب آن باشد. ضمن این‌که مکانی برای نمایش آثار دیگر خیام در دیوار بقعه در نظر گرفته شود تا مردم با آثار خیام و اندیشه او آشنا شوند و عملا فضای زمان زیست خیام به بازدیدکنندگان نشان داده شود که به هر حال، ساخت این فضا به جایی نرسید و مجسمه نیز با وضعیت بسیار بدی تا نیشابور حمل شد و اکنون هم در داخل شیشه نگهداری می‌شود.

 

وی درباره تندیس صلح که چند سالی است در یونسکو نصب شده است نیز می‌گوید: تندیس صلح در سال ۱۳۶۴ و در بحبوحه جنگ تحمیلی ساخته شد که کلمه صلح به‌طور خاصی در این تندیس تعبیه شده است. در واقع، این تندیس حاصل پیوستن دو قو به شکلی است که کلمه فارسی صلح را نشان می‌دهد. این تندیس سبب شد تا تقدیرنامه‌ای از طرح یونسکو به من اهدا شود و در سراسر جهان هم این تندیس ساخته شده است. از جمله خود یونسکو که تندیس صلح در آن نصب شده است و کشورهای زیادی از جمله فدراسیون روسیه و رییس شهرداران صلح جهان خواستار داشتن آن هستند.   

 

نمی‌توان حسین فخیمی را بازنشسته‌ای با مختصاتی مانند خمودی و خستگی و بیماری توصیف کرد. او پویا و فعال است و فکرهای نویی در سر و کوله‌باری از تجربه بر پشت دارد. ایده او راه‌اندازی «شهر تندیسان» است، شهری که با آموزش از سطح ابتدایی شروع می‌شود و تا دوره دکتری به آموختن و خودباوری انسان‌ها کمک می‌کند. این شهر مجموعه‌ای است از زیرمجموعه‌های مختلف صنعت و هنر که فرد در هنگام آموزش در کارگاه‌های مختلف هم در حال کسب تجربه است. عامل ورودی و ماندگاری در این شهر نیز عشق است. شاید در دنیا شهرهای مشابهی وجود دارد که بیشتر جنبه نمایشی دارند، اما در اینجا فرد به جایی می‌رسد که خود و استعدادش را کشف می‌کند و خودش را باور می‌کند. بخشی از این برنامه در فرهنگستان هنر با همکاری علی معلم اجرایی شد و او با امکاناتی که در اختیار داشت، زمینه‌های آموزش طراحی و مجسمه‌سازی را برای علاقه‌مندان ایجاد کرد.

 

در این شهر، چیزی به نام کپی کردن وجود ندارد، بلکه باید تفکر شود و براساس این تفکر چیزی خلق و تولید شود. در شهر تندیسان، بخش‌های متفاوتی مانند مجسمه‌سازی برای تمام متریال‌ها، کارگاه‌های ریخته‌گری، مدال و نشان‌سازی و بخش‌های فراوانی از نظر آموزشی در نظر گرفته شده و امروز به‌دلیل تقاضای دانشجویان و مسوولان و صاحب‌نظران فرهنگی و هنری کشور و احساس ضرورتی که برای اجرایی شدن این طرح وجود دارد که می‌تواند اقتصاد مقاومتی را در همه ابعاد، اشتغال و کارآفرینی و خود اتکایی و خودکفایی جوانان را عملیاتی کند و بازار را از بی‌هویتی برهاند، قرار است تا اجرایی شود. اکنون برای این طرح در سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی ۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار در نظر گرفته شده و با زمینی که شهرداری تهران اختصاص داده، در ادامه فازهای سه‌گانه بوستان نهج‌البلاغه و در فاز سوم آن، به وسعت ۴۰ هزار مترمربع در نظر گرفته شده، پیاده می‌شود.

 

 

 

 

isna.ir
  • 13
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
دیالوگ های ماندگار درباره خدا

دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا پنجره ای به دنیای درون انسان می گشایند و راز و نیاز او با خالق هستی را به تصویر می کشند. در این مقاله از سرپوش به بررسی این دیالوگ ها در ادیان مختلف، ادبیات فارسی و سینمای جهان می پردازیم و نمونه هایی از دیالوگ های ماندگار درباره خدا را ارائه می دهیم. دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا همیشه در تاریکی سینما طنین انداز شده اند و ردی عمیق بر جان تماشاگران بر جای گذاشته اند. این دیالوگ ها می توانند دریچه ای به سوی دنیای معنویت و ایمان بگشایند و پرسش های بنیادین بشری درباره هستی و آفریننده آن را به چالش بکشند. دیالوگ های ماندگار و زیبا درباره خدا نمونه دیالوگ درباره خدا به دلیل قدرت شگفت انگیز سینما در به تصویر کشیدن احساسات و مفاهیم عمیق انسانی، از تاثیرگذاری بالایی برخوردار هستند. نمونه هایی از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا در اینجا به چند نمونه از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا اشاره می کنیم: فیلم رستگاری در شاوشنک (۱۹۹۴): رد: "امید چیز خوبیه، شاید بهترین چیز. و یه چیز مطمئنه، هیچ چیز قوی تر از امید نیست." این دیالوگ به ایمان به خدا و قدرت امید در شرایط سخت زندگی اشاره دارد. فیلم فهرست شیندلر (۱۹۹۳): اسکار شیندلر: "من فقط می خواستم زندگی یک نفر را نجات دهم." این دیالوگ به ارزش ذاتی انسان و اهمیت نجات جان انسان ها از دیدگاه خداوند اشاره دارد. فیلم سکوت بره ها (۱۹۹۱): دکتر هانیبال لکتر: "خداوند در جزئیات است." این دیالوگ به ظرافت و زیبایی خلقت خداوند در دنیای پیرامون ما اشاره دارد. پارادیزو (۱۹۸۸): آلفردو: خسته شدی پدر؟ پدر روحانی: آره. موقع رفتن سرازیریه خدا کمک می کنه اما موقع برگشتن خدا فقط نگاه می کنه. الماس خونین (۲۰۰۶): بعضی وقتا این سوال برام پیش میاد که خدا مارو به خاطر بلاهایی که سر همدیگه میاریم می بخشه؟ ولی بعد به دور و برم نگاه می کنم و به ذهنم می رسه که خدا خیلی وقته اینجارو ترک کرده. نجات سربازان رایان: فرمانده: برید جلو خدا با ماست ... سرباز: اگه خدا با ماست پس کی با اوناست که مارو دارن تیکه و پاره می کنن؟ بوی خوش یک زن (۱۹۹۲): زنها ... تا حالا به زن ها فکر کردی؟ کی خلقشون کرده؟ خدا باید یه نابغه بوده باشه ... زیر نور ماه: خدا خیلی بزرگتر از اونه که بشه با گناه کردن ازش دور شد ... ستایش: حشمت فردوس: پیش خدا هم که باشی، وقتی مادرت زنگ می زنه باید جوابشو بدی. مارمولک: شاید درهای زندان به روی شما بسته باشد، اما درهای رحمت خدا همیشه روی شما باز است و اینقدر به فکر راه دروها نباشید. خدا که فقط متعلق به آدم های خوب نیست. خدا خدای آدم خلافکار هم هست. فقط خود خداست که بین بندگانش فرقی نمی گذارد. او اند لطافت، اند بخشش، بیخیال شدن، اند چشم پوشی و رفاقت است. دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم مارمولک رامبو (۱۹۸۸): موسی گانی: خدا آدمای دیوونه رو دوس داره! رمبو: چرا؟ موسی گانی: چون از اونا زیاد آفریده. سوپر نچرال: واقعا به خدا ایمان داری؟ چون اون میتونه آرامش بخش باشه. دین: ایمان دارم یه خدایی هست ولی مطمئن نیستم که اون هنوز به ما ایمان داره یا نه. کشوری برای پیرمردها نیست: تو زندگیم همیشه منتظر بودم که خدا، از یه جایی وارد زندگیم بشه ولی اون هیچوقت نیومد، البته اگر منم جای اون بودم خودمو قاطی همچین چیزی نمی کردم! دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم کشوری برای پیرمردها نیست سخن پایانی درباره دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا در هر قالبی که باشند، چه در متون کهن مذهبی، چه در اشعار و سروده ها و چه در فیلم های سینمایی، همواره گنجینه ای ارزشمند از حکمت و معرفت را به مخاطبان خود ارائه می دهند. این دیالوگ ها به ما یادآور می شوند که در جستجوی معنای زندگی و یافتن پاسخ سوالات خود، تنها نیستیم و همواره می توانیم با خالق هستی راز و نیاز کرده و از او یاری و راهنمایی بطلبیم. دیالوگ های ماندگار سینمای جهان درباره خدا گردآوری: بخش هنر و سینمای سرپوش

ویژه سرپوش