جمعه ۰۳ اسفند ۱۴۰۳
۱۴:۲۷ - ۰۲ اسفند ۱۴۰۳ کد خبر: ۱۴۰۳۱۲۰۱۰۵
فستیوال ها و جشنواره های هنری

کارگردان‌های نامزد اسکار ۲۰۲۵ از بدترین تا بهترین

اسکار,کارگردان‌های نامزد اسکار 2025

دیجی کالا | مدتی قبل بود که نامزدهای نود و هفتمین دوره جوایز اسکار معرفی شدند و مطابق انتظار، این فهرست با بازخوردهای ضدونقیضی روبه‌رو شد. از طرفی، سیزده نامزدی برای یک فیلم موزیکال ملودرام که با اهداف خاصی ساخته شده، یعنی «امیلیا پرز» گیج‌کننده و حتی توهین‌آمیز بود و از طرف دیگر، اینکه به فیلم «ماده» و بازیگر اصلی‌اش، دمی مور، توجه شد، اتفاق خوشایندی به حساب می‌آمد. وضعیت برای کارگردان‌های نامزد اسکار ۲۰۲۵ هم چندان متفاوت نیست.

مانند سال‌های گذشته، امسال هم پنج فیلمساز، در بخش بهترین کارگردانی نامزد شده‌اند که هر کدامشان سبک خاص خودشان را دارند. ما در این مقاله، آن‌ها را رتبه‌بندی کرده‌ایم اما نه بر اساس کارنامه‌ی حرفه‌ای آن‌ها، بلکه بر اساس عملکردشان در آخرین فیلمی که تولید کرده‌اند. شاید نیازی به گفتن نباشد که چنین فهرست‌هایی سلیقه‌ای هستند اما اگر فیلم‌های مذکور را تماشا کرده‌اید، احتمالا موافق هستید که بعضی از آن‌ها برای کسب جایزه‌ی کارگردانی سزاوارتر هستند.

۵- ژاک اودیار

امیلیا پرز (Emilia Pérez)

اسکار,کارگردان‌های نامزد اسکار 2025

ژاک اودیار فیلم‌های درخشانی در کارنامه دارد، از جمله «یک پیامبر» (۲۰۰۹)، «زنگار و استخوان» (۲۰۱۲) و «برادران سیسترز» (۲۰۱۸). با این حال، او اولین نامزدی اسکار خود را برای فیلم جنجالی و سوال‌برانگیز «امیلیا پرز» دریافت کرد. این فیلم موزیکال عجیب، داستان یک قاچاقچی سابق مواد مخدر (کارلا سوفیا گاسکون) را روایت می‌کند که از یک وکیل (زوئی سالدانا) کمک می‌گیرد تا به یک زن تبدیل شود. سال‌ها بعد، امیلیا بازمی‌گردد و بار دیگر درخواست کمک می‌کند تا بتواند فرزندانش را پس بگیرد.

«امیلیا پرز» پدیده‌ی عجیبی است و تردیدی وجود ندارد که بیش از حد تحویل گرفته شده. اگر سخت‌گیر نباشیم، باید ژاک اودیار را برای جسارت‌هایش تحسین کنیم، زیرا فیلمی ساخته که انتظارات را نادیده می‌گیرد و به فرمول‌های رایج پایبند نیست. اما اگر سخت‌گیر باشیم، این یک فیلم آزاردهنده و توهین آمیز است که نباید تا این اندازه مورد توجه قرار می‌گرفت. فیلم حواشی زیادی ایجاد کرده و بعید نیست که با همین جنجال‌ها و سوژه‌ی حساسی که دارد، جایزه اسکار بهترین فیلم را هم به دست بیاورد.

۴- جیمز منگولد

یک ناشناخته کامل (A Complete Unknown)

اسکار,کارگردان‌های نامزد اسکار 2025

جیمز منگولد فیلمساز کهنه‌کاری است که بارها استعدادهای خودش را در ژانرهای مختلف نشان داده است، از وسترن‌های خوبی مانند «۳:۱۰ به یوما» و فیلم‌های ابرقهرمانی پرفروشی مثل «لوگان» (۲۰۱۷) تا آثار زندگی‌نامه‌ای موفقی همچون «فورد در برابر فراری» (۲۰۱۹). او پیش از این هم سزاوار نامزدی اسکار بود اما این اتفاق نخستین بار با «یک ناشناخته کامل» رخ داد، فیلمی که در آن، تیموتی شالامی نقش باب دیلن را ایفا می‌کند.

«یک ناشناخته کامل» فیلم موزیکال زندگی‌نامه‌ای خوبی است و شباهت‌های موضوعی و ساختاری بسیاری با ساخته‌ی قبلی منگولد در این ژانر، یعنی فیلم «سربه‌راه باش» (۲۰۰۵) دارد که درباره‌ی زندگی جانی کش بود. مانند آن فیلم، «یک ناشناخته کامل» با ریتم مناسبی پیش می‌رود (این یکی از مهارت‌های منگولد است که ریتم فیلم‌هایش هرگز نمی‌خوابند) اما اگر دقیق‌تر به آن بنگریم، چندان زیر پوست باب دیلن نمی‌رود تا متوجه شویم چرا مردی افسانه‌ای است. در عوض، فیلم بیشتر یک نامه‌ی عاشقانه به این موزیسین بزرگ است. فیلم در مجموع خوش‌ساخت است اما جیمز منگولد قبلا کارگردانی‌های بهتری هم داشته است.

۳- شان بیکر

آنورا (Anora)

اسکار,کارگردان‌های نامزد اسکار 2025

شان بیکر از آن فیلمسازانی است که سال‌ها تلاش کرد و نادیده گرفته شد اما به لطف ساخته‌ی کمدی-درام عاشقانه نامتعارف اخیرش، در نهایت در کانون توجه قرار گرفت و یک نامزدی اسکار دریافت کرد. مایکی مدیسون، بازیگر با استعدادی که او هم در این سال‌ها نایده گرفته شده، نقش یک رقصنده به نام آنورا را بازی می‌کند که پس از یک ازدواج عجولانه با جوانی ثروتمند، زندگی‌اش وارد سرازیری می‌شود.

فیلم «آنورا» که جایزه نخل طلای کن را هم به خانه برد، شانس بالایی برای کسب جایزه‌ی بهترین فیلم و بهترین کارگردانی دارد و اگر این اتفاق رخ دهد، نباید متعجب شد. مانند ساخته‌های پیشین بیکر، فیلم تصویری مالیخولیایی و هجوآمیز از زندگی آدم‌هایی است که می‌خواهند به هر نحوی، زندگی بهتری را تجربه کنند و به اصطلاح به رویای آمریکایی برسند. در «آنورا»، بیکر هم رویکرد همیشگی‌اش را به کار می‌گیرد و هم سبکی کلاسیک‌تر از فیلمسازی را به نمایش می‌گذارد.

۲- کورالی فارژا

ماده (The Substance)

اسکار,کارگردان‌های نامزد اسکار 2025

فیلم «ماده» برای سینمادوستان و طرفداران ژانر ترسناک، یک غافل‌گیری شیرین است، فیلمی آغشته به کمدی سیاه و خشونت که در آن، دمی مور بهترین بازی کارنامه‌ی حرفه‌ای خود را ارائه می‌دهد. قصه درباره‌ی یک بازیگر مشهور است که وقتی به ۵۰ سالگی می‌رسد، او را از برنامه‌ی تلویزیونی تناسب اندامش کنار می‌گذارند. الیزابت که در مخمصه گرفتار شده، به سراغ یک داروی غیرقانونی می‌رود تا جوانی را بار دیگر لمس کند و این تصمیم او به یک فاجعه‌ی بزرگ ختم می‌شود.

فیلم اول کورالی فارژا یک اثر ترسناک سرگرم‌کننده و خشن اما تقریبا سطحی بود، در «ماده» اما او اوج توانایی‌های خلاقانه‌ی خود را به نمایش می‌گذارد. فیلم‌نامه‌ی فارژا، نقدی صریح بر صنعت سرگرمی، استانداردهای زیبایی و تلاش‌ آدم‌ها برای اینکه جوان باقی بمانند، است. او اما یک کار بزرگ دیگر هم انجام می‌دهد، بهترین بازی ممکن را از دمی مور می‌گیرد، بازیگری که همه تصور می‌کردند تمام شده است و دیگر نمی‌تواند به روزهای خوبش بازگردد. «ماده» فیلم جسورانه‌ای است که به آسانی فراموش نمی‌شود.

۱- بردی کوربت

بروتالیست (The Brutalist)

اسکار,کارگردان‌های نامزد اسکار 2025

«ماده» شاید با جسارت پیوند خورده باشد اما به جرأت می‌توان گفت «بروتالیست» بهترین فیلم سال ۲۰۲۴ است. یک درام حماسی ۲۰۵ دقیقه‌ای که هرگز احساس نمی‌کند طولانی و کسل‌کننده است. داستان درباره‌ی یک معمار مشهور اروپایی به نام لازلو توث (آدرین برودی) است که سال ۱۹۴۷، پس از دوران جنگ، از مجارستان به آمریکا فرار کرده است تا آغاز دوباره‌ای داشته باشد اما هیچ‌چیز مطابق برنامه پیش نمی‌رود. نه تنها همسر او در اروپا گرفتار می‌شود و نمی‌تواند همراه او به آمریکا بیاید، بلکه حالا به جای طراحی ساختمان‌های شگفت‌انگیز، زغال‌سنگ جابه‌جا می‌کند تا او را از پناهگاه اخراج نکنند و آواره نشود.

بردی کوربت، یکی از کارگردان‌های جنجالی نامزد اسکار ۲۰۲۵، ابتدا یک بازیگر نوجوان بود که در فیلم‌هایی مانند «سیزده» و «پوست رازآمیز» به ایفای نقش پرداخت. او سپس وارد حوزه کارگردانی شد و هر یک از سه فیلمی که ساخته، جدیت او به عنوان یک فیلمساز خلاق را به نمایش می‌گذارند. او علاقه خاصی به قرار دادن شخصیت‌هایش در پس‌زمینه لحظات پرالتهاب تاریخی دارد و اینجا با «بروتالیست» چیزی عرضه می‌کند که احتمالا بسیاری از سینمادوستان آن را شاهکار توصیف خواهند کرد. این فیلم از جنبه‌ی بصری، تقریبا بی‌نقص است و بلندپروازی‌های کوربت را به وضوح خواهید دید. ضمن اینکه همه‌ی اعضای تیم تولید، از فیلم‌بردار تا آهنگساز و بازیگران، تحت رهبری کوربت، کار خود را به بهترین شکل انجام داده‌اند. اگر حواشی استفاده از هوش مصنوعی در «بروتالیست» گریبان‌گیر کوربت نشود، او از شانس زیادی برای کسب جایزه‌ی بهترین کارگردانی خواهد داشت.

  • 9
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
دیالوگ های ماندگار درباره خدا

دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا پنجره ای به دنیای درون انسان می گشایند و راز و نیاز او با خالق هستی را به تصویر می کشند. در این مقاله از سرپوش به بررسی این دیالوگ ها در ادیان مختلف، ادبیات فارسی و سینمای جهان می پردازیم و نمونه هایی از دیالوگ های ماندگار درباره خدا را ارائه می دهیم. دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا همیشه در تاریکی سینما طنین انداز شده اند و ردی عمیق بر جان تماشاگران بر جای گذاشته اند. این دیالوگ ها می توانند دریچه ای به سوی دنیای معنویت و ایمان بگشایند و پرسش های بنیادین بشری درباره هستی و آفریننده آن را به چالش بکشند. دیالوگ های ماندگار و زیبا درباره خدا نمونه دیالوگ درباره خدا به دلیل قدرت شگفت انگیز سینما در به تصویر کشیدن احساسات و مفاهیم عمیق انسانی، از تاثیرگذاری بالایی برخوردار هستند. نمونه هایی از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا در اینجا به چند نمونه از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا اشاره می کنیم: فیلم رستگاری در شاوشنک (۱۹۹۴): رد: "امید چیز خوبیه، شاید بهترین چیز. و یه چیز مطمئنه، هیچ چیز قوی تر از امید نیست." این دیالوگ به ایمان به خدا و قدرت امید در شرایط سخت زندگی اشاره دارد. فیلم فهرست شیندلر (۱۹۹۳): اسکار شیندلر: "من فقط می خواستم زندگی یک نفر را نجات دهم." این دیالوگ به ارزش ذاتی انسان و اهمیت نجات جان انسان ها از دیدگاه خداوند اشاره دارد. فیلم سکوت بره ها (۱۹۹۱): دکتر هانیبال لکتر: "خداوند در جزئیات است." این دیالوگ به ظرافت و زیبایی خلقت خداوند در دنیای پیرامون ما اشاره دارد. پارادیزو (۱۹۸۸): آلفردو: خسته شدی پدر؟ پدر روحانی: آره. موقع رفتن سرازیریه خدا کمک می کنه اما موقع برگشتن خدا فقط نگاه می کنه. الماس خونین (۲۰۰۶): بعضی وقتا این سوال برام پیش میاد که خدا مارو به خاطر بلاهایی که سر همدیگه میاریم می بخشه؟ ولی بعد به دور و برم نگاه می کنم و به ذهنم می رسه که خدا خیلی وقته اینجارو ترک کرده. نجات سربازان رایان: فرمانده: برید جلو خدا با ماست ... سرباز: اگه خدا با ماست پس کی با اوناست که مارو دارن تیکه و پاره می کنن؟ بوی خوش یک زن (۱۹۹۲): زنها ... تا حالا به زن ها فکر کردی؟ کی خلقشون کرده؟ خدا باید یه نابغه بوده باشه ... زیر نور ماه: خدا خیلی بزرگتر از اونه که بشه با گناه کردن ازش دور شد ... ستایش: حشمت فردوس: پیش خدا هم که باشی، وقتی مادرت زنگ می زنه باید جوابشو بدی. مارمولک: شاید درهای زندان به روی شما بسته باشد، اما درهای رحمت خدا همیشه روی شما باز است و اینقدر به فکر راه دروها نباشید. خدا که فقط متعلق به آدم های خوب نیست. خدا خدای آدم خلافکار هم هست. فقط خود خداست که بین بندگانش فرقی نمی گذارد. او اند لطافت، اند بخشش، بیخیال شدن، اند چشم پوشی و رفاقت است. دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم مارمولک رامبو (۱۹۸۸): موسی گانی: خدا آدمای دیوونه رو دوس داره! رمبو: چرا؟ موسی گانی: چون از اونا زیاد آفریده. سوپر نچرال: واقعا به خدا ایمان داری؟ چون اون میتونه آرامش بخش باشه. دین: ایمان دارم یه خدایی هست ولی مطمئن نیستم که اون هنوز به ما ایمان داره یا نه. کشوری برای پیرمردها نیست: تو زندگیم همیشه منتظر بودم که خدا، از یه جایی وارد زندگیم بشه ولی اون هیچوقت نیومد، البته اگر منم جای اون بودم خودمو قاطی همچین چیزی نمی کردم! دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم کشوری برای پیرمردها نیست سخن پایانی درباره دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا در هر قالبی که باشند، چه در متون کهن مذهبی، چه در اشعار و سروده ها و چه در فیلم های سینمایی، همواره گنجینه ای ارزشمند از حکمت و معرفت را به مخاطبان خود ارائه می دهند. این دیالوگ ها به ما یادآور می شوند که در جستجوی معنای زندگی و یافتن پاسخ سوالات خود، تنها نیستیم و همواره می توانیم با خالق هستی راز و نیاز کرده و از او یاری و راهنمایی بطلبیم. دیالوگ های ماندگار سینمای جهان درباره خدا گردآوری: بخش هنر و سینمای سرپوش

ویژه سرپوش