شنبه ۰۳ شهریور ۱۴۰۳
۰۸:۲۳ - ۲۳ آبان ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۸۰۵۷۷۲
فستیوال ها و جشنواره های هنری

جنجال‌های بیست‌میلیارد تومانی !

جشنواره فجر,اخبار هنرمندان,خبرهای هنرمندان,جشنواره
آیا واقعا ویلاها و زمین‌های شمال و دستمزدهای عجیب بانوان بازیگر از قِبَل جشنواره به دست آمده‌اند؟ جشنواره فجر در حالی به اندازه فستیوال‌های مهم دنیا هزینه دارد که نه‌تنها در جهان تأثیرگذاری ندارد که در همین تهران هم خیلی‌ها از برگزاری‌اش خبر ندارند.

وقتی چند وقت پیش اعلام شد که جشنواره گذشته فیلم فجر حدود بیست ‌میلیارد تومان هزینه داشته، فارغ از سروصدایی که ایجاد شد و بحث‌هایی که در گرفت، پیدا بود که این افشاگری بی‌تبعات نخواهد بود و باید منتظر تغییراتی عظیم در این دوره از جشنواره باشیم. همچنان که دیدیم این اتفاق هم رخ داد و کوتاه زمانی بعد از افشای هزینه‌های کمرشکن جشنواره فجر تغییراتی عجیب در جشنواره اعلام شد.

 

تغییراتی که برای سینمای ایران در حکم زلزله‌ای ویرانگر بود و البته نه‌تنها نتوانست برای قاطبه سینماگران رضایت‌بخش باشد که حتی براي سوال‌های بی‌پاسخ هزینه‌های جشنواره فیلم فجر‌ سال گذشته هم نتوانست پاسخی توجیه‌کننده بدهد؛ چرا که تغییرات ایجاد‌شده مثل مواردی چون کوچ اهالی رسانه از برج میلاد، نداشتن مراسم افتتاحیه و منحصرکردن رقابت‌ها به بخش سودای سیمرغ قطعا و قطعا در اندازه‌ای نبودند و نیستند که بتوانند کاهشی ملموس در هزینه‌ها ایجاد کنند و به احتمال زیاد کارکردشان تنها در حد به هم ریختن سر و شکل و ثبات تازه پا گرفته جشنواره در سال‌های اخیر خواهند بود و این باعث شده که به نظر برسد ماجرا ابعاد گسترده‌ای پیدا کرده است.

 

آغاز داستان

برخلاف آنچه به نظر می‌آید افشای هزینه‌های بیست‌ میلیارد تومانی فستیوال سی‌و‌پنجم نبود که باعث شد تغییراتی گسترده در نوع برگزاری این فستیوال ایجاد شود؛ بلکه می‌توان ریشه تمام این حرف‌و‌حدیث‌ها و تغییرات متعاقب را در حواشی عجیب‌ و ‌پردامنه فجر سی‌وپنجم سراغ کرد که آن چنان کش آمد و دامنه‌دار شد که نه ‌تنها با گذشت نزدیک به یک ‌سال فراموش نشده که اتفاقا هنوز هم به مناسبت و بی‌مناسبت درباره‌شان گفته و نوشته می‌شود و این مسأله می‌تواند ایجاد تغییراتی بنیادین را در نحوه برگزاری جشنواره توجیه کند.

 

حقیقتش مشکل از آن‌جا آغاز شد که رسانه‌ها و مدیران دیدند با تمام ولخرجی‌های فجر این فستیوال فقط و فقط با حاشیه‌هایش به یاد آورده می‌شود و جز این تأثیر دیگری بر سینمای ایران ندارد و از آن بدتر هزینه‌های بخش بین‌المللی‌اش هم نتوانسته کاری کند که حتی در حد یک فستیوال درجه سوم چون باتومی گرجستان یا دیگر فستیوال‌های هم‌رده‌اش هم در خارج از مرزهای ایران شناخته شده باشد. اینها در کنار زلزله مهیب و گسترده افشای هزینه‌های کمرشکن جشنواره باعث شد تا سازمان سینمایی سیاست صرفه‌جویی و اختصار را در برگزاری جشنواره امسال پیش بگیرد.

 

تغییرات

با این‌که همزمان با افشای هزینه‌های بیست میلیاردی فجر، مدیران فرهنگی کوشیدند با ذکر مسائلی چون این نکته حاشیه‌ای که «این رقم هزینه برگزاری دو جشنواره مجزای ملی و بین‌المللی بوده» زهر تلخی افشای هزینه‌ها را بگیرند، اما وقتی نقل‌قول‌ها در این مورد از سطح سازمان سینمایی بالاتر رفت و دامنگیر وزیر ارشاد هم شد که در نمایشگاه مطبوعات خبر از کاهش بودجه جشنواره فیلم فجر داد و گفت که این جشنواره‌ باید با حداقل هزینه‌ها حداکثر بهره‌برداری را داشته باشد، معلوم شد که «این قصه سر دراز دارد» و باید منتظر روزهای آتی باشیم که «شب آبستن حادثه است.» داستان کم‌کردن هزینه‌ها را می‌شود گفت که کمیسیون فرهنگی مجلس کلید زد؛ وقتی احسان‌ قاضی‌پور بعد از جلسه مشترک با رئیس سازمان سینمایی اعلام کرد كه بودجه سازمان سینمایی را از طریق دیوان محاسبات پیگیری می‌کند.

 

پرونده عجیب

اما دلیل تهدید عضو پرکار کمیسیون فرهنگی مجلس به پیگیری از طریق دیوان محاسبات چه بود؟ این‌جاست که نکته جالبی عیان می‌شود که می‌تواند آغاز جنجالی دیگر باشد در این روزهای پر تب‌و‌تاب سینما. بگذارید ماجرا را ساده‌تر بیان کنیم؛ در جلسه کمیسیون فرهنگی با رئیس سازمان سینمایی بیشتر صحبت‌ها بر رقم ۱۱‌میلیارد و ۷۰۰‌میلیون تومان دور می‌زند و این رقم البته تفاوت معناداری با رقم افشا‌شده بیست ‌میلیارد تومانی آغاز‌کننده این حواشی دارد. تفاوت معناداری که به نحو طعنه‌آمیزی تاکنون کمتر واکنشی را در میان مدیران باعث شده است و اگر هم کسی یا خبرنگاری خواسته این موضوع را حداقل برای خودش روشن کند با اظهارات ضد و نقیضی مواجه شده که نمی‌توانند کمکی در راه‌حل این معضل باشند.

 

فلاش‌بک

روز گذشته یکی از رسانه‌های خارج‌نشین در رابطه با حیف و میل‌های نهادهای فرهنگی گزارشی منتشر کرد که بخش مربوط به این مطلب را به نقل از کافه سینما می‌خوانیم. این سایت پربیننده در این مورد نقل کرده که «در جلسه رأی اعتماد به علی صالحی به‌ عنوان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمود صادقی نماینده مجلس از ابهام در هزینه‌کرد وزارت ارشاد اسلامی سخن گفت و اظهار داشت که بعضی از این هزینه‌ها صرف زمین‌خواری و خرید زمین در شمال کشور می‌شود.»

 

وقتی گفته‌های مناقشه‌برانگیز این نماینده مجلس را در کنار خبر شگفت‌انگیز پرداخت دستمزد ۴۰۰‌میلیون تومانی به مهتاب کرامتی که به ‌عنوان مشاور هنری دبیر دوره گذشته جشنواره فجر فعالیت می‌کرد، قرار دهیم می‌توان بخشی از پازل در هم ریخته چرایی هزینه‌های حساسیت‌برانگیز جشنواره فیلم فجر را روشن کرد؛ البته با این‌که هم محمد حیدری، دبیر جشنواره سی‌وپنجم و هم مهتاب کرامتی البته به شکل کاملا تلویحی این خبر را تکذیب کردند، اما به مصداق این حقیقت تلخ که در این سامان ابتدا تمام اخبار درست تکذیب می‌شوند و بعد فشار حقیقت مدیران را وادار به پذیرش اشتباه‌ها می‌کند، کمتر کسی این تکذیب را جدی گرفت. بعد از چند هفته هم با وجود تمام ادعاهای دبیران و مدیران جشنواره فجر که می‌گفتند دستمزدی از جشنواره نمی‌گیرند، دستمزدهای نامتعارف دبیران سابق جشنواره افشا شد و گفته شد که این مدیران ۳۰ و ۴۰ سکه بهار آزادی دستمزد گرفته‌اند که البته این هم تکذیب شد.

 

قیاس

اصلا کاری نداریم به این‌که رقم ١١‌میلیارد درست است یا حدود بیست میلیاردی که سامانه دسترسی به اطلاعات آزاد منتشر کرده است. نکته در این میان این است که آیا جشنواره‌ای با این ارقام هزینه کارکردی در حد و اندازه هزینه‌هایش دارد؛ یا نه؟ بیایید ارقام را مقایسه کنیم؛ بیست‌میلیارد تومان به عبارتی در حدود شش ‌میلیون دلار می‌شود که تقریبا هم‌اندازه جشنواره رم است که با بودجه هفت میلیونی برگزار می‌شود. حالا بیاییم قیاس کنیم و ببینیم آیا واقعا این دو جشنواره هزینه‌هاشان هم اندازه نشان می‌دهد؟ آیا تأثیرگذاری و اشتهارشان در دنیای سینما نزدیک هم است؟

 

 

در حالی ‌که اعلام شده در میان میهمانان دوره اخیر جشنواره رم که همین چهار روز پیش به پایان رسید، بزرگان و ستارگانی چون دیوید لینچ، استیون سودربرگ، برادران تاویان، تام هنکس، ونسا ردگریو، ایان مک کلن، کریستف والتز و زاویه دولان حضور داشتند، در جشنواره فجر سی‌و‌پنجم جز الکساندر سوکوروف نام درجه یک دیگری نمی‌شنیدیم و می‌دانیم و می‌دانید که بیشترین هزینه‌های جشنواره‌های فیلم مربوط به حضور فیلم‌های مهم و بزرگ و البته ستارگانی است که نه فقط برای حضور در جشنواره مطالباتی دارند که با حضورشان موارد و هزینه‌های فرعی بی‌شماری را هم به برگزارکنندگان تحمیل می‌کنند.

 

 

از نظر گستره تأثیرگذاری سینمایی و رسانه‌ای و خبری هم یک جست‌وجوی کوتاه در موتورهای جست‌وجو می‌تواند به بهترین وجهی تفاوت جایگاه دو جشنواره را با هم مشخص کند.

 

 

نکته مهم

نکته مهمی که در این میان نباید مغفول بماند، این است که جشنواره‌های مهم دنیا برخلاف فجر خودمان کمترین کاری با دولت ندارند و به عبارت بهتر بخش عمده بودجه سالیانه آنها با کمک حامیان مالی تأمین می‌شود؛ نه بودجه دولتی. درباره بودجه این جشنواره‌ها باید این را نیز گفت که از آن ‌رو که بیشترشان متعلق به شهرها هستند و نه کشورها و دولت‌ها، شهرداری‌ها بخش زیادی از فستیوال را تأمین مالی می‌کنند؛ با این امید که برند‌شدن فستیوال ممکن است كه به برند‌شدن شهر بینجامد؛ همان‌طور که علاوه بر فستیوال‌های بزرگ چون کن و برلین و ونیز و مسکو و لندن و... درباره شهرهای کوچکی چون کارلووی واری چک، باتومی گرجستان، وزول فرانسه و... نیز این سیاست جواب داده است. 

 

گذشته از این نکته درباره هزینه‌های دیگر هم به نقل از کافه سینما مواردی را اشاره می‌کنیم: از بودجه ٢٤ میلیونی فستیوال فیلم برلین فقط ۲/۷‌میلیون آن توسط بخش فرهنگی دولت تأمین شده است. از بودجه بيست‌میلیون یورویی کن هم کمتر از دو‌میلیون آن سهم مالیات‌دهندگان بوده است. فستیوال فیلم تورنتو که افتتاحیه بیشتر فیلم‌های‌ هالیوودی را برگزار می‌کند، نیز بودجه‌ای ۴۰‌میلیون دلاری دارد که بیشتر آن از سوی اسپانسرهای مالی به دست آمده است.

 

 

مثال آخر

مهدی کرم‌پور از این‌که هزینه‌های گزاف جشنواره‌ فجر نه ‌تنها تأثیری فراتر از مرزهای ایران ایجاد نمی‌کند، بلکه حتی در همین تهران هم خیلی‌ها از جشنواره خبر ندارند، ناراضی است و انتقاد می‌کند. کرم‌پور هزینه‌های فستیوال فیلم ونیز را یک‌چهارم جشنواره فیلم فجر خوانده و گفته که تازه آنها برای میهمانان خود سرویس‌های حمل‌ونقل گرانقیمت و هتل‌های پنج‌ستاره فراهم می‌کنند؛ در حالی ‌که جشنواره فیلم فجر هزینه‌ها و دستاوردهایش همخوانی ندارد.

 

پولاد امین

 

shahrvand-newspaper.ir
  • 11
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

چکیده بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید

نام کامل: هیثم بن طارق آل سعید

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
دیالوگ های ماندگار درباره خدا

دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا پنجره ای به دنیای درون انسان می گشایند و راز و نیاز او با خالق هستی را به تصویر می کشند. در این مقاله از سرپوش به بررسی این دیالوگ ها در ادیان مختلف، ادبیات فارسی و سینمای جهان می پردازیم و نمونه هایی از دیالوگ های ماندگار درباره خدا را ارائه می دهیم. دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا همیشه در تاریکی سینما طنین انداز شده اند و ردی عمیق بر جان تماشاگران بر جای گذاشته اند. این دیالوگ ها می توانند دریچه ای به سوی دنیای معنویت و ایمان بگشایند و پرسش های بنیادین بشری درباره هستی و آفریننده آن را به چالش بکشند. دیالوگ های ماندگار و زیبا درباره خدا نمونه دیالوگ درباره خدا به دلیل قدرت شگفت انگیز سینما در به تصویر کشیدن احساسات و مفاهیم عمیق انسانی، از تاثیرگذاری بالایی برخوردار هستند. نمونه هایی از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا در اینجا به چند نمونه از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا اشاره می کنیم: فیلم رستگاری در شاوشنک (۱۹۹۴): رد: "امید چیز خوبیه، شاید بهترین چیز. و یه چیز مطمئنه، هیچ چیز قوی تر از امید نیست." این دیالوگ به ایمان به خدا و قدرت امید در شرایط سخت زندگی اشاره دارد. فیلم فهرست شیندلر (۱۹۹۳): اسکار شیندلر: "من فقط می خواستم زندگی یک نفر را نجات دهم." این دیالوگ به ارزش ذاتی انسان و اهمیت نجات جان انسان ها از دیدگاه خداوند اشاره دارد. فیلم سکوت بره ها (۱۹۹۱): دکتر هانیبال لکتر: "خداوند در جزئیات است." این دیالوگ به ظرافت و زیبایی خلقت خداوند در دنیای پیرامون ما اشاره دارد. پارادیزو (۱۹۸۸): آلفردو: خسته شدی پدر؟ پدر روحانی: آره. موقع رفتن سرازیریه خدا کمک می کنه اما موقع برگشتن خدا فقط نگاه می کنه. الماس خونین (۲۰۰۶): بعضی وقتا این سوال برام پیش میاد که خدا مارو به خاطر بلاهایی که سر همدیگه میاریم می بخشه؟ ولی بعد به دور و برم نگاه می کنم و به ذهنم می رسه که خدا خیلی وقته اینجارو ترک کرده. نجات سربازان رایان: فرمانده: برید جلو خدا با ماست ... سرباز: اگه خدا با ماست پس کی با اوناست که مارو دارن تیکه و پاره می کنن؟ بوی خوش یک زن (۱۹۹۲): زنها ... تا حالا به زن ها فکر کردی؟ کی خلقشون کرده؟ خدا باید یه نابغه بوده باشه ... زیر نور ماه: خدا خیلی بزرگتر از اونه که بشه با گناه کردن ازش دور شد ... ستایش: حشمت فردوس: پیش خدا هم که باشی، وقتی مادرت زنگ می زنه باید جوابشو بدی. مارمولک: شاید درهای زندان به روی شما بسته باشد، اما درهای رحمت خدا همیشه روی شما باز است و اینقدر به فکر راه دروها نباشید. خدا که فقط متعلق به آدم های خوب نیست. خدا خدای آدم خلافکار هم هست. فقط خود خداست که بین بندگانش فرقی نمی گذارد. او اند لطافت، اند بخشش، بیخیال شدن، اند چشم پوشی و رفاقت است. دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم مارمولک رامبو (۱۹۸۸): موسی گانی: خدا آدمای دیوونه رو دوس داره! رمبو: چرا؟ موسی گانی: چون از اونا زیاد آفریده. سوپر نچرال: واقعا به خدا ایمان داری؟ چون اون میتونه آرامش بخش باشه. دین: ایمان دارم یه خدایی هست ولی مطمئن نیستم که اون هنوز به ما ایمان داره یا نه. کشوری برای پیرمردها نیست: تو زندگیم همیشه منتظر بودم که خدا، از یه جایی وارد زندگیم بشه ولی اون هیچوقت نیومد، البته اگر منم جای اون بودم خودمو قاطی همچین چیزی نمی کردم! دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم کشوری برای پیرمردها نیست سخن پایانی درباره دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا در هر قالبی که باشند، چه در متون کهن مذهبی، چه در اشعار و سروده ها و چه در فیلم های سینمایی، همواره گنجینه ای ارزشمند از حکمت و معرفت را به مخاطبان خود ارائه می دهند. این دیالوگ ها به ما یادآور می شوند که در جستجوی معنای زندگی و یافتن پاسخ سوالات خود، تنها نیستیم و همواره می توانیم با خالق هستی راز و نیاز کرده و از او یاری و راهنمایی بطلبیم. دیالوگ های ماندگار سینمای جهان درباره خدا گردآوری: بخش هنر و سینمای سرپوش

ویژه سرپوش