دورهم جمع شدن و فوتبال دیدن، مطمئنا یکی از علاقهمندیهای همه مردم جهان است. امسال هم به مانند دوره قبل جامجهانی که سینماها مکانی برای دیدن فوتبال بود؛ با نزدیک شدن به جامجهانی روسیه باز هم صحبت از اکران و نمایش فوتبال در سینماها شده است. مطمئنا با رسیدن به جامجهانی و تب همهگیر فوتبال رونق سینماها مثل قبل نخواهد بود و برای همین سینماداران میخواهند این رونق را با نمایش فوتبال در سینماهایشان بازگردانند. این اتفاق اما مخالفان و موافقان سرسخت دارد. کسانی میگویند با اکران فوتبال در سینما به فیلمها ضربه خواهیم زد و برعکس کسانی هم میگویند این اتفاق رونق را به سینما برمیگرداند. در این گزارش به نظر موافقان و مخالفان این اتفاق پرداختهایم.
جذب مخاطب
سیدضیا هاشمی، رئیس انجمن صنفی تهیه کنندگان
زمان نمایش فوتبال ساعت ۶ بعدازظهر و ۹ شب مقرر شده که بهترین زمان نمایش فیلم در سینماهاست و کسی در این ساعت به سینما نمیرود. سینما در این محدوده زمانی فرصت نمایش فیلم را از دست داده، اگر ما بتوانیم با ترفندی مردم را به سمت سالنها بکشانیم این یک دستاورد است. ما ابدا نمیخواهیم چیزی از سینما کم و به فوتبال اضافه کنیم، بلکه میخواهیم از این طریق مخاطب جذب کنیم. اگر بلیت تماشای فوتبال را به همان قیمتی که قرار بود بلیت سینما را بفروشیم برای تماشای فوتبال هم عرضه کنیم، نیمی از پورسانت آن به صاحب فیلمی که قرار بوده در آن سانس فیلمش نمایش داده شود، تعلق میگیرد. بنابراین ضرری به صاحب فیلم وارد نمیشود.
ورود مخاطبان جدید
غلامرضا فرجی، سخنگوی شورای صنفی نمایش
نیروی انتظامی موافقت خود را اعلام کرده است تا مسابقات فوتبال جامجهانی روسیه در سالنهای سینما به نمایش دربیاید و بهزودی نیز ما برنامه نحوه اجرای این طرح را اعلام میکنیم. هر سالن سینمایی که تقاضا دارد تا مسابقات فوتبال در آنجا به نمایش درآید باید تقاضای خود را به ما اعلام کند و ما نیز آن تقاضا را بررسی و نظر خود را اعلام میکنیم. ما معتقدیم نمایش فوتبال در سالنهای سینما باعث میشود تا گروه جدیدی از مخاطبان وارد سالنها شوند و این اتفاق به رونق فیلمهای روی پرده آسیب نمیزند. صاحبان سالنهای سینما موظفند اگر سانس فیلمی را به نمایش فوتبال اختصاص میدهند حتما رضایت صاحب فیلم را جلب کنند تا حقی ضایع نشود.
پخش فوتبال در سینما درست نیست
حبیب اسماعیلی تهیهکننده و پخشکننده سینما
درک این مساله که هیچ سینماداری تمایل ندارد سالنهایش بدون مخاطب بماند، سخت نیست اما این را هم باید درنظر بگیریم که با وجود راهاندازی پردیسهای مختلف در سایر نقاط تهران، ما همچنان با معضل کمبود سالن سینما مواجهیم. هنوز بسیاری از تهیهکنندگان و کارگردانها، چه آنهایی که فیلمهایشان فروش قابلقبولی داشته و چه کسانی که آثارشان فروش کمتری داشته، به تعداد محدود سانسهایشان معترضند و در چنین شرایطی اختصاص سانسهای طلایی به پخش فوتبال، کار درستی نیست.
همچنین میدانیم که ساعت دو بعدازظهر یا ۱۱ظهر، کمتر کسی فرصت سینما رفتن دارد و شبها بهخصوص در فصل تابستان، مردم بیشتری در سینما حضور دارند. حالا اگر قرار باشد این سانسهای پرمخاطب را به فوتبال اختصاص دهند، فروش فیلمهای روی پرده، حتما تحتالشعاع قرار میگیرد. انجمن سینماداران باید برای حل این مساله اقدام کند، اگر تعداد سالنهای سینما به نسبت فیلمهای متقاضی اکران بیشتر بود، برخی پردیسها، میتوانستند از این شیوه برای پر کردن سالنهایشان استفاده کنند. اما بهنظرم این تصمیم بدون برنامهریزی قبلی و درنظر گرفتن آسیب به فیلمهاست و تماشاگری را هم به سینما اضافه نمیکند. تصمیمگیرندگان پخش فوتبال در سینماها، پیش از این تصمیم، راهکارهای احتمالی برای رونق دادن به سینماها را به درستی بررسی نکردهاند و از همین رو تعاملی با صداوسیما، مطبوعات و... برای پخش تیزر و اطلاعرسانی درست درباره نمایش فیلمها نداشتهاند.
سینما برای فیلم!
مصطفی کیایی، کارگردان
من با پخش فوتبال در سینما مخالفم، سالنهای سینما جای پخش فیلم سینمایی است، نه فوتبال. برخی از سینماداران فکر میکنند بازیهای جامجهانی باعث میشود که فروش سینماها تحتالشعاع قرار گیرد و خلوت شود اما فکر نمیکنم این موضوع تاثیری بر فروش فیلمها داشته باشد. باز هم تاکید میکنم در سالنهای سینما باید فیلم سینمایی پخش شود، نه فوتبال. این موضوع قطعا روی فروش فیلمها تاثیر میگذارد.
پخش بازیهای حساس در سینماهای محدود
علی سرتیپی رئیس کانون پخشکنندگان سینمای ایران
امیدواریم برای پردیسهای سینمایی که بیش از ۶ سالن سینما دارند، شرایطی را فراهم کنیم تا بازیهای حساس فوتبال بهخصوص بازیهای ایران به صورت محدود نمایش داده شود. برای اجرای این طرح به وزارت ارشاد اسلامی پیشنهادات لازم ارائه شده است تا ببینیم چه تصمیمی در این زمینه گرفته میشود.
ما را از خانهمان بیرون نکنید
محمدحسین مهدویان، کارگردان
از شنیدن خبر نمایش فوتبال در سالنهای سینما عمیقا ناراحت هستم. من مخالف فوتبال نیستم و اتفاقا عاشق تماشای دستهجمعی آن هستم. ولی معتقدم در این ماجرا کسی دلش به حال مردم و نشاط جمعیشان نسوخته، وگرنه چرا مجوز نمایش فوتبال در کافهها و قهوهخانهها را صادر نمیکنند؟ راستی مگر حق پخش مسابقات فوتبال را از بودجه کشور و از جیب مردم پرداخت نکردهاند؟ چه دلیلی دارد برای تماشای آن از مردم پول دوباره بگیرند؟ چرا مثل همه جای دنیا فوتبال را در پارکها و اماکن عمومی، روی تلویزیونهای شهری یا پردههای بزرگ بهطور رایگان برای مردم نمایش نمیدهند؟ من غمگینم چون عاشق سینما هستم و همیشه سالن سینما را خانه خود دانستهام.
نه به خاطر صندلیهایی که بیشترشان درست نیست یا مثلا سقف بلند یا بوفههای نهچندان پررونقاش. سینما را دوست دارم به خاطر تصویری که روی پردهاش نقش میبندد. سینما جای فیلم دیدن است. اجرای تئاتر روحوضی و کنسرتهای شیشوهشت و نمایش فوتبال در سینما، معنیاش این است که دوران سیطره فیلمسازها، تهیهکنندگان و مدیران فرهنگی در سینمای ایران تمام شده است.
انگار باید بپذیریم که حالا زمانه امپراتوری سینمادارهاست. دیگر آنها هستند که تعیین میکنند پول در نشان دادن چه چیزی روی پرده نقرهای سینماست. به همین سادگی ما را از خانهمان بیرون میکنند.
آمار دقیقی از تماشاگران فوتبال در سینما نیست
محمد قاصداشرفی، رئیس انجمن سینماداران ایران
طرح نمایش فوتبال در جامجهانی ۲۰۱۴ آزمایشی بود و به هیچ عنوان در آن سال به صورت جدی قصد نمایش فوتبال در سالنهای سینمایی را نداشتیم؛ اما با این حال استقبال مخاطبان از اندک سالنهای نمایشدهنده بازیهای جامجهانی بسیار بود؛ ولی آمار دقیقی از تماشاگران یا سینماهای نمایش دهنده وجود ندارد. درباره نمایش بازیهای جامجهانی ۲۰۱۸ در سینماهای کشور هنوز تصمیمی گرفته نشده است. این اتفاق رونق را به سینماها برمیگرداند.
فرجی، سخنگوی شورای صنفی نمایش در آخرین اظهارنظری که روز گذشته داشته اعلام کرده است: «شورای صنفی نمایش درباره این موضوع هنوز به جمعبندی نرسیده است و تصمیمگیری درباره این طرح به هفته آینده موکول شد.» همچنین سردار حسین رحیمی دو روز پیش در گفتوگویی که با «آنا» داشته گفته است: «مسائل مختلفی در این رابطه باید مورد بررسی قرار گیرد و تا به حال درخواستی مبنیبر اکران بازیهای جامجهانی در سینماها برای نیروی انتظامی ارسال نشده است.
ما منتظریم که اگر دستاندرکاران این امر تمایل دارند تا این کار انجام شود حتما درخواستشان را ارائه کنند و ما نیز با نگاه مثبت به این موضوع مینگریم و اگر مشکلی نباشد سعی میکنیم تا این اتفاق بیفتد. ابعاد این موضوع باید به صورت کلی مورد بررسی قرار گیرد. قطعا با افرادی که قصد دارند این اقدام را انجام دهند باید جلساتی برگزار کنیم. باید جوانب موضوع بررسی و بعد نظر قطعی خود را اعلام کنیم. پس از بررسیهای لازم نیروی انتظامی نظر مثبت یا منفی خود را ارائه خواهد کرد و اگر قرار باشد ملاحظاتی را هم رعایت کنند آنجا اعلام میکنیم.» حال باید دید در این چند روز باقی مانده تا افتتاح جامجهانی چه اتفاقی برای نمایش فوتبال در سینماها میافتد و آیا درهای سینماها به روی مخاطبان فوتبال باز خواهد شد یا نه.
- 17
- 3