شنبه ۰۳ شهریور ۱۴۰۳
۱۱:۱۶ - ۲۷ تير ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۴۰۶۸۶۸
فیلم و سینمای جهان

نگاهی به فیلم «شلیک آزاد» اثر بن ویتلی

۱۲ مرد خشمگین با ادویه تارانتینو

اخبار فیلم و سینما,خبرهای فیلم و سینما,اخبار سینمای جهان,فیلم شلیک آزاد

فیلمساز انگلیسی بن ویتلی، این‌بار به سراغ معامله اسلحه رفته است، اکشنی پر سرو‌صدا و کثیف که بی‌شک آثار تارانتینو و به‌صورت خاص «سگدانی» را به ‌یاد مخاطبان سینما می‌آورد. فیلم، ماجرای ۱۲ مرد خشمگین را که در انباری بزرگی واقع در شهر بوستون به نیت انجام معامله اسلحه دور هم جمع شده‌اند روایت می‌کند.

 

فیلم «شلیک آزاد» در کمتر از چند دقیقه مسیر خود را به اثری جنجالی و کمدی تغییر می‌دهد، اثری که در آن تعداد زیادی جسد می‌بینیم و هیچ شخصی نمی‌‌تواند ادعا کند که تعداد گلوله‌های شلیک شده را شمرده است! زیرا ما شاهد فیلمی هستیم که گلوله‌ها تقریبا شخصیت‌های اصلی آن هستند و درنهایت تمام کاراکترهای دیگر را به زانو درمی‌آورند.

 

«شلیک آزاد» به اندازه‌ای مسیر عجیب و بامزه‌ای را پیش می‌گیرد که در نیمه‌های آن شباهت‌های زیادی به یک انیمیشن دارد، اثری بی‌قاعده که به‌شکلی دیوانه‌وار در میان ژانرهای مختلف حرکت می‌کند و آثار مطرح فیلمسازانی چون گای ریچی و کوئنتین تارانتینو را در ذهن تداعی می‌کند. یکی از نکات مهم دیگری که در مورد «شلیک آزاد» می‌توان به آن اشاره کرد، روحیه بی‌رحمانه اثر است، بی‌رحمی‌ای که به‌صورت عجیبی به بی‌ مووی‌های دهه ۷۰ شباهت دارد.

 

بی‌شک اثر ویتلی می‌تواند علاقه‌مندان به این قبیل آثار را راضی نگاه دارد، شخصیت‌هایی که به‌درستی پرداخت شده‌اند و توسط گروه بازیگری بسیار قدرتمندی ایفا می‌شوند و اثر را به اندازه‌ای دیدنی و جذاب می‌کنند که اکثر مخاطبان دوست دارند مدت زمانی بیشتر را به تماشای آن اختصاص دهند و ماجراهای دنیای اثر را پس از اتمام این ۹۰ دقیقه ادامه پیدا کند.

 

اما داستان «شلیک آزاد» با جمع شدن گروهی ایرلندی که در جریان جنگ‌های داخلی‌شان برای خرید اسلحه به آمریکا و شهر بوستون آمده‌اند آغاز می‌شود. مهم‌ترین عضو این گروه ایرلندی کریس (با نقش‌آفرینی سیلیان مورفی) نام دارد، شخصی که عضو ارتش جمهوری خلق ایرلند است و به‌همراه کاپیتان خود فرانک (با نقش‌آفرینی مایکل اسمایلی) و دستیارانش برنی (با نقش‌آفرینی انزو کیلنتی) و استیوو (با نقش‌آفرینی سام ریلی) برای انجام این ماموریت راهی شده است.

 

در جبهه دیگر این ماجرا گروهی دلال اسلحه وجود دارند، اشخاصی که توسط ورنون (با نقش‌آفرینی شارلتو کاپلی) رهبری می‌شوند، اعضای این گروه نیز عبارتند از هری (با نقش‌آفرینی جیک رینولد) که فردی عصبی و عشق موسیقی است و به همراه دوستش گوردون (با نقش‌آفرینی نوا تیلور) راهی به سرانجام رساندن این معامله اسلحه شده است.

 

در این میان دو واسطه وجود دارند، اولی مردی خوش‌پوش و خوش‌صحبت با نام اورد (با نقش‌آفرینی آرمی همر) است که بسیار در کار خود وارد است و جز زنده ماندن در حین انجام معامله هدف دیگری ندارد و بیشتر به جبهه اسلحه‌فروشان گرایش دارد تا خریداران ایرلندی. اما رابط دوم که بیشتر به گروه ایرلندی‌ها گرایش دارد تنها شخصیت زن این ماجرا محسوب می‌شود، زنی با نام جاستین (با نقش‌آفرینی بری لارسون) که تقریبا به تمام اعضای حاضر در این ماجرا مشکوک است و سعی دارد هرچه زودتر همه‌چیز را به‌خوبی و خوشی به اتمام برساند.

 

مشکل اصلی از نقطه‌ای آغاز می‌شود که استیووی معتاد که از ابتدای فیلم درحال تعریف ماجرای دعوای شب قبل خودش در کافه‌ای است متوجه حضور طرف مقابل دعوا یعنی هری در گروه اسلحه‌فروشان می‌شود، این دو که هنوز خرده‌حساب‌هایی با‌هم دارند با دیدن یکدیگر دعوای کوچک خود را از سر می‌گیرند و دیری نمی‌‌گذرد که این دعوای کوچک مبدل به نزاعی خونین می‌شود.

 

هر دو گروه با کمک اسلحه‌هایی که برای به سرانجام رساندن این معامله آورده‌اند به روی هم اسلحه می‌کشند. این درگیری زمانی سر‌و‌شکل جدی‌تر به خود می‌گیرد که گروه سومی که قصد دزدیدن پول‌ها و اسلحه‌ها را دارند وارد جریان می‌شوند و...

 

اخبار فیلم و سینما,خبرهای فیلم و سینما,اخبار سینمای جهان,فیلم شلیک آزاد

تقریبا ۳۰ اسلحه در جریان این اتفاقات استفاده می‌شود و باز هم تاکید می‌کنم که تعداد گلوله‌های شلیک‌شده قابل شمارش نیست. فضای تخریب‌شده کارخانه‌ای قدیمی، بسیار دقیق مورد استفاده قرار گرفته است و اتمسفر فیلم را بسیار ملموس‌تر جلوه می‌دهد. بن ویتلی و همسر نویسنده‌‌اش ایمی جامپ، موفق شده‌اند فیلمنامه‌ای کم نقص را ارائه داده و تمام زوایای ممکن در ساخت اثری هیجان‌انگیز را تحت پوشش قرار دهند.

 

شخصیت‌های حاضر در این معامله اسلحه، باتوجه به مدت کمی که در اختیار دارند به‌خوبی خود را معرفی کرده و پس از لحظاتی باعث بیدار شدن حس همذات‌پنداری مخاطبان می‌شوند. نکته قابل توجه در این بحث نیز بازمی‌گردد به شخصیت‌هایی که مورفی و همر نقش آن‌ها را ایفا می‌کنند، شخصیت‌هایی کاریزماتیک و پرکشش که تنها با عبور چند سکانس توجه مخاطبان سینما را به خود جلب می‌کنند.

 

انتقال صحیح تعلیق در جریان یک معامله اسلحه خونین بهترین دستاورد «شلیک آزاد» محسوب می‌شود. فیلم پس از عبور از پیچ نیم‌ساعت آغازین خود وارد جریان تیراندازی‌ها می‌شود و پس از آن هیجان به‌شکلی ممتد در تمام فیلم ساطع می‌شود. ویتلی به‌خوبی این نکته را دریافته است که برای حفظ نبض تعلیق و هیجان در اثر باید به کوچک‌ترین جزئیات سکانس‌هایش توجه کند. شما درحال تماشای «شلیک آزاد» متوجه می‌شوید که حتی اجسام حاضر در قاب‌های مختلف اثر نیز دارای شخصیت هستند. از یک چوب یا میله گرفته تا دبه فلزی بنزینی که در گوشه‌ای از صحنه‌های اولیه فیلم دیده‌ایم.

 

در مبحث بازیگری نیز با روند صعودی بسیار قابل‌توجهی مواجه هستیم. تمام اعضای گروه درحقیقت سنگ‌تمام گذاشته‌اند و نمی‌‌توان هیچ نقش‌آفرینی ضعیفی در میان اعضای این گروه نام برد. فیلم پس از اثری پرطمطراق چون «کنگ: جزیره جمجمه» اولین حضور جدی بری لارسون پس از دریافت جایزه اسکار برای فیلم «اتاق» محسوب می‌شود. او که تنها بازیگر زن «شلیک آزاد» است با برنامه‌ای از پیش تعیین شده برای حضور در این جمع انتخاب شده است، هدفی که با پیش رفتن داستان و رسیدن اثر به بخش‌های پایانی به آن پی می‌بریم.

 

آرمی همر و سیلیان مورفی جزو ستاره‌های نام‌آشنای اثر محسوب می‌شوند ولی شاید یکی از بهترین نقش‌آفرینی‌های فیلم متعلق به شارلتو کاپلی باشد، بازیگر آفریقای‌جنوبی که شهرت خود را از نقش‌آفرینی در اثر برجسته‌ای چون «منطقه ۹» به‌دست آورده است و نقش‌آفرینی پرتحرک و متفاوت‌‌اش در «شلیک آزاد» جزو آن دست نقش‌آفرینی‌ها محسوب می‌شود که مدت‌ها در اذهان مخاطبان سینما خواهد ماند.

 

«شلیک آزاد» از منظر بحث تکنیکی نیز اثری برجسته به‌شمار می‌رود، لوری رز در مقام تدوینگر اثر، تقریبا هیچ نقطه دیده نشده و کورمانده‌ای از فضای بسته کارخانه مخوف داستان را نادیده نمی‌‌گذارد، ریتم فیلم بسیار منطقی و مناسب با روایت پیش می‌رود و عامل دیگری که در این راه تاثیر بسیار زیادی در روند شکل‌گیری موفق‌آمیز درام و تعلیق می‌گذارد بی‌شک انتخاب موسیقی‌های درخشان اثر است. از سویی دیگر باید به قدرت تنظیم و طراحی جادوگر مطلق صداگذاری یعنی مارتین پاوی اشاره کرد؛ پاوی موفق شده است با صداگذاری ریزبینانه‌‌اش فضای مناسبی برای ایجاد حس تعلیق و هیجان به‌وجود آورد.

 

«شلیک آزاد» به‌خوبی سویه تاریک‌تر قاچاق اسلحه را پیش می‌کشد و این نکته طعنه‌آمیز را مطرح می‌کند که شاید روزگاری دود این قبیل اعمال جنایتکارانه در چشم افراد حاضر در این ضدحرفه برود، در نگاهی دیگر فیلم عاقبتی را به تصویر می‌کشد که بیشتر قربانیان قاچاق اسلحه در نقاط مختلف جهان خواستار به وقوع پیوستن آن در آرزوهایشان هستند.

 

درنهایت باید گفت فیلم «شلیک آزاد» واجد قابلیت‌های فراوانی برای مبدل شدن به اثری کالت است، اثری خوش‌ساخت که به‌خوبی می‌تواند مخاطبش را درگیر روایت کند و در کنار تامین کردن وجوه سرگرم‌کننده یک اثر سینمایی، ویژگی‌های کیفی و آموزشی فراوانی برای علاقه‌مندان به آثار متفاوت سینما را به‌وجود آورد. فیلم بی‌شک مانند وعده غذایی کاملی است که مخاطب علاقه‌مند به ژانر را سیر می‌کند و نیم‌نگاه شیطنت‌آمیزی به آثار فیلمسازان معتبری چون سام پکین‌پا و گای ریچی دارد، اما مهم‌تر از همه این نکته است که این وعده غذایی لذت‌بخش با ادویه‌ای تارانتینویی سرو شده است.

 

 

khabargozarisaba.ir
  • 15
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

چکیده بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید

نام کامل: هیثم بن طارق آل سعید

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
دیالوگ های ماندگار درباره خدا

دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا پنجره ای به دنیای درون انسان می گشایند و راز و نیاز او با خالق هستی را به تصویر می کشند. در این مقاله از سرپوش به بررسی این دیالوگ ها در ادیان مختلف، ادبیات فارسی و سینمای جهان می پردازیم و نمونه هایی از دیالوگ های ماندگار درباره خدا را ارائه می دهیم. دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا همیشه در تاریکی سینما طنین انداز شده اند و ردی عمیق بر جان تماشاگران بر جای گذاشته اند. این دیالوگ ها می توانند دریچه ای به سوی دنیای معنویت و ایمان بگشایند و پرسش های بنیادین بشری درباره هستی و آفریننده آن را به چالش بکشند. دیالوگ های ماندگار و زیبا درباره خدا نمونه دیالوگ درباره خدا به دلیل قدرت شگفت انگیز سینما در به تصویر کشیدن احساسات و مفاهیم عمیق انسانی، از تاثیرگذاری بالایی برخوردار هستند. نمونه هایی از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا در اینجا به چند نمونه از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا اشاره می کنیم: فیلم رستگاری در شاوشنک (۱۹۹۴): رد: "امید چیز خوبیه، شاید بهترین چیز. و یه چیز مطمئنه، هیچ چیز قوی تر از امید نیست." این دیالوگ به ایمان به خدا و قدرت امید در شرایط سخت زندگی اشاره دارد. فیلم فهرست شیندلر (۱۹۹۳): اسکار شیندلر: "من فقط می خواستم زندگی یک نفر را نجات دهم." این دیالوگ به ارزش ذاتی انسان و اهمیت نجات جان انسان ها از دیدگاه خداوند اشاره دارد. فیلم سکوت بره ها (۱۹۹۱): دکتر هانیبال لکتر: "خداوند در جزئیات است." این دیالوگ به ظرافت و زیبایی خلقت خداوند در دنیای پیرامون ما اشاره دارد. پارادیزو (۱۹۸۸): آلفردو: خسته شدی پدر؟ پدر روحانی: آره. موقع رفتن سرازیریه خدا کمک می کنه اما موقع برگشتن خدا فقط نگاه می کنه. الماس خونین (۲۰۰۶): بعضی وقتا این سوال برام پیش میاد که خدا مارو به خاطر بلاهایی که سر همدیگه میاریم می بخشه؟ ولی بعد به دور و برم نگاه می کنم و به ذهنم می رسه که خدا خیلی وقته اینجارو ترک کرده. نجات سربازان رایان: فرمانده: برید جلو خدا با ماست ... سرباز: اگه خدا با ماست پس کی با اوناست که مارو دارن تیکه و پاره می کنن؟ بوی خوش یک زن (۱۹۹۲): زنها ... تا حالا به زن ها فکر کردی؟ کی خلقشون کرده؟ خدا باید یه نابغه بوده باشه ... زیر نور ماه: خدا خیلی بزرگتر از اونه که بشه با گناه کردن ازش دور شد ... ستایش: حشمت فردوس: پیش خدا هم که باشی، وقتی مادرت زنگ می زنه باید جوابشو بدی. مارمولک: شاید درهای زندان به روی شما بسته باشد، اما درهای رحمت خدا همیشه روی شما باز است و اینقدر به فکر راه دروها نباشید. خدا که فقط متعلق به آدم های خوب نیست. خدا خدای آدم خلافکار هم هست. فقط خود خداست که بین بندگانش فرقی نمی گذارد. او اند لطافت، اند بخشش، بیخیال شدن، اند چشم پوشی و رفاقت است. دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم مارمولک رامبو (۱۹۸۸): موسی گانی: خدا آدمای دیوونه رو دوس داره! رمبو: چرا؟ موسی گانی: چون از اونا زیاد آفریده. سوپر نچرال: واقعا به خدا ایمان داری؟ چون اون میتونه آرامش بخش باشه. دین: ایمان دارم یه خدایی هست ولی مطمئن نیستم که اون هنوز به ما ایمان داره یا نه. کشوری برای پیرمردها نیست: تو زندگیم همیشه منتظر بودم که خدا، از یه جایی وارد زندگیم بشه ولی اون هیچوقت نیومد، البته اگر منم جای اون بودم خودمو قاطی همچین چیزی نمی کردم! دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم کشوری برای پیرمردها نیست سخن پایانی درباره دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا در هر قالبی که باشند، چه در متون کهن مذهبی، چه در اشعار و سروده ها و چه در فیلم های سینمایی، همواره گنجینه ای ارزشمند از حکمت و معرفت را به مخاطبان خود ارائه می دهند. این دیالوگ ها به ما یادآور می شوند که در جستجوی معنای زندگی و یافتن پاسخ سوالات خود، تنها نیستیم و همواره می توانیم با خالق هستی راز و نیاز کرده و از او یاری و راهنمایی بطلبیم. دیالوگ های ماندگار سینمای جهان درباره خدا گردآوری: بخش هنر و سینمای سرپوش

ویژه سرپوش