این روزها فیلم سینمایی «دنیای ژوراسیک: سقوط پادشاهی» به نویسندگی «کالین ترورو» و «درک کونولی» و کارگردانی «خوان آنتونیو بایونا» اکران شده و به سرعت توانسته است به صدر گیشه برسد. «یونیورسال پیکچرز» در همکاری با «امبلین اینترتیمنت» این فیلم را بابودجهای بیش از ۱۸۰ میلیون دلار تولید و پخش کرده است. این فیلم که به «دنیای ژوراسیک ۲» هم مشهور است در اکران افتتاحیه خود با کسب ۱۵۰ میلیون دلار درآمد در سینماهای ایالات متحده و کانادا شگفتیساز شده است. آخرین ساخته «خوان بایونا» همزمان در ۱۷ نقطه دیگر دنیا برای اولین بار روی پرده رفت و بیش از ۱۰۶ میلیون دلار به فروش جهانی این فیلم اضافه کرد.
کل فروش جهانی پنجمین فیلم از مجموعه سینمایی «پارک ژوراسیک» به بیش از ۷۱۵ میلیون دلار رسیده است. اولین قسمت از مجموعه «بلاکباستر» (پر هزینه و پر فروش) فیلمهای «پارک ژوراسیک» بر اساس رمانی با همین عنوان از «مایکل کرایکتون» پزشک و نویسنده آمریکایی ساخته شد. این فیلم را «استیون اسپیلبرگ» در سال ۱۹۹۳ جلوی دوربین برد. فیلمی که تاریخساز هم شد. بیشترین هزینه تبلیغات برای یک اثر سینمایی در تاریخ به نام «پارک ژوراسیک» ثبت شده است. «بایونا» کارگردان جوان اسپانیایی است که خود را شاگرد «گیرمو دل تورو» کارگردان پر افتخار و اسکاری مکزیکیتبار میداند.
«بایونا» از آخرین سالهای دهه ۱۹۹۰ وارد فیلمسازی شد؛ او درامی در ژانر فاجعه به نام «غیر ممکن» (۲۰۱۲) با بازی «نائومی واتس»، «ایوان مکگرگور» و «مارتا اتورا» ساخت که به شدت مورد توجه قرار گرفت. سینمای هالیوود، یک سینمای داستانگوی سرگرمیساز است و یک کارگردان با فروش بالای فیلمش به موفقیت میرسد. فیلم «غیرممکن» با ۴۵ میلیون دلار هزینه به فروشی بالای ۱۹۸ میلیون دلار دست یافت. «بایونا» ۴۳ ساله حالا یکهتاز سینمای فصل تابستان آمریکا شده است. به همین مناسبت بخشی از گفتوگوی او با «مت اواردز» از «denofgeek» را ترجمه کردهایم.
وقتی قرارداد کارگردانی چنین فیلمی را امضا میکنید؛ متوجه میشویم که یک تعهد زمانی عظیم در میان است.
فکر میکنم این تعهد زمانی بود؛ فکر کنم کمتر از دو سال درگیر این پروژه بودم.
وقتی قرارداد را امضا میکردید، میدانستید که یک تعهد حداقل دو ساله را دارید؟
بله. یک برنامه زمانی داشتیم. از زمانی که لحظه اکران و پخش فیلم مشخص میشود، دیگر شما یک برنامه زمانی معین دارید.
برنامه در چه وضعیتی بود وقتی که شما قرارداد را امضا میکردید؟ آیا فیلمنامهای در کار بود؟
بله، بله، فیلمنامه وجود داشت و با «کالین ترورو» (فیلمنامهنویس) گفتوگو داشتم. اولین چیزی هم که او به من گفت، این بود که درباره فیلم «یتیمخانه» (۲۰۰۷) نظراتی دارد. درباره این قضیه خیلی سورپرایز شدم. خیلی هم جا خوردم. بعد از این بود که به من درباره قصه فیلم گفت. اینکه، قسمت دوم داستان بیشتر شبیه به فیلمهایی میشود که درباره «خانه اشباح» هستند. فورا یک دل نه صد دل عاشق ایدهاش شدم.
تصویرسازیهای فراوانی در سبک «گوتیک» دارید که به نوعی ترک فضای «پارک ژوراسیک» است. البته فقط در شبیهسازیها و موسیقی فضاساز...
این فضایی که گفتید احساس جدیدی را خلق میکند ولی کاملا به آن چیزی که پیش از این در فیلمهای «پارک ژوراسیک» دیدهایم، وفادار است. درباره اولین قسمت از « پارک ژوراسیک» فکر میکنید که دایناسور «تی رکس» (تیرانوسوروس) عظیمالجثهای را در مرکز داستان میبینید. در بخش دوم هم احساس «تنگناهراسی» و کیپشدگی، میکنید. در ادامه هم صحنههای پر از تعلیق دایناسورهای «ولاسیرپتر» را در آشپزخانه دارید. اینهایی که گفتم همان معماری است که در این قسمت از «پارک ژوراسیک» هم دنبال میکنیم. بزرگترین تغییری که در این قسمت داریم این است که چگونه این «قصه اخلاقی» (mora- tale) را پیچشدار کنیم.
من همیشه فکر میکردم که قصههای «پارک ژوراسیک» به نوعی یک «قصه اخلاقی» هستند. آنها همیشه درباره چگونگی رابطه انسان با پیشرفت علم حرف میزنند، ولی ما همیشه انسان و استفاده غلطش از علم را مقصر میدانیم و هیچ وقت انسان را مقصر نمیدانیم. بنابراین همیشه هم فکر میکردم که باید داستانهای ژوراسیک که یک نوعی از«قصههای اخلاقی» هم هستند، در قسمت دوم، خیلی بیشتر تبدیل به «قصه جن و پری» شوند. عناصر قصههای جن و پری را در فیلم پیدا میکنید. شما یک قلعه، یک پرنسس و یک اژدها دارید. عاشق همین ایده هستم. یک دل نه صد دل هم عاشقش هستم. یک قصه جن و پری با رویکردی جدید و تازه داریم. همه انتظار دارند که از فیلمهای ژوراسیک بترسند، اما اینبار این فیلم به چیزی که در حماسه دیدهایم وفادار است.
چیزی که درباره «پارک ژوراسیک» جالب این است که همه قسمتها به نوعی به اولین قسمت وفادار هستند، به نظر میرسد ایدههای همه کارگردانها به نوعی از شکل و شمایل قسمت اول میآید. ایدهها کاملا شبیه به اولین فیلم است. آیا ساخت این قسمت به شما مقداری آزادی داد تا کارهای جدیدی را انجام بدهید؟ با اینکه شما نمیتوانید پارکی با مضمون جدید بسازید.
دقیقا. فکر میکنم مثل وقتی که این توضیح را داشتیم. یعنی اینکه از راه دیگری این قصه را برای مردم بگوییم. گذشته را فراموش کنید، با آینده روبهرو میشوید.
این آینده شبیه چیزی نیست که پیش از این دیدهاید. این موضوع خیلی جذاب است. این بحث گذشتن از گذشته و دیدن آینده همان طریقی است که «دنیای ژوراسیک ۲» به اتمام میرسد. امیدوارم جوری برای مخاطبها تمام شود که قسمتهای بیشتری را بخواهند.
همینطوری هم هست. پایان فیلم خیلی جذاب است. میدانم که «کالین ترورو» (فیلمنامهنویس) قسمت سوم را خواهد ساخت.
آیا با او در این باره صحبتی کردید؟
گفتوگوی عمیقی در این باره نداشتیم. میدانم که برخی عناصر در «دنیای ژوراسیک ۲» وجود دارد که درباره قسمت سوم فکر ایجاد میکند. «کالین» چند وقت یک بار پیش من میآمد و میگفت: «میتوانید این خط را به فیلمنامه اضافه کنید؟...آیا میتوانید به این چیز در این لحظه ارجاع بدهید؟» به خاطر این بود که او پیش از اینها درباره قسمت سوم فکر میکرد.
منبع: denofgeek
سیدحسین رسولی
- 14
- 1