جمعه ۰۵ بهمن ۱۴۰۳
۱۶:۴۳ - ۱۹ شهریور ۱۳۹۹ کد خبر: ۹۹۰۶۰۱۱۹۷
فیلم و سینمای جهان

تمجدید اسکورسیزی از فیلم سینمایی «تکه‌های یک زن»‌ (Pieces of a Woman)

فیلم سینمایی تکه‌های یک زن,اخبار فیلم و سینما,خبرهای فیلم و سینما,اخبار سینمای جهان

فیلم سینمایی «تکه‌های یک زن»‌ (Pieces of a Woman) جدیدترین اثر کورنل موندروتسو کارگردان اهل مجارستان از جمله آثاری است که در روزهای اخیر در جشنواره بین‌المللی فیلم ونیز ۲۰۲۰ روی پرده رفته است.

تکه‌های یک زن درباره زوجی است در حال بچه‌دارشدن که تصمیم می‌گیرند بچه را در خانه به کمک یک قابله به‌ دنیا بیاورند. سهل‌انگاری قابله و آنچه به تبع آن رخ می‌دهد زندگی این زوج را به شکل تغییرناپذیری دگرگون می‌کند و در نهایت به یک سفر درونی عاطفی پیچیده و دردناک برای زن منجر می‌شود.

یکی از نکات جالب فیلم تکه‌های یک زن حضور مارتین اسکورسیزی چهره نام‌دار سینمای جهان به‌عنوان مدیر اجرایی تولید این پروژه است. در واقع اسکورسیزی بر کار تهیه این اثر نظارت مستقیم داشته و نام او باعث شد این اثر از مدت‌ها پیش توجه علاقه‌مندان را به خود جلب کند.

اسکورسیزی فیلم را غافلگیرکننده نامیده و این ویژگی را از این جهت مهم دانسته که به فیلم کمک می‌کند به مخاطب گسترده‌ای که لیاقتش را دارد دست پیدا کند.

به گفته اسکورسیزی تکه‌های یک زن برای او اثری عمیق و به شکل منحصربه‌فردی تکان‌دهنده بوده. او می‌گوید: «از اولین صحنه روی این فیلم سرمایه‌گذاری عاطفی کردم و هنگامی که دیدمش این تجربه صرفا شدت یافت؛ فیلمی مجذوب‌کننده چه از نظر ساخت و چه عوامل فوق‌العاده آن که شامل همکار سابقم الن برستین می‌شود.»

با این مقدمه از اسکورسیزی برای دیدن فیلم مشتاق‌تر می‌شویم. اثری که ونسا کربی، شایا لبوف و الن برستین نقش‌های اصلی آن را ایفا می‌کنند. کربی هنرپیشه‌ بریتانیایی این فیلم بیشتر بابت فیلم‌هایی چون «مأموریت: غیرممکن -فال‌اوت» (Mission: Impossible Fallout‎) و «سریع و خشمگین تقدیم می‌کند: هابز و شاو» (Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw) به شهرت جهانی دست یافت.

شایا لبوف با مجموعه «تبدیل‌شوندگان» (Transformers) در گیشه موفق عمل کرد در حالی که آثار مستقلی چون «نیمفومانیاک» (Nymphomaniac) و «عزیز آمریکایی» (American Honey‎) را هم در کارنامه دارد.

نهایتا باید به الن برستین هم اشاره کنیم؛ بازیگر کهنه‌کاری که برای فیلم «آلیس دیگر اینجا زندگی نمی‌کند» (Alice Doesn’t Live Here Anymore) به کارگردانی مارتین اسکورسیزی جایزه اسکار بهترین بازیگر نقش اول زن را دریافت کرده و کاندیدای دریافت همین جایزه برای آثاری چون «مرثیه‌ای برای یک رویا» (Requiem for a Dream )، «جن‌گیر» (The Exorcist) و «رستاخیز» (Resurrection) بوده است.

کورنل موندروتسو کارگردان ۴۵ ساله مجار فیلم تکه‌های یک زن، ساخت فیلم‌های بلند داستانی را از سال ۲۰۰۵ آغاز کرد و به‌عنوان معروف‎ترین اثرش می‌توانیم به «خدای سفید» (White God) اشاره کنیم. خدای سفید نماینده مجارستان در بخش بهترین فیلم خارجی‌زبان اسکار بود که به مرحله نهایی راه یافت و در عین حال موفق شد جایزه بخش نوعی نگاه جشنواره فیلم کن سال ۲۰۱۴ را هم به دست آورد.

کاتا ویبر که در نگارش فیلم‌نامه‌ی خدای سفید با موندروتسو همکاری کرده بود، فیلم‌نامه‌ی تکه‌های یک زن را به رشته تحریر درآورده. بنجامین لوب که ممکن است نامش را به‌خاطر فیلم‌برداری «مندی» (Mandy) فیلم ترسناکی با بازی نیکلاس کیج شنیده باشید، فیلم‌برداری این اثر را هم برعهده داشته و نهایتا بد نیست اشاره کنیم که هاوارد شور آهنگساز برجسته کانادایی با انواع و اقسام جوایز اسکار،‌ گرمی و گلدن گلوب و حضور در پروژه‌های بزرگی چون «ارباب حلقه‌ها» (The Lord of the Rings)، موسیقی این فیلم را تولید کرده است.

تاکنون ۸ نقد درباره فیلم سینمایی تکه‌های یک زن در وب‌سایت راتن تومیتوز منتشر شده که با ۷ نقد مثبت و ۱ نقد منفی نشان‌دهنده رضایت ۸۸ درصدی منتقدان از این اثر سینمایی است.

در ادامه مروری خواهیم داشت بر بعضی نقدهای منتشرشده درباره این فیلم سینمایی.

فیلم سینمایی تکه‌های یک زن,اخبار فیلم و سینما,خبرهای فیلم و سینما,اخبار سینمای جهان

گزیده‌ی نقدها و بررسی‌های فیلم تکه‌های یک زن

ورایتی / پیتر دبروج

می‌شد تصور کرد که کارگردان‌های استودیویی محترمی همچون نورمن جویسون و سیدنی لومت فیلمی را درباره دعوای حقوقی که در مرکز فیلم تکه‌های یک زن در جریان است بسازند؛ یک تراژدی وحشتناک رخ داده و یک زوج جوان در انتظار فرزند (با بازی ونسا کربی و شایا لبوف) قابله خود را (با بازی مالی پارکر) به دادگاه کشانده‌اند. رسانه‌ها همه جای این قصه به چشم می‌خورند و کلیت ماجرای به‌دنیاآوردن فرزند در خانه به چالش کشیده می‌شود اما کورنل موندروتسو، کارگردان مجار این فیلم ترجیح می‌دهد به جای تمرکز بر دادگاه به زوج توجه کند.

زوجی که هر دو در اثر این تجربه به‌شدت ضربه خورده‌اند اما زن به شکل خاصی آسیب دیده و مسأله برایش فقط بازسازی رابطه عاطفی‌اش نیست. او باید در این درام انسانی، با بازی‌های بسیار ماهرانه، هویت خود را که در معرض آسیب قرار گرفته بازسازی کند.

شان و مارتا زوج اصلی فیلم هنگام فرایند به دنیاآمدن کودک بسیار نزدیک‌اند و به نظر می‌رسد فاصله ناشی از هویت طبقاتی آن‌ها از طریق صمیمیتی که میانشان برقرار شده از بین رفته است. اما پس از بحران و وقوع تراژدی، شیطان درونی آن‌ها پدیدار شده و کمتر شبیه یک زوج به نظر می‌رسند. آن‌ها بیشتر به دو انسان جدا از هم و بسیار حساس تبدیل شده‌اند.

کارگردان و فیلم‌نامه‌نویس اثر یعنی موندروتسو و ویبر با مهارتی مسحورکننده عواقب فقدان را در این دو انسان خوب اما نه بی‌عیب و نقص، بررسی می‌کنند.

هالیوود ریپورتر / دیوید رونی

کمی مبهم است که مخاطب چنین درامی که پایان روشنش شبیه نوعی خیانت به اثر به نظر می‌رسد چه کسی است. اما مخاطبی که دل دیدن بازنمایی به‌شدت تند و تیز تأثیرات بادوام مرگ یک کودک روی والدینش را دارند با دیدن فیلم از لحظاتی نیرومند و از نظر عاطفی متأثرکننده بهره‌مند می‌شوند.

وقتی مارتا بدون هیچ احساسی وسایلی که با عشق و علاقه برای بچه تهیه کرده‌ بودند را دور می‌ریزد نشان می‌دهد که به وضوح در مقابل این خسارت ویرانگر به انسان سخت‌تری تبدیل شده است.

صحنه‌‌ای از فیلم که در آن مارتا همچون زنی آسیب‌دیده و همان میزان هم خطرناک، دوباره به محل کارش برمی‌گردد و در خاموشی، نگاه‌های همراه با ترحم همکارانش را درون خود می‌ریزد یکی از آن لحظات متعدد فیلم است که شدت اثرگذاری فیلم افزون می‌شود.

وقتی مارتا در خیابان، مترو یا یک فروشگاه به یک بچه خیره می‌شود چشمانش می‌تواند بیانگر اشتیاق یا رنج او باشد. بازی سفت و سخت کربی در نقش مارتا قابل توجه است؛ زنی که پشت ظاهر محکمش خون گریه می‌کند اما در عین حال در فرایند منزوی‌کننده خوکردن به فقدان پیش‌آمده رفتار خشنی از خود نشان می‌دهد.

فیلم سینمایی تکه‌های یک زن,اخبار فیلم و سینما,خبرهای فیلم و سینما,اخبار سینمای جهان

گاردین / زان بروکس

تکه‌های یک زن اولین فیلم آمریکایی اثر کورنل موندروتسو کارگردان مستعد مجار است که با بازی‌های جان‌دار زوج ونسا کربی و شایا لبوف همراه شده. موندروتسو در وطنش آثار درخشان عجیب و پرپتانسیلی مثل خدای سفید و «یوهانا» (Johanna) را کارگردانی کرد.

این کارگردان در مسیرش آثار عجیبی خلق کرده اما اثر جدید غران و خشمگین او نشان می‌دهد که هنوز قدرت بیشتری در چنته دارد.

تکه‌های یک زن که در واقع یک کلاس بازیگری است در نوع خود فیلمی به‌شدت اثرگذار است. بازیگران اصلی هر کدام به‌خوبی از پس کار خود بر می‌آیند و فیلم را استوار نگه می‌دارند اما به نظر می‌رسد همه‌چیز کمی بیش از حد آکادمیک، تنظیم‌شده و شبیه به نوعی ورکشاپ از کار درآمده. این وضعیت با موسیقی اغراق‌آمیز که بعد از هر تبادل احساسی سنگینی مثل پتک بر سر شنونده فرود می‌آید کمی هم بدتر می‌شود.

ایندی وایر / دیوید ارلیخ

اگر فکر می‌کنید فیلم تکه‌های یک زن با یک ملودرام معمول متفاوت است و به نظر می‌رسد تکه‌هایش به شکل ناکامل و ناهمواری به هم وصل شده شاید باید دلیلش را در این جست‌وجو کنید که فیلم‌های کمی با موضوع مرده‌زایی فرزند ساخته شده‌اند.

فیلم‌ها عموما این نوع تراژدی‌ها را به‌عنوان پیچش داستانی معرفی می‌کنند؛ در واقع یک راه ساده روایی برای پل زدن از بخشی به بخش دیگر داستان. فیلم‌های معدودی جسارت این را دارند که چنین موضوعی را به محور فیلم و مسأله مرکزی‌اش تبدیل کنند.

البته این موضوع هم دلایل خودش را دارد. یکی اینکه فیلمی درباره یک جنین مرده‌به‌دنیاآمده، در گیشه از آن فروش‌های مارولی نخواهد داشت. دیگر آنکه رنج ناشی از مرگ یک کودک هنگام زایمان از آن دست رنج‌هایی است که دیگران به سختی درکش کرده و با آن ارتباط برقرار می‌کنند مگر آنکه خود چنین تجربه‌ای را از سر گذرانده باشند.

در واقع خیلی‌ها از خود خواهند پرسید چه حسی دارد که موجودی را از دست بدهی که اساسا هرگز وجود نداشته؟ اگر کسی آن‌قدر خوش‌شانس بوده باشد که جواب این سؤال را تجربه نکرده باشد چقدر احتمال دارد که از طریق یک فیلم بتواند به این پاسخ دست پیدا کند؟

این درام پرسوز پس از بخش افتتاحیه با یک برداشت بلند ۳۰ دقیقه‌ای از فرایند به دنیاآوردن فرزند در خانه و حرکت از سوی امید به ترس، تمرکز خود را از دست می‌دهد.

فیلم تلاش می‌کند کارهای مختلفی بکند؛ تکه‌های مختلف مارتا را دوباره سر جایش بگذارد پیش از آنکه او دریابد هرگز دیگر آن کلیت سابق نخواهد بود. گاهی اوقات این تلاش‌ها خود را از طریق نوعی نمادگرایی بی‌جان و بی‌رمق نشان داده می‌دهد و گاهی از طریق شخصیت‌های فرعی. گرچه تکه‌های یک زن فیلم مارتا است اما خودتخریبی تدریجی شان (همسرش) انرژی زیادی از اثر می‌گیرد.

یک داستان فرعی درون فیلم که ارتباط شان و یکی از بستگان مارتا را نشان می‌دهد می‌توانست به کلی حذف شود. یک رشته دیگر داستانی مربوط به اتحاد اضطراب‌انگیز شان و مادر ثروتمند مارتا که از بازماندگان هولوکاست است در نهایت به اندیشه‌های ناتمامی درباره طبقه اجتماعی، تلاش برای زنده‌ماندن و هزینه پشت سرگذاشتن و عبور از گذشته تبدیل می‌شود.

در کل گرچه آن ۳۰ دقیقه ابتدایی یکی از بهترین بخش‌های کارنامه حرفه‌ای کارگردان است اما ادامه فیلم مانند گشتن دنبال گنج در میان نخاله‌های ساختمانی است؛ تلاشی که در ذات خود شکست خورده است.

digikala.com
  • 13
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
دیالوگ های ماندگار درباره خدا

دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا پنجره ای به دنیای درون انسان می گشایند و راز و نیاز او با خالق هستی را به تصویر می کشند. در این مقاله از سرپوش به بررسی این دیالوگ ها در ادیان مختلف، ادبیات فارسی و سینمای جهان می پردازیم و نمونه هایی از دیالوگ های ماندگار درباره خدا را ارائه می دهیم. دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا همیشه در تاریکی سینما طنین انداز شده اند و ردی عمیق بر جان تماشاگران بر جای گذاشته اند. این دیالوگ ها می توانند دریچه ای به سوی دنیای معنویت و ایمان بگشایند و پرسش های بنیادین بشری درباره هستی و آفریننده آن را به چالش بکشند. دیالوگ های ماندگار و زیبا درباره خدا نمونه دیالوگ درباره خدا به دلیل قدرت شگفت انگیز سینما در به تصویر کشیدن احساسات و مفاهیم عمیق انسانی، از تاثیرگذاری بالایی برخوردار هستند. نمونه هایی از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا در اینجا به چند نمونه از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا اشاره می کنیم: فیلم رستگاری در شاوشنک (۱۹۹۴): رد: "امید چیز خوبیه، شاید بهترین چیز. و یه چیز مطمئنه، هیچ چیز قوی تر از امید نیست." این دیالوگ به ایمان به خدا و قدرت امید در شرایط سخت زندگی اشاره دارد. فیلم فهرست شیندلر (۱۹۹۳): اسکار شیندلر: "من فقط می خواستم زندگی یک نفر را نجات دهم." این دیالوگ به ارزش ذاتی انسان و اهمیت نجات جان انسان ها از دیدگاه خداوند اشاره دارد. فیلم سکوت بره ها (۱۹۹۱): دکتر هانیبال لکتر: "خداوند در جزئیات است." این دیالوگ به ظرافت و زیبایی خلقت خداوند در دنیای پیرامون ما اشاره دارد. پارادیزو (۱۹۸۸): آلفردو: خسته شدی پدر؟ پدر روحانی: آره. موقع رفتن سرازیریه خدا کمک می کنه اما موقع برگشتن خدا فقط نگاه می کنه. الماس خونین (۲۰۰۶): بعضی وقتا این سوال برام پیش میاد که خدا مارو به خاطر بلاهایی که سر همدیگه میاریم می بخشه؟ ولی بعد به دور و برم نگاه می کنم و به ذهنم می رسه که خدا خیلی وقته اینجارو ترک کرده. نجات سربازان رایان: فرمانده: برید جلو خدا با ماست ... سرباز: اگه خدا با ماست پس کی با اوناست که مارو دارن تیکه و پاره می کنن؟ بوی خوش یک زن (۱۹۹۲): زنها ... تا حالا به زن ها فکر کردی؟ کی خلقشون کرده؟ خدا باید یه نابغه بوده باشه ... زیر نور ماه: خدا خیلی بزرگتر از اونه که بشه با گناه کردن ازش دور شد ... ستایش: حشمت فردوس: پیش خدا هم که باشی، وقتی مادرت زنگ می زنه باید جوابشو بدی. مارمولک: شاید درهای زندان به روی شما بسته باشد، اما درهای رحمت خدا همیشه روی شما باز است و اینقدر به فکر راه دروها نباشید. خدا که فقط متعلق به آدم های خوب نیست. خدا خدای آدم خلافکار هم هست. فقط خود خداست که بین بندگانش فرقی نمی گذارد. او اند لطافت، اند بخشش، بیخیال شدن، اند چشم پوشی و رفاقت است. دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم مارمولک رامبو (۱۹۸۸): موسی گانی: خدا آدمای دیوونه رو دوس داره! رمبو: چرا؟ موسی گانی: چون از اونا زیاد آفریده. سوپر نچرال: واقعا به خدا ایمان داری؟ چون اون میتونه آرامش بخش باشه. دین: ایمان دارم یه خدایی هست ولی مطمئن نیستم که اون هنوز به ما ایمان داره یا نه. کشوری برای پیرمردها نیست: تو زندگیم همیشه منتظر بودم که خدا، از یه جایی وارد زندگیم بشه ولی اون هیچوقت نیومد، البته اگر منم جای اون بودم خودمو قاطی همچین چیزی نمی کردم! دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم کشوری برای پیرمردها نیست سخن پایانی درباره دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا در هر قالبی که باشند، چه در متون کهن مذهبی، چه در اشعار و سروده ها و چه در فیلم های سینمایی، همواره گنجینه ای ارزشمند از حکمت و معرفت را به مخاطبان خود ارائه می دهند. این دیالوگ ها به ما یادآور می شوند که در جستجوی معنای زندگی و یافتن پاسخ سوالات خود، تنها نیستیم و همواره می توانیم با خالق هستی راز و نیاز کرده و از او یاری و راهنمایی بطلبیم. دیالوگ های ماندگار سینمای جهان درباره خدا گردآوری: بخش هنر و سینمای سرپوش

ویژه سرپوش