سه شنبه ۲۲ خرداد ۱۴۰۳
۱۲:۲۰ - ۰۸ اسفند ۱۳۹۵ کد خبر: ۹۵۱۲۰۱۲۳۰
موسیقی

پوريا اخواص در سالمرگ غلامحسين بنان از ويژگي‌هاي آوازخواني او مي‌گويد

او صدايش را مي‌شناخت

اخبار هنرمندان,خبرهای هنرمندان,موسیقی,غلامحسين بنان

«سال ۱۳۳۸ در يک شب سرد زمستاني به مجلس عروسي دعوت شديم. داماد آقاي علي‌اکبر مشکين سليمي، برادر مصطفي سليمي، مؤلف و ناشر مجله گل‌هاي رنگارنگ بود. بسياري از افراد سرشناس و رجال نامي وقت در آن مهماني حضور داشتند. يک آوازخوان حرفه‌اي، با صدايي نه‌چندان خوش مدتي وقت حضار را گرفت و دست‌آخر مرد جواني که در بين مهمان‌ها نشسته بود، به اصرار برادر عروس که گويا نسبتي با او داشت، همراه با تار شروع به خواندن آوازي کرد. ناگهان مجلس آرام گرفت و نفس‌ها در سينه‌ها حبس شد.

 

صداي مرد جوان به زمزمه آرام جويباري مي‌ماند که در قلب کوهستان آدم را به يک خواب شيرين بهاري دعوت مي‌کند. هنگام خواندن چهره‌اش آرام و نگاهش ثابت و معمولي بود. تحرير و کشش خاصي که در صدايش وجود داشت، يک چيز ديگر بود؛ چيزي سواي آنچه تا امروز شنيده بودم. با خودم گفتم صاحب اين صدا کيست؟ آيا اقبال‌السلطان است که من صفحاتش را دارم؟ مجلس که تمام شد، سعي کردم صاحب صدا را پيدا کنم اما معلوم شد که او زودتر از ديگران رفته است.

 

نزد مصطفي‌خان، برادر عروس رفتم و نام او را پرسيدم. مصطفي‌خان او را اين‌طور معرفي کرد: او غلامحسين بنان، پسر بنان‌الملک، از شاهزاده‌هاي قاجار است.» اين‌ خاطره‌اي است که پرويز خطيبي، ترانه‌سرا، شاعر و از نخستين فيلمسازهاي ايراني از اولين شب آشنايي با غلامحسين بنان تعريف کرده است؛ مردي که صدايش سال ۱۳۲۱ بعد از حدود ۱۵ سال آوازخواني حرفه‌اي در جلسات خصوصي و در حضور دوستان و آشنايان، براي اولين‌بار از راديوی تهران به گوش مردم رسيد.

 

در طول فعاليت هنري‌اش حدود ۳۵۰ آهنگ اجرا کرد و به اعتقاد بسياري از اهالي هنر ويژگي بارز آوارخواني‌اش، زير‌و‌بم‌ها و تحريرات صدايش بود. غلامحسين بنان در کارنامه هنري‌اش سابقه همکاري با استادهاي موسيقي بسياري مانند روح‌الله خالقي، ابوالحسن صبا، مرتضي محجوبي، احمد عبادي، حسين تهراني و علي تجويدي را دارد و از سال‌های ۱۳۰۶ تا ۱۳۴۷ فعاليت‌هاي گسترده‌اي در زمينه موسيقي ملي ايران انجام داده است.

 

پوريا اخواص، خواننده موسيقي ايراني که سابقه همکاري زيادي با حسين عليزاده داشته، به بهانه سالمرگ غلامحسين بنان، بنيانگذار انجمن موسيقي ايران، از ويژگي‌هاي صدا و جنس آوازخواني او مي‌گويد: «در مورد استاد بنان صحبت‌ها بسيار زياد است. استادان و بزرگان موسيقي تا امروز بسيار در مدح و ستايش ايشان صحبت کرده‌اند ولي نکته‌اي که براي من به‌شخصه اهميت بسيار زيادي دارد، رنگ صدا، زيبايي، حلاوت و تکنيک استاد بنان است که بسيار لطيف، شيرين و زيبا اشعار را ادا مي‌کردند. توجه به بار عاطفي کلمات و حسي که شعر به خواننده مي‌دهد، در صداي گرم استاد بنان بسيار حائزاهميت است.

 

چيزي که استاد بنان به‌عنوان يک خواننده به من آموخت اين بود که نياز نيست خواننده وسعت صداي عجيب و غريب و آن‌چناني داشته باشد، بلکه حتي اگر وسعت صداي محدودي دارد و تعداد نُت‌هاي محدودي را مي‌تواند بخواند، همان را به شکل بسيار پُرتکنيک و طلايي اجرا کند که شنونده از شنيدن آن سير نشود. من از کودکي به‌واسطه پدرم که هميشه صداي استاد بنان را گوش مي‌کردند و علاقه بسيار زيادي به صداي ايشان داشتند و کماکان هم همين‌طور است، با صداي استاد بنان آشنا شدم و جداي از تکنيک بسيار مسحور‌کننده‌شان، براي من يادآور خاطرات بسيار شيريني از دوران کودکي‌ام است.

 

يکي ديگر از مهم‌ترين آموزه‌هاي ايشان براي من و حتما بسياري ديگر از خواننده‌ها، شناخت و اشراف به فيزيک صدا بوده و اين بدون شک، يکي از موهبت‌هايي است که يک خواننده مي‌تواند داشته باشد؛ اينکه صداي خودش و فيزيک صدايش را بشناسد و بسنجد که چقدر مي‌تواند از اين صدا به‌درستي استفاده کند. مثلا اگر نگاهي به آوازهاي استاد بنان بيندازيم، مي‌بينيم که اگر ايشان آواز شور خوانده‌اند، گوشه سلمک يا شهناز و بعد از آن قرچه را خوانده‌اند، شايد به‌ندرت سراغ رضوي يا حسيني رفته‌اند يا اگر هم سري به آن گوشه‌ها زده‌اند در حد اشاره‌ بوده و ترجيح داده‌اند اگر قرار است آن گوشه‌ را هم بخوانند، پايين نخوانند که آن ترتيب رديف و بالارونده آواز از بين نرود. اگر هم در بعضي آوازها اين‌کار را کرده‌اند، مي‌بينيم که در مورد قطعاتي که اوج و نهيب عجيب و غريبي دارند و بايد در بعضي گوشه‌ها خوانده شوند، انتخاب اشعار به نحوي است که اين‌طور مي‌طلبد که آن اشعار و ابيات، حتي در گوشه رضوي و حسيني هم پايين خوانده شوند.

 

اين بدون شک، تسلط خواننده را نشان مي‌دهد که چقدر اشراف به ادبيات ايران دارد. جداي از تکنيک آواز و اشرافي که ايشان به رديف موسيقي ايراني و ادبيات موسيقي ايراني دارند، مهارت ايشان در تصنيف‌خواني بسيار مثال‌زدني است و شايد به جرأت بتوانيم از ايشان به‌عنوان يکي از استادان مسلم تصنيف‌خواني ايران ياد کنيم. در مورد بعضي از آثاري که استاد بنان از کارهاي استاد خالقي، وزيري يا ديگر بزرگان موسيقي اجرا کرده‌اند، به قدري خواندن آنها دشوار است که شايد زمان بسيار زيادي لازم باشد که کسي بخواهد آن را تمرين و به همان زيبايي اجرايش کند.

 

اين نشان مي‌دهد که استاد بنان تسلط زيادي روي ريتم و تصنيف‌خواني داشته‌اند. در محفلي از استاد شجريان شنيدم که مي‌گفتند تحريرهايي که استاد بنان در خوانش برخي از قطعات اجرا مي‌کردند، خواندنش واقعا کار هر کسي نيست. اين‌قدر بايد يک خواننده روي ريتم و فيزيک صوت خودش تسلط داشته باشد که بتواند اينها را اجرا کند. در مورد سيال‌بودن و روان‌بودن آواز استاد بنان که انگار شنونده را روي مرکبي سوار مي‌کند و با احساس خودش حرکت مي‌دهد، تنها چيزي که کمک مي‌کند يک خواننده از اين موهبت برخوردار باشد، بي‌نيازي، عزت نفس و شخصيت وجودي آن شخص است که باعث مي‌شود بدون تقلا و هيچ‌گونه فشاري آواز را ارائه کند، خودش را بدهکار شنونده نداند و تماما به احساس و زيبايي فکر کند نه اينکه بخواهد مسابقه‌اي با ديگري بگذارد. اين يعني استاد بنان بي‌نياز است و درونش سرشار است از عشق. وقتي اثري را ارائه مي‌دهد، فقط به ارائه آن اثر فکر مي‌کند، نه چيز ديگري.»

 

صدف فاطمي

 

 

vaghayedaily.ir
  • 13
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
سانجیو باجاج بیوگرافی سانجیو باجاج میلیارد و کارآفرین موفق هندی

تاریخ تولد: ۲ نوامبر ۱۹۶۹

محل تولد: هندی

ملیت: هندی

حرفه: تاجر، سرمایه گذار و میلیارد 

تحصیلات: دکتری مدیریت از دانشگاه هاروارد

ادامه
محمد مهدی احمدی بیوگرافی محمدمهدی احمدی، داماد محسن رضایی

تاریخ تولد: دهه ۱۳۶۰

محل تولد: تهران

حرفه: مدیرعامل بانک شهر

مدرک تحصیلی: دکترای اقتصاد واحد علوم تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی تهران، کارشناسی ارشد علوم اقتصادی دانشگاه تهران، کارشناسی اقتصاد بازرگانی دانشگاه شهید بهشتی

نسبت خانوادگی: داماد محسن رضایی، برادر عروس قالیباف، برادر داماد رحمانی فضلی

ادامه
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
ندا قاسمی بیوگرافی ندا قاسمی؛ بازیگر تازه کار و خوش چهره تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی ندا قاسمی

نام کامل: ندا قاسمی

تاریخ تولد: ۳۰ خرداد ۱۳۶۰

محل تولد: کرمانشاه

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر، مجری و صداپیشه

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

تحصیلات: دکترای شیمی آلی

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
فرزان عاشورزاده بیوگرافی فرزان عاشورزاده تکواندوکار ایرانی

تاریخ تولد: ۵ آذر ۱۳۷۵

محل تولد: تنبکابن، مازندران

محل زندگی: آمریکا

حرفه: تکواندوکار

لقب جهانی: سونامی تکواندو جهان

ادامه
زندگینامه امامزاده داوود زندگینامه امامزاده داوود در تهران

عنوان شده است که ایشان همراه با برخی از بستگان خود در همراه با امام رضا به ایران می آیند اما در منطقه شمال غربی تهران به شهادت رسیدند. مرقد ایشان در زمان صفویه ساخته شد و سپس در زمان فتحعلی شاه گسترش پیدا کرد. 

دلیل مرگ این امامزاده را به صورت دقیق نمی دانند اما براساس روایات بومیان آن منطقه مشخص می شود که وی همزمان با بستگان خود به همراه امام رضا به ایران می آیند که همزمان با امام ایشان نیز به شهادت رسیدند و سال شهادت را نیز به سال ۴۸۰ هجری قمری نسبت داده اند، البته باز هم باید اشاره کرد که این تاریخ دقیق نیست و تنها براساس شواهد محاسبه شده است. 

براساس آنچه مردم محلی می گویند، امامزاده داوود در آبادی کیگا که در نزدیکی روستای کن قرار دارد، شهید شده، همجنین برخی می گویند وی با همدستی فردی به اسم نجیم گبر و یکی از درویش های روستا به شهادت رسیده است. ز منظر دیگر قاتل این حضرت شخصی به نام محمود فرح‌زادی می باشد.

ادامه
کاظم نوربخش بیوگرافی کاظم نوربخش بازیگر کمدین ایرانی

تاریخ تولد: ۱ مهر ۱۳۵۵

محل تولد: بیجار، کردستان، ایران

حرفه: بازیگر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۰ تاکنون

تحصیلات: دیپلم انسانی

ادامه
جیمی ولز بیوگرافی جیمی ولز نابغه پشت ویکی پدیا

تاریخ تولد: ۷ اوت ۱۹۶۶

محل تولد: هانتسویل، آلاباما، ایالات متحده آمریکا

ملیت: آمریکایی، بریتانیایی

حرفه: موسس بنیاد ویکی مدیا

ثروت: ۱/۵ میلیون دلار

ادامه
دیالوگ های ماندگار شهاب حسینی

دیالوگ های ماندگار شهاب حسینی شهاب حسینی یکی از بهترین بازیگران سینمای ایران است که تا به حال در آثار فاخری مانند محیا، دلشکسته، شهرزاد و... به نقش آفرینی پرداخته است. این هنرمند در هر یک از هنرنمایی های خود دیالوگ های ماندگاری دارد که در ادامه این مقاله از سرپوش قصد داریم به بخشی از آنها اشاره کنیم. بیوگرافی کوتاه از شهاب حسینی سید شهاب الدین حسینی تنکابنی در ۱۴ بهمن ۱۳۵۲ در تهران به دنیا آمد. وی اصالتا تن کابنی است و تحصیلات عالیه خود را در رشته روانشناسی از دانشگاه تهران برای مهاجرت به کانادا ناتمام گذاشت. وی در سال ۱۳۷۳ با پریچهر قنبری ازدواج کرد و حاصل این پیوند دو فرزند پسر به نام های محمد امین و امیرعلی است. فعالیت هنری شهاب حسینی با تئاتر دانشجویی و سپس، گویندگی در رادیو شروع شد. از جمله جوایز این هنرمند می توان به موارد زیر اشاره کرد: - او برای بازی در شمعی در باد (۱۳۸۲) و رستگاری در هشت و بیست دقیقه (۱۳۸۳) نامزد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد جشنواره فیلم فجر شد.  - حسینی در سال ۱۳۸۷ با بازی در فیلم سوپر استار جایزه سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد جشنواره فیلم فجر را دریافت کرد. -  او خرس نقره‌ای بهترین بازیگر مرد جشنواره بین‌المللی فیلم برلین ۲۰۱۱ را به‌همراه گروه بازیگران فیلم جدایی نادر از سیمین کسب کرد. - او در جشنواره فیلم کن ۲۰۱۶ نیز با ایفای نقش در فیلم فروشنده توانست جایزه بهترین بازیگر مرد جشنواره فیلم کن را به خود اختصاص بدهد. دیالوگ های ماندگار شهاب حسینی؛ درباره شهاب حسینی دیالوگ های ماندگار شهاب حسینی فیلم سینمایی دلشکسته در نقش امیرعلی: - هر کی ریــش گـذاشت مسلمـــون نیـست، هـــرکی پیـشونیش رو داغ کـــرد، مــرد خــدا نیست. - تو همه ی اعتقادا اشتباه میشه. همیشه ام یه عده گرگن تو لباس میش! -  من بنده آن دمم که ساقی گوید یک جام دگر بگیر و من نتوانم - ما فردا میایم خواستگاری، دیگه نمی خوام خواهرم باشی می خوام نفسم باشی دیالوگ های ماندگار شهاب حسینی در فیلم دلشکسته سریال شهرزاد در نقش قباد: -شهرزاد نمی دونی بدون، من با تو چیزایی پیدا کردم که هیچوقت تو زندگیم نداشتم و نمی خوام از دستش بدم. - ما همه مهره های سوخته ایم که زیر دست بزرگ آقاییم. -  آره خب عمو جان حقیقت تلخه عموجان، شنیدنش همچین یه جاهایی از وجدان آدمو جز میده. -  میرم صاف وامیستم جلوی بزرگ آقا بش میگم بزرگ آقا من، زن من، خب؟! پا به ماهه! عین ۱۰-۱۲ ماهو میخوام بمونم ور دلش چی میگی شما؟ - قباد : فقط یه سوال، خیلی دلم می خواد جوابشو بدونم، تو هنوزم دلت باهاشه؟ شهرزاد : فراموشی زمان می بره، فقط فکر می کنم اگه من به هر دری زدم، و اونی نشد که می خواستم بشه، لابد قسمت خرافه نیست، هست واقعا - موقتیه این روزا شهرزاد، می گذره. این وسط تنها چیزی که مهمه اینه که من هنوز با همه ی وجودم دوست دارم. عاشقتم - قباد : سخته واسم دوری تو اینو بفهم، چطوری اینو بهت ثابت کنم؟ شهرزاد : دیر شده، برای ثابت کردنش خیلی خیلی دیر شده … حتی ملک جوانبخت هزار و یک شبم نبودی وگرنه من کم قصه و داستان به گوش تو نخوندم. عاشق بزدل عشقو هم زایل می کنه آقای قباد دیوانسالار -قباد : این کارو باهام نکن شهرزاد. اینطوری خردم نکن. من هنوز دوستت دارم، خیلی بیشتر از قبل. همه چیو خراب نکن شهرزاد : برو قباد، پشت سرتم دیگه نگاه نکن -  من چی کار به کسی داشتم، داشتم زندگیمو می کردم. با بدبختی خودم سر و کله می زدم. اصلا روحمم خبر داشت همچین کسی تو این دنیا زندگی می کنه؟ کی نشونم داد؟ شما. بعدشم که فرستادینم تو بهشت تازه می خواستم بفهمم زندگی یعنی چی؟ تازه طعمش داشت زیر دهنم مزه مزه می کرد که یقه مو گرفتین ترپ انداختینم وسط جهنم. دیالوگ های ماندگار شهاب حسینی در سریال شهرزاد سریال مدار صفر درجه در نقش حبیب پارسا: -تو را به جای همه دوست میدارم-تو را به خاطر عطر نان گرم برفی که اب میشود -برای بخشش اولین گناه-تو را برای دوست داشتن دوست میدارم-تو را به خاطر تمام کسانی که دوست نمیدارم دوست میدارم ...  - همين قدر حاليمه كه هيچ دست مساعدتي از طرف قدرتهاي استعماري داخل اين كشور دراز نشده!!الي به اينكه مقاصد سياسي و اغراض اقتصادي خاصي رو دنبال مي كردن.وام كه بهم فرصت بدن كه خودم براي زندگيم تصميم بگيرم؛خودم انتخاب كنم؛همين  - مظفر:منوببخش ...یافراموش کن! حبیب:میبخشم...ولی فراموش نمیکنم!!!  -حبيب: فقط چرا فكر مي كنيد كه سفر اعزام ممكنه منتفي بشه؟ دكتر: اين مملكت پسرجان،سرزمين گسل و زلزله و پس لرزه است!آدم از فردا روزش - این و خداوند باید جواب بده ، باید جواب این سوال رو بده ! اگه تو این دنیا هیچ جایی برای آرامش وجود نداره ؛ و اگه تمام رویاهای ما از عشق ، عدالت و آزادی فقط ی خیال بیهودس! پس چرا ما رو آفرید ؟!... -ميدوني چيه تقي جان؟من بر خلاف مرحوم پدرم،ازسياست چيز زيادي نميدونم! همين قدر حاليمه كه هيچ دست مساعدتي از طرف قدرتهاي استعماري داخل اين كشور دراز نشده!!الي به اينكه مقاصد سياسي و اغراض اقتصادي خاصي رو دنبال مي كردن.وام كه بهم فرصت بدن كه خودم براي زندگيم تصميم بگيرم؛خودم انتخاب كنم؛ همين دیالوگ های ماندگار شهاب حسینی در سریال مدار صفر درجه سایر فیلم ها: -یه پایان تلخ بهتر از یه تلخی پایان ناپذیره ... (درباره الی) - میدونی برتر از عشق بی فرجام چیه؟فرجام بدون عشق... (برف روی شیروانی داغ) - من زندگی مو باختم حاج اقا منو از زندون می ترسونی؟برو از خدا بترس ... (جدای نادر از سیمین) - جنگ احساس مسولیته نه شلیکه گلوله ... (شوق پرواز) - هر چه تو اوج میگیری دنیا از دید تو بزرگتر می شود و تو از دید دنیا کوچکتر می شوی ... (شوق پرواز) - تو کویر ادم به خدا نزدیک تره چون اسمون به زمین نزدیک تره ... (پلیس جوان) - میدونی چیت حرص ادمو درمیاره؟اینکه حالت از من بده ولی حس واقعیتو بهم نمیگی خب چیه هر چی هست بیا به خودم بگو فکر میکنی چیزیمه؟فکر میکنی چون چیزیمه عرضه ندارم پس چون عرضه ندارم دیگه.....این منصفانه نیست چون من دارم سعی خودمو میکنم غلطی تا حالا نتونستم بکنم چون نمیتونم تمرکز کنم رو کاری ک باید بکنم نمیتونم تمرکز کنم چون همه ی وقتمو اون چرت وپرتا ی مزخرف و دغدغه های احمقانه پر کرده دانشکده ی مزخرف و شاگردای خنگ و... (پرسه در مه) گردآوری: بخش هنر و سینمای سرپوش

ویژه سرپوش