جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۱۲:۲۰ - ۰۸ اسفند ۱۳۹۵ کد خبر: ۹۵۱۲۰۱۲۳۰
موسیقی

پوريا اخواص در سالمرگ غلامحسين بنان از ويژگي‌هاي آوازخواني او مي‌گويد

او صدايش را مي‌شناخت

اخبار هنرمندان,خبرهای هنرمندان,موسیقی,غلامحسين بنان

«سال ۱۳۳۸ در يک شب سرد زمستاني به مجلس عروسي دعوت شديم. داماد آقاي علي‌اکبر مشکين سليمي، برادر مصطفي سليمي، مؤلف و ناشر مجله گل‌هاي رنگارنگ بود. بسياري از افراد سرشناس و رجال نامي وقت در آن مهماني حضور داشتند. يک آوازخوان حرفه‌اي، با صدايي نه‌چندان خوش مدتي وقت حضار را گرفت و دست‌آخر مرد جواني که در بين مهمان‌ها نشسته بود، به اصرار برادر عروس که گويا نسبتي با او داشت، همراه با تار شروع به خواندن آوازي کرد. ناگهان مجلس آرام گرفت و نفس‌ها در سينه‌ها حبس شد.

 

صداي مرد جوان به زمزمه آرام جويباري مي‌ماند که در قلب کوهستان آدم را به يک خواب شيرين بهاري دعوت مي‌کند. هنگام خواندن چهره‌اش آرام و نگاهش ثابت و معمولي بود. تحرير و کشش خاصي که در صدايش وجود داشت، يک چيز ديگر بود؛ چيزي سواي آنچه تا امروز شنيده بودم. با خودم گفتم صاحب اين صدا کيست؟ آيا اقبال‌السلطان است که من صفحاتش را دارم؟ مجلس که تمام شد، سعي کردم صاحب صدا را پيدا کنم اما معلوم شد که او زودتر از ديگران رفته است.

 

نزد مصطفي‌خان، برادر عروس رفتم و نام او را پرسيدم. مصطفي‌خان او را اين‌طور معرفي کرد: او غلامحسين بنان، پسر بنان‌الملک، از شاهزاده‌هاي قاجار است.» اين‌ خاطره‌اي است که پرويز خطيبي، ترانه‌سرا، شاعر و از نخستين فيلمسازهاي ايراني از اولين شب آشنايي با غلامحسين بنان تعريف کرده است؛ مردي که صدايش سال ۱۳۲۱ بعد از حدود ۱۵ سال آوازخواني حرفه‌اي در جلسات خصوصي و در حضور دوستان و آشنايان، براي اولين‌بار از راديوی تهران به گوش مردم رسيد.

 

در طول فعاليت هنري‌اش حدود ۳۵۰ آهنگ اجرا کرد و به اعتقاد بسياري از اهالي هنر ويژگي بارز آوارخواني‌اش، زير‌و‌بم‌ها و تحريرات صدايش بود. غلامحسين بنان در کارنامه هنري‌اش سابقه همکاري با استادهاي موسيقي بسياري مانند روح‌الله خالقي، ابوالحسن صبا، مرتضي محجوبي، احمد عبادي، حسين تهراني و علي تجويدي را دارد و از سال‌های ۱۳۰۶ تا ۱۳۴۷ فعاليت‌هاي گسترده‌اي در زمينه موسيقي ملي ايران انجام داده است.

 

پوريا اخواص، خواننده موسيقي ايراني که سابقه همکاري زيادي با حسين عليزاده داشته، به بهانه سالمرگ غلامحسين بنان، بنيانگذار انجمن موسيقي ايران، از ويژگي‌هاي صدا و جنس آوازخواني او مي‌گويد: «در مورد استاد بنان صحبت‌ها بسيار زياد است. استادان و بزرگان موسيقي تا امروز بسيار در مدح و ستايش ايشان صحبت کرده‌اند ولي نکته‌اي که براي من به‌شخصه اهميت بسيار زيادي دارد، رنگ صدا، زيبايي، حلاوت و تکنيک استاد بنان است که بسيار لطيف، شيرين و زيبا اشعار را ادا مي‌کردند. توجه به بار عاطفي کلمات و حسي که شعر به خواننده مي‌دهد، در صداي گرم استاد بنان بسيار حائزاهميت است.

 

چيزي که استاد بنان به‌عنوان يک خواننده به من آموخت اين بود که نياز نيست خواننده وسعت صداي عجيب و غريب و آن‌چناني داشته باشد، بلکه حتي اگر وسعت صداي محدودي دارد و تعداد نُت‌هاي محدودي را مي‌تواند بخواند، همان را به شکل بسيار پُرتکنيک و طلايي اجرا کند که شنونده از شنيدن آن سير نشود. من از کودکي به‌واسطه پدرم که هميشه صداي استاد بنان را گوش مي‌کردند و علاقه بسيار زيادي به صداي ايشان داشتند و کماکان هم همين‌طور است، با صداي استاد بنان آشنا شدم و جداي از تکنيک بسيار مسحور‌کننده‌شان، براي من يادآور خاطرات بسيار شيريني از دوران کودکي‌ام است.

 

يکي ديگر از مهم‌ترين آموزه‌هاي ايشان براي من و حتما بسياري ديگر از خواننده‌ها، شناخت و اشراف به فيزيک صدا بوده و اين بدون شک، يکي از موهبت‌هايي است که يک خواننده مي‌تواند داشته باشد؛ اينکه صداي خودش و فيزيک صدايش را بشناسد و بسنجد که چقدر مي‌تواند از اين صدا به‌درستي استفاده کند. مثلا اگر نگاهي به آوازهاي استاد بنان بيندازيم، مي‌بينيم که اگر ايشان آواز شور خوانده‌اند، گوشه سلمک يا شهناز و بعد از آن قرچه را خوانده‌اند، شايد به‌ندرت سراغ رضوي يا حسيني رفته‌اند يا اگر هم سري به آن گوشه‌ها زده‌اند در حد اشاره‌ بوده و ترجيح داده‌اند اگر قرار است آن گوشه‌ را هم بخوانند، پايين نخوانند که آن ترتيب رديف و بالارونده آواز از بين نرود. اگر هم در بعضي آوازها اين‌کار را کرده‌اند، مي‌بينيم که در مورد قطعاتي که اوج و نهيب عجيب و غريبي دارند و بايد در بعضي گوشه‌ها خوانده شوند، انتخاب اشعار به نحوي است که اين‌طور مي‌طلبد که آن اشعار و ابيات، حتي در گوشه رضوي و حسيني هم پايين خوانده شوند.

 

اين بدون شک، تسلط خواننده را نشان مي‌دهد که چقدر اشراف به ادبيات ايران دارد. جداي از تکنيک آواز و اشرافي که ايشان به رديف موسيقي ايراني و ادبيات موسيقي ايراني دارند، مهارت ايشان در تصنيف‌خواني بسيار مثال‌زدني است و شايد به جرأت بتوانيم از ايشان به‌عنوان يکي از استادان مسلم تصنيف‌خواني ايران ياد کنيم. در مورد بعضي از آثاري که استاد بنان از کارهاي استاد خالقي، وزيري يا ديگر بزرگان موسيقي اجرا کرده‌اند، به قدري خواندن آنها دشوار است که شايد زمان بسيار زيادي لازم باشد که کسي بخواهد آن را تمرين و به همان زيبايي اجرايش کند.

 

اين نشان مي‌دهد که استاد بنان تسلط زيادي روي ريتم و تصنيف‌خواني داشته‌اند. در محفلي از استاد شجريان شنيدم که مي‌گفتند تحريرهايي که استاد بنان در خوانش برخي از قطعات اجرا مي‌کردند، خواندنش واقعا کار هر کسي نيست. اين‌قدر بايد يک خواننده روي ريتم و فيزيک صوت خودش تسلط داشته باشد که بتواند اينها را اجرا کند. در مورد سيال‌بودن و روان‌بودن آواز استاد بنان که انگار شنونده را روي مرکبي سوار مي‌کند و با احساس خودش حرکت مي‌دهد، تنها چيزي که کمک مي‌کند يک خواننده از اين موهبت برخوردار باشد، بي‌نيازي، عزت نفس و شخصيت وجودي آن شخص است که باعث مي‌شود بدون تقلا و هيچ‌گونه فشاري آواز را ارائه کند، خودش را بدهکار شنونده نداند و تماما به احساس و زيبايي فکر کند نه اينکه بخواهد مسابقه‌اي با ديگري بگذارد. اين يعني استاد بنان بي‌نياز است و درونش سرشار است از عشق. وقتي اثري را ارائه مي‌دهد، فقط به ارائه آن اثر فکر مي‌کند، نه چيز ديگري.»

 

صدف فاطمي

 

 

vaghayedaily.ir
  • 13
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
دیالوگ های ماندگار درباره خدا

دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا پنجره ای به دنیای درون انسان می گشایند و راز و نیاز او با خالق هستی را به تصویر می کشند. در این مقاله از سرپوش به بررسی این دیالوگ ها در ادیان مختلف، ادبیات فارسی و سینمای جهان می پردازیم و نمونه هایی از دیالوگ های ماندگار درباره خدا را ارائه می دهیم. دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا همیشه در تاریکی سینما طنین انداز شده اند و ردی عمیق بر جان تماشاگران بر جای گذاشته اند. این دیالوگ ها می توانند دریچه ای به سوی دنیای معنویت و ایمان بگشایند و پرسش های بنیادین بشری درباره هستی و آفریننده آن را به چالش بکشند. دیالوگ های ماندگار و زیبا درباره خدا نمونه دیالوگ درباره خدا به دلیل قدرت شگفت انگیز سینما در به تصویر کشیدن احساسات و مفاهیم عمیق انسانی، از تاثیرگذاری بالایی برخوردار هستند. نمونه هایی از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا در اینجا به چند نمونه از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا اشاره می کنیم: فیلم رستگاری در شاوشنک (۱۹۹۴): رد: "امید چیز خوبیه، شاید بهترین چیز. و یه چیز مطمئنه، هیچ چیز قوی تر از امید نیست." این دیالوگ به ایمان به خدا و قدرت امید در شرایط سخت زندگی اشاره دارد. فیلم فهرست شیندلر (۱۹۹۳): اسکار شیندلر: "من فقط می خواستم زندگی یک نفر را نجات دهم." این دیالوگ به ارزش ذاتی انسان و اهمیت نجات جان انسان ها از دیدگاه خداوند اشاره دارد. فیلم سکوت بره ها (۱۹۹۱): دکتر هانیبال لکتر: "خداوند در جزئیات است." این دیالوگ به ظرافت و زیبایی خلقت خداوند در دنیای پیرامون ما اشاره دارد. پارادیزو (۱۹۸۸): آلفردو: خسته شدی پدر؟ پدر روحانی: آره. موقع رفتن سرازیریه خدا کمک می کنه اما موقع برگشتن خدا فقط نگاه می کنه. الماس خونین (۲۰۰۶): بعضی وقتا این سوال برام پیش میاد که خدا مارو به خاطر بلاهایی که سر همدیگه میاریم می بخشه؟ ولی بعد به دور و برم نگاه می کنم و به ذهنم می رسه که خدا خیلی وقته اینجارو ترک کرده. نجات سربازان رایان: فرمانده: برید جلو خدا با ماست ... سرباز: اگه خدا با ماست پس کی با اوناست که مارو دارن تیکه و پاره می کنن؟ بوی خوش یک زن (۱۹۹۲): زنها ... تا حالا به زن ها فکر کردی؟ کی خلقشون کرده؟ خدا باید یه نابغه بوده باشه ... زیر نور ماه: خدا خیلی بزرگتر از اونه که بشه با گناه کردن ازش دور شد ... ستایش: حشمت فردوس: پیش خدا هم که باشی، وقتی مادرت زنگ می زنه باید جوابشو بدی. مارمولک: شاید درهای زندان به روی شما بسته باشد، اما درهای رحمت خدا همیشه روی شما باز است و اینقدر به فکر راه دروها نباشید. خدا که فقط متعلق به آدم های خوب نیست. خدا خدای آدم خلافکار هم هست. فقط خود خداست که بین بندگانش فرقی نمی گذارد. او اند لطافت، اند بخشش، بیخیال شدن، اند چشم پوشی و رفاقت است. دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم مارمولک رامبو (۱۹۸۸): موسی گانی: خدا آدمای دیوونه رو دوس داره! رمبو: چرا؟ موسی گانی: چون از اونا زیاد آفریده. سوپر نچرال: واقعا به خدا ایمان داری؟ چون اون میتونه آرامش بخش باشه. دین: ایمان دارم یه خدایی هست ولی مطمئن نیستم که اون هنوز به ما ایمان داره یا نه. کشوری برای پیرمردها نیست: تو زندگیم همیشه منتظر بودم که خدا، از یه جایی وارد زندگیم بشه ولی اون هیچوقت نیومد، البته اگر منم جای اون بودم خودمو قاطی همچین چیزی نمی کردم! دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم کشوری برای پیرمردها نیست سخن پایانی درباره دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا در هر قالبی که باشند، چه در متون کهن مذهبی، چه در اشعار و سروده ها و چه در فیلم های سینمایی، همواره گنجینه ای ارزشمند از حکمت و معرفت را به مخاطبان خود ارائه می دهند. این دیالوگ ها به ما یادآور می شوند که در جستجوی معنای زندگی و یافتن پاسخ سوالات خود، تنها نیستیم و همواره می توانیم با خالق هستی راز و نیاز کرده و از او یاری و راهنمایی بطلبیم. دیالوگ های ماندگار سینمای جهان درباره خدا گردآوری: بخش هنر و سینمای سرپوش

ویژه سرپوش