جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۱۰:۲۱ - ۳۰ دي ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۱۰۰۷۲۴۰
موسیقی

«حاج قربان»؛ اسطوره موسیقی مقامی خراسان

قربان سلیمانی,اخبار هنرمندان,خبرهای هنرمندان,موسیقی
۱۲ سال از درگذشت «حاج قربان» اسطوره موسیقی مقامی خراسان گذشت.

۳۰ دی امسال وارد دوازدهمین سال سوگ نشینی درفراق اسطوره موسیقی مقامی و ستاره جشنواره موسیقی بین المللی «آوینیون فرانسه» حاج قربان سلیمانی می شویم.

حاج قربان،استاد بی بدیل دوتارنوازی وبخشی خوانی،اغلب اجراها ومقام نوازی هایش با ابیات واشعار عرفانی و مدح و ثنای پیامبر(ص) آغاز می شد. او علاوه بر اجراهای زیبای صحنه ای در کشور و داوری جشنواره های آیینی، به جشنواره ها و  همایش های موسیقی خارج از کشور وبین المللی همچون فرانسه دعوت می شد ودربسیاری از سالن های بزرگ و مشهور جهان وهمچنین برخی دانشگاه ها اجرا های  به یادماندنی داشت.حاج قربان تنها «بخشی» بازمانده از بخشی های ترک منطقه خراسان بودکه درقوچان مانده بود ودراین منطقه آخرین بخشی بود.

حاج قربان می گفت: «بخشی» کسی است که باید باخواندن ونوشتن تلفیق شعر وآهنگ سازی آشنایی کامل داشته باشد.درمیان مردم نیز جایگاهی مردمی داشته و به چند زبان هم آشنا باشد. هم خوب بنوازد وهم خوب بخواند. اودردوتارنوازی پنجه ای قوی ومنحصر به فرد داشت وپنجه های مختلفی رادراجراها به کارمی بردومی گفت : پنجه یکنواخت  نمی شود، باید آن طور که دلم می گوید وسازم همراهی می کند، پنجه بزنم و این جزواستثناهای حاج قربان بودو پرده گیری ها وابداعات او  در برخی آهنگ ها  منحصربه فرد است هرچند متاسفانه درزمان حیات وی به این موضوع مهم پرداخته نشد.

۱۲سال از درگذشت حاج قربان گذشت اما آرامگاهی برای وی ساخته نشد

 به گزارش  خراسان رضوی، اگرچه حدود دو سال قبل  اقداماتی برای سروسامان دادن به وضعیت نامناسب مزار حاج قربان صورت گرفت، امابا توجه به توقعات بسیاری از اهالی هنر و هنردوستان،  هنوز هم  حال وهوای غریبانه مزار وی به ویژه محیط اطراف آن، درنگاه اول موجب رنجش وآزردگی خاطر می شود. مزار استاد همچنان درگوشه ای از زمین باغ وی در  تنهایی و غربت،  چشم به راه همت بلند همه مهرورزان وفرهنگ مداران است.

به راستی که ارزش، اهمیت و جایگاه اجتماعی، فرهنگی وهنری چنین هنرمندانی بزرگ وچهره هایی شاخص در جامعه، باید بالاتر از این باشد و لازم است این گوهرهای ارزنده هنری ومیراث گران بهای این سرزمین همواره مورد توجه  باشند.به گزارش  خراسان رضوی،  اردیبهشت ۹۵ درجریان برگزاری جشنواره موسیقی مقامی پیران چنگی درقوچان، معاون وقت هنری وزیر فرهنگ وارشاد اسلامی با هیئت همراه برمزار استاد حاج قربان درروستای علی آباد حضور یافت و کلنگ احداث بنای آرامگاه حاج قربان به زمین زده شد و وعده تسریع درعملیات اجرا دادند و برای تخصیص اعتبارات نیز اظهار امیدواری شد اما همچنان خبری از مقبره وآرامگاه یا بنای یادمان و فضاسازی اطراف آن نیست !...

نیاز به اعتبارات خاص

سرپرست اداره فرهنگ وارشاداسلامی قوچان گفت: باهمکاری فرهنگ وارشاد اسلامی و مسئولان شهرستان سرانجام مزار استاد زنده یاد حاج قربان سلیمانی درحد توان و امکانات مالی از وضعیت نامناسب قبلی درآمد و سنگ مزار نیز نصب شد به گونه ای از آن حالت غربت بیرون آمده است .

ضیایی افزود : درنظر است اقدامات دیگری مثل محوطه سازی، آسفالت مسیر تاجاده روستا، روشنایی محوطه باهمکاری مسئولان شهرستان وهنرمندان صورت گیرد اما ایجاد آرامگاه وبنای یادمان و فضاسازی ها  نیازمند اعتبارات کافی وخاص است . وی  افزود : ظهر روز ۳۰ دی به مناسبت سالروز درگذشت استاد مراسمی ازسوی استاد علیرضا سلیمانی فرزند حاج قربان به عنوان یادبود در روستای علی آباد برگزار می شود و شرکت کنندگان درمراسم یادبود بر مزار او حضور می یابند.همچنین روزسه شنبه برنامه موسیقی مقامی باعنوان خنیاگران با شرکت هنرمندان شهرستان با رویکرد حاج قربان وبزرگداشت مقام هنری او در سالن ارشاد برگزار می شود.

قرار بود مقبره ای درخور شأن استاد بنا شود

استاد علیرضا سلیمانی فرزند ویار وهمراه اجراهای هنری استاد حاج قربان نیز با قدردانی از روزنامه خراسان رضوی درپرداختن به مسائل هنری وهنرمندان وبیان مشکلات آنان گفت: خبرنگاران به راستی چشم وگوش مردم وهمچنین هنرمندان هستند که می توانند زبان آنان باشند .

وی گفت : در هرحال قرار این بود مقبره ای درخور شأن استاد بنا شود و وعده هایی هم داده شد اما به نظر می رسد تاهمین حد بسنده شده است درحالی که توقعات بیش از این بود.حالا هم با اوضاع مالی واقتصادی ومشکلات فعلی گمان نمی رود چنین خواسته ای برآورده شود یا درآینده نزدیک به آن بپردازند، اما کاش همیشه این موارد برای هنرمندان بزرگ ومطرح از قبل پیش بینی شده ودرنظر باشد و مسئولان نیز به طور جدی تری به این مسائل بپردازند.

علیرضا سلیمانی خاطرنشان کرد: روزنامه خراسان رضوی درسال ۹۴ بود که با مطلبی با عنوان «رنج غربت برمزار حاج قربان» خیلی از هنرمندان وهنردوستان را تحت تاثیر قرار داد و درزمان حیات اونیز همواره گزارش هایی دراین روزنامه درج می شد که موجب خرسندی بود چراکه به هنرمند وقتی زنده است باید توجه کرد و این درحالی است که حاج قربان هم به سهم خود در انتقال فرهنگ وهنر ایران به دنیا تلاش کرده و به خوبی هم ازعهده آن برآمده است؛ بنابراین باید همچنان پس از مرگ هم مد نظر قرارداشته باشد. این افراد به راستی مایه افتخار منطقه وکشور هستند و دنیا نیز آن هارا به بزرگی یاد می کند.

نگاهی گذرا به زندگی استاد حاج قربان سلیمانی

حاج قربان سلیمانی درسال ۱۲۹۸ خورشیدی درروستای علی آباد قوچان متولد شد . پدرش کربلایی رمضان از دوتارنوازان وبخشی های چیره دست و مشهور درمنطقه بود که به عنوان اولین استاد حاج قربان، کار آموزش دوتار به فرزندش رابرعهده داشت.

سپس این فرزند بااستعداد برای تکمیل آموخته ها نزد استادانی چون عوض بخشی، غلامحسین بخشی و محمد قیطاقی به شاگردی پرداخت که دراین میان غلامحسین بخشی جعفرآبادی بیشترین تاثیر را برساز وشیوه خواندن او داشته است. حاج قربان علاوه بر دوتارنوازی وبخشی خوانی  و شرکت دربرنامه ها وفعالیت های هنری، به کار زراعت وباغداری نیز مشغول بود وکاروتلاش وخدمت به خلق خدا را عبادت می دانست.ازلحاظ اعتقادی وباورهای دینی، انسانی استوار وبااخلاص بود، تاجایی که هیچ گاه بدون وضو دست به ساز نمی برد. اغلب اجراها ومقام نوازی های او با ابیات واشعار عرفانی و مدح وثنای پیامبر(ص) آغاز می شد .

او علاوه بر اجراهای زیبای صحنه ای در کشور وداوری جشنواره های آیینی، به جشنواره ها و همایش های موسیقی خارج از کشور وبین المللی همچون فرانسه دعوت می شد ودربسیاری از سالن های بزرگ و مشهور جهان وهمچنین برخی دانشگاه ها اجراداشت و درجشنواره آوینیون فرانسه هم همراه با فرزندش استاد علیرضا سلیمانی سنگ تمام گذاشت و باپنجه افکندن برکاسه دوتار وآواها واشعار عرفانی، دل ها را به لرزه درآورد، جان ها را بی قرار ساخت و چشم ها را مبهوت ومسحور پنجه ها و تکنیک نواختن کرد و همه را به تحسین واداشت. به راستی که چه زیبا، فرهنگ وهنر غنی وبااصالت ایران زمین را به آن سوی مرزها انتقال داد وبه رخ جهانیان کشید.  حاج قربان،  چهره محبوب ومردمی و هنرمند بزرگ نام آشنا درمحافل هنری جهان در۳۰ دی ۸۶ دارفانی راوداع گفت. روحش شاد ونام ویادش جاودانه باد!

استاد عثمان محمدپرست: هنرحاج قربان فراگیر بود

قربان سلیمانی,اخبار هنرمندان,خبرهای هنرمندان,موسیقی

چیزی که در شخصیت حاج قربان از همه برجسته‌تر است، اعتقاد او به انسانیت و ارزش گذاشتن به موسیقی و اخلاق بود. او در هر محفلی ساز نمی‌زد و مسلمانی با اعتقاد بود. چرا هنرمندان موسیقی نواحی پس از این که فوت می‌کنند، عزیز می‌شوند. حاج قربان احتیاج به معرفی نداشت و هنر او همه‌گیر شده بود اما بدون‌شک در سال‌هایی که زنده بود، باید بیشتر حمایت می‌شد. این نشان می‌دهد که ما از میراث فرهنگی و هنری خودمان شناخت درستی نداریم.  نمی‌دانم چرا هرچه صحبت می‌کنم در نهایت به بی‌توجهی مدیران و مسئولان فرهنگی و هنری کشور ختم می‌شود.

تبحر حاج قربان به روایت هوشنگ جاوید

قربان سلیمانی,اخبار هنرمندان,خبرهای هنرمندان,موسیقی

 حاج قربان سلیمانی در روایت داستان‌های مذهبی تبحر خاصی داشت. او جزو بخشی‌های مذهبی شمال خراسان به شمار می‌رفت. حاج قربان چند داستان از داستان‌های هزار و یک شب را که پیش از اسلام هم روایت می‌شد  به خوبی می‌خواند و اجرا می‌کرد. افرادی مانند حاج قربان کمتر جانشین دارند و  کسانی هم که باقی مانده‌اند در هاله‌ای از بی‌توجهی قرار گرفته‌اند.حاج قربان همان کسی بود که فرانسوی‌ها را در جشنواره آوینیون فرانسه شگفت‌زده کرد و روزنامه لوموند ضمن چاپ عکس او روی جلد خود نوشت: مردی که درهای بهشت را به روی غرب باز کرد.

مجتبی قیطانی، پژوهشگر موسیقی مقامی خراسان و شاگرد حاج قربان، رئیس انجمن موسیقی استان

چرا جای حاج قربان خالی است ؟

صحبت از حاج قربان است، انسانی والامقام و ستودنی که جایگاه انسانی خود را در آفرینش و شأن و فلسفه وجودی اش را در ادامه آن درک کرده بود و از هنر و موسیقی بهره ای برده بود که بزرگ ترهای حاج قربان برده بودند. استادانش خان محمد بخشی، غلامحسین بخشی جعفرآبادی و ... که قبلا این راه را رفته بودند و حاج قربان هم سالک این راه بود؛ راه بی زوال و بی‌منتهای بخشی های شمال خراسان. راهی که گواه بر جایگاه والا و قابل تحسین سبک زندگی در فرهنگ مردم خراسان است و میراث آن به حاج قربان نیز رسیده بود، برای همین بود که متفاوت جلوه می کرد. او واقعا گنجینه ای از این معرفت بود که دریافته ها و دانسته هایش را با دیگران به اشتراک می گذاشت و نشانی از یک راه دیرینه می داد، این بود حاج قربان!

چیزی که باید برای نسل امروز هنرجویان دوتار و هنرمندان مدعی آن مورد توجه باشد که نیست! به مسئولان فرهنگی هم کاری ندارم! حلقه مفقود شده هنر امروز موسیقی دوتارخراسان و بخشی های شمال خراسان، نبودِ این معرفت یا کم رنگی این آداب در زندگی هنری آنان است. شاید برای آن است که باید غصه بخوریم چرا جای حاج قربان خالی است؟!

قربان سلیمانی,اخبار هنرمندان,خبرهای هنرمندان,موسیقی
قربان سلیمانی,اخبار هنرمندان,خبرهای هنرمندان,موسیقی

ایشان زاده

  • 10
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
دیالوگ های ماندگار درباره خدا

دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا پنجره ای به دنیای درون انسان می گشایند و راز و نیاز او با خالق هستی را به تصویر می کشند. در این مقاله از سرپوش به بررسی این دیالوگ ها در ادیان مختلف، ادبیات فارسی و سینمای جهان می پردازیم و نمونه هایی از دیالوگ های ماندگار درباره خدا را ارائه می دهیم. دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا همیشه در تاریکی سینما طنین انداز شده اند و ردی عمیق بر جان تماشاگران بر جای گذاشته اند. این دیالوگ ها می توانند دریچه ای به سوی دنیای معنویت و ایمان بگشایند و پرسش های بنیادین بشری درباره هستی و آفریننده آن را به چالش بکشند. دیالوگ های ماندگار و زیبا درباره خدا نمونه دیالوگ درباره خدا به دلیل قدرت شگفت انگیز سینما در به تصویر کشیدن احساسات و مفاهیم عمیق انسانی، از تاثیرگذاری بالایی برخوردار هستند. نمونه هایی از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا در اینجا به چند نمونه از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا اشاره می کنیم: فیلم رستگاری در شاوشنک (۱۹۹۴): رد: "امید چیز خوبیه، شاید بهترین چیز. و یه چیز مطمئنه، هیچ چیز قوی تر از امید نیست." این دیالوگ به ایمان به خدا و قدرت امید در شرایط سخت زندگی اشاره دارد. فیلم فهرست شیندلر (۱۹۹۳): اسکار شیندلر: "من فقط می خواستم زندگی یک نفر را نجات دهم." این دیالوگ به ارزش ذاتی انسان و اهمیت نجات جان انسان ها از دیدگاه خداوند اشاره دارد. فیلم سکوت بره ها (۱۹۹۱): دکتر هانیبال لکتر: "خداوند در جزئیات است." این دیالوگ به ظرافت و زیبایی خلقت خداوند در دنیای پیرامون ما اشاره دارد. پارادیزو (۱۹۸۸): آلفردو: خسته شدی پدر؟ پدر روحانی: آره. موقع رفتن سرازیریه خدا کمک می کنه اما موقع برگشتن خدا فقط نگاه می کنه. الماس خونین (۲۰۰۶): بعضی وقتا این سوال برام پیش میاد که خدا مارو به خاطر بلاهایی که سر همدیگه میاریم می بخشه؟ ولی بعد به دور و برم نگاه می کنم و به ذهنم می رسه که خدا خیلی وقته اینجارو ترک کرده. نجات سربازان رایان: فرمانده: برید جلو خدا با ماست ... سرباز: اگه خدا با ماست پس کی با اوناست که مارو دارن تیکه و پاره می کنن؟ بوی خوش یک زن (۱۹۹۲): زنها ... تا حالا به زن ها فکر کردی؟ کی خلقشون کرده؟ خدا باید یه نابغه بوده باشه ... زیر نور ماه: خدا خیلی بزرگتر از اونه که بشه با گناه کردن ازش دور شد ... ستایش: حشمت فردوس: پیش خدا هم که باشی، وقتی مادرت زنگ می زنه باید جوابشو بدی. مارمولک: شاید درهای زندان به روی شما بسته باشد، اما درهای رحمت خدا همیشه روی شما باز است و اینقدر به فکر راه دروها نباشید. خدا که فقط متعلق به آدم های خوب نیست. خدا خدای آدم خلافکار هم هست. فقط خود خداست که بین بندگانش فرقی نمی گذارد. او اند لطافت، اند بخشش، بیخیال شدن، اند چشم پوشی و رفاقت است. دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم مارمولک رامبو (۱۹۸۸): موسی گانی: خدا آدمای دیوونه رو دوس داره! رمبو: چرا؟ موسی گانی: چون از اونا زیاد آفریده. سوپر نچرال: واقعا به خدا ایمان داری؟ چون اون میتونه آرامش بخش باشه. دین: ایمان دارم یه خدایی هست ولی مطمئن نیستم که اون هنوز به ما ایمان داره یا نه. کشوری برای پیرمردها نیست: تو زندگیم همیشه منتظر بودم که خدا، از یه جایی وارد زندگیم بشه ولی اون هیچوقت نیومد، البته اگر منم جای اون بودم خودمو قاطی همچین چیزی نمی کردم! دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم کشوری برای پیرمردها نیست سخن پایانی درباره دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا در هر قالبی که باشند، چه در متون کهن مذهبی، چه در اشعار و سروده ها و چه در فیلم های سینمایی، همواره گنجینه ای ارزشمند از حکمت و معرفت را به مخاطبان خود ارائه می دهند. این دیالوگ ها به ما یادآور می شوند که در جستجوی معنای زندگی و یافتن پاسخ سوالات خود، تنها نیستیم و همواره می توانیم با خالق هستی راز و نیاز کرده و از او یاری و راهنمایی بطلبیم. دیالوگ های ماندگار سینمای جهان درباره خدا گردآوری: بخش هنر و سینمای سرپوش

ویژه سرپوش