شاید اگر قاضی منصفی یک ماه از یک طرف عملکردهای مثبت دولت و مجلس و از طرف دیگر عملکرد صداوسیما را در بازتاب این عملکردها مورد بررسی قرار دهد نیک خواهد فهمید چه نوع رویکردی نسبت به دولت و مجلس در صداوسیما در جریان است. ناگفته پیداست که رویکرد صداوسیما صرفا تخریب دولت و مجلس است و در این راستا از هیچ گونه تلاشی دریغ نمیکند. نمونه این مساله را میتوان در مستندهای سیاسی و بخشهای خبری چون ۲۰:۳۰ به وضح مشاهده کرد. گویا اتاق تخریبی در صداوسیما برای زدن دولت و مجلس تعبیه شده است.
مسعود پزشکیان، نایب رئیس مجلس در این ارتباط میگوید: «آبروی نماینده و مدیر و مسئول را در صداوسیمای جمهوری اسلامی از پشت تریبون میریزیم و بعد اسم مسلمان بر خود میگذاریم. به اسم شفافیت و تبیین شفافیت آبرو میریزید؟ آبروی یک مسلمان از آبروی کعبه بالاتر است.» همین رویکردهای حداقلی است که صداوسیما را از رسانهای ملی به رسانه جریان دلواپس تقلیل جایگاه داده است.
تخریب هدفمند
رسانهها در همه جای جهان بستر و مجرای تهیه و توزیع اطلاعات به صحن عمومی جامعه هستند و در این راه نیز باید همیشه ۲ اصل را رعایت کنند. نخست حسن امانتداری مطالب و دوم بیان صادقانه پرهیز از تحریف، اتهام و دروغ لذا عملکرد هر رسانهای چه دیداری، شنیداری، مکتوب و مجازی با این معیارها مورد ارزیابی قرار میگیرد. در این راستا اگر صداوسیما را به عنوان رسانهای فراگیر در کشور حساب کنیم عملکرد این سازمان چندان با این متر و معیارها همخوانی ندارد. این سخن صرفا ادعا نیست، چرا که ریزش محسوس مخاطبان این رسانه موید این مساله است که صداوسیما عدالت و بیطرفی را رعایت نکرده است.
لذا اگر نباشند چند برنامه در حوزه فیلم و سریال، یا مسابقات سرگرمی یا ورزشی به جرات میتوان گفت که این رسانه از جهت بازدید نه تنها در صدر نیست بلکه در جایگاه سوم یا چهارم قرار دارد. رویکردهای مغرضانه این رسانه نسبت به عملکرد دولت و مجلس موجب شده تا صدای بسیاری از نمایندگان و دولتیها در آید. در همین راستا بود که رئیسجمهور چندی پیش اظهار کرد: «دلیل اینکه اقدامات دولت بیان و بازگو نمیشود این است که رسانهها آنها را عنوان نمیکنند و صداوسیمای کشور بین مکروه، واجب، مستحب و حرام گاهی دچار مشکل میشود و تصور میکند که تعریف از دولت، مکروه است در حالی که این اقدام مستحب و یا واجب است.»
لازم به توضیح نیست که صداوسیما تحت اختیار جریات فکری خاصی اداره میشود که صرفا منویات آنها را پیاده میکند. لذا وقتی کسانی مانند پسر و داماد حدادعادل با گرایشهای فکری و سیاسی مشخص در صداوسیما به پست میرسند، چندان هم عجیب نیست که مستندهایی چون خارج از دید پخش شده و شاهد اتخاذ چنین رویکردهایی باشیم. گرچه لحن گزنده صداوسیما صرفا متوجه تخریب دولت نیست بلکه مجلس را نیز مورد عنایت قرار داده و داد بسیاری از بهارستان نشینان را نیز درآورده است.
رسانه دلواپسان؟
چندی پیش بود که علی مطهری نایب رئیس مجلس درباره حواشی اخیر مجلس و سوء استفاده صداوسیما اظهارداشت: «تبلیغات حساب شدهای که برای تحقیر و تخریب مجلس منتشر میشود پذیرفته نیست. خصوصا این اقدامات حساب شده از سوی صداوسیما قابل پذیرش نیست.» با این حال شاهد نوعی عملیات روانی سازمان یافته از سوی صداوسیما در جهت تخریب مجلس شاهدیم تا ذهن مردم را نسبت به عملکرد مجلس دهم و نمایندگان مغشوش کرده و نوعی حس گناه به مردمی بدهد که این نمایندگان را به خانه ملت فرستادهاند.
گویا یکی از مهمترین پایگاههای خط دلواپسی بجز مجلس و جریانهای سیاسی در صداوسیما است که نقش نرمافزاری و رسانهای دلواپسان را بر عهده دارد. گرچه مسئولان این رسانه خود بیش از پیش میدانند که با آمدن شبکههای اجتماعی چون تلگرام و اینستاگرام کمتر کسی به این رسانه مثل سابق سر میزند. چه اینکه برخی از مسئولان این رسانه خود صفحاتی در این شبکهها داشته باشند که این شکست سیاستهای یکجانبه صداوسیما را میرساند.
به اسم شفافیت تهمت میزنیم
نایب رئیس مجلس در صحن علنی مجلس در نطق میان دستور خود با اشاره به آیاتی از قرآن مجید گفت: قرآن میفرماید بین برادران خود اصلاح ایجاد کنید و تقوا کنید، شاید که خداوند رحم کند. ما مسلمانان برادر هستیم چقدر با اتحاد برخورد میکنیم و چقدر بر طبل تفرقه میکوبیم؟ خداوند میفرماید ای کسانی که ایمان آوردهاید، هیچ دستهای را مسخره نکنید، خدا را متهم نکنید و از یکدیگر عیبجویی نکنید. ایلنا نوشت، مسعود پزشکیان با اشاره به آیات دیگری از قرآن مجید اظهار کرد: خداوند میفرماید به یکدیگر انگ نچسبانید، این زشت است که این حرفها را میزنید. اگر کسی از این رفتارها توبه نکند، ظالم است و اگر یکدیگر را تخریب کنند، این ظلم است.
وی افزود: از بدگمانیها دست بردارید که بعضی از این بدگمانیها گناه است. تجسس نکنید چقدر آبروی مسلمانان را میریزید؟ بروید و توبه کنید که خداوند توبهها را میپذیرد. نماینده تبریز ادامه داد: به عینی و عینا... مسلمانان با یکدیگر برادرند. آیا ما در این کشور به این آیات عمل میکنیم؟ آبروی نماینده و مدیر و مسئول را در صداوسیمای جمهوری اسلامی از پشت تریبون میریزیم و بعد اسم مسلمان بر خود میگذاریم.
به اسم شفافیت و تبیین شفافیت آبرو میریزید؟ آبروی یک مسلمان از آبروی کعبه بالاتر است. عضو فراکسیون امید افزود: راحت پشت این تریبون بدگویی علیه کسانی میکنیم که برادران ما هستند. چه کسی گفته من بهتر از دیگران هستم؟ چه کسی گفته شما بهتر از دیگران هستید؟ شاید دیگری بهتر باشد. مسلمانان با یکدیگر برادر هستند، اگر با یکدیگر برادری نکنید و توبه نکنید، خدا عذاب وارد میکند، بروید و توبه کنید. شاید خدا به ما رحم کرد.
رئیس هیأت نظارت بر رفتار نمایندگان عنوان کرد: در این اوضاع که آمریکا با تمام قدرتش در مقابل ما ایستاده ما هم همدیگر را تخریب میکنیم، برای یکدیگر پرونده میسازیم، از بالا تا پایین آبروریزی میکنیم. وی تصریح کرد: صداوسیمای جمهوری اسلامی کسی را دعوت میکند، لباس روحانیت تنش است و میگوید من شرم میکنم از این مجلس. همه نمایندگان این مملکت را زیر سوال میبرد. به عینی و عینا... این دین و مذهب و این قرآن آیا گفته که این حرفها زده بشود؟ چرا ما از پشت تریبون آبروی کسانی را در کشور میبریم که با تمام وجودشان برای انقلاب کار کردهاند؟ اگر خداوند قرار بود آدمها را به خاطر گناهان و جرمهایشان محاکمه کند، یک نفر سالم نمیماند. خداوند خودش فرصت داده است، ما همه اشکال داریم اما حق نداریم اینطوری آبروریزی کنیم.
- 18
- 3