فهرستی که بعضی نامهای آن باعث تعجب شد. فرشته ایزدی، ساجده سلیمانی، هرمز شجاعیمهر، محمدرضا نظام اسلامی از شبکه یک، نجمالدین شریعتی، پیمان طالبی، شهرام شکیبا از شبکه سه، مجید یراقبافان، المیرا سماواتی، ژیلا امیر شاهی از شبکه پنج، پژمان بازغی از شبکه نسیم، میلاد اسلامزاده از شبکه سلامت، محمد نظری از شبکه جامجم، نادر طالبزاده، علی مروی از شبکه افق، سینا هوشمندینژاد از شبکه امید و اسماعیل آذر از شبکه آموزش کسانی هستند که به عنوان مجریان برتر در حوزه پاسداشت زبان فارسی در بهار امسال معرفی شدهاند و شاید دیدن نامهایی چون اسماعیل آذر، شهرام شکیبا و ژیلا امیرشاهی در آن قابل قبول باشد اما به گفته علیرضا معینی مجری و گوینده پیشکسوت بقیه اسمها چندان ارتباطی با ادبیات فارسی ندارد.
معینی که سالها اجرای برنامههای حوزه ادبیات را در رادیو و تلویزیون برعهده داشته از شنیدن بعضی نامها تعجب میکند و میگوید: «غیر از دکتر آذر، شهرام شکیبا، ژیلا امیرشاهی و هرمز شجاعیمهر بقیه این افراد ارتباطی با حوزه ادبیات فارسی ندارند. از دیدن و خواندن نام بقیه تعجب میکنم. اگر این فهرست به عنوان افرادی که به زبان فارسی آسیب زدهاند منتشر میشد بیشتر آن را باور میکردم. درباره این مسأله و بهطور کلی مجریان مردم باید نظر بدهند و مدیران هرچقدر هم که مسئول باشند نمیتوانند ادعایی در این زمینه داشته باشند مگر اینکه کارهای این مجریها را تک به تک دیده و با ادبیات مطابقت داده باشند.»
درباره وضعیت زبان فارسی در صدا و سیما مدت هاست انتقادهایی مطرح میشود و بسیاری از چهرههای ادبی نسبت به تخریب زبان در برنامههای مختلف هشدار دادهاند. حتی مقام معظم رهبری اردیبهشت امسال در دیدار با شاعران و اهالی فرهنگ از صداوسیما گله کرده و گفتند: «من از صداوسیما گلهمندم بهدلیل اینکه به جای ترویج زبان صحیح و معیار و زبان صیقلخورده و درست، گاهی زبان بیهویت و تعابیر غلط و بدتر از همه تعابیر خارجی را ترویج میکند. انتشار فلان لغت فرنگی یک مترجم یا نویسنده از تلویزیون، موجب عمومی شدن آن لغت و آلوده شدن زبان به زوائد مضر میشود.نگذارید زبان فارسی دچار فرسودگی و ویرانی شود.»
به نظر میرسد صدا و سیما و در واقع معاونت سیما تلاش کرده با انتشار این فهرست مجریان را به پاسداشت زبان فارسی تشویق کند اما معینی معتقد است این کارها اثربخش نیست. او میگوید: «انتشار این فهرست و کارهایی مانند آن تأثیر منفی دارد و به نوعی استهزای زبان فارسی است. رسانه بهطور کلی در حال آسیب رساندن به زبان فارسی است. من به این افراد به عنوان همکار احترام میگذارم اما خودم را هم لایق قرار گرفتن در این فهرست نمیدانم چون من هم نتوانستهام برای زبان فارسی کاری کنم. رسانه هم از من نخواسته و هرکاری کردهام خودم انجام داده ام. بقیه هم اگر کاری کردهاند با درخواست رسانه نبوده و اصولاً رسانه مرجع تشخیص در این زمینه نیست. انتشار این فهرست منطقی، اصولی، علمی، رسانهای و مردمی نیست.»
او البته حساب رادیو را جدا میکند و معتقد است این رسانه بیشتر به زبان فارسی توجه میکند و مسائلی مانند صحیح خوانی در رادیو کمتر دچار اشکال است در صورتی که تلویزیون در این زمینه بسیار مشکل دارد: «جز یکی دو نفر نمیتوانم گویندهای را نام ببرم که بتواند درست شعر بخواند ولی گویندههای ما در برنامه زنده شعر میخوانند و معروفترین شعرها را اشتباه میخوانند و اشتباهات فاحشی دارند.»
وقتی از معینی میخواهیم خودش فهرستی از مجریانی که برای پاسداشت زبان فارسی تلاش کردهاند تهیه کند میگوید: «من این فهرست را کنار میگذارم و رشید کاکاوند و محمد صالحعلا را انتخاب میکنم. همین. مجری دیگری را نمیتوانم انتخاب کنم.»
- 16
- 2
کاربر مهمان
۱۳۹۸/۱۱/۲۴ - ۱۳:۱۹
Permalink