ششمین فصل از سریال پایتخت بدون این که به سرانجامی مشخص برسد، فعلا بطور موقت پایان یافت و مخاطبان پرتعداد این سریال باید ابتدا منتظر پایان بحران کرونا بمانند تا در فرصت مناسب ضبط قسمت پایانی پایتخت نیز انجام شود و در یکی از مناسبتها بتوانند به تماشای نتیجه گیری و پایان این مجموعه تلویزیونی بنشینند.
عوامل تولید سریال پایتخت۶ این بار بدون مغز متفکر این دسته یعنی خشایار الوند دست به ساخت فیلم زدند و شاید به همین علت بسياري از مخاطبان معتقد هستند ضعف های مشهودی از نظر محتوایی در فصل ششم این اثر دیده شد. اما در عین حال بسیاری از مخاطبان و حتی صاحبنظران بر این باورند که پایتخت۶ چندان هم ضعیف نبود و توانست طبق پیش بینی ها با اقبال همگانی مواجه شود.
تقابل اینستاگرامی موافقان و مخالفان
تنابنده از اولین شب پخش مجموعه تلویزیونی تا پایان قسمت پانزدهم تقریباً بعد از هر قسمت با انتشار یک عکس از همان قسمت یا عکسی مرتبط و نوشتن چند کلمه زیر تصویر، هزاران مخاطب را به صفحه خودش می کشاند که بسياري از آن ها دیدگاه شان را در موافقت یا مخالفت با این مجموعه تلویزیونی اعلام می کردند. یکی از کاربران در این باره نوشته است:« پایتخت۶ فیلم بسیار قشنگی بود. با جذابیت های جدید. ما منتظر ادامه این فیلم بسیار زیبا هستیم. مرسی که هستید». اما نقطه مقابل این دیدگاه ها را هم میتوان در پیام های کاربران مشاهده کرد.
عده ای برجسته نشان دادن برخی مسائل ناپسند اجتماعی را دلیلی برای انتقاد به این سریال عنوان نموده اند و بعضی ديگر هم به ضعف محتوایی پایتخت۶ اشاره دارند و بر این باورند که نبود خشایار الوند این مجموعه پرطرفدار را از کیفیت انداخته است. کاربری به نام« نیما» نوشته است:« خدا خشایار الوند را بیامرزد که پایتخت را پایتخت کرد. متأسفانه سری ششم این مجموعه خوب نبود.»
تابوهایی که شکست
نکته دیگری که در نگاه بسیاری از مخاطبان به چشم آمد و مورد انتقاد قرار گرفت، شکسته شدن بعضی تابوهای اجتماعی فیلمسازی در این سریال بود تا جایی که حتی رئیس سازمان صدا و سیما پس از پخش قسمت پاياني پایتخت۶ و سکانس جنجالی موتورسواری رحمت و همسرش که کپی نعل به نعل یکی از سکانس های فیلم« همسفر» در قبل از انقلاب بود، در دستوری ویژه به سیدمرتضی میرباقری با اشاره به حواشی قسمت آخر این مجموعه تاکید کرد که لازم است بررسی شود این اقدام حاصل اشتباه، بی توجهی و وادادگی است یا نتیجه عملیات مرموز و فتنه انگیز ستون پنجم فرهنگی دشمن؟ از سوی دیگر بعضی مخاطبان و صاحبنظران معتقد هستند تغییر اسپانسر سریال سبب شده آنها با دست بازتری تغییر رویه بدهند و متفاوت از« پایتخت۵» که نگاه ایدئولوژیک در فیلم دیده می شد، این بار با تصاویر و دیالوگ هایی کاملاً متفاوت مردم را غافلگیر کنند.
بازنمایی رفتاری جامعه ایرانی
درباره انتقادات به نمایش برخی رفتارها در این سریال بعضی دیگر نگاهی متفاوت دارند. برای مثال « حسین برزگرولیکچالی» جامعه شناس و پژوهشگر مسائل اجتماعی ایران بر این باور است که پایتخت۶ بازنمایی کاملی از رفتار و خلقیات جامعه ایرانی است. او بر این باور است که این مجموعه تلویزیونی نشان می دهد بخشی از جامعه ایرانی به علت خلقیات رفتاری و نگرش هایش به زندگی، سبک متفاوت اما متناقضی را در مواجهه با خواسته ها و آمال خود برگزیده و برای رسیدن به هدف مقبول از روش نامشروع و ابزار و وسایل انحرافی استفاده می کند. این مدرس دانشگاه می گوید:بهرحال خوبی ها، بدی ها ، زشتی ها و زیبایی هایی در این سریال وجود دارد؛ تا جایی که برخی منتقدان نمایش، بعضی حرکات و سکنات و دیالوگ ها را بدآموزی دانسته اند و خواستار در نظر گرفتن محدودیت سنی برای نمایش آن شده اند. اما برخی از صفات پسندیده ایرانیان از جمله هوشمندی، خون گرمی، عطوفت و خوش صحبتی و احترام به بزرگ ترها و کوشش و تلاش برای کار کردن هم به تصویر کشیده شده است. صرف نظر از مسائل اجتماعی، گروهی دیگر از منتقدان این سریال افرادی هستند که بر این باورند پایتخت۶ به خاطر نداشتن قصه ای مستقل و جذاب ضعیف تر از سری های پیشین این مجموعه ظاهر شده است.
ایرنا نوشت؛ علی صادقی فعال رسانه ای و نویسنده رادیو و تلویزیون یکی از این افراد است که از روزهای نخست پخش فصل ششم این سریال به بی برنامه بودن این مجموعه تلویزیونی انتقاد کرده و معتقد است تغییر نویسنده آسیب زیادی به ساختار این سریال وارد کرده است. او بر این باور است که مهم ترین مزیت پایتخت۶، موسیقی آن است که با معرفی صدایی جدید از موسیقی مازندران، یعنی« زمان شکارچیان» و همراهی گروه موسیقی« آوای تبری» به سرپرستی« سید جلال محمدی» با« آریا عظیمی نژاد» حاصل شده و در کنار تصاویری از زیبایی های سوادکوه جذابیت هایی را به این سریال داده است.
آوای مازندرانی پایتخت
مسئله شنیده شدن موسیقی مازندرانی در سریال پایتخت یکی از نکاتی است که عمده منتقدان این سریال هم روی آن نظر مثبت دارند. گروه موسیقی این مجموعه تلویزیونی به سرپرستی آریا عظیمی نژاد در چند فصل اخیر تلاش کرد تصویری نو از موسیقی مازندران ارائه کند و بنظر میرسد تا حد قابل توجهی نیز در این زمینه موفق بوده است.
سیدجلال محمدی سرپرست بخش موسیقی مازندرانی این سریال با بیان این که هدف ما در این سریال ارائه کاری نو و غیرتکراری بود، اشاره ای هم به نوآوری های موسیقایی با پایه موسیقی مازندرانی در سری های۴ و ۵ این سریال دارد و می گوید در پایتخت چهار و پنج دوتارنوازی های زیادی داشتم، اما در پایتخت۶ از دوتارنوازی های خودم کم کردم تا کار متفاوت به گوش مردم رسانده شود.
- 14
- 5