جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۱۲:۰۹ - ۳۰ فروردین ۱۳۹۹ کد خبر: ۹۹۰۱۰۳۶۵۳
رادیو و تلویزیون

گذری کوتاه بر سريال «نون خ ۲»؛ کی برامان کمدی خوب می‌سازَه؟

سریال نون خ 2,اخبار صدا وسیما,خبرهای صدا وسیما,رادیو و تلویزیون

از نوروز سال گذشته آن‌قدر خاطرات دلنشين از مجموعه «نون خ» به جاي مانده بود که وقتي فقط يک هفته پس از پايان پخش مجموعه نوروزي «پايتخت ۶»، دومين فصل از سريال «نون خ» به‌عنوان سريال هر شب شبکه اول سيما روي آنتن رفت، اين نگراني به وجود آمد که تصميم نسنجيده تلويزيون در پخش يک مجموعه قوم‌محور بلافاصله پس از اتمام پخش يک سريال قوم‌محور و مبتني بر مناسبات محلي ديگر، با ايجاد دلزدگي در مخاطبان به ديده‌نشدن و به‌اصطلاح حيف‌شدن حاصل تلاش سعيد آقاخاني و همکارانش بينجامد؛ البته از پيش از پخش اين سريال اعلام شده بود که «نون خ ۲» احتمالا به‌عنوان مجموعه مناسبتي ماه رمضان در دستور پخش قرار خواهد گرفت که فاصله نزديک ميان پايان نوروز و آغاز ماه رمضان هم تا حدودي انتقادآميز بود؛ چه برسد به اينکه فاصله زماني ميان پخش اين دو مجموعه عملا فقط چند روز باشد.

اما آنچه در همان شب اول پخش «نون خ» به اين دلواپسي پايان داد و حتي آن را به دست فراموشي سپرد، روايت باورپذير، دلنشين و همدلانه و آکنده از طنز نابي بود که در تمام خطوط اصلي و مايه‌هاي داستاني فرعي کار تزريق شده بود. با وجود خاطرات نه‌چندان خوشايندي که نه‌فقط در محصولات داخلي حتي در مقياس‌هاي بين‌المللي از ناکارآمد و نچسب در‌آمدن دنباله‌هاي نمايشي داريم که غالبا همان خاطره خوب به‌جا‌مانده از فصل اول خود را هم در ذهن‌مان مخدوش مي‌کنند (فصل دوم و ناموفق سريال «دردسرهاي عظيم» يکي از بهترين و نزديک‌ترين مصاديق آن است)؛ اما با پخش همان قسمت افتتاحيه «نون خ ۲» ثابت شد که پس از سريال دنباله‌دار و در‌مجموع موفق «پايتخت»، مي‌توانيم به تولد و تداوم يک دنباله نمايشي موفق ديگر در تلويزيون اميدوار باشيم.

«نون خ ۲» در شيوه طنزپردازي خود همان فرمولي را به کار گرفته که در سري نخست اين مجموعه هم شاهدش بوده‌ايم. فرمولي که در آن هر دو گونه کمدي کلامي و طنز موقعيت، با مهارتي تحسين‌آميز در تار‌و‌پود يکديگر تنيده شده‌اند آن‌چنان که نه تيپ‌سازي‌ها و به‌کارگيري ديالوگ‌ها و تکیه‌کلام‌هاي طنزآميز، بيش از اندازه به نظر مي‌رسند و نه استفاده از موقعيت‌هاي کميک آن‌چنان است که خارج از دايره تعادل و نامتناسب به نظر برسد؛ حتي با وجود اينکه مجموعه يک دنباله نمايشي محسوب مي‌شود و تکرار برخي از موقعيت‌ها بنا به ماهيت دنباله‌سازي و پايه‌گذاري درام فصل جديد بر مبناي پايه‌هاي دراماتيک شکل‌گرفته در فصل اول، اجتناب‌ناپذير به نظر مي‌رسد؛ اما نتيجه همکاري امير وفايي به‌عنوان نويسنده و سعيد آقاخاني در مقام کارگردان، آن هم تنها با گذشت يک سال فاصله از پخش سري اول مجموعه به‌گونه‌اي بود که انتقادي مبني بر خلق‌نکردن موقعيت‌هاي تازه و سوارشدن بر موج موفقيت فصل اول سريال به گوش نرسيد (به‌عنوان يک مصداق عيني به سريال «فوق‌ليسانسه‌ها» اشاره مي‌کنم که با وجود خلاقيت انکار‌ناپذیر سروش صحت و تيم همکارش، درست به‌همين‌دليل يعني ورود به فصل سوم بدون مقدمات و زمينه‌چيني‌هاي لازم و اتکاي صرف به موفقيت‌هاي پيشين به يک ناکامي کامل انجاميد).

«نون خ» چه در فصل اول و چه در همين فصل در حال پخش، علاوه بر امتياز مهم و انکارناپذير خروج دوربين از موقعيت تکراري پايتخت، بزرگراه‌ها، آپارتمان‌ها و حتي خانه‌هاي فقيرنشين پايين‌شهرش که از فرط تکرار نخ‌نما و کم‌اثر شده‌اند، به واسطه روايت ماجرا در بطن مناطق کُردنشين که در سريال‌هاي نمايشي، کمتر به جغرافيا و فرهنگ و رسوم آن پرداخته شده است نيز اثري تحسين‌آميز و قابل اعتنا به نظر مي‌رسد. حالا بعد از معرفي فرهنگ و اتمسفر دلنشين استان مازندران در مجموعه «پايتخت»، يک دنباله ديگر هم در فراگيرترين رسانه نمايشي کشور داريم که بخش ديگري از ايران دوست‌داشتني را به تصوير مي‌کشد.

سریال نون خ 2,اخبار صدا وسیما,خبرهای صدا وسیما,رادیو و تلویزیون

به جز نقش‌آفريني نبوغ‌آميز خود آقاخاني در نقش دشوار و تيپ/ شخصيت «نورالدين خانزاده» که در کنار نقش‌هاي کميک ماندگار ديگري مانند «مسعود شصتچي/ مهران مديري» در دنباله نمايشي «مرد هزار چهره و مرد دو هزار چهره» و زوج «نقي/ ارسطو» با بازي درخشان محسن تنابنده و احمد مهران‌فر به باشگاه نقش‌هاي کمدي ماندگار تلويزيوني پيوسته است، مي‌توان به چندين و چند نقش ديگر هم اشاره کرد که به واسطه نگارش درست و نقش‌آفريني‌هاي خوب‌شان، به خاطرات خوش بينندگان تلويزيوني اضافه شده‌اند.

نقش عمو کيوان (با بازي ديدني سيروس ميمنت) که با حضور در اين سريال جنبه ديگري از توانايي‌هايش را به نمايش گذاشته، نقش‌هاي عمو کاووس و ادريس (که اسم بازيگران محلي‌اش را نمي‌دانم) و البته نقش خليل (با نقش‌آفريني درخشان حميدرضا آذرنگ) از‌جمله اين نقش‌هاي خوب و خاطره‌انگيز هستند.

سخن آخر اينکه ۲۶ سال پيش از اينکه اولين‌بار سعيد آقاخاني را به‌عنوان بازيگر مجموعه طنز آيتمي «ساعت خوش» ديديم و او در کنار نادر سليماني زوج دوست‌داشتني «سعيد و خان‌دايي» را تشکيل داده بودند، تصور اينکه دو دهه بعد او را در جايگاه يک بازيگر خلاق در هر دو عرصه طنز و جدي و يک مجموعه‌ساز متفاوت و ارزشمند تلويزيوني ببينيم، چندان ساده نبود؛ ولي مرد طناز بيجاري که از نسل طناز «ساعت خوشي‌ها» است، به اين تصور دشوار لباس واقعيت پوشانيد.

مازيار معاوني 

sharghdaily.ir
  • 19
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
دیالوگ های ماندگار درباره خدا

دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا پنجره ای به دنیای درون انسان می گشایند و راز و نیاز او با خالق هستی را به تصویر می کشند. در این مقاله از سرپوش به بررسی این دیالوگ ها در ادیان مختلف، ادبیات فارسی و سینمای جهان می پردازیم و نمونه هایی از دیالوگ های ماندگار درباره خدا را ارائه می دهیم. دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا همیشه در تاریکی سینما طنین انداز شده اند و ردی عمیق بر جان تماشاگران بر جای گذاشته اند. این دیالوگ ها می توانند دریچه ای به سوی دنیای معنویت و ایمان بگشایند و پرسش های بنیادین بشری درباره هستی و آفریننده آن را به چالش بکشند. دیالوگ های ماندگار و زیبا درباره خدا نمونه دیالوگ درباره خدا به دلیل قدرت شگفت انگیز سینما در به تصویر کشیدن احساسات و مفاهیم عمیق انسانی، از تاثیرگذاری بالایی برخوردار هستند. نمونه هایی از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا در اینجا به چند نمونه از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا اشاره می کنیم: فیلم رستگاری در شاوشنک (۱۹۹۴): رد: "امید چیز خوبیه، شاید بهترین چیز. و یه چیز مطمئنه، هیچ چیز قوی تر از امید نیست." این دیالوگ به ایمان به خدا و قدرت امید در شرایط سخت زندگی اشاره دارد. فیلم فهرست شیندلر (۱۹۹۳): اسکار شیندلر: "من فقط می خواستم زندگی یک نفر را نجات دهم." این دیالوگ به ارزش ذاتی انسان و اهمیت نجات جان انسان ها از دیدگاه خداوند اشاره دارد. فیلم سکوت بره ها (۱۹۹۱): دکتر هانیبال لکتر: "خداوند در جزئیات است." این دیالوگ به ظرافت و زیبایی خلقت خداوند در دنیای پیرامون ما اشاره دارد. پارادیزو (۱۹۸۸): آلفردو: خسته شدی پدر؟ پدر روحانی: آره. موقع رفتن سرازیریه خدا کمک می کنه اما موقع برگشتن خدا فقط نگاه می کنه. الماس خونین (۲۰۰۶): بعضی وقتا این سوال برام پیش میاد که خدا مارو به خاطر بلاهایی که سر همدیگه میاریم می بخشه؟ ولی بعد به دور و برم نگاه می کنم و به ذهنم می رسه که خدا خیلی وقته اینجارو ترک کرده. نجات سربازان رایان: فرمانده: برید جلو خدا با ماست ... سرباز: اگه خدا با ماست پس کی با اوناست که مارو دارن تیکه و پاره می کنن؟ بوی خوش یک زن (۱۹۹۲): زنها ... تا حالا به زن ها فکر کردی؟ کی خلقشون کرده؟ خدا باید یه نابغه بوده باشه ... زیر نور ماه: خدا خیلی بزرگتر از اونه که بشه با گناه کردن ازش دور شد ... ستایش: حشمت فردوس: پیش خدا هم که باشی، وقتی مادرت زنگ می زنه باید جوابشو بدی. مارمولک: شاید درهای زندان به روی شما بسته باشد، اما درهای رحمت خدا همیشه روی شما باز است و اینقدر به فکر راه دروها نباشید. خدا که فقط متعلق به آدم های خوب نیست. خدا خدای آدم خلافکار هم هست. فقط خود خداست که بین بندگانش فرقی نمی گذارد. او اند لطافت، اند بخشش، بیخیال شدن، اند چشم پوشی و رفاقت است. دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم مارمولک رامبو (۱۹۸۸): موسی گانی: خدا آدمای دیوونه رو دوس داره! رمبو: چرا؟ موسی گانی: چون از اونا زیاد آفریده. سوپر نچرال: واقعا به خدا ایمان داری؟ چون اون میتونه آرامش بخش باشه. دین: ایمان دارم یه خدایی هست ولی مطمئن نیستم که اون هنوز به ما ایمان داره یا نه. کشوری برای پیرمردها نیست: تو زندگیم همیشه منتظر بودم که خدا، از یه جایی وارد زندگیم بشه ولی اون هیچوقت نیومد، البته اگر منم جای اون بودم خودمو قاطی همچین چیزی نمی کردم! دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم کشوری برای پیرمردها نیست سخن پایانی درباره دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا در هر قالبی که باشند، چه در متون کهن مذهبی، چه در اشعار و سروده ها و چه در فیلم های سینمایی، همواره گنجینه ای ارزشمند از حکمت و معرفت را به مخاطبان خود ارائه می دهند. این دیالوگ ها به ما یادآور می شوند که در جستجوی معنای زندگی و یافتن پاسخ سوالات خود، تنها نیستیم و همواره می توانیم با خالق هستی راز و نیاز کرده و از او یاری و راهنمایی بطلبیم. دیالوگ های ماندگار سینمای جهان درباره خدا گردآوری: بخش هنر و سینمای سرپوش

ویژه سرپوش