این روزها بازار گوشت قرمز به محل تلاقی ۲دیدگاه تبدیل شده است. در شرایطی که رئیس اتحادیه فروشندگان گوشت گوسفندی از رسیدن نرخ هرکیلو ران گوسفند به ۱۷۵هزار تومان خبر داده، رئیس شورای تامین دام با اشاره به شرایط مناسب تولید، وجود ذخایر مطمئن و قیمت کنونی دام زنده در بازار داخلی، میگوید: گوشت ۱۷۵هزار تومانی در بازار خردهفروشی وجود ندارد، اعلام این نرخها نوعی فضاسازی برای گرانی گوشت است. چهکسی راست میگوید؟
به گزارش همشهری، همزمان با آغاز صادرات دام زنده و انتشار برخی گمانهزنیها در مورد حذف ارز ترجیحی نهادههای دامی، برخی فعالان صنفی از افزایش قیمت این کالای اساسی در بازار مصرف خبر میدهند. در مقابل، دستاندرکاران تولید و تامین دام سبک و سنگین با استناد به وضع مساعد تولید، وجود دام مازاد پرواری و ذخایر مناسب گوشت قرمز، از پیشی گرفتن میزان عرضه از تقاضای دام زنده و گوشت قرمز سخن میگویند.
گرم شدن بازار عرضه چندنرخی گوشت
مشاهدات میدانی خبرنگاران همشهری در مغازههای سطح شهر تهران، بیانگر ثبات نسبی قیمت گوشت قرمز و افزایش شکاف بین نرخ خردهفروشی این محصولات در مناطق مختلف شهر حکایت دارد، بهنحوی که اکنون فاصله قیمت یک کیلوگرم گوشت لاشه بره نر پرواری در مناطق مجاور هم مثل تهرانسر و شهرک آپادانا به ۱۱هزار تومان رسیده است. این فاصله قیمت در برخی مناطق شمالی و مرکزی کلانشهر تهران بیشتر است و برخی فروشندگان گوشت لاشه گوسفندی را به نرخ هر کیلوگرم ۱۵۰هزار تومان نیز به مشتریان عرضه میکنند. با این شرایط دیروز در منطقه تهرانسر قیمت هر کیلوگرم گوشت شقه گوسفندی ۱۲۹هزار تومان، ران ۱۵۵هزار تومان، سردست ۱۴۵هزار تومان، گردن ۱۳۰هزار تومان و مخلوط چرخکرده گوسفندی و گوساله بنابر کیفیت از ۱۴۵تا ۱۵۰هزار تومان در نوسان بود. اما این قیمتها در شهرک آپادانا بهترتیب ۱۴۰هزار، ۱۶۲هزار، ۱۵۷هزار، ۱۴۰هزار و گوشت چرخکرده مخلوط بنابر کیفیت از ۱۶۰تا ۱۷۵هزار تومان بود. همچنین قیمت هر کیلوگرم گوشت ران گوساله در منطقه تهرانسر ۱۵۰هزار و در شهرک آپادانا ۱۷۵هزار تومان بود. در بازار مرغ نیز قیمت خردهفروشی هر کیلوگرم مرغ تازه در منطقه تهرانسر ۳۰تا ۳۱هزار تومان و در شهرک آپادانا در محدوده ۳۳هزار تا ۳۳هزار و ۵۰۰تومان بود.
نرخ ۱۷۵هزار تومانی گوشت ران گوسفندی
به تازگی رئیس اتحادیه فروشندگان گوشت گوسفندی از افزایش ۱۵هزار تومانی قیمت هر کیلوگرم از این نوع گوشت در یک هفته اخیر خبر داده و علت این گرانی را قرنطینه گوسفندان برای صادرات به کشورهای حاشیه خلیجفارس اعلام کرده است. علیاصغر ملکی میگوید: قیمت خردهفروشی هر کیلوگرم گوشت شقه گوسفندی از ۱۱۵هزار تومان در هفته قبل به ۱۳۵هزار تومان در هفته جاری رسیده، حتی قیمت گوشت ران گوسفندی از ۱۷۰هزار تومان هم بیشتر شده است. او توضیح میدهد: هر دام پیش از صادرات باید ۱۴روز قرنطینه شود و اکنون دامها از میادین جمعآوری و با هدف صادرات در کرمانشاه و استانهای جنوبی قرنطینه شده و قرار است از مرز باشماق صادر شود. او مدعی شده این مسئله باعث تنش بازار داخلی گوشت شده است، زیرا فروشنده داخلی دام را کیلویی ۶۲هزار تومان خریداری میکند اما قیمت دام صادراتی کیلویی ۹۰هزار تومان است.
در مقابل افشین صدردادرس، مدیرعامل اتحادیه دام سبک ضمن تأیید خبر صادرات نخستین محموله دام سبک به عراق، میگوید: برخی قیمت بالای دام صادراتی را عامل کاهش عرضه دام زنده در بازار داخلی میدانند اما همه دامهای صادراتی که در قرنطینهها جمعآوری شده، به ازای هر کیلوگرم ۶۲هزار تومان صادر میشود، بنابراین قیمت ۹۰هزار تومانی دام صادراتی به هیچ عنوان صحت ندارد.
بزرگنمایی صادرات برای گرانی گوشت
رئیس شورای تامین و صادرکنندگان دام در گفتوگو با همشهری با اشاره به اینکه صادرات دام زنده سبک از یک ماه پیش آغاز شده گفت: صادرات دام زنده و خرید حمایتی گوشت به خوبی انجام شده و ذخیرهسازی مناسبی برای این محصول صورت گرفته، قرار است بهزودی بخشی از این ذخایر با قیمت مناسب در بازار عرضه شود. منصور پوریان، با رد تأثیر صادرات دام بر گرانی گوشت افزود: در مجموع مجوز صادرات ۲۰۰هزار راس دام سبک و ۵۰هزار راس دام سنگین داده شده و این میزان صادرات عددی نیست که بر بازار گوشت تأثیری داشته باشد.
او افزود: برخی که بهدنبال برهمزدن آرامش موجود در بازار گوشت هستند، چنین القا میکنند که صادرات علت گرانی این محصول است. قرنطینه دام صادراتی در استانهایی که اعلام شده صحت ندارد. قرنطینه دام سبک، تنها در بخش کوچکی از استان خوزستان انجام میشود که تأثیری بر تامین گوشت در کلانشهر تهران ندارد. پوریان افزود: در بخش دام زنده کشتاری همچنان عرضه زیاد است که این رشد عرضه موجب شده تا قیمت کنونی بره زنده نر کشتاری در بازار ۵۴تا ۵۵هزار تومان باشد اما قیمت بره ماده زنده مولد بهدلیل رشد تقاضا برای زاد و ولد گوسفند به هر کیلوگرم ۵۶هزار تومان رسیده است. او افزایش قیمت دام سبک زنده را رد کرد و افزود: افزایش قیمتی در دام زنده نداشتهایم و دامهای سبکی که برای صادرات قرنطینه شده نیز بیشتر بره نر پرواری و غیرمولد سال گذشته است. پوریان تأکید کرد: در فصل پاییز و زمستان امسال شاهد زایش ۴میلیون راس دام سبک بودهایم و از قبل نیز تا ۱۴میلیون راس دام سبک آماده کشتار وجود دارد که باید ذخیرهسازی یا کشتار شود.
فضاسازی برای گرانی گوشت
رئیس شورای تامین و صادرکنندگان دام با اشاره به خبر رئیس اتحادیه فروشندگان گوشت گوسفندی درباره رسیدن قیمت گوشت ران گوسفندی به ۱۷۵هزار تومان افزود: قیمت عمدهفروشی هر کیلوگرم گوشت شقه بره نر پرواری ۱۱۵هزار تومان است که با احتساب سود مصوب خردهفروشی هیچ وقت نرخ گوشت ران گوسفندی به ۱۷۰هزار تومان نمیرسد، اما برخی بهدنبال بر همزدن نظم بازار هستند.
او با تأکید بر اینکه باید قیمت دام زنده به نرخ مصوب واقعی خود در محدوده ۶۲هزار تومان برسد، گفت: اکنون بهدلیل عرضه مازاد دام سبک این قیمت در محدوده هر کیلوگرم ۵۵تا ۵۶هزار تومان است. پوریان درباره علت افزایش شکاف قیمت گوشت گوسفندی در سطح خردهفروشی توضیح داد: برخی در مراحل توزیع و قطعهبندی، قیمتها را افزایش دادهاند به همین دلیل گوشت با قیمتهای بالا بهدست مصرفکننده میرسد. او تأکید کرد: با توجه به شرایط تولید و ذخایر مطمئن گوشت قرمز تا حتی بهار سال آینده مشکلی برای تامین گوشت نداریم و بهدلیل افت تقاضا، اینگونه بازیها به افزایش قیمت گوشت منجر نخواهد شد. پوریان افزود: با اقدام دولت برای خرید دام مازاد و صادرات کنترل شده دام، امکان بازیابی صنعت دامپروری فراهم شده و در نتیجه دورانی که قصابها تعیینکننده قیمت دام زنده در بازار بودند، به پایان رسیده است.
- 17
- 4