چهارشنبه ۲۳ خرداد ۱۴۰۳
۰۸:۴۱ - ۱۱ بهمن ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۱۱۱۰۱۰
کشاورزی، دامپروری و صنایع غذایی

خط‌ ونشان دولت برای دامداران؛

دستاورد جدید؛ گوشت در زمره کالاهای لوکس!

گرانی گوشت قرمز,علت گرانی گوشت گوسفندی
وعده‌های دولت مبنی‌بر عرضه گوشت وارداتی در بازار به بهانه ارزانی این محصول هم موقتی خواهد بود و دیری نخواهد پایید که گوشت در زمره کالاهای دست‌نیافتنی به واسطه گرانی بی‌حد‌و‌‌مرز قرار خواهد گرفت. این در حالی است که رییس سازمان دامپزشکی کشور در حالی از کاهش شدید قیمت گوشت خبر می‌دهد که برخی کارشناسان بر این باورند که این امکان شاید طی مقطع کوتاهی میسر باشد، اما ادامه‌دار نخواهد بود.

روزنامه جهان صنعت: این روزها بازار گرانی گوشت قرمز داغ است و مانند بسیاری از اقلامی که در سال‌های اخیر از سفره مردم کوچ کرده، به رویایی دور تبدیل شده است. روزگاری حذف آجیل و خشکبار به ویژه پسته از سبد خانوار و اقشار کم‌درآمد سر و صدای زیادی به راه انداخت و به کالایی لوکس بدل شد که تنها از پشت ویترین باید به تماشای آن نشست؛ حال حکایت گوشت قرمز همان است و تداعی ضرب‌المثل دست ما کوتاه و خرما بر نخیل!

در طول دو سال گذشته براساس آنچه که در مرکز آمار ایران گزارش شده، با کاهش قدرت خرید مردم سرانه مصرف گوشت هم روند نزولی پیدا کرده است، به طوری که مردم عادی دیگر توان خرید گوشت قرمز را ندارند و فقط طبقه‌ای خاص می‌توانند در سبد مصرفی خود این محصول پروتئینی را بگنجانند. با سقوط قشر متوسط جامعه به زیر خط فقر این روزها دیگر نمی‌توان درصد بالایی از جامعه را شامل طبقه مصرف‌کننده گوشت در نظر گرفت، تا جایی که به باور کارشناسان گوشت خوراک از ما بهتران است.

وعده‌های دولت مبنی‌بر عرضه گوشت وارداتی در بازار به بهانه ارزانی این محصول هم موقتی خواهد بود و دیری نخواهد پایید که گوشت در زمره کالاهای دست‌نیافتنی به واسطه گرانی بی‌حد‌و‌‌مرز قرار خواهد گرفت. این در حالی است که رییس سازمان دامپزشکی کشور در حالی از کاهش شدید قیمت گوشت خبر می‌دهد که برخی کارشناسان بر این باورند که این امکان شاید طی مقطع کوتاهی میسر باشد، اما ادامه‌دار نخواهد بود.

افزایش قیمت گوشت که حالا در برخی از فروشگاه‌ها از قیمت ۳۵۰ هزار تومان به ازای هر کیلو عبور کرده بسیاری از مصرف‌کنندگان به‌ویژه طبقه کارگر را در شوک قیمت و خرید قرار داده است. البته ناگفته نماند که افزایش قیمت گوشت تا پایان سال و رسیدن به مرز ۳۰۰ هزار تومان یکی از گمان‌هایی بود که برخی از متصدیان این صنعت طی ماه‌های گذشته آن را پیش‌بینی کرده بودند. این در حالی است که براساس اعلام مرکز آمار ایران در دی‌ماه امسال قیمت گوشت گوسفند با ۳/۱۵ درصد افزایش نسبت به آذرماه رکورددار افزایش قیمت ماهانه در میان کالاهای اساسی است.

در این میان، افزایش قیمت گوشت طی ماه گذشته موجب شد تا دولت برای تنظیم بازار نسبت به توزیع گوشت منجمد و ذخیره‌سازی اقدام کند، اما توزیع این محصول در قبال هر کارت ملی در برخی شهرها ظاهرا نتوانست قیمت کاهشی در نرخ گوشت گرم در بازار داشته باشد.

از طرفی یکی از جنجالی‌ترین شایعات این روزها پیرامون عرضه گوشت قرمز در برخی استان‌ها به قیمت حدود ۵۰۰ هزار تومان است که برخی آن را ناشی از کاهش یافتن عرضه دام عنوان می‌کنند و برخی دیگر نیز آن را ناشی از خروج دام‌های مولد به دلیل عدم توجه دولت به مشکلات پیشینی و فعلی دامداران می‌دانند.

اگرچه برخی قصابی‌ها در این شرایط از آب گل‌آلود ماهی گرفته و خودسرانه نرخ گوشت قرمز را تا مرز نیم میلیون تومان افزایش داده‌اند. آنچه مسلم است با توجه به روند فزاینده نرخ تورم در کشور و تاثیر مستقیم آن بر اقلام خوراکی، رسیدن قیمت گوش به نیم میلیون تومان چندان بعید نخواهد بود.

براساس گزارش‌های مرکز آمار، میانگین رشد نرخ تورم در دو سال گذشته به بیش از ۴۵ درصد رسیده است. افزایش قیمت موادغذایی هم از آغاز امسال بالاتر از ۷۰ درصد بوده و برای برخی اقلام غذایی به بیش از ۲۰۰ درصد رسیده است. این آمار در مقایسه با آمار سال گذشته به این معناست که در ماه جاری خانوار‌های کشور برای خرید مجموعه ثابتی از اقلام خوراکی و نوشیدنی باید ۷۰ درصد بیشتر هزینه بپردازند، بدون آنکه درآمد ثابت آنها چنین رشدی را داشته باشد. در مذاکرات مزدی ۱۴۰۱، سبد حداقلی خوراکی‌ها برای یک خانوار متوسط ۳/۳ نفره، ۳۲۸۶۶۱۴۳ ریال نرخ‌گذاری شد.

در نتیجه در دی‌ماه ۱۴۰۱ با احتساب تورم نقطه‌به‌نقطه ۶۹/۲ درصدی، سبد خوراکی ۳ میلیون و ۲۸۰ هزار تومانی دی‌ماه سال قبل، به رقم ۵ میلیون و ۵۴۹ هزار تومان رسیده است. اگر کمترین حداقل‌های ضروری یک زندگی ساده را هم به این نرخ اضافه کنیم در حقیقت این عدد بالاتر از نرخ پایه حقوق ثابت کشور برای افراد شاغل یا بازنشسته است.

خط‌ ونشان دولت برای دامداران

در این میان رییس سازمان دامپزشکی کشور در خصوص گرانی گوشت قرمز و راهکار برای مهار این گرانی گفت: با واردات گوشت به کشور، طی هفته آینده قیمت گوشت به‌شدت کاهش پیدا خواهد کرد به‌طوری‌که بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ هزار تومان قیمت آن کاهش می‌یابد.

سیدمحمد آقامیری اضافه کرد: با توجه به تلاطم قیمت گوشت در بازار، طی هفته آتی به مقدار کافی گوشت و دام زنده از مرزها به کشور وارد خواهد شد و قیمت کنونی گوشت به‌شدت کاهش پیدا خواهد کرد بنابراین به دامدارانی که دام خود را به‌منظور افزایش قیمت و فروختن با سود بالاتر نگه‌ داشته‌اند توصیه می‌کنیم هر چه سریع‌تر دام خود را به بازار عرضه کنند تا با کاهش قیمت گوشت دچار ضرر و زیان مالی نشوند چراکه وزارت جهاد کشاورزی پاسخگوی ضرر و زیان آنها نخواهد بود.

وی درباره صادرات دام و واردات آن بیان کرد: در حال حاضر صادرات گوشت قرمز از کشور صورت نگرفته و ممنوع است و تولید در بازار داخلی باید عرضه شود.

پیش‌بینی گرانی درست از آب درآمد

در همین حال رییس اتحادیه گاوداران صنعتی خراسان‌رضوی با بیان اینکه افزایش قیمت این محصول کاملا قابل پیش‌بینی بود به بازار گفت: با توجه به افزایش قیمت‌ها و گرانی لجام‌گسیخته طی مصاحبه‌های قبلی به‌طور واضح افزایش قیمت گوشت را پیش‌بینی کرده بودیم.

فرشید صراف با بیان اینکه افزایش قیمت نهاده‌های دامی و سایر هزینه‌های نگهداری دام بدون شک نویدبخش چنین قیمت‌هایی در پایان سال بود افزود: علاوه بر خشکسالی حادث‌شده که فشار مضاعفی را برای تهیه و تامین علوفه بر دوش دامداران تحمیل کرد از طرفی شاهد هستیم که حمایت لازم برای عبور از این بحران از طرف مسوولان انجام نشد و لذا نتیجه آن راهی شدن بسیاری از گله‌ها به کشتارگاه و کاهش دام‌های سبک و سنگین بود.

وی ادامه داد: گرانی گوشت و کاهش تولید اتفاق روشنی بود که از سال گذشته هشدار آن را داده بودیم و در همین راستا طی ماه‌ها و سال گذشته تحلیل کارشناسی بروز چنین وضعیتی را ارائه کرده بودیم، اما آنچه رخ داد ناشی از سردرگمی و بی‌توجهی به هشدارها و عدم‌حمایت لازم از دامداران توسط دولتمردان بود.

وی با بیان اینکه دامداران طی دو سال گذشته فشار مضاعفی را برای تامین و تهیه علوفه متحمل شدند ادامه داد: این موضوع موجب شد تا دامداران به دلیل عدم توانایی برای تامین خوراک دام و همچنین هزینه نگهداری دست به کشتار دام‌های مولد بزنند.

صراف با اشاره به اینکه هزینه نگهداری دام در حال حاضر در مقایسه با دو سال پیش چند برابر شده است بیان کرد: در همین راستا بسیاری از تولیدکننده‌ها از تعداد دام‌های خود کاسته‌اند تا بتوانند هزینه نگهداری سایر دام‌ها را تامین کنند.

رییس اتحادیه گاوداران صنعتی خراسان رضوی با بیان اینکه دامداران نیز از وضعیت پیش‌آمده شاکی و ناراضی هستند، افزود: اگرچه دولت طی سال گذشته خرید حمایتی گوشت قرمز انجام داد، اما متاسفانه با همه وعده حمایت و کشتار دام اما در پرداخت پول به دامداران بسیار تعلل کرد.

آیا قیمت گوشت کاهش می‌یابد؟

صراف در خصوص اینکه آیا شکستن قیمت و کاهش نرخ گوشت با سیاست‌های جدید از جمله واردات گوشت امکان‌پذیر است یا خیر گفت: بنا بر شنیده‌ها در حوزه دام سبک‌، شاهد کاهش تولید بین ۳۰ تا ۴۰ درصدی هستیم و در دام سنگین نیز اگرچه در تولید شیر مشکلی نداریم، اما در بحث تولید گوشت با آمار کاهشی شمار دام به همین میزان روبه‌رو هستیم.

گوشت نیم میلیون تومانی!

در حالی که بحث عرضه گوشت قرمز تا نرخ نیم میلیون تومانی در برخی بازارها حاشیه‌ساز شده، منصور پوریان رییس شورای تامین دام کشور معتقد است این به اصطلاح عرضه گوشت تا نرخ نیم میلیون تومان شیطنت عرضه‌کننده‌های بخش خرده‌فروشی یعنی قصاب‌ها است و صحت ندارد؛ این موضوع ترفندی است که از سوی عرضه‌کننده‌ها و واحدهای بسته‌بندی صورت می‌گیرد.

پوریان در خصوص توزیع گوشت منجمد برای تنظیم بازار نیز اظهار کرد: در حال حاضر شاهد هستیم که گوشت منجمد با قیمت ۱۵۰هزار تومان در بازار توزیع می‌شود بنابراین این تفاوت قیمتی که از سوی برخی توزیع‌کننده‌ها اعلام می‌شود‌‌، صحت ندارد.

تخمین کاهش ۳۰ درصدی زایش دام

براساس این گزارش اگرچه بارش‌های اخیر برای دامداران مراتع گسترده‌ای را به ارمغان آورده اما یکی از چالش‌های صنعت دامداران در سال جاری به کشتارگاه فرستادن بخش قابل توجهی از دام‌های مولد بوده است. این امر می‌تواند بر کاهش زاد و ولد در سال جاری موثر باشد و باز هم عرضه بره را در بازار کاهشی کند.

حسین نعمتی رییس پیشین هیات‌مدیره اتحادیه دامداران کشور و مدیرعامل اتحادیه دامداران قزوین افزایش قیمت‌های اخیر گوشت قرمز را حاصل بی‌توجهی مسوولان به هشدارهای دامداران در خصوص نابودی این صنعت دانسته و تصریح کرد: متاسفانه مسوولان به حرف ما تشکل‌‌ها و اتحادیه‌ها گوش نمی‌دهند و تولید‌کننده و مصرف‌کننده را دچار بحران‌هایی اینچنینی می‌کنند.

نعمتی افزود: زمانی که صنعت دامداری کشور با بحران مواجه شد و دامداران اقدام به فرستادن دام‌های مولد خود به کشتارگاه‌ها کردند‌، به دولت بارها اعلام کردیم و هشدار دادیم که اگر این شرایطی بحرانی ادامه پیدا کند و مادینه‌ها را به کشتارگاه‌ها بفرستند در سال‌های پیش رو با کاهش بره و گوساله در بازار مواجه خواهیم شد و مشکل تامین خواهیم داشت، اما متاسفانه مسوولان گوش نمی‌دهند.

قیمت دام زنده واقعی نیست

این مقام مسوول خاطرنشان کرد: بحث روانه شدن مادینه‌ها به کشتارگاه تا جایی پیش رفته و بحرانی بوده که می‌‌توان گفت امسال شاهد کاهش حدود ۳۰ درصد زایش بره و گوساله خواهیم بود.

وی با اشاره به وارد کردن گوشت قرمز منجمد برای تنظیم بازار گفت: وارد کردن گوشت منجمد ضربه دیگری به دامداران کشور می‌زند. اما متاسفانه این اقدام هم می‌شود اگرچه توزیع گوشت‌های منجمد خریداری شده از سوی شرکت پشتیبانی نیز در دست اقدام است و بازار کنترل می‌شود.

نعمتی همچنین با اشاره به افزایش ۵۰۰درصدی قیمت نهاده و علوفه‌های دامی که اصلی‌ترین مواد مورد نیاز در صنعت دامداری است، افزود: علی‌رغم این افزایش ۵۰۰درصدی می‌بینیم که قیمت دام زنده در بخش سبک و سنگین که حدود۵۰ هزار تومان بوده به ۹۰هزار تومان در دام سنگین و ۱۴۰هزار تومان در بخش دام سبک رسیده است، در حالی که باید حدود ۲۵۰هزار تومان باشد.

  • 10
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هدیه بازوند بیوگرافی هدیه بازوند؛ بازیگر کرد سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۷ مرداد ۱۳۶۶

محل تولد: بندرعباس، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۹۶ تاکنون

تحصیلات: فارغ التحصیل لیسانس رشته مهندسی معماری

ادامه
سانجیو باجاج بیوگرافی سانجیو باجاج میلیارد و کارآفرین موفق هندی

تاریخ تولد: ۲ نوامبر ۱۹۶۹

محل تولد: هندی

ملیت: هندی

حرفه: تاجر، سرمایه گذار و میلیارد 

تحصیلات: دکتری مدیریت از دانشگاه هاروارد

ادامه
محمد مهدی احمدی بیوگرافی محمدمهدی احمدی، داماد محسن رضایی

تاریخ تولد: دهه ۱۳۶۰

محل تولد: تهران

حرفه: مدیرعامل بانک شهر

مدرک تحصیلی: دکترای اقتصاد واحد علوم تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی تهران، کارشناسی ارشد علوم اقتصادی دانشگاه تهران، کارشناسی اقتصاد بازرگانی دانشگاه شهید بهشتی

نسبت خانوادگی: داماد محسن رضایی، برادر عروس قالیباف، برادر داماد رحمانی فضلی

ادامه
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
ندا قاسمی بیوگرافی ندا قاسمی؛ بازیگر تازه کار و خوش چهره تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی ندا قاسمی

نام کامل: ندا قاسمی

تاریخ تولد: ۳۰ خرداد ۱۳۶۰

محل تولد: کرمانشاه

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر، مجری و صداپیشه

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

تحصیلات: دکترای شیمی آلی

ادامه
غلامعلی حداد عادل بیوگرافی غلامعلی حداد عادل؛ سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۹ اردیبهشت ۱۳۲۴

محل تولد: تهران

حرفه: سیاستمدار ایرانی، عضور مجمع تشخیص مصلحت نظام، دانشیار بازنشسته دانشگاه، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی و بنیاد سعدی

آغاز فعالیت: ۱۳۵۷ تاکنون

حزب سیاسی: اصولگرا

تحصیلات: لیسانس و فوق لیسانس فیزیک از دانشگاه تهران و شیراز (پهلوی قدیم)، دکتری فلسفه از دانشگاه تهران

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
فرزان عاشورزاده بیوگرافی فرزان عاشورزاده تکواندوکار ایرانی

تاریخ تولد: ۵ آذر ۱۳۷۵

محل تولد: تنبکابن، مازندران

محل زندگی: آمریکا

حرفه: تکواندوکار

لقب جهانی: سونامی تکواندو جهان

ادامه
زندگینامه امامزاده داوود زندگینامه امامزاده داوود در تهران

عنوان شده است که ایشان همراه با برخی از بستگان خود در همراه با امام رضا به ایران می آیند اما در منطقه شمال غربی تهران به شهادت رسیدند. مرقد ایشان در زمان صفویه ساخته شد و سپس در زمان فتحعلی شاه گسترش پیدا کرد. 

دلیل مرگ این امامزاده را به صورت دقیق نمی دانند اما براساس روایات بومیان آن منطقه مشخص می شود که وی همزمان با بستگان خود به همراه امام رضا به ایران می آیند که همزمان با امام ایشان نیز به شهادت رسیدند و سال شهادت را نیز به سال ۴۸۰ هجری قمری نسبت داده اند، البته باز هم باید اشاره کرد که این تاریخ دقیق نیست و تنها براساس شواهد محاسبه شده است. 

براساس آنچه مردم محلی می گویند، امامزاده داوود در آبادی کیگا که در نزدیکی روستای کن قرار دارد، شهید شده، همجنین برخی می گویند وی با همدستی فردی به اسم نجیم گبر و یکی از درویش های روستا به شهادت رسیده است. ز منظر دیگر قاتل این حضرت شخصی به نام محمود فرح‌زادی می باشد.

ادامه
ویژه سرپوش