چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳
۱۳:۴۸ - ۲۲ شهریور ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۶۱۶۲۰
کشاورزی، دامپروری و صنایع غذایی

افزایش ۱۵ هزار تومانی نرخ مصوب مرغ/ دولت در کجای رگولاتوری بازار مرغ ایفای نقش می‌کند؟!

مرغ,افزایش ۱۵ هزار تومانی نرخ مصوب مرغ
با رشد روزافزون قیمت مرغ، این کالا روز به روز از سفره‌ها دورتر شد. حال برخی گمانه‌زنی‌ها حاکی از آن است که رشد سنگین قیمت مرغ در راه بازار بوده و مصرف‌کنندگان باید خود را برای تورم جدی و پرداخت هزینه‌هایی بسیار بالا برای این قلم کالا آماده کنند.

به گزارش اقتصاد ۲۴، مردم متقاضی مواد غذایی و سایر کالا‌ها علی رغم ادعا‌های دولت مبنی بر کاهش نرخ تورم، هنوز ذره‌ای از این اُفت گرانی در بازار را به چشم ندیده اند و هر روز داستان تازه‌ای با افزایش و یا کمبود یکی یا چند محصول را دارند.

مرغ یکی از کالا‌های پرتنش این روز‌های سبد خانوار است. قیمت مرغ طی سال‌های اخیر بر شیبی صعودی سوار بود و برنامه‌هایی همچون واردات مرغ یخی، نتوانست راهکار قطعی کاهش التهاب بازار این کالا باشد.

با رشد روزافزون قیمت مرغ، این کالا روز به روز از سفره‌ها دورتر شد. حال برخی گمانه‌زنی‌ها حاکی از آن است که رشد سنگین قیمت مرغ در راه بازار بوده و مصرف‌کنندگان باید خود را برای تورم جدی و پرداخت هزینه‌هایی بسیار بالا برای این قلم کالا آماده کنند.

علیرغم ادعای تولیدکنندگان و پرورش‌دهندگان مرغ مبنی بر کاهش قیمت این ماده پروتئینی در بازار به دلیل افت میزان مصرف، در ماه‌های اخیر شاهد عبور قیمت مرغ از سقف ۱۰۰ هزار تومان به ازای هر کیلو در برخی مناطق و شهر‌ها بودیم.

ویدئو‌های پخش شده از صف‌های طولانی برای خریداری کردن مرغ دولتی و مرغ یخ‌زده وارداتی اوایل سال جاری، هنوز از اذهان پاک نشده و با انتشار اخبار گرانی مرغ، بیم‌ها نسبت به کمبود مرغ با قیمت مناسب، تشدید شده است.

«قیمت مناسب» ترکیبی است که شاید سخت بتوان آن را در بازار امروز توصیف کرد، اما در نگاه مصرف‌کننده، هر کالایی که بتوان آن را با قیمتی پایین‌تر از نرخ جاری بازار تهیه کرد، مناسب است. افزایش بار تورم اقلام خوراکی استراتژیک، بلای جدی این روز‌های اقتصاد ایران است.

بازار خودمختار مرغ

به گفته رئیس اتحادیه پرنده و ماهی، قیمت هر کیلو مرغ گرم در خرده‌فروشی‌ها، ۷۸ هزار تومان اعلام شده است. تا پیش از این قیمت مصوب ۶۳ هزار تومان بود و بنا بر گفته فعالان، نرخ مرغ حاضر در بازار به دلیل کم بودن مصرف، پایین‌تر از نرخ مصوب به فروش می‌رسید. حال این رقم افزایش ۱۵ هزار تومانی داشته و باز هم تولیدکنندگان رقم‌های حاضر در بازار را پایین‌تر از نرخ مصوب می‌دانند. بهانه آن‌ها، پایین‌بودن میزان خرید مردم است، اما چالش اساسی اینجاست که در حال حاضر مرغ گرم در برخی مناطق تا کیلویی ۱۰۰ هزار تومان نیز به فروش می‌رسد.

چندنرخی بودن اقلام استراتژیک، دست داشتن سلیقه شخصی واحد‌های صنفی و عرضه‌کننده کالاها، وجود حلقه‌های واسط متعدد در این مسیر و کمرنگ بودن نقش ستاد تنظیم بازار، مهم‌ترین ایرادات در بازار هستند.

نگرانی زمانی تشدید می‌شود که با آغاز نیمه دوم سال و افزایش تقاضای بازار به اقلام پروتئینی مانند مرغ و تخم مرغ، باز هم قیمت‌ها افزایش یابند. افسارگسیختگی بازار نشان می‌دهد قیمت‌ها تبعیتی از نرخ مصوب و یا رویکرد دولت برای تنظیم‌گری بازار ندارد. هر موقع صلاح بداند قیمت‌ها را کمی متعادل می‌کند و هر موقع شرایط را مهیای افزایش قیمت بیند، از گرانی دریغ نمی‌کند.

  

دولت چالش‌های بازار مرغ را بشناسد

دولت طی سال‌های اخیر تلاش کرده تا با اقداماتی همچون واردات مرغ، به نابه‌سامانی این بازار پایان دهد، اما هیچ یک از این ابزار‌ها کارآمد نبودند و تنها با بازار مرغ چند نرخی مواجه شدیم. مهم‌ترین گلایه تولیدکنندگان، نبود نهاده‌های دام و طیور به میزان کافی و عدم ترخیص این نهاده‌های وارداتی در زمان مناسب است. اما به نظر می‌رسد تنها این مسئله بر قیمت مرغ در بازار موثر نباشد.

مشخص نیست که اهرم فشار قیمت مرغ، دست کیست، اما هر چه هست، این فشار بیشتر بر بخش مصرف‌کننده است. زمانی که در اخبار از کاهش قیمت مرغ صحبت می‌شود، در واقع کاهش‌هایی زیر ۱۰ هزار تومان مدنظر است. اما در مواقع گرانی، مرغ شتابی بیشتر داشته و یک شبه، ره صدساله را می‌رود. شناسایی خلا‌های روند تنظیم بازار و نظام عرضه، مهم‌ترین اقدامیست که دولت باید به کار گیرد.

بررسی نیاز بازار و هم‌سو کردن توان تولید با آن، وظیفه دولت به عنوان نهاد رگولاتور است؛ اما تا به امروز مهم‌ترین اقلام سفره‌های مردم که باید نظارت بیشتری بر روند تولید و توزیع آن‌ها شود، به دست باد سپرده شده و مردم شاهد پرکشیدن آن‌ها از سفره‌های خود هستند.

  • 17
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش