یکشنبه ۰۲ دی ۱۴۰۳
۱۳:۰۰ - ۱۷ آبان ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۸۱۱۷۲
کشاورزی، دامپروری و صنایع غذایی

ادامه گرانی گوشت و مرغ در بازار به دلیل کمبود نهاده‌های دامی

گرانی گوشت و مرغ,ادامه گرانی گوشت و مرغ در بازار به دلیل کمبود نهاده‌های دامی

روزنامه جهان صنعت نوشت: مدت‌هاست که گرانی گوشت و مرغ در بازار کشور به دلیل کمبود نهاده‌های دامی ادامه دارد و وعده مقام‌های دولتی برای کاهش قیمت‌ها عملی نشده است. افزایش قیمت گوشت و مواد پروتئینی همچنین باعث کاهش خرید این محصولات شده است. این در حالی است که براساس آمار رسمی، میانگین هزینه خانوارها هم در خرداد امسال نسبت به خرداد پارسال ۵/۴۸ درصد افزایش یافت. صنعت دام و طیور کشور نیز مدت مدیدی است که با کمبود و گرانی نهاده‌های دامی مواجه است و به طور خاص مرغداران و پرورش‌دهندگان دیگر طیور با مشکل گرانی و کمبود کنجاله سویا مواجه هستند، به طوری که به گفته ناصر نبی‌پور رییس اتحادیه مرغ تخم‌گذار تهران در حال حاضر نهاده‌هایی همچون ذرت و ریز مغذی‌ها در بازار موجود است اگرچه قیمت‌ها بالاست، اما درخصوص نهاده سویا کماکان به شدت مشکل وجود دارد. در واقع قیمت کنجاله سویا در بازار آزاد ۳۵ هزار تومان شده در حالی که نرخ دولتی آن۲۰ هزار و ۲۵۰ تومان است.

این کمبود و گرانی در نهایت به افزایش قیمت‌های سرسام‌آور در بازار منجر می‌شود، در واقع اگر هزینه تولید و مواد اولیه کاهش یابد، محصول نهایی هم با یک قیمت منطقی به دست مردم می‌رسد. در حالی که این امر هیچ‌گاه محقق نشده و دود آن در چشم فروشنده و خریدار یا به عبارتی تولیدکننده و مصرف‌کننده می‌رود؛ در واقع یک بازی دو سر باخت است که برنده‌ای ندارد.

کمبود و گرانی نهاده‌های دامی در حالی مرغداران کشور را آزار می‌دهد که پرورش‌دهندگان دیگر طیور همچون بلدرچین و بوقلمون کشور نیز با این چالش‌ها مواجه هستند. اگرچه این پرورش‌دهندگان مشمول نهاده‌های سهمیه‌ای دولتی نیستند و نهایتا تا ۲۰ درصد از نیاز خود را با قیمت‌های دولتی تامین می‌کنند، با وجود این گرانی‌ها گریبانگیر این تولید‌کنندگان نیز شده است. به این ترتیب طی ماه‌های اخیر قیمت کلیه محصولات بخش طیور روندی افزایشی داشته و بر تولیدات این بخش اثر گذاشته است.

از طرفی به دلیل بالا بودن قیمت نهاده‌ها، به ویژه کنجاله سویا، قیمت یک کیلو مرغ درحدفاصل کشتارگاه تا بازار نزدیک ۲۲ هزار تومان تفاوت دارد. بررسی‌ها نشان می‌دهد قیمت مرغ زنده که برای فرشنده‌ها اهمیت پیدا می‌کند، در سطح کشور کمتر از کیلویی ۵۸ هزار تومان است، اما همین مرغ در میادین تره‌بار و مرغ‌فروشی‌ها به‌شکل متوسط نزدیک کیلویی ۸۰ هزار تومان به دست مردم می‌رسد.

زمانی که سراغ بازار گوشت قرمز می‌رویم، این اختلاف بیشتر می‌شود، به طوری که تفاوت قیمت گوساله زنده و گوشت گوساله در بازار به ۹۶ درصد می‌رسد و برای گوشت گوسفندی ۱۰۶ درصد تخمین زده می‌شود.

قیمت مرغ در بازار به‌صورت متوسط ۷۹ هزار و ۶۴۰ تومان محاسبه می‌شود. این عدد برآیندی از متوسط قیمت مرغ در استان‌های مختلف کشور است و طبیعتا قیمت مرغ می‌تواند در تهران و شهرهای مختلف و حتی مغازه‌ای با مغازه دیگر تفاوت داشته باشد. با این حال همین عدد به‌طور میانگین ۳۷ درصد بیشتر از قیمت مرغ زنده است. قیمت مرغ زنده در کل کشور به‌طور میانگین به ۵۷ هزار و ۷۲۰ تومان رسیده و با این اوصاف فروشنده‌ها مرغ را کیلویی ۲۱ هزار و ۹۲۰ تومان بیشتر از چیزی که بابت آن هزینه کردند، می‌فروشند.

هزینه‌هایی که سود تولید‌کنندگان را می‌بلعد

بالا رفتن هزینه تولید کشاورزی یکی از مشکلاتی است که همواره اثرات منفی آن گریبان بازار را می‌گیرد و روی افزایش قیمت‌ها تاثیرگذار است، هر چه هزینه تولید‌کننده بیشتر می‌شود، او هم روی قیمت کالا می‌کشد اما اگر هزینه‌ کاهش یابد، قیمت‌ افت خواهد کرد و سود مناسبی نصیب تولید‌کننده خواهد شد. بخشی از هزینه‌ها ریشه در مدیریت تولید دارد و می‌توان کنترل کرد، اما بخش دیگر در عدم اجرای قانون، وابستگی بیش از اندازه به واردات نهاده، نابسامانی بازار، وجود دلالی و واسطه‌گری و عدم مدیریت صحیح تولید مربوط می‌شود که می‌توان با کنترل آنها قیمت را به نفع مصرف‌کننده و تولید‌کننده کنترل کرد.

این روزها زیاد شنیده می‌شود که تولید‌کنندگان می‌گویند تولید برای ما صرفه ندارد در عین حالی که نرخ فروش‌شان هم بالاست و این سوال می‌شود که چگونه کالایی هم گران باشد و هم تولید‌کننده سودی نداشته باشد، این پارادوکس به دلیل هزینه بالای تولید و یک‌سری عوامل دیگر است که در واقع سود تولید‌کننده را می‌بلعد، نمونه‌های این مدل را در تولید مرغ، تخم‌مرغ، میوه و حتی گوشت و لبنیات بارها شنیده‌ایم.

هزینه تولید مرغ بیش از قیمت فروش

پرورش مرغ یکی از حوزه‌هایی است که امروزه از هزینه تولید آن گلایه بیشتری می‌شود، تولید‌کنندگان می‌گویند هزینه تولید بیش از قیمتی است که می‌فروشیم، آنها از این وضع راضی نیستند و معتقدند که دولت باید در نرخ فروش آنها تجدیدنظر کند.

علی ابراهیمی مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی کشور در این خصوص گفت:‌ قیمت تمام شده هر کیلوگرم مرغ زنده درب واحدهای تولیدی با احتساب هزینه‌های تمام شده تولید و سود متعارف حدودا کیلویی ۶۰ هزار تومان برای تولیدکنندگان تمام می‌شود؛ بنابراین تولیدکنندگان به‌ ازای هر کیلوگرم از این محصول بین ۳ تا ۶ هزار تومان زیر قیمت تمام‌شده عرضه می‌کنند، قیمت هر کیلوگرم مرغ زنده درب واحدهای تولیدی به طور میانگین بین ۵۴ تا ۵۷ هزار تومان است.

ابراهیمی افزود: با توجه به افزایش هزینه‌های تولید طی ماه‌های اخیر ضرورت دارد برای حفظ صنعت مرغ گوشتی کشور، قیمت مرغ زنده اصلاح شود، در غیر ‌این صورت تولیدکنندگان دچار ضرر و زیان شده و به تدریج از چرخه تولید خارج خواهند شد. وی از دولت خواست برای حفظ صنعت طیور قیمت‌های اصلاحی مرغ زنده و گوشت مرغ را اعلام کنند تا تولید دچار مشکل نشود و تداوم تولید تضمین شود.

نهاده گران است

بخشی از هزینه تولید مرغدار به نهاده‌های گران مربوط می‌شود که حدود ۷۰ درصد آنها وابسته به واردات است و مشکل اینجاست که ۷۰ درصد هزینه تولید محصولات پروتئینی هم مربوط به همین خوراک و نهاده‌هاست.

اگرچه دولت با پرداخت یارانه و اختصاص ارز نیمایی ۲۸۵۰۰ تومانی قیمت خوراک دام و طیور را در داخل کنترل می‌کند، اما به دلیل وجود واردکنندگان بانفوذ و سابقه‌داری در این حوزه، همواره کنترل بازار را در اختیار می‌گیرند و بازار‌های سیاه تشکیل می‌دهند که نرخ‌های چند برابر هم عرضه می‌شود، این وارد‌کنندگان باسابقه با شگرد تزریق قطره‌چکانی بازار آزاد را به نفع خود نگه می‌دارند و در این میان تولید‌کنندگان در سایه این عرضه قطره‌چکانی مجبور می‌شوند بخشی از نیاز خود را از این بازار سیاه خرید کنند که به هزینه تولید آنها اضافه می‌کند. البته وجود دلالی و واسطه‌گری در اکثر حلقه‌های تولید تا رسیدن به دست مردم، به هزینه‌ها اضافه می‌کند، واسطه‌گری در حلقه اولیه تامین نهاده و توزیع بازار بیش از سایر حلقه‌ها وجود دارد.

قانون یکپارچه‌سازی زمین کشاورزی اجرا نشد

هزینه تولید میوه و محصولات کشاورزی هم بالاست، خرد شدن زمین‌های کشاورزی هم به بالا رفتن هزینه‌ها کمک کرده است، ۱۷ سال پیش قانونی با عنوان «یکپارچه‌سازی و جلوگیری از خرد شدن اراضی» تصویب شد، اما طی این مدت به غیر‌از چند اقدام نمایشی اقدام خاصی نشده است. بنابراین زمین‌های کشاورزی در کشور ما میانگین ۲/۱ هکتار است و امکان مکانیزاسیون کشاورزی و سرشکن شدن هزینه تولید را نمی‌دهد، ضریب مکانیزاسیون کشاورزی پایین‌تر است و اکثر کارها دستی و کارگری است که هزینه‌ها را بیشتر کرده است.

حال سوال این است که آیا به تناسب بالا رفتن هزینه‌های تولید، قیمت مصرف‌کننده باید مرتب بالا برود؟ آیا راهی برای ایجاد حاشیه سود برای تولید‌کننده و قیمت مناسب برای مصرف‌کننده وجود دارد؟

علی عزیزی کارشناس کشاورزی هم در این خصوص گفت: بخشی از هزینه‌های تولید را می‌توان با مدیریت صحیح کاهش داد، افزایش بهره‌وری یکی از این روش‌هاست که هزینه‌ها سرشکن می‌شود و حاشیه سود تولید‌کننده بالا می‌رود، انتخاب واریته مناسب، بذر مناسب و استفاده از تکنولوژی‌های روز مهم‌ترین عامل در ایجاد بهره‌وری است.

وی افزود: قبل از افزایش دادن قیمت محصول به بهانه بالا بودن هزینه باید راه‌های کاهش هزینه‌های تولید را اجرا کنیم، اگر ۲۰ درصد هزینه تولید را کم کنیم به همان اندازه به سود تولید‌کننده اضافه می‌شود و نیازی نیست که از راه افزایش قیمت کالا سود به دست بیاوریم متاسفانه چیزی که در بین تولید‌کنندگان رایج شده است.

بنابراین با اینکه هزینه‌های تولید‌کنندگان بسیار بالا و حاشیه سود آنها بسیار کم شده است، اما می‌توانیم قبل از اقدام به افزایش قیمت یا درخواست از دولت برای بالا بردن قیمت کالا، به فکر کاهش هزینه‌های تولید باشیم، درست است برخی از این هزینه‌ها ثابت و از دست تولید‌کننده خارج است، اما خیلی از آنها را می‌توان با مدیریت صحیح کاهش داد که بدون نیاز به گران کردن کالا حاشیه سود تولید‌کننده حفظ خواهد شد.

  • 19
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش