به گزارش فارس، فقط کافی است، چند لحظهای به بهانه خرید گوشت در قصابیهای مرکز شهر کمی منتظر بمانید. سوژه خودش سر و کلهاش پیدا میشود.
هزار تومانی پاره را روی کفه ترازو میاندازد و میگوید: بچههایم چند روز است هوس آبگوشت کردهاند، کمی استخوان با گوشت به من بده.
قصاب مانده جواب سربالا بدهد یا گوشت را!
آخر کار چند تکه دنده گوسفند که اندکی گوشت دارد، را لای کاغذ می پیچد و روانهاش میکند.
به گفته این فروشنده گوشت، مراجعات این چنینی قصه تکراری هر روز است و دیگر سالهاست جمله « ماههاست بچههایم گوشت نخوردهاند» را میشنویم و شاید به آن عادت کردهایم.
او میگوید: حتیآنهایی که ماهانه سه چهار کیلو گوشت میخریدند، الان هر دو ماه یکبار برای خرید مراجعه میکنند و مشتریهایمان بسیار کم شده است.
یک زمانی نه چندان دور گوشت کیلویی ۵ هزار تومان بود و ۱۰ کیلو ۱۰ کیلو می فروختیم، الان شده کیلویی ۴۰ هزار تومان و یک کیلو یک کیلو میفروشیم.
نمیدانیم چشمان ما قیمتها را اشتباه میبیند یا مسئولان با خوشخیالی نسبت به وضعیت بازار صحبت میکنند. همین چند روز پیش بود که حسن رکنی معاون حجتی در امور دام اعلام کرد که هیچ کمبودی در حوزه گوشت قرمز نداریم، به حدی که نیاز به ذخیره استراتژیک گوشت منجمد هم چندان وجود ندارد.
در عین حال طی سه چهار سال اخیر دولت یازدهم سیاست عرضه و تقاضا را برای تعدیل قیمت در بازار در نظر گرفته که نتیجهاش چیزی جز هرج و مرج در قیمتها و سپردن باز به دست دلالان نبوده است.
گزارشهای میدانی خبرنگار فارس از قصابیهای سطح شهر و فروشگاههای زنجیرهای حاکی از آن است که قیمت گوشت گوساله و گوسفند روند افزایشی دارد، تا حدی که هر کیلو گوشت گوساله به مرز ۴۰ هزار تومان و گوشت گوسفندی به مرز ۵۰ هزار تومان رسیده است.
گوشت به عنوان یکی از پنج قلم کالای اساسی است که نقش مهمی در سلامت جامعه و رشد کودکان به عنوان قشر پویا ایفا میکند و حذف آن از سفره غذایی مردم میتوانند زیانهای جبران ناپذیری از جمله کم خونی، اختلالات ذهنی و تاخیر در رشد را به همراه داشته باشد.
مسئولان دولتی مدام میگویند همه چیز آرام است، کالا به وفور موجود است، اما بازار چیزی دیگری را به ما نشان میدهد و ظاهرا دلالان بازار را در دست گرفتهاند.
منصور پوریان رئیس شورای تامین دام زنده به خبرنگار فارس میگوید: ۶ ماه است که جلوی صادرات دام زنده را گرفتهاند و با حجم عظیمی از گلههای یکساله گوسفند مواجهیم که خریداری ندارد. از آن طرف میگویند گوشت کم است و قیمتها را بالا میبرند.
وی با انتقاد از عملکرد اتحادیه گوشت گوسفندی تصریح میکند: بارها پیشنهاد دادهایم که طی توافقی به اندازه نیاز لاشه گوسفندی را تامین کنیم، اما ظاهرا متاسفانه هر کس کار خود را انجام میدهد و سیستم نهایی عرضه کننده گوشت کار خود را میکند.
دام در ۱۸۰۰ واحد پروار بندی روی دست مانده
به گفته پوریان در حال حاضر ۱۸۰۰ واحد پرواربندی، دامشان روی دستشان مانده و خریداری ندارند و از آن طرف با افزایش قیمت گوشت در بازار مواجهیم.
تمام این سخنان در حالی است که طبق یک فرمول ساده وقتی عرضه در بازار زیاد شود، قیمت کاهش خواهد یافت که واسطهها و دلالان به این موضوع تمایلی ندارند. تا جایی که گفته میشود، برای تعدیل موجودی بازار روزانه مقدار زیادی از لاشههای تازه روانه سردخانه شده و منجمد میشود، تا حدی که سردخانهها مملو از گوشت منجمد است که به مرور روانه شهرستانها میشود.
رئیس شورای تامین دام زنده با انتقاد از اینکه قرار بوده تا قصابیها در پایتخت درجهبندی شوند، تا عرضه گوشت سر و سامان بگیرد میافزاید: باید پرسید این کار به کجا رسید، چرا که نتیجه آن جز کاهش قدرت خرید مردم و ضرر تولیدکننده دام چیز دیگری نیست.
پوریان تصریح میکند: اکنون هر کیلو گوشت بره به قصابیها ۲۹ هزار و ۵۰۰ و گوشت میش و بز کیلویی ۲۵ هزار تومان به فروش میرسد، ولی قصاب آن را تا ۴۰ هزار تومان میفروشد و کسی هم چیزی نمیگوید.
گزارشهای میدانی خبرنگار فارس از سطح پایتخت نشان میدهد، روز گذشته و امروز هر کیلو شقه گوشت گوسفندی ۳۹ تا ۴۰ هزار تومان عرضه میشود که این کف قیمت است و قیمت هر کیلو گرد ران ۴۵ هزار تومان به بالا و گوشتهای بستهبندی در فروشگاههای زنجیرهای تا کیلویی ۵۰ هزار تومان هم عرضه میشود.
دام های زنده را برای ایام مناسبتی ذخیره کردهاند/ عرضه زیاد نیست
اما اصغر ملکی رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی تهران وجود دام مازاد را رد کرده و میگوید دامداران دام خود را برای مناسبتهایی همچون عید قربان، عاشورا، تاسوعا و اربعین حسینی انبار کردهاند و به بازار عرضه نمیکنند و این گونه نیست که وفور عرضه در بازار داشته باشیم.
وی میافزاید: البته این را هم باید گفت که مردم پایتخت گوشت استانی مانند کردستان را میپسندند و تمایلی به گوشت تولید شده در شرق کشور ندارند. مضاف برآنکه دامهای پروار شده از سال گذشته که وزن سنگینی دارند، چه از لحاظ کیفیت و چه از لحاظ وزن برای مردم مقرون به صرفه نیست.
ملکی به سیل اخیر آذربایجان غربی اشاره میکند که انتقال دام از منطقه شمال غرب کشور به پایتخت را دشوار کرده است.
سرمایه سرگردان دلالان این بار یقه بازار گوشت را گرفت
رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی همچنین فعالیت سرمایه سرگردان دلالان را که سال گذشته از بازار سود خوبی نصیبشان شده را در رشد قیمتها بیتاثیر نمیداند و میگوید: سود به جای آنکه به جیب تولیدکننده برود، بیشتر در جیب دلالها است و البته ما با این موضوع موافق نیستیم، چرا که نهایتا قدرت خرید مردم کاهش مییابد.
در برخی کشورهای اروپایی از جمله سوئد اگر قیمت گوشت تازه کشتار روز کیلویی ۱۰ یورو باشد، همان گوشت روز بعد به کیلویی ۲ یورو کاهش خواهد یافت تا اقشار ضعیف بتوانند با هزینه اندک غذای خود را تامین کنند، اما در کشور ما دلالان برای پیشگیری از عرضه بیش از نیاز گوشتها را روانه سردخانه کنند.
فاطمه بیات
- 19
- 3